دانستنی های حقوقی

چگونه از کارفرما در صورت حادثه ناشی از کار شکایت کنم؟ ⚖️【آپدیت 1403】

شکایت از کارفرما در صورت حادثه ناشی از کار با روش های مختلفی قابل انجام است. در این رابطه اغلب مواردی مانند نمونه دادخواست مطالبه دیه حوادث ناشی از کار، مسئولیت کیفری کارفرما در حوادث ناشی از کار، مرور زمان در حوادث ناشی از کار، محاسبه دیه و ارش حوادث ناشی از کار و مهلت پرداخت دیه حادثه حین کار مطرح می شوند.

با وجود اینکه ممکن است در محیط کار ایمنی بالا باشد و تجهیزات مناسبی در این خصوص به کار رفته باشد، بازم هم امکان بروز حادثه وجود دارد. این موضوع حتی در خصوص کارگاه هایی که استانداردهای ایمنی را رعایت می کنند نیز صدق می کند.

همواره ممکن است برای کارگران خطر بروز حادثه وجود داشته باشد. حوادث می توانند موجب شوند که کارگر آسیب جزئی یا کلی ببیند. در برخی از مواقع نیز حادثه متاسفانه منجر به مرگ کارگر می شود. با توجه به این موارد باید گفت نمی توان به صورت صد در صدی از بروز حادثه ناشی از کار جلوگیری کرد.

اگر شما نیز با چنین مشکلی مواجه هستید و قصد دارید در این خصوص راهنمایی های بیشتری دریافت کنید می توانید با بهترین وکیل در شرق تهران مشورت کنید. در صورت بروز حادثه برای کارگر و شکایت از کارفرما، وکیل می تواند مراحل حقوقی و کیفری را با دانش بیشتری طی کند. به همین دلیل ما نیز در سایت وکیل از ما سعی داریم بهترین وکلا در حوزه های مختلف را به شما معرفی کنیم.

باید به این موضوع اشاره کرد که انجام اقدامات اولیه و مهم می توانند از بروز حوادث ناشی از کار تا حد زیادی جلوگیری کنند. کارگر و کارفرما باید از قوانین مربوط به این موضوع در قانون کار اطلاعات کافی داشته باشند.

حوادث ناشی از کار کدامند؟

اهمیت شکایت از کارفرما در صورت حادثه ناشی از کار، موجب شده است که ما در این بخش در خصوص حوادث ناشی از کار صحبت کنیم. در این خصوص این پرسش مطرح می شود که آیا تمامی اتفاقاتی که در محل کار رخ می دهند حوادث ناشی از کار هستند؟ کارگر باید از این حوادث مطلع باشد تا در صورت بروز، بتواند از قوانین حمایتی قانون کار استفاده کند.

شاید تصور کنید که حوادث ممکن است تنها در محیط های کاری رخ دهند که خطرناک هستند یا در آنها استانداردها رعایت نشده باشد. این تصور نیز وجود دارد که حادثه تنها در محیط های صنعتی با انجام کارهای سنگین رخ می دهد. باید گفت که وقوع حادثه در هر محیطی امکان پذیر است و به همین دلیل باید اقدامات اولیه در این خصوص صورت بگیرد.

امکان دارد که حادثه در یک محیط اداری رخ دهد! بنابراین باید یک کارگر یا کارمند صرف نظر از نوع کار خود، از قوانین مرتبط با حوادث شغلی آگاه باشد. بر اساس ماده 60 قانون تامین اجتماعی هر گونه حادثه در حین انجام وظیفه که موجب شود که فرد بیمه شده آسیب ببیند، جزئی از حوادث ناشی از کار تلقی می شود. بر همین اساس باید در خصوص دسته بندی حوادث ناشی از کار صحبت شود.

دسته بندی حوادث ناشی از کار

با توجه به تعریفی که بر طبق ماده 60 قانون تامین اجتماعی در خصوص حوادث ناشی از کار ذکر شد، باید به دسته بندی این حوادث بپردازیم. به منظور شکایت از کارفرما در صورت حادثه ناشی از کار باید با این دسته بندی ها آشنا باشیم که عبارتند از:

  • بروز حادثه برای شخص بیمه شده در هنگام کار و انجام وظیفه در کارگاه، شرکت، ساختمان، موسسه وابسته یا محوطه
  • بروز حادثه هنگامی که فرد در خارج از محیط شرکت و کارگاه باشد؛ اما در خصوص انجام وظایف مرتبط با شغل خود قصد خدمت داشته باشد.
  • حادثه در هنگام رفت و برگشت شخص به محل کار و منزل
  • هنگامی که شخص برای پیگیری پروسه درمان به بیمارستان یا درمانگاه مراجعه می کند.
  • در صورت انجام اقدامات به منظور جان بیمه شدگان دیگر و کمک رسانی به آنها

در هر کدام از این موقعیت ها که شخص قرار داشته باشد و دچار حادثه شود، مشمول قانون حوادث ناشی از کار می شود. در نتیجه پرداخت هزینه های لازم بر اساس قانون تامین اجتماعی انجام می شود.

مسئولیت کیفری شکایت از کارفرما در صورت حادثه ناشی از کار

در راستای شکایت از کارفرما در صورت حادثه ناشی از کار باید در خصوص مسئولیت کیفری وی نیز صحبت شود. اگر که یک حادثه در محل کار رخ دهد این امکان وجود دارد که یک یا چند مقصر در این رابطه وجود داشته باشند. در صورتی که کارفرما تجهیزات لازم برای برای ایمنی فراهم نکرده باشد و استانداردهای مورد نیاز وجود نداشته باشند، وی مقصر شناخته می شود؛ چراکه کارفرما قوانین و مقررات آیین نامه محیط کار را رعایت نکرده است.

کارفرما در محیط کار وظیفه دارد که امکانات لازم را برای تامین امنیت و جلوگیری از حوادث ناشی از کار تامین کند. بدین منظور وی مسئولیت هایی در قابل کارکنان شاغل در کارگاه دارد که باید به آنها توجه کند:

  • بر اساس مصوبه شورای عالی حفاظت فنی کارفرما باید به منظور تامین سلامت، حفاظت و بهداشت کارگر در محل کار، امکانات و تجهیزات مورد نیاز را تهیه نماید و این امکانات باید در اختیار کارگر قرار بگیرند.
  • کارفرما باید در رابطه با روش استفاده از ابزار و تجهیزات مورد نیز در کارگاه یا کارخانه آموزش های لازم را در اختیار کارگر قرار دهد. همچنین در خصوص رعایت مقررات نظارت کامل داشته باشد تا از بروز حادثه جلوگیری شود.

در صورتی که کارفرما به این مسئولیت ها توجه کرده باشد، اگر حادثه رخ دهد وی مقصر شناخته نمی شود و مسلما تکلیفی در این خصوص ندارد. از این رو کارگر نمی تواند نسبت به شکایت از کارفرما در صورت حادثه ناشی از کار اقدام کند.

مسئولیت کیفری کارفرما در حوادث ناشی از کار

وظیفه سازمان تامین اجتماعی در بروز حادثه در محل کار

در بروز هر حادثه ای در محل کار این احتمال وجود دارد که یک یا چند نفر مسئولیت کیفری داشته باشند. از این رو در صورت بروز حادثه بازرس های ویژه اداره کار، سازمان تامین اجتماعی و کارشناس رسمی دادگستری به محل حادثه خواهند رفت. بعد از بررسی ابعاد حادثه نظر خود را در این رابطه به مراجع قضایی اعلام می کنند و در این راستا قاضی حکم و رای نهایی را صادر می کند. مقصر یا مقصرین با طی کردن این روند شناخته می شوند و بر اساس نوع حادثه و مشکلات ایجاد شده برای کارگر، مجازات می شوند.

وظیفه کارفرما در صورت بروز حادثه در محل کار

با توجه به بحث شکایت از کارفرما در صورت حادثه ناشی از کار، باید به وظایف کارفرما در صورت بروز حوادث نیز اشاره کنیم. کارفرمایان چه اقدامات لازم را برای ایمنی انجام داده باشند و چه این کار را انجام نداده باشند، باید برخی از اقدامات را در این مواقع انجام دهد. در صورتی که این کارها انجام نشود ممکن است کارفرما دارای مسئولیت کیفری شود. این موارد عبارتند از:

  • انجام اقدامات اولیه توسط کارفرما بعد از وقوع حادثه به منظور جلوگیری از تشدید حادثه و جلوگیری از آسیب به بقیه افراد
  • پرداخت هزینه ناشی از رسیدگی و درمان کارکنان آسیب دیده توسط کارفرما که بعدا توسط صندوق تامین اجتماعی به وی پرداخت می شود.
  • ثبت حوادث ناشی از کار توسط کارفرما و اطلاع آن به صورت کتبی به اداره کار. این موضوع بر اساس ماده 85 قانون کار باید توسط کارفرما انجام شود تا برای وی مسئولیت کیفری ایجاد نشود.
  • اطلاع حوادث توسط کارفرما تا حداکثر سه روز بعد به شعبه صندوق تامین اجتماعی محل کارگاه از دیگر کارهایی است که به موجب آن مسئولیت کیفری از عهده کارفرما سلب می شود. وی باید در این خصوص فرم های مربوط به حادثه را تکمیل کند.

روش محاسبه دیه یا ارش ناشی از حوادث کار

در صورت آسیب عمدی یا سهوی به سلامت جسم، جان و مال هر فرد خسارت ناشی از آن باید پرداخت گردد. این مورد بر طبق قوانین جاری کشور تعیین شده است و باید به آن عمل شود. در خصوص شکایت از کارفرما در صورت حادثه ناشی از کار نیز باید به مواردی مانند دیه و ارش اشاره کنیم.

در صورتی که شخصی به دلیل اشتباهات کارفرما یا کارگران آسیب ببینید، بر طبق قانون کار شخص می تواند دیه و ارش دریافت کند. پزشکی قانونی میزان دیه را مشخص می کند و در این خصوص رای نهایی باید به وسیله قاضی صادر شود. قوه قضاییه در ابتدای هر سال مبلغ دیه را اعلام می کند. این مبلغ در ماه های حرام و غیر حرام متفاوت می باشد.

از جمله موارد دیگری که به جز دیه باید از طرف کارفرما پرداخت شوند، خسارت به سازمان تامین اجتماعی به دلیل مستمری کارگر است. در صورتی که جراحت شدید باشد یا منجر به قطع عضو گردد نیز محاسبه دیه نیاز به بررسی بیشتر خواهد داشت. در این خصوص کارشناس اداره کار و پزشکی قانونی باید بررسی های لازم را انجام دهند و بر اساس رای قاضی، مبلغ دقیق دیه مشخص شود.

اگر کارفرما در این خصوص مقصر شناخته شود علاوه بر پرداخت دیه و خسارت تامین اجتماعی باید از نظر جنبه عمومی جرم نیز مورد بررسی قرار بگیرد و از این بابت نیز از وی خسارت دریافت شود! علاوه بر این در فصل یازدهم قانون کار نیز مواردی مطرح شده است که بر طبق آنها برای کارفرمای مقصر جریمه هایی تعیین شده است.

مرور زمان در حوادث ناشی از کار

در خصوص بحث شکایت از کارفرما در صورت حادثه ناشی از کار باید به قوانین در این خصوص نیز اشاره شود. بحث مرور زمان در حوادث ناشی از کار یکی از قوانینی است که در این خصوص وجود دارد.

مرور زمان در حوادث ناشی از کار

می توان بر این اساس گفت که حوادث ناشی از کار مشمول مرور زمان نمی شوند! به عنوان مثال یک کارگر در محیط کار آسیب دیده است و مدت زمان بسیار زیادی از حادثه گذشته است. کارگر حتی بعد از سال ها نیز وی می تواند در این خصوص شکایت خود را مطرح کند و دیه و خسارت دریافت کند. در این رابطه بر اساس قانون فرد می تواند حتی بعد از بازنشستگی نیز می تواند در خصوص حوادث حین کار از کارفرما شکایت کند.

کلام آخر

در این مطلب در خصوص شکایت از کارفرما در صورت حادثه ناشی از کار صحبت کردیم. با توجه به وجود قوانین سخت گیرانه از طرف سازمان تامین اجتماعی، کارفرما موظف است تجهیزات و امکانات لازم برای ایمنی کار را در کارگاه فراهم کند. در غیر این صورت وی در جریان بروز حادثه و آسیب به کارگر مقصر شناخته می شود و باید دیه و خسارت پرداخت کند. به همین دلیل کارگر و کارفرما باید در خصوص قوانین مربوط به کار در این خصوص اطلاعات و دانش کافی داشته باشند. عدم توجه به قانون می تواند برای کارفرما مسئولیت کیفری به همراه داشته باشد و مرور زمان تاثیری در جریمه وی نخواهد داشت.

5/5 - (1 امتیاز)

مرضیه آریاکیا

مرضیه آریاکیا هستم. حدود پنج سال است که در زمینه تولید محتوای سایت فعالیت دارم. سعی دارم که با تحقیق در زمینه مسائل حقوقی بتوانم محتوای یونیک را با توجه به آموزه های حقوقی سایت وکیل از ما در اختیار شما قرار دهم. از این رو نظرات شما در راستای بهبود مقالات می تواند به من کمک فراوانی کند. سپاسگذارم...

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا