مراحل ثبت طلاق در دفترخانه
پس از اینکه دادگاه گواهی عدم امکان سازش یا حکم طلاق صادر نمود، مراحل ثبت طلاق در دفترخانه آغاز میشود. متقاضی طلاق باید به محضر یا دفترخانه ازدواج و طلاق مراجعه و مدارک و اطلاعات مورد نیاز برای ثبت طلاق در دفترخانه را ارائه نماید. علاوه بر حکم طلاق یا گواهی عدم سازش، ارائه مدارک شناسایی، سند ازدواج، گواهی عدم بارداری، معرفی شهود و پرداخت هزینه های قانونی دفترخانه جزء شرایط ثبت طلاق در محضرخانه است.
پس از ارائه مدارک مورد نیاز برای ثبت طلاق در دفترخانه، زوجین باید در دفترخانه حضور یابند و طلاق را امضا کنند. دفتردار ازدواج و طلاق در خصوص حق و حقوق قانونی که به زن تعلق می گیرد، پرس و جو می کند تا مطمئن شود که ترتیبات قانونی مربوط به پرداخت حقوق زنان طبق حکم دادگاه انجام شده است یا خیر. در نهایت ممکن است که زمان مشخصی را تعیین کند تا زوجین برای ارائه شناسنامه و سند طلاق به محضر مراجعه کنند.
شرایط ثبت طلاق در دفترخانه
طلاق به معنی انحلال و اتمام رابطه ی زناشویی است که ممکن است با قصد و رضای زوج باشد، یا موردی که زوجه با استناد به وکالت از طرف زوج، خود را مطلقه می سازد و گاه ممکن است طلاق توسط دادگاه واقع شود. طلاق یک عمل تشریفاتی است و پیش از اجرای طلاق نیاز به حکم دادگاه دارید. همچنین باید طلاق با تشریفات خاص و در حضور دو مرد عادل به عنوان شاهد اجرا گردد. قبل از بررسی مراحل ثبت طلاق در دفترخانه بهتر است از وجود شرایط مورد نیاز آن اطمینان حاصل کنیم.
بر اساس ماده 1134 قانون مدنی تشریفات و نحوه طلاق اینگونه است که: طلاق باید با صیغه طلاق و در حضور لااقل دو نفر مرد عادل که طلاق را بشنوند، واقع گردد. طلاق باید به صیغه عربی صحیح خوانده شود و اگر خواندن به عربی صحیح ممکن نبود (با سایر زبان ها) باید صحیح خوانده شود. این صیغه باید در حضور دو شاهد اجرا گردد. یک بار گفتن صیغه طلاق برای جاری شدن طلاق کافیست. شهود طلاق باید خود حائز شرایط قانونی خاص باشند و عدالت یا عادل بودن شاهد طلاق یکی از شرایط است. از این رو می توان گفت گواه عادل شخصی است که عدالت داشته و فاسق و گناهکار نباشد. حضور دو نفر گواه عادل برای شنیدن صیغه اجرای طلاق الزامی است. برای ثبت طلاق در دفترخانه باید شرایط خاصی زیر فراهم باشند:
عدم حضور زوج در دفترخانه جهت اجرای صیغه طلاق
اگر حکم طلاق پس از درخواست زوجه از دادگاه صادر شود، پس از گذشت 6 ماه از تاریخ انقضای مهلت فرجام خواهی حکم طلاق باید از سوی زوجه به دفتر ازدواج و طلاق تسلیم شود. حکم برای اجرای صیغه طلاق به زوج ابلاغ می گردد. اگر ظرف مدت یک هفته از تاریخ ابلاغ، زوج در دفترخانه حاضر نشود سر دفتر به زوجین ابلاغ می کند که برای اجرای صیغه طلاق و ثبت آن در دفترخانه حاضر شوند. و مراحل ثبت طلاق در دفترخانه انجام می شود.
در صورت عدم حضور زوج و عدم اعلام عذر از سوی وی یا حضور زوج در دفترخانه و امتناع او از اجرای صیغه، صیغه طلاق جاری و ثبت می شود و مراتب به زوج ابلاغ می گردد. در صورت داشتن عذر از ناحیه زوج، یک نوبت دیگر به ترتیب مذکور از طرفین دعوت به عمل می آید.
عدم حضور زوجه در دفترخانه برای ثبت طلاق
درصورتی که به درخواست زوج دادگاه گواهی عدم سازش صادر نماید، زن ناچار است از تصمیم دادگاه تبعیت کند. زن باید برای جاری شدن صیغه طلاق در تاریخ مشخصی در دفترخانه ازدواج و طلاق حاضر شود. درصورتی که زوجه ظرف مدت یک هفته در دفترخانه حاضر نشود، سردفتر به زوجین اخطار می کند. در صورتی که باز هم زوجه در دفترخانه حضور پیدا نکرد اجرای طلاق بدون حضور او انجام خواهد شد.
- عدم حضور زن و شوهر در دفترخانه برای ثبت طلاق توافقی یا یکی از طرفین ( زوج یا زوجه )، دیگر امکان ثبت طلاق بدون حضور او وجود ندارد. اجرای طلاق و امضاء دفتر اوراق مربوط به طلاق منتفی است. مگر اینکه زوجه یا زوج، اجرای صیغه طلاق و ثبت آن را به وکیل دادگستری محول نماید.
- اگر زوجین این گواهی را تا مدت اعتبار آن که سه ماه است به دفترخانه ارائه نکنند، گویی از آن صرف نظر کردهاند و دیگر اعتباری نخواهد داشت. در این جا اگر یکی از طرفین مجدداً خواهان طلاق باشد، باید مجدداً تمامی مراحل قانونی تا صدور گواهی عدم امکان سازش طی شود.
مدارک لازم برای اجرای صیغه طلاق در دفترخانه
برای انجام مراحل ثبت طلاق در دفترخانه اسناد و مدارک مورد نیاز عبارتند از :
- دادنامه ی قطعی شده از دادگاه
- سند ازدواج یا رونوشت مصدق سند ازدواج
- شناسنامه و کارت ملی زوجین
- پرداخت هزینه های قانونی مربوط به ثبت طلاق ؛ طبق تعرفه ثبت ازدواج و طلاق
- گواهی عدم بارداری زوجه که مدت آن به یک ماه نرسیده باشد.
- معرفی دو نفر شاهد عادل برای جاری شدن صیغه طلاق.
مهلت ثبت طلاق در دفترخانه
هر گاه دادگاه اقدام به صدور گواهی عدم سازش چه بر اساس درخواست مرد و یا توافق زوجین نماید، زوجین باید تا سه ماه گواهی عدم سازش را به دفتر ثبت طلاق ارائه دهند. در مهلت مشخص شده زوجین باید برای ثبت طلاق در دفترخانه اقدام نمایند. ولی اگر درخواست طلاق از سوی زوجه باشد، دادگاه حکم طلاق صادر می نماید که مدت اعتبار حکم طلاق، 6 ماه پس از تاریخ ابلاغ رأی فرجام خواهی و انقضای مهلت فرجام خواهی است.
پرداخت هزینه تعرفه ثبت ازدواج و طلاق بر عهده کیست؟
در پاسخ به این پرسش که در مراحل ثبت طلاق در دفترخانه پرداخت هزینه تعرفه ثبت ازدواج و طلاق بر عهده کیست؟ باید گفت در ازدواج، بسته به عرف و توافق طرفین و در طلاق، کاملا بسته به نوع طلاق و همچنین توافق یا عدم توافق طرفین، مسئول و نحوه پرداخت هزینه تعرفه ثبت ازدواج و طلاق به شرح موارد زیر خواهد بود:
- در صورت توافق، شخصی که پرداخت هزینه را بر عهده دارد آن را می پردازد.
- در صورت عدم توافق، در ازدواج به طور معمول و مطابق عرف مرد، مسئول پرداخت هزینه صیغه موقت یا تعرفه ثبت ازدواج می باشد.
- در صورت عدم توافق، در طلاق به درخواست مرد، وی باید هزینه حق التحریر محضری ۱۴۰۱ را برای ثبت طلاق، پرداخت نماید. در طلاق بائن به درخواست زوجه، زن مسئول پرداخت هزینه حق التحریر محضر خواهد بود. در طلاق توافقی نیز، هزینه طلاق توافقی در خصوص ثبت در محضر، نصف نصف است.
وکالت در اجرای صیغه طلاق
طلاق از آن مباحثی است که گاها در طی آن زوجین با مشکلات و تنش های بسیاری مواجه می شوند. بسیاری از زوجین به دلیل ملاحظاتی مثل ناراحتی، یا برای جلوگیری از تنش و غیره ترجیح می دهند تمام مراحل طلاق را به بهترین وکیل طلاق در تهران بسپارند. چه طلاق به در خواست مرد باشد چه به درخواست زن یا در طلاق توافقی تمام مراحل طلاق از ثبت دادخواست، اخذ گواهی عدم سازش، مراجعه به دفتر رسمی طلاق و امضاء توسط وکیل دادگستری انجام می شوند. در این صورت وکیل با داشتن اختیارات، کلیه مراحل را بدون حضور زوجین انجام می دهد.
کلام آخر
برای اجرای مراحل ثبت طلاق در دفترخانه، زن هنگام طلاق نباید در دوران سیکل ماهانه خود باشد. طبق ماده 34 قانون حمایت خانواده اگر یکی از طرفین هنگام ثبت طلاق در دفترخانه مجهول المکان باشد، برای دعوت از ایشان باید در روزنامه های کثرالانتشار آگهی چاپ کرد. با این کار فرد به دفترخانه فراخوانده می شود.