دانستنی های حقوقی

مجازات ضرب و شتم پلیس چیست؟

جرم ضرب و شتم یا جرح می تواند توسط  چه اشخاص عادی و چه مقامات یا اشخاص رسمی همچون پلیس و مامور انجام شود. این موضوع در مقابل طرف دیگر نیز صادق است. یعنی طرفی که مورد ضرب و شتم یا جرح قرار می گیرد، می تواند فردی عادی یا پلیس باشد. موضوع مورد بحث ما در این مقاله، بررسی مجازات ضرب و شتم پلیس می باشد. با ما همراه باشید.

به طور کلی در قانون کشور ایران، ضرب و جرح و کتک زدن دیگران منجر به صدور حکم محکومیت خواهد شد. در مورد ضرب و شتم  پلیس این موضوع با توجه به میزان صدمات، می تواند منجر به صدور مجازات های قانونی زیر گردد:

  • قصاص اعضا
  • صدور حکم حبس
  • پرداخت دیه

بررسی و پیگیری این قبیل پرونده ها در وظایف بهترین وکیل کیفری در تهران و شهرستانها تعریف می شود. پس بهتر است قبل از هر اقدامی، از مشاوره با وکیل متخصص در این زمینه بهره مند گردید.

به منظور مطالعه بیشتر کلیک کنید: عمده وظایف وکیل کیفری

جرم ضرب و شتم و جرح

پیش از آنکه به مجازات ضرب و شتم پلیس بپردازیم، لازم است معانی این جرایم و تفاوتشان با یکدیگر را بررسی کنیم.

  • ضرب : این جرم در لغت به معنای زدن و کوفتن است. از نظر پزشکی قانونی، ضرب به مواردی گفته می شود که بدون از هم گسیختگی ظاهری و جاری شدن خون ایجاد شود. مانند: تورم، کوفتگی و کبودی.
  • جرح: این جرم به معنای زخم زدن می باشد. یعنی به هر صدمه ای که موجب خونریزی و از هم گسیختگی بافت های بدن شود، جرح می گوییم. کمترین درجه آن خراشیدگی و بیشترین آن قطع عضو می باشد. لازم به ذکر است که این جرم باعث محکومیت فرد به پرداخت دیه می شود .
  • شتم: به لحاظ قانونی به جرایمی گفته می شود که شامل ناسزا به دیگران است. معمولا در مورد جرایمی همچون توهین به دیگران و یا قذف آنها به کار می رود.

لذا هر کدام از عناوین جرح و ضرب و شتم ، مفاهیم و مجازات جداگانه ای دارند. پس برای مجازات ضرب و شتم پلیس یا ضرب و جرح وی، ابتدا باید حالت جرم فرد طبق موارد زیر، مشخص شود. سپس با تحقق یکی از موارد زیر، مجازات قانونی آن بر اساس قانون معین شود.

  •  کتک پلیس منجر به ضرب
  • کتک پلیس منجر به جرح
  • شتم پلیس یا توهین به وی

جرم ضرب و شتم پلیس

مأموران انتظامی و نظامی در حین انجام وظیفه در پناه قانون هستند. این بدان معناست که، بر همه افراد جامعه واجب است با آنها در اجرای قانون همکاری کنند. همچنین از اقدام علیه آنها بپرهیزند. تا زمانی که دستورها و رفتار مأمور در حدود مقررات و قوانین است،‌ هیچ دلیلی مبنی بر سرپیچی از وی وجود ندارد. هرگونه مقاومت اعم از توهین، ضرب یا شتم پلیس، جرم است. البته این نکته نیز لازم به ذکر است که اگر مأمور مربوطه از حدود قانون خارج شود، دیگر نیازی به تبعیت از وی وجود ندارد. به عبارتی حتی در برابر رفتار غیرقانونی وی می‌توان مقاومت کرد. در ادامه بیشتر به این معقوله و مجازات ضرب و شتم پلیس می پردازیم.

انواع مجازات ضرب و شتم پلیس

مجازات ضرب و شتم پلیس

پیشتر در بررسی مجازات ضرب و شتم پلیس به این موضوع اشاره کردیم که، در شرایطی که پلیس برای جلوگیری از بروز خطر و یا مقابله با ارتکاب خلافی خاص، به فرد یا افرادی دستور قانونی دهد، در مقابل باید از دستور وی تبعیت شود. اگر در چنین مواقعی، طی هر شرایطی، فردی اقدام به ضرب و شتم پلیس نماید، طبق قانون، مرتکب جرم می شود. پس باید طبق مجارات قانونی با او رفتار شود. این مجازات ها بر اساس نوع جرم ارتکابی متفاوت خواهند بود.

مطالب مشابه: جهت مشاهده جرم توهین و مجازات آن چیست کلیک کنید

مجازات ضرب و شتم پلیس به استناد ماده 614 قانون مجازات اسلامی

ماده 614 قانون مجازات اسلامی در باب  مجازات ضرب و شتم پلیس این چنین می گوید: هر کس عمدا به دیگری جرح یا ضربی وارد آورد که موجب نقصان یا شکستن یا از کار افتادن عضوی از اعضا یا منتهی به مرض دایمی ‌یا فقدان یا نقص یکی از حواس یا منافع یا زوال عقل مجنی‌ علیه گردد، در مواردی که قصاص امکان نداشته باشد، چنانچه اقدام وی موجب اخلال در نظم‌ و صیانت و امنیت جامعه یا بیم تجری مرتکب یا دیگران گردد، به دو تا پنج سال حبس محکوم خواهد شد. در صورت درخواست مجنی‌ علیه، مرتکب ‌به پرداخت دیه نیز محکوم می شود.

مجازات شتم پلیس به استناد ماده 609 قانون مجازات اسلامی

مجازات جرم شتم پلیس با مجازات ضرب و شتم پلیس متفاوت خواهد بود. در حقیقت مجازات جرم شتم، یعنی جرم توهین نسبت به پلیس بر اساس ماده 609 قانون مجازات اسلامی تعیین می گردد. طبق این ماده قانونی، هر کس به ماموران پلیس در حال انجام وظیفه یا به سبب آن توهین نماید، به سه تا شش ماه حبس و یا تا 74 ضربه شلاق و یا به پنجاه هزار تا یک میلیون ریال جزای نقدی محکوم می شود. البته در این بحث، این نکته بسیار حائز اهمیت است که اگر توهین به پلیس یا ماموران مشمول حد قذف باشد، یعنی به پلیس نسبت زنا یا لواط، بدون اثبات بدهند، مرتکب به مجازات 80 ضربه شلاق محکوم خواهد شد.

به منظور مطالعه بیشتر کلیک کنید: جرم قذف

4.3/5 - (3 امتیاز)

شقایق آموزنده

شقايق آموزنده هستم. دانشجوي سال آخر حقوق و از ابتداي سال ١٤٠٠ كار توليد محتوا رو در زمينه حقوق شروع كردم. هدف من اين هست كه با توليد محتواي يونيك, با توجه به آموزه هاي حقوقي ام در سايت وكيل از ما ، بتونم اطلاعات مفيد و كاربردي را در اختيار كاربران سايت قرار بدهم. نظرات شما در قسمت ديدگاه سايت ميتواند به هدفمند تر شدن مقالاتم كمك كند، از وقتي كه ميگذاريد سپاسگزارم?

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا