دانستنی های حقوقی

شکایت از فروشگاه اینترنتی چگونه است؟

همه ما تجربه خرید اینترنتی را داریم. معمولا همیشه قبل از خرید اینترنتی حس بی اعتمادی را در رابطه با فروشگاهی که از آن خرید می‌کنیم، احساس می کنیم. مگر در ارتباط با فروشگاه‌ هایی که قبلا سابقه خرید از آن را داریم و نسبت به کیفیت محصولات آن مطمئن هستیم. پس از شیوع ویروس کرونا و اعمال مقررات قرنطینه برای آن دوران، تغییرات بسیاری رخ داد که یکی از این تغییرات عمده،سفارش محصولات به فروشگاه های اینترنتی برای خرید  اجناس بود. اما همه می دانیم که این شیوه ی خرید در کنار تمام مزایایش، معایبی نیز دارد. فضای مجازی نیز همانند فضای واقعی از گزند مجرمان در امان نمی ماند و همگام با تحولات این فضا، باعث بروز جرایم متنوعی می گردد. از این رو در این مقاله به بررسی شکایت از فروشگاه اینترنتی می پردازیم.

به طور کلی، فروشگاه اینترنتی شکلی از تجارت الکترونیک است. این فروشگاه به مصرف کنندگان اجازه می دهد به شکل مستقیم روی بستر اینترنت، کالا ها و خدمات را از فروشنده خریداری کنند. از طرفی، هر کسب و کاری برای فروش محصولات و خدماتش می تواند از روش های فروشگاه فیزیکی، اینترنتی و یا هر دو استفاده کند. فروشگاه آنلاین می تواند یک صفحه وب سایت یا یک اپلیکیشن مشخص باشد که کاربر از طریق آن به شکل الکترونیکی به خرید محصولات مورد نیاز خود بپردازد. با ما همراه باشید.

به منظور مطالعه بیشتر در حوزه جرایم فضای مجازی کلیک کنید: پرینت و پیگیری محتوا تلگرام

شکایت از فروشگاه اینترنتی

برای بسیاری از کاربران این سول پیش می آید که آیا امکان شکایت از فروشگاه ااینترنتی وجود دارد؟ در پاسخ باید بگوییم بله، این امکان وجود دارد. زیرا شرکت‌ها و فروشگاه‌ های اینترنتی، ملزم به انجام فعالیت در چارچوب قوانین و حیطه تعهدات خود هستند.

موارد زیر در بحث خرید اینترنتی می توانند منجر به شکایت از طرف مشتریان و ایجاد پرونده های حقوقی و کیفری گردد:

  • عدم تحویل کالا
  • وجود عیب و نقص در کالا
  • وجود مغایرت کالایی که مشتری می خواهد با کالایی که تحویل می گیرد.
  • تاخیر در تحویل کالا

البته این نکته را در نظر داشته باشید که موارد تخلفی که در بحث شکایت از فروشگاه اینترنتی وجود دارد، محدود به مواردبالا نمی شود. به عبارتی این موارد می توانند بسیار متنوع باشند. در ادامه به بررسی روش های طرح شکایت در این بحث می پردازیم اما در این بخش لازم به ذکر است، با توجه به این که امکان شکایت از دو راه اتحادیه‌ ها و سازمان تعزیرات نیز وجود دارد، موارد زیر نیز از دلایل شکایات مشتریان محسوب می گردند:

  • گران فروشی
  • کم فروشی
  • تقلب
  • اخفاء و امتناع از عرضه کالا
  • عدم صدور فاکتور
  • فروش اجباری و سایر مواردی که در قانون تعزیرات حکومتی طرح شده اند توسط اتحادیه‌ها و تعزیرات قابل پیگیری هستند.
  • نقض حقوق مشتری
  • نقض قواعد تبلیغ
  • نقض حقوق علامت تجاری

شکایت از فروشگاه اینترنتی

روش‌های شکایت از فروشگاه‌ اینترنتی

در این بخش به بررسی روش های شکایت از فروشگاه اینترنتی می پردازیم. این شکایت به طور کلی از سه طریق لصلی صورت می پذیرد. این سه صورت عبارت اند از:

  • سامانه نماد اعتماد الکترونیکی: برای شکایت از فروشگاه‌های اینترنتی از طریق این روش شرط است که آن مجموعه، دارای نماد اعتماد الکترونیکی باشد. اگر کالا یا خدمات خود را از فروشگاهی دریافت کنید که دارای نماد اعتماد الکترونیکی است، می‌توانید به وبسایت اینماد برای ثبت شکایتتان، مراجعه نمایید.
  • شکایت از طریق پلیس فتا: پلیس فتا به صورت تخصصی، تحقیقات مقدماتی جرایم رایانه‌ای را با ارجاع دادسرای جرایم رایانه‌ای انجام می دهد و نتیجه تحقیقات را برای مرجع صالح ارسال نماید. برای شکایت از طریق پلیس فتا ابتدا باید وارد سایت https://csirc.cyberpolice.ir شوید. سپس برای پیگیری نتیجه شما باید در این سامانه عضو باشید. پس از ثبت نام وارد قسمت خدمات الکترونیکی می شوید و سپس در بخش ثبت گزارش مردمی،گزارش تخلفات فروشگاه اینترنتی که از آن شکایت دارید را ارائه می دهید.
  • شکایت از طریق مرجع قضایی: برای پیگیری موضوع از طریق مراجع قضایی باید به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی مراجعه کنید و ضمن ثبت نام در سامانه ثنا، شکوائیه خود را تنظیم کنید. این شکوائیه به دادسرای جرائم رایانه ای ارسال می شود. دادسرای عمومی و انقلاب ناحیه ۳۱ تهران مسئولیت رسیدگی به جرائم مربوط به تخلفات در حوزه فضای مجازی را دارد.

بهترین راه شکایت از فروشگاه اینترنتی

کدام یک از روش هایی که معرفی شد برای شکایت از فروشگاه اینترنتی کارآمدتر و بهتر است؟ این شکایت از طریق مراجع قضایی نسبت به روش های قبلی، مراحل طولانی تری دارد، اما امکان اخذ یک حکم قضایی را در این روش داریم که از ضمانت اجرای قدرتمند حکم توسط اجرای احکام دادگستری برخوردار است. در نتیجه نسبت به دو روش دیگر، کارآمدتر و بهتر می باشد.

برای استفاده از این روش در شکایت از فروشگاه اینترنتی باید مراحلی را از قرار زیر طی کنید:

  • ابتدا شما باید با مدارک لازم از جمله کارت ملی و رسید واریز وجه و غیره، به یکی از دفاتر خدمات قضایی مراجعه کنید و پس از ثبت شکواییه، این شکایت نامه از طریق دفتر مزبور برای دادسرای جرایم رایانه ای ارسال می‌شود.
  • پس از دریافت شکایت توسط  دادسرا و ارجاع آن به شعبه، شعبه دادسرا دستور تحقیقات مقدماتی را صادر میکند. سپس برای پلیس فتا ارسال می نماید.
  • پس از اتمام تحقیقات مقدماتی، چنانچه نظر دادسرا بر عدم وقوع جرم باشد، قرار منع تعقیب شکایت از فروشگاه اینترنتی را صادر می‌کند. اما در صورتی که نظر دادسرا بر وقوع جرم باشد، با صدور قرار جلب به دادرسی، پرونده را برای دادگاه کیفری دو ارسال می کند.
  • پس از آنکه دادگاه کیفری شکایت و دستور لازم را دریافت کرد، طرفین را برای  تشکیل جلسه دادرسی احضار می‌کند.
  • دادگاه مجددا به دلایل وقوع جرم رسیدگی می نماید. در صورتی که نظر بر وقوع جرم داشته باشد، رای بر محکومیت کیفری صادر می کند. این رای ظرف 20 روز از ابلاغ قابل تجدید نظر خواهی در دادگاه تجدیدنظر استان می باشد.

نکته قابل توجه این است که روش شکایت از فروشگاه اینترنتی هنگامی باید به دادسرا راه پیدا کند که شکایت مورد نظر اختصاص به مواردی داشته باشد که عمل فروشگاه اینترنتی، جرم است و دارای یک عنوان مجرمانه همچون کلاهبرداری اینترنتی باشد. در غیر این صورت مواردی که عمل فروشگاه اینترنتی، جرم نباشد، تنها از طریق مراجعه به شورای حل اختلاف یا دادگاه حقوقی، برای طرح دعوای حقوقی باید اقدام نمایید.

ماده 2 قانون حمایت از حقوق مصرف کنندگان در شکایت از فروشگاه اینترنتی

در این بخش به عنوان سخن پایانی در بحث شکایت از فروشگاه اینترنتی، ماده 2 قانون حمایت از مشتریان و مصرف کننده گان را بررسی می کنیم. از همراهی شما سپاسگزاریم. کلیه عرضه کنندگان کالا و خدمات، منفرداً یا مشترکاً مسئول صحت و سلامت کالا و خدماتشان مطابق با ضوابط و شرایط مندرج در قوانین و یا مندرجات قرارداد مربوطه یا عرف در معاملات هستند. نکات حائز اهمیت در این ماده عبارت اند از:

  • اگر موضوع معامله کلی باشد در صورت وجود عیب یا عدم انطباق کالا با شرایط تعیینی، مشتری حق دارد صرفاً عوض سالم را مطالبه کند. متقابلا فروشنده باید آن را تأمین کند.
  • و اگر موضوع معامله جزئی با همان عین معین باشد، مشتری می تواند معامله را فسخ کند. یا ارش کالای معیوب و سالم را مطالبه کند. این بدان معناست که فروشنده موظف است آن مبلغ را پرداخت کند.
  • در صورت فسخ معامله از سوی مشتری پرداخت خسارت از سوی عرضه کننده منتفی است.
  • چنانچه خسارات وارده ناشی از عیب یا عدم کیفیت باشد و عرضه کنندگان به آن آگاهی داشته باشند، علاوه بر جبران خسارت به مجازات مقرر در این قانون محکوم خواهند شد. چنانچه اقدام آنان واجد عناوین مجرمانه دیگر باشد، مشمول همان قانون خواهند بود.
5/5 - (1 امتیاز)

شقایق آموزنده

شقايق آموزنده هستم. دانشجوي سال آخر حقوق و از ابتداي سال ١٤٠٠ كار توليد محتوا رو در زمينه حقوق شروع كردم. هدف من اين هست كه با توليد محتواي يونيك, با توجه به آموزه هاي حقوقي ام در سايت وكيل از ما ، بتونم اطلاعات مفيد و كاربردي را در اختيار كاربران سايت قرار بدهم. نظرات شما در قسمت ديدگاه سايت ميتواند به هدفمند تر شدن مقالاتم كمك كند، از وقتي كه ميگذاريد سپاسگزارم?

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا