دانستنی های حقوقی

جرم پولشویی و مجازات آن چیست؟ ⚖️【آپدیت 1403】

امروزه بسیار از جرائم به خصوص در زمینه کیفری، با انگیزه های مالی رخ می دهند. جرائمی مانند جرم قاچاق مواد مخدر و کلاهبرداری از رایج ترین جرائمی است که افراد در آنها اهداف مالی دارند.باید بدانید که جرم پولشویی نیز یکی از این جرائم است که به دامنه مجازات های برخی از خلافکاران با انگیزه مالی می افزاید. در این مقاله به بررسی این جرم می پردازیم.

لازم به ذکر است که دادگاه صالح به رسیدگی در خصوص این جرم، دادگاه کیفری 2 می باشد. در شعبه هایی از دادگاه های عمومی تهران و در صورت نیاز در مراکز استان ها به شعب اختصاصی برای رسیدگی به جرم پولشویی اختصاص میابند. به دلیل تخصصی بودن این بحث، بهتر است در صورت مواجهه با این جرم از مشاوره تخصصی با بهترین وکیل کیفری در تهران و شهرستانها بهره مند گردید.

مطالب مشابه: جهت مشاهده 10 تا از بهترین وکیل پایه یک دادگستری در شیراز کلیک کنید

جرم پولشویی

در واقع جرم پولشویی به جرمی اطلاق می گردد که در آن پول و مال، به واسطه یک عمل غیر قانونی به دست نی آید و با فریب ماموران قانونی مشروع جلوه داده می شود. به عبارت دیگر افرادی که آن را به دست می آورند، اینگونه تظاهر می کنند که آن مال مشروع است. البته امروزه قانونی نیز تحت عنوان قانون مبارزه با پولشویی تصویب شده است. در ماده 2 این قانون، این جرم به صورت زیر، تعریف می شود:

  • تحصیل، تملک، نگهداری یا استفاده از عواید حاصل از فعالیت های غیرقانونی با علم به این که به طور مستقیم یا غیرمستقیم در نتیجه ارتکاب جرم به دست آمده اند.
  • تبدیل، مبادله یا انتقال عوایدی به منظور پنهان کردن منشأ غیرقانونی آن با علم به این که به طور مستقیم یا غیرمستقیم ناشی از ارتکاب جرم است. یا کمک به مرتکب به نحوی که وی مشمول آثار و تبعات قانونی ارتکاب آن جرم نگردد.
  • اخفاء، پنهان یا کتمان کردن ماهیت واقعی، منشأ، منبع، محل، نقل و انتقال، جابه جایی یا مالکیت عوایدی که به طور مستقیم یا غیرمستقیم در نتیجه جرم تحصیل شده باشد.

انواع جرم پولشویی در قانون

در قانون کیفری، اغلب جرم ها انواع متفاوتی دارند. جرم پولشویی نیز به مانند برخى از جرایم، داراى انواع گوناگونى است. این جرم در پرونده های مختلف دارای انواع زیر است:

  •  درونى: این نوع از پولشویى ها همانطور که از اسمشان معلوم است، به پولشویى هایی اطلاق مى شود، که در داخل کشور صورت می پذیرد.
  • بیرونى: این نوع به جرمی، اطلاق مى شود که در خارج از کشور ارتکاب میابد. یعنى هم عمل ارتکابى و منشأ و عمل شستشو خارج از کشور باشد.
  • مهار شونده: این نوع از پولشویى به اینصورت است که ارتکاب جرم در داخل کشور است.
  • وارد کننده: این دسته از پولشویى ها به این معنى مى باشد که پول های غیر مشروع که در کشورهاى گوناگون بدست می آید. سپس یک کشور بعنوان مکان معین، تعیین می شود و پول ها در آن کشور شسته، مى شود.

ارکان جرم پولشویی

در مقالات پیشین که به جرایم دیگر اختصاص داشت گفتیم که اغلب جرایم برای آنکه بمعنا یابند، به ارکان اصلی نیاز دارند. در صورتی که این ارکان تحقق یابندف این جرایم معنا پیدا می کنند. جرم پولشویى نیز به مانند دیگر جرایم از سه رکن اصلى قانونى، مادى و معنوى تشکیل می شود که در این بخش به بررسی این ارکان می پردازیم.

  • قانونى: بنا به قانون، شامل هر نوع فعل و ترک فعلى که در قانون براى آن مجازات تعیین می شود، می باشد. در قانون مبارزه با پولشویى صراحتاً این عمل را جرم و مرتکبین آن به مجازات هاى مقرر قانونی محکوم می گردند.
  • مادى: این رکن، همان رفتار مادى و فیزیکى مجرم را در برمى گیرد. البته در این جرم مى تواند بصورت ترک فعل باشد.
  • معنوى: منظور سوء نیت است. اعم از عام و خاص

مجازات جرم پولشویی

مراحل جرم پولشویی

لازم به ذکر است که جرم پولشویی فرایندى است که  از چندین مرحله تشکیل مى شود. برای تحثقق این جرم باید تمامی مراحل صورت بپذیرد.

اولین مرحله تبدیل هست. منظور این است که مرتکب پول هاى حجیم بدست آمده را به اموال کوچک تبدیل مى کند. به عبارت دیگر، مجرمان پول هاى نقدى خود را به مبالغ جزئى در چندین بانک متعدد به صورت سپرده و سرمایه تبدیل مى کنند. این سرمایه گذارى مى تواند بصورت موسسه هاى رسمى و غیر رسمى در خارج کشور باشد. یعنی انتقال این خرده حساب ها به آن مکان  باشد. این نکته را به خاطر بسپارید که به این مرحله تزریق نیز گفته مى شود.

دوم جدا کردن منشأ پول یعنى پنهان کردن آن و تلاش براى انجام معامله هاى متعدد مى باشد. این مرحله تحت عنوان مرحله لایه بندى تعریف می گردد.

مرحله سوم و آخر، جدا سازی پول هاى بدست آمده که منشأ آن غیر قانونى است می باشد. بدین معنا که پول ها را در قالب موسسه هاى اقتصادى سرمایه گذارى مى کنند. در واقع اینگونه مى توان گفت که منظور، ادغام  پول ها می باشد. به عبارتی، از این طریق پول هاى نامشروع را به ظاهر مشروع می نمایند.

مجازات جرم پولشویی

در این بخش بعد از بررسی کامل جرم پولشویی، به بررسی مجازات های این جرم در قانون حاکم بر ایران می پردازیم. از همراهی شما سپاسگزاریم. گفتیم که هدف از پولشویی این است که مالی که غیرقانونی به دست می آید، قانونی به نظر برسد. بنابراین اولین مجازات برای مرتکبان این جرم مصادره عواید و اموال ناشی از وقوع جرم است. مجازات این جرم در ماده 9 قانون مبارزه با پولشویی عبارت است از:

” مرتکبین، علاوه بر استرداد درآمد و عواید حاصل از ارتکاب جرم مشتمل بر اصل و منافع حاصل به جزای نقدی به میزان یک چهارم عواید حاصل از جرم محکوم می شوند. که باید به حساب درآمد عمومی نزد بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران واریز گردد. ”

مجازات های دیگر این جرم از قرار زیر است:

  • چنانچه جمع این اموال به ده میلیارد ریال برسد مرتکب به حبس تعزیری درجه پنج یعنی حبس از 2 تا 5 سال محکوم می گردد.
  • اگر جمع این اموال بیشتر از ده میلیارد ریال باشد مرتکب به حبس تعزیری درجه چهار یعنی حبس از 5 تا 10 سال محکوم میگردد.
  • همچنین بدون توجه به نصاب ریالی جرم پولشویی در هر صورت معادل ارزش مالی که برای پولشویی استفاده شده است به جزای نقدی محکوم می گردد.
4.7/5 - (3 امتیاز)

شقایق آموزنده

شقايق آموزنده هستم. دانشجوي سال آخر حقوق و از ابتداي سال ١٤٠٠ كار توليد محتوا رو در زمينه حقوق شروع كردم. هدف من اين هست كه با توليد محتواي يونيك, با توجه به آموزه هاي حقوقي ام در سايت وكيل از ما ، بتونم اطلاعات مفيد و كاربردي را در اختيار كاربران سايت قرار بدهم. نظرات شما در قسمت ديدگاه سايت ميتواند به هدفمند تر شدن مقالاتم كمك كند، از وقتي كه ميگذاريد سپاسگزارم?

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا