دانستنی های حقوقی

جعل اسناد عادی و رسمی و مجازات آنها

در تعریف عامیانه، جرم جعل را به معنای ایجاد دگرگونی و خلاف واقعیت نشان دادن یک چیز می شناسیم. در این مقاله باتوجه به انواع این جرم به بررسی جعل اسناد عادی و رسمی و مجازات های مربوط به آن می پردازیم.

لارم است تا در همین ابتدا بدانید که جرم جعل از انواع جرایم غیر قابل بخشش در قانون کشور ما می‌ باشد. درنتیجه از این موضوع می توان نتیجه گرفت که گذشت شاکی عاملی برای بخشش فرد جاعل محسوب نمی شود. مجازات مرتکب با توجه به نوع جعل به صورت حبس و پرداخت جزای نقدی تعیین می‌ شود. اگر در موضوع جعل اسناد عادی و رسمی شکایت دارید می توانید از بهترین وکلا که در این زمینه فعالیت دارند، یاری بخواهید. از آن جایی که مباحث مربوط به جرم جعل و مصادیق آن نیاز به تخصص و تبحر بالایی دارد و از طرفی جرایم کیفری عموما مباحث بسیار حساس و گسترده اند، نیاز به حضور یک وکیل متخصص در کنار شما امری بدیهی است.

جهت مطالعه بیشتر در باب طرح شکایات کلیک نمایید: رد شکایت

 

جرم جعل

برای آنکه با انواع جرم جعل اسناد عادی و رسمی آشنا شویم ابتدا باید ماهیت خود جرم جعل را بشناسیم. ماده 523 قانون مجازات اسلامی در خصوص جرم جعل اذعان می دارد: هر گاه فردی با ایجاد مهر و یا امضا شخص رسمی یا عادی و یا ایجاد خراش و قلم بردن و محو و سیاه کردن یک سند تغییراتی را در آن حاصل نماید مرتکب این جرم شده است.

ارکان جرم جعل

در این بخش بررسی می کنیم که جعل اسناد عادی و کیفری در چه صورتی تحقق می یابند؟ می دانیم برای آنکه جرمی تحقق یابد ارکانی باید موجود باشد. جرم جعل مانند سایر جرائم کیفری از سه رکن قانونی، مادی و روانی به شرح زیر تشکیل می شود:

  • قانونی: عنصر قانونی به این معنا می باشد که آن رفتار و عمل از نظر قانون ایران جرم می باشد. در نتیجه برای آن مجازات در نظر می گیریم. که این مجازات ها عموما جزای نقدی و حبس می باشد. در این جا قانون مجازات اسلامی از مواد 523 الی 542 در خصوص جعل صحبت می کند.
  • مادی: عنصر مادی به این معنا می باشد که عمل فرد مرتکب باید به نوعی باشد تا ما بتوانیم آن را جعل محسوب نماییم. پس با توجه به این مور عمل انجام شده باید شامل ایجاد مهر و یا امضای جعلی و یا تراشیدن و قلم بردن و خراشیدن و مقدم و موخر کردن تاریخ سند باشد. تا در این صورت بتوانیم آن را به نوعی جعل به حساب بیاوریم.
  • روانی: در واقع در بحث عنصر روانی جرم جعل قصد و نیت فریب دیگران باید به صورت قطعی موجود باشد.

جعل اسناد عادی و رسمی

در بحث جعل اسناد عادی و رسمی باید بگوییم که انواع جعل شاما موارد زیر می باشد. که هر کدام از آنها مربوط به یکی از جعل اسناد عادی و جعل اسناد رسمی می باشد.

  • جعل مادی : این جعل اشاره به انجام یک عمل مادی برای تحقق این جرم دارد. در این خصوص ماده 523 قانون مجازات اسلامی اذعان می دارد که ایجاد مهر،امضا و نوشته افراد رسمی و یا غیر رسمی و اعمال هر نوع تغییرات اعم از خراشیدن و تراشیدن و …از مصادیق جعل مادی محسوب می شود.
  • جعل معنوی یا مفادی: جعل معنوی مطابق ماده 534 قانون مجازات اسلامی اینگونه تعریف می گردد که هر زمان یکی از کارمندان و ماموران دولتی در تحریر نوشته ها و قراردادهایی که در حیطه وظایف آن ها می باشد اقدام به جعّل نمایند، به این حالت که موضوع و ماهیت آن را مورد تغییر قرار دهند و امور باطل را صحیح و بالعکس نشان دهند مرتکب جعل معنوی می گردند.

در ادمه به این موضوع اشاره میکنیم که هرکدام از این موارد در ارتباط با کدام یک از انواع جعل اسناد عادی و رسمی است. با ما همراه باشید.

تفاوت جعل اسناد عادی و رسمی

تفاوت جعل اسناد عادی و رسمی

برای بیان تفاوت میان جعل اسناد عادی و رسمی از قسمت قبل بهره می بریم. از تعریف دو حالت مادی و معنوی در قسمت متوجه شدیم که هر کدام از آن ها ماهیت خاص خود را دارند. که همین موضوع بین آن ها تفاوت ایجاد می نماید.این تفاوت ها از قرار زیر است:

  • جعل مادی در دو بحث اسناد رسمی و عادی مطرح می گردد.
  • جعل معنوی صرفا در بحث اسناد رسمی عنوان می گردد.
  • مادی در صورت ادعای جعل توسط فرد از جانب دادگاه کارشناس رسمی تعیین می گردد. تا صحت ادعای فرد را بررسی نماید.
  • در جعل معنوی در صورت ادعای جعل، مفاد و عبارت های یک سند با اون چیزی که پیش مامور رسمی بیان می گردد، مورد تحقیق واقع می‌ شود.

مجازات جعل اسناد عادی و رسمی

به عنوان سخن پایانی در این مقاله بر آنیم تا به مجازات های جعل اسناد عادی و رسمی اشاره نماییم. به این منظور به تفکیک در ادامه به صورت جداگانه هر یک را بررسی می نماییم. از همراهی شما در این بررسی سپاسگزاریم.

مجازات جعل سند رسمی

 این بخش از بحث جعل اسناد عادی و رسمی مختص مجازاتی است که برای جعل اسناد رسمی در نظر گرفته شده است. این مجازات ها از قرار زیر است:
  • مطابق ماده 532 قانون مجازات اسلامی این نوع جعل توسط افراد وابسته به ارگان های دولتی صورت می پذیرد. همچنینمطابق قانون مجازات اسلامی جاعل به جزای نقدی و حبس از یک تا پنج سال محکوم می گردد.
  • مطابق ماده 533 قانون مجازات نیز اگر عمل جعل توسط اشخاص غیر رسمی واقع گردد به جزای نقدی و حبس از شش ماه تا سه سال محکوم می گردد.

مجازات جعل سند عادی :

این بخش از مجازات جعل اسناد عادی و رسمی به مجازات مربوط به جعل اسناد عادی اختصاص دارد. باید بگوییم که مطابق ماده 536 قانون مجازات اسلامی هر گاه شخص سند عادی را جعل نماید و یا با علم ب جعلی بودن آن را مورد استفاده قرار دهد، به جزای نقدی و حبس از سه ماه تا یک سال محکوم می گردد.

4/5 - (1 امتیاز)

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا