دانستنی های حقوقی

شرایط تغییر نام خانوادگی در شناسنامه چیست؟

همانطور که می دانیم یکی از حقوق هر پدر و مادری، انتخاب نام، برای فرزند خود در بدو تولد وی است. از این طریق فرزند آن ها از دیگر افراد با هویتی مشخص، شناخته می شود. طبق روال قانونی حاکم بر کشور ما پس از انتخاب نام مناسب و مراجعه ولی نوزاد به اداره ثبت احوال، سازمان ثبت احوال کشور، اقدام به صدور شناسنامه، برای نوزاد می کند. برخی از افراد، زمانی که به سن قانونی 18 سال می رسند، به هر دلیلی، قصد تغییر در شناسنامه خود را دارند. حال آنکه شناسنامه، سند رسمی است که برای تغییر در آن، نیاز به تایید و تصویب مراجع صالح است و همچنین می توان از بهترین وکیل تغییر نام و نام خانوادگی در تهران نیز کمک و مشاوره خواست. به طور کلی در این مقاله به بحث تغییر نام خانوادگی در شناسنامه می پردازیم. با ما همراه باشید.

از آنجا که امروزه شاهد افزایش جرم افزایش جعل در مورد اسناد هویتی می باشیم، پیشنهاد “وکیل از ما” به شما، مطالعه مقاله مرتبط با این موضوع می باشد. کلیک نمایید: جعل اسناد عادی و رسمی

تغییر نام خانوادگی در شناسنامه

ماده997 قانون مدنی اذعان می دارد: ” هر کس، باید دارای نام خانوادگی باشد. اتخاذ نام های مخصوصی که به موجب نظامنامه اداره سجل احوال معین می شود، ممنوع است.”

بنابراین، وجود نام خانوادگی برای افراد، یک امر الزام است. این عنوان شرایط مخصوص به خود را دارد. همچنین بر اساس تبصره ماده 41 قانون ثبت احوال، نام خانوادگی هر فرد، نام خانوادگی پدر او می باشد. حال که با عنوان نام خانوادگی در قانون مدنی ایران آشنا شدیم، بهتر است به بررسی تغییر نام خانوادگی در شناسنامه بپردازیم.

شرایط تغییر نام خانوادگی در شناسنامه

در حالت کلی شرایطی که برای تغییر نام خانوادگی در شناسنامه مد نظر است مربوط به شرایط سنی و شرایط نام خانوادگی فعلی است. برای درک بهتر به هرکدام از این دو مورد در ادامه به صورت جداگانه می پردازیم و ویژگی هر یک را عنوان می داریم. برای مورد سن فرد موارد زیر را در نظر بدارید:

  • متقاضی تغییر نام خانوادگی، باید 18 سال به بالا باشد.
  • اگر 18 سال بالا نباشد، باید حکم رشد داشته باشد .
  • در صورتی کهفامیلی پدر شخص زیر 18 سال، تغییر نموده باشد و پدر یا جد پدری، قصد تغییر فامیلی شخص زیر 18 سال را داشته باشند، باید شناسنامه خود را ارایه دهند. تا بتوانند با طی کردن نحوه و مراحل تغییر و در صورت وجود شرایط برای اعمال این تغییر، اقدام به این امر نمایند.

نام خانوادگی فعلی فرد متقاضی تغییر نام خانوادگی در شناسنامه باید دارای شرایط زیر باشد:

  • از واژه‌ های نامناسب باشد
  • بیش از دو کلمه باشد.
  • از واژگان خارجی باشد یا با آن ترکیب شده باشد. مانند : علی‌ اف
  • از کلمات مذموم و یا مغایر با ارزش‌ های فرهنگ اسلامی باشد.
  • نام‌ خانوادگی، از واژه‌ های منسوب به مناصب یا القاب و عناوین باشد
  • از اسامی محل یا منسوب به محل و نامناسب باشد.
  • هرگاه، محکومیت جزایی موثر برای یکی از افراد خانواده پیش بیاید و داشتن آن نام‌ خانوادگی، موجب ننگ و سرافکندگی باشد.
  • هرگاه، تغییر نام‌ خانوادگی، به منظور وحدت با نام‌ خانوادگی پدر، جد پدر، فرزند، برادر، خواهر و عمو باشد.

"شرایط

مراحل و مدارک لازم برای تغییر نام خانوادگی در شناسنامه

مراحل تغییر نام خانوادگی در شناسنامه از قرار زیر است:

  • فرد متقاضی، فرم درخواست تغییر نام خانوادگی را پر می نماید.
  • پس از پر کردن فرم درخواست تغییر مذکور، به اداره ثبت احوال محل صدور شناسنامه خود، مراجعه می نماید.

در این بین مدارک لازم، جهت تغییر نام خانوادگی در شناسنامه که در بالا اشاره به ارائه آن ها کردیم، عبارت اند از:

  • اصل شناسنامه و دو سری کپی از آن.
  • ارایه اجازه نامه تنظیمی در دفاتر اسناد رسمی، از پدر یا جد پدری. البته این مورد در صورتی است که قصد استفاده از نام خانوادگی تغییر یافته آن ها را دارید.
  • اجازه نامه تنظیمی در دفاتر اسناد رسمی، از دارنده حق تقدم نام خانوادگی مورد درخواست. این مورد نیز در صورتی می باشد که قصد استفاده از نام خانوادگی اشخاصی را دارید که نام خانوادگی آن ها، دارای حق تقدم است.

مرجع صالح برای رسیدگی به تغییر نام خانوادگی در شناسنامه

به عنوان سخن پایانی در این بخش به مراجع صالح به رسیدگی به درخواست تغییر نام خانوادگی در شناسنامه اشاره می کنیم. در خصوص مرجع صالح، جهت مراجعه برای این تغییر، باید بگوییم به موجب رای اخیر هیات عمومی دیوان عدالت اداری، مرجع صالح، جهت انجام مراحل آن، از دادگاه، به سازمان ثبت احوال محل صدور شناسنامه تغییر یافته است. و اگر قصد اعمال این تغییر هستید باید به سازمان ثبت احوال نحل صدور شناسنامه خود مراجعه نمایید.

طبق آنچه پیشتر گفتیم بعد از ارائه دادخواست و تکمیل مدارک، به پیگیری درخواست خود بپردازید. از همراهی شما سپاسگزاریم.

5/5 - (1 امتیاز)

شقایق آموزنده

شقايق آموزنده هستم. دانشجوي سال آخر حقوق و از ابتداي سال ١٤٠٠ كار توليد محتوا رو در زمينه حقوق شروع كردم. هدف من اين هست كه با توليد محتواي يونيك, با توجه به آموزه هاي حقوقي ام در سايت وكيل از ما ، بتونم اطلاعات مفيد و كاربردي را در اختيار كاربران سايت قرار بدهم. نظرات شما در قسمت ديدگاه سايت ميتواند به هدفمند تر شدن مقالاتم كمك كند، از وقتي كه ميگذاريد سپاسگزارم🌱

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا