وکیل حضانتوکیل خانواده

جرم کودک آزاری و مجازات آن

جرم کودک آزاری به دست پدر و مادر یا هر شخص دیگری، عبارت است از رساندن آزار و اذیت به کودکان و نوجوانان به طوری که موجب آسیب های روانی، جسمانی و اخلاقی شود. مجازات جرم کودک آزاری، توسط پدر و مادر یا شخص ثالث، شامل حبس و جزای نقدی است. شکایت از این جرم، توسط شاکی خصوصی یا با گزارش ضابطین قضایی، امکان پذیر است. رسیدگی به آن به عهده دادسرا و سپس دادگاه کیفری می باشد. برای طرح شکایت در این زمینه می توان با بهترین وکیل خانواده در تهران مشورت کرد.

جرم کودک آزاری چیست؟

در ایران نیز قانون حمایت از کودکان در سال 1381، تصویب شد. بر حسب ماده 1 آن کلیه افرادی که به سن هجده سال تمام نرسیده‌ اند از‌ حمایت‌ های این قانون، بهره‌ مند می‌ شوند. طبق این ماده، می توان گفت: افراد زیر 18 سال کودک و نوجوان محسوب شده و تحت حمایت قانون کودکان و نوجوانان خواهند بود. ماده 2 قانون حمایت از کودکان و نوجوانان، در تعریف جرم کودک آزاری مقرر می دارد:

هر نوع اذیت و آزار کودکان و نوجوانان که موجب شود به آنان صدمات جسمانی یا روانی و اخلاقی وارد شود و سلامت جسم یا روان آنان را به مخاطره اندازد، ‌ممنوع است. بنابراین، هر نوع آزار، اعم از روانی و اخلاقی، کودک آزاری بوده و صرفا محدود به آزار جسمی نیست. خواه این جرم توسط پدر و مادر یعنی والدین کودک صورت بگیرد یا هر شخص دیگری. در ادامه در خصوص مجازات این جرم در صورت اثبات جرم کودک آزاری توسط پدر و مادر کودک یا هر شخص دیگری، توضیح خواهیم داد.

انواع کودک آزاری

انواع کودک آزاری

جرم کودک آزاری اغلب در قالب آزار جنسی به ذهن خطور می کند. در حالی که این جرم انواع متفاوتی دارد و امور گسترده ای ممکن است سلامت جسمی و روانی کودک را در معرض خطر قرار دهند. به طور کلی می توان گفت کودک آزاری به چهار گروه طبقه بندی می گردد:

1. جسمی:

آزارهای جسمی رفتارهایی هستند که منجر به مصدومیت‌های فیزیکی غیرتصادفی خواهند شد. این موارد شامل موارد زیر می باشند:

  • صدمه غیرتصادفی
  • تنبیه فیزیکی شدید که می‌تواند منجر به صدمه فیزیکی شود
  • تهدید‌ به صدمه فیزیکی
  • رفتارهای خطرناک به سمت کودک یا در اطراف کودک مانند پرت کردن شی‌ و استفاده از سلاح

2. جنسی:

کودک آزاری جنسی در واقع استفاده از کودک برای تحریک جنسی بزرگسالان، اجبار کودک به انجام فعالیت جنسی، تهیه‌ی مطالب پورنوگرافی از کودکان، انجام فعالیت جنسی در حضور کودکان، نشان دادن تصاویر پورن به کودکان، لذت‌جویی از کودکان همراه با دخول، لمس آلت تناسلی بدون دخول، تفخیذ و رابطه جنسی دهانی است.

3. غفلت: 

کودک آزاری از طریق غفلت شامل عدم توجه به سلامت، امنیت، تحصیل کودک و غفلت نسبت به تغذیه، اعتیاد کودک یا مصرف مواد و ازدواج کودک است. قصور در فراهم کردن درمان‌های پزشکی‌لازم، عدم توجه به مسکن مانند: محل اسکان در خانه تیمی، پاتوق مصرف مواد یا فحشا، کارتن‌خوابی کودک و غیره ،عدم توجه به تحصیل، مانند: ترک تحصیل یا منع از تحصیل، استثمار کودک، مواردی مانند: فروش کودک، پخش مواد توسط کودک، تکدی‌گری کودک، زباله‌گردی کودک، کار کودک همگی از جمله موارد کودک آزاری از طریق غفلت محسوب می‌شوند.

4. عاطفی:

کودک آزاری عاطفی در واقع شامل تحقیر کردن شدید، طرد نمودن،حبس کردن، محرومیت عاطفی، برخورد خشونت آمیز، آزارهای کلامی شدید، کنترل شدید و نامعقول، ترساندن، انتظارات نامناسب، اعمال خشونت علیه همسر در برابر چشمان کودک از جمله مصادیق کودک آزاری روانی-عاطفی محسوب می‌شوند.

مجازات جرم کودک آزاری

مرتکب جرم کودک آزاری، اعم از اینکه پدر و مادر کودک باشند یا هر شخص دیگر با مجازات جرم کودک آزاری، روبرو خواهد شد. در این قسمت قصد داریم در خصوص مجازات این جرم در صورت اثبات صحبت کنیم. بر اساس ماده 3 و 4 قانون حمایت از کودکان و نوجوانان، مجازات کودک آزاری، عبارت است از:

  1. حبس از شش ماه تا یک سال و یا جزای نقدی از یک میلیون تومان تا دو میلیون تومان به همراه جبران خسارت؛ در صورت هرگونه خرید، فروش، بهره‌کشی و به کارگیری کودکان، به منظور ارتکاب‌ اعمال خلاف، نظیر قاچاق
  2. حبس از سه ماه و یک روز تا شش ماه و یا تا یک میلیون تومان جزای نقدی؛ در صورت هرگونه صدمه، اذیت و آزار، شکنجه جسمی و روحی کودک، نادیده‌ گیری عمدی سلامت و بهداشت روانی و جسمی او و ممانعت از تحصیل کودک
  3. حبس تا شش ماه یا جزای نقدی تا پانصد هزار تومان؛ برای کلیه افراد، مؤسسات و مراکزی که به نحوی مسئولیت نگاهداری و‌ سرپرستی کودکان را بر عهده دارند و علی رغم مشاهده کودک آزاری، اقدام به گزارش آن نمی کنند.

مجازات جرم کودک آزاری

نکته قابل توجه آن است که اگر پدر یا جد پدری فرزند خود را بکشد قصاص نمی شود و فقط مجازات های تعزیری، از قبیل حبس و غیره و مجازات دیه بر وی اعمال خواهند شد. ولی اگر مادر، فرزند خود را بکشد، قصاص می شود. اگر تربیت، سلامت جسمی و روانی کودک به دلیل عدم مراقبت از ایشان توسط والدین یا مشکلات اخلاقی آن ها در معرض خطر قرار گیرد محکمه می توانند با توجه به تقاضای قیم کودک و رئیس حوزه قضایی در رابطه با حضانت فرزند مناسب با مصلحت ایشان تصمیم گیری کنند.

کلام آخر

تمام رفتارهایی که به جسم و روان کودک آسیب وارد می کنند جرم کودک آزاری محسوب می شوند. این جرم انواع مختلفی دارد و هر یک از آن ها آسیبب ها و پیامدهای مختص به خود را دارند. برای اثبات این جرم به شاکی خصوصی نیاز نخواهید داشت زیرا به عنوان یکی از جرایم عمومی شناخته می شود.

4.3/5 - (11 امتیاز)

عاطفه نعیمی

عاطفه نعیمی هستم 5 سال مشغول به نویسندگی در سایت های مختلف بودم و هدفم تولید محتوای یونیک و با کیفیت بوده است.

نوشته های مشابه

6 دیدگاه

  1. چه چیزی بالاتر از قتل کودک توسط سرپرست خودش؟ چه چیزی بدتر از کودکان کار خیابونی؟ وقتی اینها از نظر این سیستم ایرادی نداره، دیگه چه حقوق کودکی؟

    1. ولی بیا یکم بیشتر فک کنیم درسته اینجا اگه بچشونو بکشن هیچ قانونی اونارو مجازات و قصاص نمیکنه ولی تو کشورای دیگه اونا دستگیر میشن ولی ن قصاص میشن و نه اونجوری ک باید مجازات میشن

  2. این چ عدالتیه خیلی از پدرای مشکل دار دست رو بچشون بلند میکنن کودک ازاری میکنن و بعدم بعضیاشون دست ب کارای کثیف تر مث کشتن بچه میزنن اونوقت همچین ادمای مریضی نباید قصاص بشن راس راس تو جامعه بگردن؟ اینه قانون ی کشور اسلامی؟ ینی ی پدر ی ادم زنده ی موجودو ب این دنیا میاره ولی مجازه اونو بکشه و هیچ مجازاتی هم انتظار اون پدرو نکشه؟

    1. اصلا عادلانه نیس من 20 سالمه هم من هم خواهر و برادرم و هم مادرم شکنجه روحی و جسمی میشیم و این حکم ها اصلا عادلانه نیس با این حکما همون ساکت بمونی بهترع 😏🚶‍♀️

  3. با سلام امیدوارم نه خودم کودک آزار باشم و نه شخصی به کودکانم آزار برساند آمین

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا