نحوه انتقال سرقفلی مغازه چیست و شرایط آن
حق سرقفلی، در دسته حقوق مالی است. از این رو می توان آن را به دیگری انتقال داد. حق سرقفلی را هم مالک و هم مستاجر، می توانند منتقل کنند. انتقال سرقفلی به همراه انتقال ملک یا انتقال آن به واسطه اجاره ملک، صورت می پذیرد. آنچه در این مقاله به بررسی آن می پردازیم. انتقال سرقفلی مغازه ایت. اگر د راین مورد سوالی دارید ما را تا انتهای این مقاله دنبال کنید.
حق سرقفلی، به عنوان یک حق مالی، قابل به ارث رسیدن است. جالبت است بدانید در امور مربوط به انحصار وراثت و خانواده، حتی زوجه متوفی نیز، از آن بهره مند می شود. نحوه تقسیم ارث سرقفلی، بر اساس طبقات و درجات ارث و پس از ثبت درخواست انحصار وراثت در شورای حل اختلاف می باشد. همچنین میزان مالیات ارث سرقفلی، از 3 تا 12 درصد ارزش معاملاتی حق سرقفلی خواهد بود. در حالت کلی قبل از ورود به بحث انتقال سرقفلی مغازه باید بدانید که انتقال سرقفلی به صورت های زیر امکان پذیر است:
- قضایی: در انتقال قضایی، سر قفلی از طریق حکم دادگاه انتقال می یابد.
- اختیاری: در انتقال اختیاری، سر قفلی مغازه از طریق اسناد رسمی و با رضایت کامل مالک سرقفلی به صاحب جدید انتقال می یابد.
- قهری: چنانچه صاحب سر قفلی فوت کند، تمامی حقوق او به ورثه ی انتقال می یابد.
جهت مطالعه در ارتباط با دانستنی های حقوقی ملکی کلیک کنید: دادخواست الزام به تحویل ملک
انتقال سرقفلی مغازه
جدیدترین قانون راجع سرقفلی و انتقال سرقفلی مغازه که می توانیم به آن اشاره کنیم، قانون روابط موجر و مستاجر سال 76 است. فصل دوم از ماده 6 تا ماده 11 قانون روابط مؤجر و مستأجر مصوب 1376 به مبحث سرقفلی اختصاص دارد. این موارد قانونی، برای طرفین قرارداد اجاره اماکن تجاری، با لحاظ شرایطی حق سرقفلی در نظر می گیرد. لازم به ذکر است که در این بین، موضوع حق کسب و پیشه کلا منتفی شده است.
پی انتقال سرقفلی مغازه عملی غیر ممکن نیست و قانون نیز در ارتباط با آن سخن می گوید اما اگر، فرد مالک سرقفلی بدون اینکه اجازه این کار از سوی مالک به او داده شود یا از دادگاه حکم گرفته باشد حق سرقفلی را به فرد دیگری واگذار کند متخلف شناخته می شود. مجازات این مورد آن است که در چنین شرایطی تنها نیمی از مبلغ سرقفلی به او برگردانده می شود. با عبارتی بقیه مبلغ را جریمه می شود. همچنین مالک مجاز است دستور تخلیه ملک را نیز برای او صادر کند.
روش های انتقال سرقفلی مغازه
عمده ترین و مهمترین روش های انتقال سرقفلی مغازه که قابل اشاره هستند به شرح زیر است:
- انتقال سرقفلی با انتقال ملک
- انتقال سرقفلی مغازه با اجاره ملک
در ادامه به هر کدام از این عناوین به صورت جداگانه و مجزا می پردازیم و نکات حقوقی که در هر ی از روش ها باید رعایت نمایید را خاطر نشان می کنیم. از همراهی شما سپاسگزاریم.
انتقال سرقفلی مغازه با انتقال ملک
ولین شیوه انتقال سرقفلی مغازه ، انتقال ملک به همراه سرقفلی است. در این حالت مالک، ملک خود را به به طور کامل و تمام به دیگری منتقل می کند. مثل وقتی که مالک مغازه ای اقدام به فروش آن به دیگری منتقل می کند. در این شرایط :
- ملک به طور کامل از مالکیت فروشنده خارج می شود
- ملک به مالکیت خریدار در می آید.
- با انتقال کامل مال به خریدار ، حق سرقفلی نیز به او منتقل می شود.
انتقال سرقفلی مغازه با اجاره ملک
دومین روش انتقال سرقفلی مغازه اجاره ملک به همراه سرقفلی و خرید سرقفلی مغازه است. در این روش مالک، ملک خود را به دیگری اجاره می دهد. سپس همراه با اجاره ملک، حق سرقفلی را نیز به او منتقل می کند. ارزش سرقفلی بر اساس ارزشی که در زمان انعقاد قرارداد اجاره دارد، معین می شود. در این حالت بین موجر و مستاجر دو قرارداد وجود دارد:
- یکی قرارداد اجاره
- یکی تعهد به انتقال سرقفلی در قبال عوض معینی.
مدارک لازم برای انتقال سرقفلی مغازه
با ماهیت انتقال سرقفلی مغازه آشنا شدیم و روش های این انتقال را شرح دادیم. حال نوبت آن رسیده است که به مدارکی اشاره کنیم که به جهت این انتقال الزامی اند. این مدارک عبارت اند از:
- مدارک شناسایی هردو سمت این معامله
- کارت ملی هر دو سمت معامله
- اصل سند مالکیت یا اجارهنامه سرقفلی
- دریافت استعلام از سوی دفترخانه صادرکننده اجارهنامه برای اطمینان از درست بودن آن
- گواهی مالیات
- دریافت برگه مربوط به مالیاتهای پرداختی از اداره دارایی
- گواهی مالیات مشاغل
- دریافت مجوز و نامه عدم بدهی از تأمین اجتماعی
- پرداخت عوارض نوسازی در دفاتر خدمات الکترونیک
- قرارداد جدید میان مستأجر و مالک و باطل کردن قرارداد قبلی
- ارائه اصل وکالتنامه، درصورتی که این معامله به شکل وکالتی انجام میشود.
نکات حقوقی انتقال سرقفلی مغازه
در این بخش به منظور سخن پایانی و جمع بندی، بر آنیم تا به نکاتی اشاره کنیم که بهتر است در انتقال سرقفلی مغازه مد نظر بدارید. این نکات حقوقی مهم و کاربردی به شرح زیر می باشند:
- در حق سرقفلی، شهرت تجاری و رونق کسبی و اعتبار صنفی، بر خلاف حق کسب و پیشه تاثیری در حق سرقفلی ندارد.
- اگر قرارداد اجاره و خرید سرقفلی شما قبل از سال 1376 منعقد شود، دارنده حق سرقفلی صرفا حق سرقفلی خود را می تواند با سند رسمی و عادی به دیگری منتقل نماید. ولکن مورد اجاره را نمی تواند به دیگری منتقل نماید. مگر حق انتقال به غیر داشته باشد.
- اگر قرارداد اجاره ای بعد از سال 1376 منعقد شود در این صورت مشمول قانون روابط موجر و مستأجر مصوب 1376می شود.
- در قانون سرقفلی سال 1356 حق سرقفلی صرفا میبایست به مالک پرداخت شود. و لکن در قانون سرقفلی بعد از سال 1376 مستأجر اول می تواند از ناحیه مستاجر دوم به مستاجر اولیه نیز پرداخت شود.
- در صورت عدم دریافت حق سرقفلی، در ابتدای عقد اجاره، از ناحیه موجر، بعدا نمی تواند خود را محق به دریافت حق سرقفلی بداند و اساسا ادعایی در این زمینه بدارد.
- حق سرقفلی با پرداخت مبلغی از طرف مستأجر ایجاد می شود.هر چند عده ای معتقدنند، با انعقاد عقد صرفا سبب ایجاد می شود. یا این که شرط استحقاق حق سرقفلی به مستاجر، حسن شهرت مستاجر است.