دانستنی های حقوقی

طلاق به دلیل نازایی مرد چگونه است؟【آپدیت 1403】

طلاق به دلیل نازایی مرد یکی از انواع طلاق از طرف زن می باشد که می تواند آن را در دادگاه پیگیری کند. احکام دیوان عالی کشور راجع به طلاق به لحاظ عقیم بودن مرد، نازایی در پزشکی قانونی، واریکوسل و حق طلاق و نمونه دادخواست طلاق به دلیل عقیم بودن زوج از مواردی هستند که در این خصوص مطرح می شوند.

نازایی یا ناباروری مرد که با اصطلاح عقیم بودن نیز مطرح می شود یکی از مهم ترین عواملی است که در بین زوجین می تواند منجر به طلاق شود. امروزه درمان های متعددی برای ناباروری وجود دارد؛ اما هیچ کدام قطعی نیستند و  از این رو این موضوع می تواند موجب گسست بنیان خانواده شود.

در خصوص طلاق به دلیل نازایی مرد می توان از وکلای باتجربه کمک خواست. وکیل خانواده یا وکیل طلاق در این موارد تجربه بیشتری دارند و از این رو می توانند مشاوره های بسیار خوبی را ارائه دهند. ما در سایت وکیل از ما به معرفی بهترین وکلا در این زمینه پرداخته ایم؛ به همین دلیل با انتخاب وکیل مورد نظر از لیست وکلا می توانید سریع تر و بهتر در این زمینه به نتیجه برسید.

احکام شرعی در مورد نازایی مرد

نازایی و عقیم بودن در شرع مصداق عسر و حرج است و موجب می شود که زوجه حق طلاق داشته باشد. قطعا در هنگام روبرویی با این مشکل درمان هایی برای رفع آن انجام می شود. این درمان ها می توانند موجب شوند که باروری مرد در آینده درمان شوند؛ اما اینکه در آینده این مشکل حل شود نمی تواند حق طلاق زن را نفی کند. باید به این نکته توجه شود حتی اگر با روش های نوین نیز امکان بارداری وجود داشته باشد، باز هم زن حق طلاق دارد.

احکام شرعی در مورد نازایی مرد

در هنگام عقد این نکته ذکر می شود که طرفین باروری طبیعی باید داشته باشند و در غیر این صورت حق طلاق با طرف مقابل است. در هنگام نازایی مردان و زنان طبیعتا با روش های آزمایشگاهی و خارج رحمی امکان بارور شدن وجود دارد. شرط طلاق در صورتی که باروری ظرف 5 سال محقق نشود قابل اجرا می باشد.

بر طبق تحقیقات، ناباروری در حدود 40 درصد به دلیل مشکلات جسمی از سوی مردان است و 10 درصد از مشکلات نیز بین زنان و مردان مشترک می باشد. با توجه به نتایج این تحقیقات می توان گفت که بسیاری از مشکلات ناباروری از سوی مردان است و به همین دلیل در این مطلب به موضوع طلاق به دلیل نازایی مرد پرداخته ایم.

شروط طلاق به دلیل نازایی مرد چه هستند؟

در قانون حمایت از خانواده و شروطی که در عقدنامه هستند به صراحت ذکر شده است که در صورتی که مرد عقیم باشد و سبب عدم بارداری زن شود، امکان ارائه درخواست طلاق از سوی زن وجود دارد. این شروط در عقدنامه به امضاء دو طرف رسیده اند و در صورتی که ناباروری مرد بیشتر از 5 سال طول بکشد و وی صاحب فرزند نشود، امکان طلاق از سوی زن وجود دارد و دادگاه به آن رسیدگی خواهد کرد.

ممکن است مرد شروط ضمن عقد را امضاء نکرده باشد. در این حالت بعد از گذشت 5 سال از زندگی، زن می تواند به دلیل عسر و حرج (قرارگیری در تنگنا و مشقت) از مرد طلاق بگیرد. بر طبق ماده 1130 قانون مدنی اگر ازدواج و زوجیت موجب عسر و حرج زن شود، وی می تواند در دادگاه تقاضای طلاق داشته باشد. در صورت اثبات عسر و حرج در دادگاه زوج به طلاق اجباری زوجه محکوم می شود. به عنوان مثال یکی دیگر از موارد عسر و حرج طلاق به دلیل نداشتن امنیت جانی است.

اگر مرد بچه دار نشود زن میتواند طلاق بگیرد؟

یکی از مواردی که زن می تواند به واسطه آن درخواست طلاق بدهد، عقیم بودن مرد است. طلاق به دلیل نازایی مرد در واقع مصداق عسر و حرج است و دادگاه با آن موافقت می کند؛ البته همانطور که می دانید برخی شروط در این راستا باید برسی شوند. به طور کلی مردان از نظر جنسی درگیر دو گروه مشکلات هستند که شامل موارد زیر می باشند:

  • دسته اول مشکلات جنسی مرد: ضعف دستگاه جنسی، وجود ضعف و مشکل در سایر اندام های بدن، ناتوانی جنسی و یا وجود بیماری های مقاربتی، بیماری های صعب العلاج
  • دسته دوم مشکلات جنسی مرد: عدم ارتباط این مشکلات با بدن مانند مشکلات روحی و روانی

به هر دلیلی که مرد نتواند بچه دار شود، امکان درخواست طلاق از طرف زن وجود دارد. با توجه به شروطی که در قانون و شرع وجود دارد زوجه می تواند به دادگاه مراجعه کند و تقاضای طلاق خود را ارائه دهد. در نتیجه اگر مرد بچه دار نشود زن می توان طلاق بگیرد.

اگر مرد بچه دار نشود زن میتواند طلاق بگیرد؟

مراحل طلاق به دلیل نازایی مرد

در این بخش می خواهیم به مراحل طلاق به دلیل نازایی مرد اشاره کنیم. این مراحل بر اساس آنچه که در قانون و شرع ذکر شده است باید طی شوند تا امکان موافقت با درخواست طلاق زن وجود داشته باشد. در ادامه این مراحل را ذکر خواهیم کرد:

  • سپری شدن 5 سال از زندگی مشترک و عدم باروری به دلیل مشکلات جنسی مرد
  • ارائه درخواست طلاق به دادگاه
  • جمع آوری مدارک پزشکی در جهت تایید ادعای زن مبنی بر عدم باروری مرد
  • فرستادن پرونده به پزشکی قانونی برای تایید عقیم بودن زوج
  • ارائه تاییدیه پزشکی قانونی مبنی بر عقیم بودن مرد

زوجه باید این مراحل را طی کند تا بتواند از زوج طلاق بگیرد. این روند دارای پروسه چندان زمان گیری نیست و در صورت تایید توسط پزشکی قانونی، امکان گرفتن طلاق از زوج در مدت زمان نسبتا کوتاهی وجود دارد.

حقوق مالی زن با وجود نازایی مرد

همانطور که ذکر شد طلاق به دلیل نازایی مرد مراحل چندان پیچیده ای ندارد و باید بر اساس قانون در مورد آن عمل شود. با توجه به اینکه زن در این حالت در عسر و حرج است حتی با وجود امکان طلاق، تمامی حقوق مالی وی حفظ می شود. این حقوق مالی شامل مهریه، نفقه و اجرت المثل هستند. درواقع می توان گفت که در صورت اثبات ناباروری مرد نیز حقوق مالی زن به قوت خود باقی هستند. به همین دلیل مرد باید نسبت به پرداخت آنها اقدام کند.

باید به این نکته توجه شود که در دادخواستی که برای طلاق به دلیل نازایی مرد ارائه می شود، قاضی تنها می تواند در مورد مهریه زن تصمیم گیری کند. در نتیجه بابت سایر حقوق مالی زن مانند نفقه و اجرت المثل باید دادخواست جداگانه ای مطرح شود.

احکام دیوان عالی کشور راجع به طلاق به لحاظ عقیم بودن مرد

بسیاری از افراد تمایل دارند که در مورد احکام دیوان عالی کشور راجع به طلاق به لحاظ عقیم بودن مرد بیشتر بدانند. باید گفت که بر اساس دفتر نکاحیه، یکی از شروط مهم برای طلاق گرفتن زن، عقیم بودن مرد است. در صورت اثبات این موضوع زن وکالت در طلاق دارد و این از موارد عسر و حرج محسوب می شود.

اگر ناباروری مرد در دادگاه از طریق نامه پزشکی قانونی اثبات شود، امکان جاری شدن حکم طلاق وجود دارد. در نتیجه تنها صرف ادعای زن مبنی بر عدم باروری مرد نمی توان انتظار موافقت با درخواست طلاق را داشت. زوجین قبل از اقدام برای طلاق باید روند درمان را آغاز کنند؛ زیرا روش های نوینی برای درمان ناباروری امروزه به کار برده می شوند.

حکم ازدواج با مرد عقیم

حکم ازدواج با مرد عقیم در قوانین شرعی کاملا مشخص است و دارای اصول مربوط به خود است. جالب است بدانید بر اساس احکام نکاح مرد یا زن اگر بداند که عقیم است، نیازی نیست که در خواستگاری این موضوع را مطرح کند! تنها در صورتی که در این خصوص از وی سوال شود باید حقیقت را فاش کند.

در فقه در مورد ازدواج با زن نازا مطالبی ذکر شده است. به عنوان مثال ذکر شده است که ازدواج با زن نازا مکروه است. این موضوع تنها در صورتی است که مرد بداند که زن نازا است. در غیر این صورت همانطور که ذکر شد زن نیازی نیست که در خواستگاری این موضوع را مطرح کند.

واریکوسل و حق طلاق

یکی از مشکلات جنسی که برای مردان وجود دارد، واریکوسل می باشد. این موضوع نیز جزء دسته بندی مشکلات جنسی و جسمی مرد است.  به همین دلیل زوجه می تواند در این مورد نسبت به ارائه درخواست طلاق اقدام کند. البته باید 5 سال از زندگی مشترک گذشته باشد تا امکان ارائه درخواست طلاق از طرف زن وجود داشته باشد. در این حالت نیز در صورت اثبات مشکل، مهریه زن به طور کامل باید پرداخت شود. در صورتی که مرد توانایی پرداخت آن به صورت یکجا را نداشته باشد برای وی قسط بندی می شود.

کلام آخر

در این مطلب در مورد حق طلاق به دلیل نازایی مرد صحبت شد. همانطور که می دانید طبق قانون حق طلاق با مرد است؛ اما در این مورد چنین نیست و زن وکالت بر طلاق دارد. البته با توجه به شروطی مانند گذشت 5 سال از زندگی مشترک این نوع دادخواست توسط دادگاه بررسی می شود. در صورت اثبات آن، زن می تواند از مرد طلاق بگیرد. مراحل طلاق به دلیل نازایی مرد مانند دریافت تاییدیه پزشکی قانونی همگی باید در طی یک پروسه گذرانده شوند تا امکان طلاق وجود داشته باشد. بیماری های جنسی و جسمی مرد هر کدام می توانند به عنوان دلیل ناباروری مطرح شوند. در این حالت زن به دلیل عسر و حرج می تواند درخواست طلاق بدهد.

4.5/5 - (2 امتیاز)

مرضیه آریاکیا

مرضیه آریاکیا هستم. حدود پنج سال است که در زمینه تولید محتوای سایت فعالیت دارم. سعی دارم که با تحقیق در زمینه مسائل حقوقی بتوانم محتوای یونیک را با توجه به آموزه های حقوقی سایت وکیل از ما در اختیار شما قرار دهم. از این رو نظرات شما در راستای بهبود مقالات می تواند به من کمک فراوانی کند. سپاسگذارم...

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا