وکیل حضانتوکیل خانواده

جرم کودک آزاری و مجازات آن

جرم کودک آزاری به دست پدر و مادر یا هر شخص دیگری، عبارت است از رساندن آزار و اذیت، به کودکان و نوجوانان، به طوری که موجب آسیب های روانی، جسمانی و اخلاقی شود. مجازات جرم کودک آزاری، توسط پدر و مادر یا شخص ثالث، شامل حبس و جزای نقدی است. شکایت از این جرم، توسط شاکی خصوصی یا با گزارش ضابطین قضایی، امکان پذیر بوده و نحوه رسیدگی به آن، از طریق دادسرا و سپس دادگاه کیفری می باشد.

کودک آزاری چیست؟

در ایران نیز قانون حمایت از کودکان، در سال 1381، تصویب شد که بر حسب ماده 1 آن: کلیه افرادی که به سن هجده سال تمام هجری شمسی نرسیده‌ اند، از‌ حمایت‌ های قانونی مذکور در این قانون، بهره‌ مند می‌ شوند. طبق این ماده، می توان گفت: افراد زیر 18 سال، کودک و نوجوان، محسوب شده و تحت حمایت قانون کودکان و نوجوانان، خواهند بود.

ماده 2 قانون حمایت از کودکان و نوجوانان، در تعریف جرم کودک آزاری، مقرر می دارد: هر نوع، اذیت و آزار کودکان و نوجوانان که موجب شود به آنان، صدمات جسمانی یا روانی و اخلاقی وارد شود و سلامت جسم یا روان آنان را به مخاطره اندازد، ‌ممنوع است. بنابراین، هر نوع آزار، اعم از روانی و اخلاقی، کودک ازاری بوده و صرفا محدود به آزار جسمی نیست، اعم از اینکه توسط پدر و مادر، یعنی والدین کودک، صورت بگیرد یا هر شخص دیگری.

اکنون که با تعریف کودک آزاری آشنا شدیم، در ادامه، در خصوص مجازات این جرم در صورت اثبات جرم کودک ازاری توسط پدر و مادر کودک یا هر شخص دیگری، توضیح خواهیم داد و به بررسی نحوه شکایت از این جرم خواهیم پرداخت.

مطالب مشابه: بهترین وکیل خانواده در تهران

کودک آزاری توسط پدر و مادر

بررسی‌ها نشان می‌دهد حدود ۹۸ درصد کسانی که کودک را آزار می‌دهند، اعضای خانواده و بستگان او می‌باشند. براساس بیان رئیس اورژانس اجتماعی کشور، حدود ۹۸ درصد کسانی که کودک را آزار می‌دهند، از اعضای خانواده و بستگان و 2 درصد آنان غریبه می‌باشند و اینکه از کل خشونت خانگی که در کشوراست بیش از ۳۵ درصد موارد مربوط به کودک آزاری می‌باشد که رتبه اول را دارد.

بر اساس ماده 1179 قانون مدنی: تنبیه کودکان توسط پدر و مادر مجاز شمرده شده است و در این ماده بیان شده است که نباید از حدود تادیب عدول بکنند اما حد تنبیه در قانون بیان نشده است براساس این ماده قانون تنبیه به نوعی مجاز است در حالی که در کشورهای توسعه یافته این موضوع وجود ندارد و موضوعی عادی شمرده نمی‌شود. مطابق ماده ۱۴۷ قانون مجازات اسلامی سن بلوغ در دختران و پسران را به ترتیب ۹ و ۱۵ سال تمام قمری است.

بند ت ماده 158 قانون مجازات اسلامی: اقدامات والدین و اولیای قانونی و سرپرستان صغار و مجانین که به منظور تادیب یا حفاظت آنها انجام می شود، مشروط بر اینکه اقدامات مذکور در حد متعارف و حدود شرعی تادیب و محافظت باشد، جرم محسوب نمی‌شود. و مطابق همین ﻣﺎده ۱۱۷۹ قانون مدنی، والدین براساس اﯾﻦ ﺣﻖ ﻧﻤﯽﺗﻮاﻧﻨﺪ ﻃﻔﻞ ﺧﻮد را ﺧﺎرج از ﺣﺪود ﺗﺄدﯾﺐ، ﺗﻨﺒﯿﻪ کنند.

انواع کودک آزاری

  1. جسمی: آزارهای جسمی رفتارهایی هستند که منجر به مصدومیت‌های فیزیکی غیرتصادفی خواهد شد. این موارد شامل صدمه غیرتصادفی، تنبیه فیزیکی شدید که می‌تواند منجر به صدمه فیزیکی شود یا نه؛ تهدید‌ به صدمه فیزیکی، رفتارهای خطرناک به سمت کودک یا در اطراف کودک مانند پرت کردن شی‌، استفاده از سلاح است.
  2. جنسی: کودک آزاری جنسی در واقع استفاده از کودک برای تحریک جنسی بزرگسالان، اجبار کودک به انجام فعالیت جنسی، تهیه‌ی مطالب پورنوگرافی از کودکان، انجام فعالیت جنسی در حضور کودکان، نشان دادن تصاویر پورن به کودکان، لذت‌جویی از کودکان همراه با دخول، لمس آلت تناسلی بدون دخول، تفخیذ و رابطه جنسی دهانی است.
  3. غفلت: کودک آزاری از طریق غفلت شامل عدم توجه به سلامت، عدم توجه به امنیت، عدم توجه به تحصیل کودک، غفلت نسبت به تغذیه، اعتیاد کودک یا مصرف مواد و ازدواج کودک است. قصور در فراهم کردن درمان‌های پزشکی‌لازم، عدم توجه به مسکن مانند: محل اسکان در خانه تیمی، پاتوق مصرف مواد یا فحشا، کارتن‌خوابی کودک و غیره ،عدم توجه به تحصیل، مانند: ترک تحصیل یا منع از تحصیل، استثمار کودک، مواردی مانند: فروش کودک، پخش مواد توسط کودک، تکدی‌گری کودک، زباله‌گردی کودک، کار کودک همگی از جمله موارد کودک آزاری از طریق غفلت محسوب می‌شود.
  4. عاطفی: کودک آزاری عاطفی در واقع شامل تحقیر کردن شدید، طرد نمودن،حبس کردن، محرومیت عاطفی، برخورد خشونت آمیز، آزارهای کلامی شدید، کنترل شدید و نامعقول، ترساندن، انتظارات نامناسب، اعمال خشونت علیه همسر در برابر چشمان کودک از جمله مصادیق کودک آزاری روانی-عاطفی محسوب می‌شود.

مجازات کودک آزاری وکیل از ماک

موضوعات تاثیر گذار در کودک آزاری

انجام خشونت علیه کودکان نقض حقوق کودک محسوب می شود در این بخش به تعدادی از موضوعاتی که در کودک ازاری موثر است اشاره خواهیم کرد.

  1. اختلالات روانی: والدین مبتلا به اختلالات روانی با رفتارهایی مانند خشونت، تند خویی، بی توجهی، ناسازگاری و… که معلول شرایط بیماری آن هاست، سبب آزار کودک می شوند.
  2. مشکلات خانوادگی: زن و شوهر ناسازگار، مشاجره های طولانی، چند همسری، طلاق، ازدواج، تعداد زیاد خانواده، وجود ناپدری یا نامادری و… از جمله مشکلات خانواده های آسیب زا ست.
  3. مشکلات تربیتی: عدم آگاهی پدر و مادر از روش های درست رفتار با کودک و وجود نگرش های رایج اشتباه در تربیت (از جمله حق مالکیت والدین نسبت به کودک یا اعتقاد به تنبیه و خشونت برای تربیت) باعث می شود که کودک مورد آزار قرار گیرد.
  4. مشکلات کودکان: کودکانی که به بیماری های جسمی مزمن و طولانی مدت مبتلا هستند یا مشکلات رفتاری مانند اضطراب، پرخاشگری، بی قراری، بیش فعالی، شب ادراری دچار هستند، بیش از سایر کودکان در معرض آزار و آسیب قرار دارند. این کودکان به دلیل مشکلاتی که برای بزرگ ترها ایجاد می کنند، نسبت به دیگر کودکان بیشتر مورد تنبیه و تهاجم جسمی و روانی قرار می گیرند.
  5. مشکلات اقتصادی: مشکلات اقتصادی و فشارهای روانی ناشی از آن مانند بیکاری و فقر دلیلی بر محرومیت کودک از دسترسی به نیازهای اساسی است. فشار اقتصادی نه تنها باعث تنش و نگرانی در والدین می شود، بلکه والدین را به انجام رفتارهایی چون پرخاشگری ، خشونت ، بی توجهی به نیازهای روحی کودک و… که عین کودک آزاری است، سوق می دهد.
  6. پدر و مادر ناآگاه: ازدواج زیر سن قانونی که نتیجه اش والدین کم سن و سال است، والدینی که به بلوغ عاطفی نرسیده اند، پدر یا مادری که به تنهایی سرپرستی فرزند را بر عهده دارد، پدر و مادرانی که دوران کودکی بدی را پشت سر گذاشته اند و خود غالباً مورد آزار و تنبیه بدنی قرار گرفته اند، بسیار مستعد آزار و اذیت کودکان هستند.
  7. فریب دادن والدین برای فرار از تنبیه بدنی: برای برخی والدین اطاعت کردن جایگاه بالایی دارد. می خواهند به کودک گوشزد کنند که رئیس خانه کیست؛ هدف آن ها این است که کودک بدون استفاده از ذهن خود، کاری را که مدنظر والدین است بدون پرسیدن انجام دهند. هنگامی که اطاعت هدف اصلی والدین است، فرزند غیرفعال می شود و کنترل زندگی خود را نیز از دست می دهد.

مجازات جرم کودک آزاری

حالا که با تعریف کودک ازاری آشنا شدیم و گفتیم که مرتکب جرم کودک ازاری، اعم از اینکه پدر و مادر کودک باشند یا هر شخص دیگر، با مجازات جرم کودک آزاری، روبرو خواهد شد. در این قسمت، قصد داریم، در خصوص مجازات این جرم در صورت اثبات جرم کودک ازاری، توسط پدر و مادر یا هر شخص دیگری که اقدام به آزار کودک نموده است، صحبت کنیم. بر اساس ماده 3 و 4 قانون حمایت از کودکان و نوجوانان، مجازات کودک آزاری، عبارت است از:

  1. حبس از شش ماه تا یک سال و یا جزای نقدی از یک میلیون تومان تا دو میلیون تومان، به همراه جبران خسارت؛ در صورت هرگونه خرید، فروش، بهره‌کشی و به کارگیری کودکان، به منظور ارتکاب‌ اعمال خلاف، نظیر قاچاق
  2. حبس از سه ماه و یک روز تا شش ماه و یا تا یک میلیون تومان جزای نقدی؛ در صورت هرگونه صدمه، اذیت و آزار، شکنجه جسمی و روحی کودک، نادیده‌ گرفتن عمدی سلامت و بهداشت روانی و جسمی او و ممانعت از تحصیل کودک
  3. حبس تا شش ماه یا جزای نقدی تا پانصد هزار تومان؛ برای کلیه افراد، مؤسسات و مراکزی که به نحوی مسئولیت نگاهداری و‌ سرپرستی کودکان را بر عهده دارند و علی رغم مشاهده کودک آزاری، اقدام به گزارش آن نمی کنند.

نکته قابل توجه، آن است که اگر پدر یا جد پدری، فرزند خود را بکشد، قصاص نمی شوند و فقط مجازات های تعزیری، از قبیل حبس و غیره و مجازات دیه بر وی اعمال خواهد شد. ولی اگر مادر، فرزند خود را بکشد، قصاص می شود.

مطابق ﻣﺎده ۱۱۷۳ قانون مدنی: هرگاه در اثر عدم مواظبت یا انحطاط اخلاقی پدر یا مادری که طفل تحت حضانت اوست، صحت جسمانی و یا تربیت اخلاقی طفل در معرض خطر باشد، محکمه می‌تواند به تقاضای اقربای طفل یا به تقاضای قیم او یا به تقاضای رئیس حوزه قضائی هر تصمیمی را که برای حضانت طفل مقتضی بداند، اتخاذ کند. و براساس این ماده ﺗﮑﺮار ﺿﺮب و ﺟﺮح ﺧﺎرج از ﺣﺪ ﻣﺘﻌﺎرف از ﻣﺼﺎدﯾﻖ ﻋﺪم ﻣﻮاﻇﺒﺖ و آزار کودک محسوب می‌شود.

بند ب و ج ماده ۳ قانون حمایت از اطفال و نوجوانان سال 99

  • ب) ابتلای هر یک از والدین، اولیاء یا سرپرستان قانونی به بیماری یا اختلال‌ های رفتاری، روانی یا شخصیتی و یا بیماری‏ های جسمی واگیر صعب ‏العلاج به تشخیص پزشکی قانونی؛
  • ج) خشونت مستمر والدین، اولیاء، سرپرستان قانونی و یا سایر اعضای خانواده نسبت به یکدیگر؛

در صورتی ‌که طفل یا نوجوان را در معرض بزه ‌دیدگی یا ورود آسیب به سلامت جسمی، روانی، اجتماعی، اخلاقی، امنیت و یا وضعیت آموزشی وی قرار ‌دهد، وضعیت مخاطره‌ آمیز محسوب شده و موجب مداخله و حمایت قانونی از طفل و نوجوان می ‌شود.

جرم کودک آزاری و مجازات آن وکیل از ما

نحوه شکایت از جرم کودک آزاری

د‌ر قسمت قبل، در مورد مجازات کودک آزاری در صورت اثبات جرم کودک آزاری توسط پدر و مادر یا سایر افراد، توضیح دادیم و گفتیم که حبس و جزای نقدی، از جمله مجازات های کودک آزاری هستند. در این بخش، میخواهیم، در خصوص نحوه شکایت از جرم کودک آزاری صحبت کنیم و ترتیب شکایت از این جرم را بر مبنای قانون، بگوییم.

طبق ماده 5 قانون حمایت از کودکان و نوجوانان: « کودک‌ آزاری، از جرائم عمومی بوده و احتیاج به شکایت شاکی خصوصی‌ ندارد. » به طور مثال، در صورتی که در خیابان و یا به طور کلی در جامعه، والدین کودک یا هر فرد دیگری، اقدام به کودک آزاری نماید، هر شخصی که ناظر این اتفاق است، می تواند، اقدام به گزارش موضوع نماید.

نحوه شکایت از جرم کودک ازاری، توسط شاکی خصوصی، مراجعه به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی و ثبت شکواییه کودک آزاری می باشد. البته، گزارش ضابطین قضایی، نظیر مامورین نیروی انتظامی نیز یکی دیگر از شیوه های شکایت و پیگیری جرم کودک آزاری است. نکته مهم اینکه اگر والدین، کودک خود را تنبیه نمایند، فقط در صورتی که از حدود تعیین شده، بیشتر بوده و غیر قانونی باشد، مجازات می گردند.

نحوه رسیدگی به جرم کودک آزاری

در قسمت های قبل، مجازات جرم کودک آزاری در صورت اثبات جرم کودک ازاری، توسط پدر و مادر و سایر اشخاص را توضیح دادیم. همچنین، گفتیم که جرم کودک آزاری، نیاز به شاکی خصوصی نداشته و هر کسی که این جرم را مشاهده کند، می تواند، اقدام به گزارش آن نموده و عدم گزارش کودک آزاری در پاره ای موارد، مجازات حبس و جزای نقدی، در پی خواهد داشت. در این قسمت، قصد داریم، در خصوص نحوه رسیدگی به جرم کودک آزاری صحبت کنیم که مطابق مراحل زیر می باشد:

پس از ثبت شکایت یا گزارش کودک آزاری، پرونده فرد کودک آزار، جهت رسیدگی های مقدماتی، به دادسرا، ارسال می گردد. در دادسرا، بازپرس یا دادیار، پس از انجام تحقیقات مقدماتی، بر مبنای ادله موجود و نتیجه تحقیقات، اقدام به صدور یکی از انواع قرار نهایی در دادسرا می نمایند. چنانچه ادله کافی، جهت انتساب اتهام، به متهم وجود داشته باشد، پس از صدور قرار جلب به دادرسی و کیفرخواست، پرونده جهت رسیدگی و صدورحکم مجازات، به دادگاه کیفری، ارسال می شود.

چنانچه، ادله کافی، جهت انتساب جرم، به متهم، موجود نباشد، قرار منع تعقیب صادر شده و پرونده در دادسرا، مختومه می گردد. چنانچه پرونده، به دادگاه کیفری ارسال شود، دادگاه، با بررسی محتویات پرونده و تشکیل جلسه رسیدگی، چنانچه وقوع جرم را محرز و مسلم بداند، اقدام به صدور حکم محکومیت و مجازات کودک آزاری، برای فرد مرتکب می نماید. تنبیه کودک، توسط والدین، چنانچه، مشمول موارد خلاف قانون نبوده و خارج از حد و مرز مشخص نباشد، مجازات کودک آزاری را در پی نخواهد داشت.

غیرقابل گذشت بودن جرم کودک آزاری :

قانونگذار ایران در خصوص جرم کودک‌آزاری ذره‌ای مسامحه نکرده است و این عمل زشت و ضد ارزش را در زمره جرایم غیرقابل‌ گذشت آورده است. بنابراین کافی است که از سوی افراد مطلع این جرم گزارش داده شود تا مدعی‌العموم فرد خاطی را بسزای عمل قبیح خویش برساند. حتی برای کسانی که شاهد کودک‌آزاری هستند و هیچ اقدامی جهت جلوگیری از آن انجام نمیدهند، مجازات تعیین شده است. بدین شرح که کلیه افرادی که به نحوی مسؤولیت نگاهداری کودکان را بر عهده دارند مکلفند به محض مشاهده موارد کودک آزاری مراتب را‌جهت پیگرد قانونی مرتکب و اتخاذ تصمیم مقتضی به مقامات صالح قضائی اعلام نمایند‌. تخلف از این تکلیف موجب حبس تا شش ماه یا جزای نقدی تا پنج میلیون ریال
خواهد بود.

سخن پایانی

خشونت علیه کودکان را متوقف کنید

روان شناسان در مورد آثار تنبیه روانی معتقدند بچه هایی که مورد توهین، تحقیر و سرزنش قرار می گیرند، در آینده از عزت نفس و اعتماد به نفس کمتری برخوردارند. کودکانی که مورد تنبیه قرار می گیرند با خود به این نتیجه می رسند که وقتی دیگران برای آن ها ارزشی قائل نیستند؛ پس موجودات قابل احترامی نیستند. با اینکه قانون به پدر و مادر اجازه تنبیه کودک را داده، اما بهتر است بدانید تنبیه بدنی کودک عواقب روحی و روانی بسیار بدی روی فرزندتان می گذارد.

4.3/5 - (11 امتیاز)

عاطفه نعیمی

عاطفه نعیمی هستم 5 سال مشغول به نویسندگی در سایت های مختلف بودم و هدفم تولید محتوای یونیک و با کیفیت بوده است.

نوشته های مشابه

5 دیدگاه

  1. چه چیزی بالاتر از قتل کودک توسط سرپرست خودش؟ چه چیزی بدتر از کودکان کار خیابونی؟ وقتی اینها از نظر این سیستم ایرادی نداره، دیگه چه حقوق کودکی؟

    1. ولی بیا یکم بیشتر فک کنیم درسته اینجا اگه بچشونو بکشن هیچ قانونی اونارو مجازات و قصاص نمیکنه ولی تو کشورای دیگه اونا دستگیر میشن ولی ن قصاص میشن و نه اونجوری ک باید مجازات میشن

  2. این چ عدالتیه خیلی از پدرای مشکل دار دست رو بچشون بلند میکنن کودک ازاری میکنن و بعدم بعضیاشون دست ب کارای کثیف تر مث کشتن بچه میزنن اونوقت همچین ادمای مریضی نباید قصاص بشن راس راس تو جامعه بگردن؟ اینه قانون ی کشور اسلامی؟ ینی ی پدر ی ادم زنده ی موجودو ب این دنیا میاره ولی مجازه اونو بکشه و هیچ مجازاتی هم انتظار اون پدرو نکشه؟

    1. اصلا عادلانه نیس من 20 سالمه هم من هم خواهر و برادرم و هم مادرم شکنجه روحی و جسمی میشیم و این حکم ها اصلا عادلانه نیس با این حکما همون ساکت بمونی بهترع ??‍♀️

  3. با سلام امیدوارم نه خودم کودک آزار باشم و نه شخصی به کودکانم آزار برساند آمین

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا