طلاق به علت ناباروری مرد
در این نوشته قصد داریم در رابطه با طلاق به علت ناباروری مرد موضوعاتی را بیان کنیم. بر اساس قانون مدنی و شرع اسلام، ناباروری و یا دیگر مشکلات جنسی جدی، میتوانند دلیل بر طلاق گرفتن زوجین از یکدیگر باشد. این مورد در شروط ضمن عقد نیز قرار گرفته است و زن و مرد با امضا کردن آن، به دیگری اختیار یا وکالت اقدام قانونی میدهند. البته در دنیای امروز روش های درمانی بسیاری به وجود آمده است که میتوانند مشکلات باروری را حل کنند و به گفته مراجع مربوطه، امروزه کمتر زوجی وجود دارند که امکان رفع مشکل باروری شان به روشهای درمانی وجود نداشته باشد. اگرچه بعضاً این درمانها بسیار گران است و بسیاری ممکن است علاقه ای به انجام آن نداشته باشند.
طلاق به علت ناباروری مرد
یکی از مهم ترین عوامل طلاق و از هم گسستگی بیان خانواده ها مسئله ناباروری است. عقیم بودن و ناباروری طبیعی مرد از موارد عسر و حرج موجب حق طلاق زن محسوب میشود و صرف احتمال درمان ناباروری با روشهای درمانی نوین، نافی حق طلاق زن نیست. اگر زوج به روش طبیعی امکان بارداری نداشته باشد، وکالت در طلاق برای زوجه به دلیل تحقق شرط عدم بارداری محقق است حتی اگر بارداری به روشهای نوین ممکن باشد.
این مسئله در شروط ضمن عقد آمده و به امضای زوج رسیده است که با وجود آن، در صورتی که زوجه به دادگاه شکایت کند و مدارکی دال بر این مسئله ارائه دهد، دادگاه پس از بررسیها و ارجاع زوج به پزشکی قانونی و کسب تأیید پزشکی قانونی، به سبب شروط ضمن عقد، زوجه وکالت بر حق طلاق دارد و میتواند جدا شود که البته بنا به درج واژه عقیم بودن و پیشرفت های پزشکی علی الخصوص در کشور ایران شرط مندرج در سند نکاحیه منسوخ است.
امکان باروری با روشهای آزمایشگاهی و خارج رحمی، تحقق شرط طلاق در صورت عدم باردار شدن ظرف 5 سال را منتفی نمی سازد زیرا عرفاً مقصود طرفین به هنگام عقد نکاح، باروری به روش طبیعی است و منظور از ناباروری زوج ناتوانی زوج از فرزند آوری به صورت طبیعی است، لذا امکان بچه دار شدن از راه های دیگر، نافی حق زوجه در تقاضای طلاق نیست.
بر اساس تحقیقات و پژوهش های انجام شده در مراکز پزشکی چهل درصد ناباروری از مشکلات جسمی مردان بوده و ده درصد بین زن و مرد مشترک و برابر بوده است. به همین دلیل بیشتر مشکلات ناباروری از سوی مردان می باشد در این مقاله نگاهی به حق طلاق به دلیل نازایی مرد خواهیم داشت.
طلاق به علت ناباروری
ناباروری و نازایی میتواند طیف وسیعی از بحران های فرهنگی اجتماعی، احساسی، جسمانی و مشکلات مادی را در زندگی زناشویی افراد ایجاد نماید. مطالعات گسترده ای در سال 2005 بر روی شیوع ناباروری و طلاق به علت ناباروری در ایران شد. این مطالعات نشان میدهد که نزدیک به بیست و پنج درصد زوج های ایرانی نازایی اولیه را در مرحله ای از زندگی زناشویی خود تجربه کرده اند. بسیاری از ادیان و باورها تاکید بسیاری بر روی باروری و فرزند آوری دارند. در اسلام، جایگاه بالایی به مادر داده اند و بر این باورند که بهشت زیر پای مادران است. ممکن است زوج نابارور از فشارهای اجتماعی، علاوه بر فشار مستقیم نازایی رنج ببرند. در بعضی جوامع، ناباروری می تواند منبع رنج و درد اجتماعی و روانشناختی به خصوص در زنان شود؛ در حالی که تعصب و جانب گیری وجود دارد وقتی که بحث ناباروری زوج میشود. مطالعات موجود نشان میدهد ناباروری بر روی زنان تاثیر بیشتری به نسبت مردان دارد. نتایج نازایی زن ممکن است به نتایجی از جمله در معرض خشونت خانگی قرار گرفتن، کمبود مالی، انزوای اجتماعی، از دست دادن موقعیت اجتماعی و طرد شدن در زندگی زناشویی بیانجامد.
تعریف ناباروری
بر حسب تعریف منابع و علم پزشکی، زوجینی که پس از یکسال ازدواج و زندگی مشترک، بدون استفاده از روشهای جلوگیری از بارداری، بارور نشده باشند، ناباور محسوب میشوند. آمار و ارقام نشان میدهد چهل درصد ناباروری به دلیل مشکلات از سوی مردان است و ده درصد به علت مشکلات مشترک ناباروری بین زن و مرد است. این بدین معناست که تا پنجاه درصد مشکلات ناباروری، منشا گرفته از مردان است. حال باید بررسی کرد در این شرایط زنان تا چه حد از حق طلاق به علت ناباروری مرد بهره مند هستند.
در ایران، مانند بسیاری از کشورهای در حال توسعه، فرزند آوری یک نوع ارزش اجتماعی محسوب میشود و برای زن متاهل یک شرط واجب است. در این حالت، بی اولادی و ناباروری عموما خصوصیت ناخوشایندی برای زوج تلقی میشود. اصطلاح اجاق کور به خانواده های بدون بچه در جوامع ایرانی گفته میشود. این هنجارها، عمیقا ریشه در طرز فکر و باور مردم ریشه دارد و توسط دین و عرف حمایت میشود. همچنین میزان اهمیت فرزند نداشتن، مدرکی مبنی بر قانون حمایت از خانواده ایرانیان است. با استناد به ماده نه این قانون، ناباروری به طور قانونی و به طور مذهبی میتواند فسخ ازدواج با طلاق را موجه نشان بدهد.
مشکلات جنسی را می توان به دو دسته تقسیم کرد:
- بخشی از مشکلات مربوط به ضعف در دستگاه جنسی یا سایر اندام های بدن مانند ناتوانی جنسی و آمیزشی، بیماری های مقاربتی و بیماری های صعب العلاج و مسری که در روابط جنسی تاثیر گذار است.
- مشکلات جنسی که ارتباط مستقیم با بدن ندارد. بلکه ناشی از عوامل روحی و روانی در مرد است.
نحوه گرفتن طلاق به دلیل عقیم بودن مرد
- پس از گذشت پنج سال از زندگی مشترک زوجه به دلیل مشکلات زوج باردار نشود.
- تهیه دادخواست طلاق
- تهیه مدارک پزشکی جهت تایید ادعا
- ارجاع پرونده به پزشکی قانونی جهت تایید عقیم بودن مرد
- تایید پزشکی قانونی مبنی بر عقیم بودن مرد.
طلاق به علت ناباروری زن
از آنجایی که در قانون و شرع اسلامی حق طلاق بر عهده ی مرد میباشد و مرد هیچ احتیاجی به دلایل محکمه پسند ندارد و میتواند هر زمان که بخواهد با اهدای حقوق زوجه به او، او را طلاق دهد، نتیجتا طلاق به علت ناباروری زن مطرح نیست. البته بسیاری از افراد فکر میکنند که نابارور بودن زن، میتواند دلیل بر از بین رفتن حقوقش در ازدواج، مانند مهریه باشد که باید گفت اینگونه نیست و اگر مرد قصد طلاق دادن زنی را داشت، تمام حقوق زن از جمله مهریه و همچنین تضمین به اجرای تمامی شروط ضمن عقد، به قوه ی خود باقی است و ناباروری دلیل طلاق زوجه محسوب نمی شود.
حقوق زن در صورت درخواست طلاق به علت ناباروری مرد
اگر زنی به دلیل ناباروری مرد درخواست طلاق دهد و دادگاه این اجازه را برای او صادر کند، زوجه علاوه بر اینکه میتواند از همسرش طلاق بگیرد، تمامی حقوق او در زندگی مشترک، شامل مهریه، اجرت المثل، نفقه معوقه همگی برای زوجه محفوظ بوده و میتواند برای گرفتن آنها اقدام کند و مرد موظف به پرداخت آنها میباشد.
فسخ نکاح به دلیل ناباروری مرد
فسخ نکاح به شرایطی گفته میشود که زوجه یا زوج، هر کدام برحسب مواردی که به آنها اجازهی فسخ نکاح میدهد، قبل از شروع زندگی مشترک و گذشتن مدت قابل پذیرش برای دادگاه ( با علم به اینکه امکان فسخ نکاح وجود دارد و میتواند این کار را بکند) با ارائه شواهد و طابق قانون، اقدام به فسخ نکاح کند. ناباروری مرد فی ذاته دلیل بر فسخ نکاح برای زوجه نیست، مگر اینکه این ناباروری به علت دلایل دیگری مانند اختگی، یا عدم توانایی برقراری رابطه جنسی توسط مرد به دلیل نقص در دستگاه تناسلیاش باشد، که این مورد را قانون مشخص کرده و در این صورت امکان درخواست فسخ نکاح برای زوجه وجود دارد.
کلام آخر
به خاطر داشته باشید که عجولانه تصمیم گرفتن می تواند موجب پشیمانی بعد از طلاق شود که در بسیاری از موارد شرایط غیر قابل برگشت می شود. گذشته از تلاش برای درمان ناباروری راه های دیگری برای استحکام زندگی مشترک وجود دارد. فرزند خواندگی یکی از شیوه هایی است که می تواند کانون خانواده را گرما بخشیده و امید به آینده را تقویت کند. مشاوره با متخصصان روانشناس به شما این امکان را میدهد که بتوانید با استفاده از نظرات یک فرد بی طرف و در عین حال با تجربه و آموزش دیده دست به انتخاب مناسب تری بزنید