دانستنی های حقوقی

حکم تهمت زدن به همسر چیست؟

ارتباط بابدیهی است که در درگیری ‌هایی نظیر درگیری های خانوادگی یا حتی دعاوی سیاسی، افراد به منظور تحت اعمال فشار به طرف مقابل یا انتقام جویی از وی اقدام به تهمت می ‌کنند. باید بدانید که در قانون صرف این که کسی، با صراحت تمام به طور شفاهی یا کتبی، یک فعل مجرمانه را به دیگری نسبت دهد و نتواند آن را ثابت نماید، برای تحقق تهمت، به عنوان جرم، کافی است. اما آنچه در ارتباط با این موضوع در این مقاله بررسی می کنیم، تهمت زدن به همسر است. که در پی بروز برخی اختلافات میان زوجین و یا ایجاد گمان های منفی در فرد، اتفاق می افتد.

در حالت کلی تهمت  یعنی زمانی که شخصی، به دیگری، عملی قبیح را نسبت می دهد. که در واقع، شخص آن عمل را انجام نداده است. این عمل چه در قانون چه در دین مبین اسلام، بسیار ناپسند است. به ویژه، در صورتی که تهمت به دیگران، به خاطر انجام اعمال و افعال نامشروعی مانند زنا، لواط یا رابطه نامشروع باشد. به همین دلیل، افراد از تهمت به دیگران، به شدت منع می شوند. همچنین در قانون مجازات هایی نیز برای این عمل، پیش بینی می شود.

جهت مطالعه بیشتر در باب موضوعات مرتبط کلیک کنید: ورود منزل برای رابطه نامشروع

تهمت زدن به همسر

همانطور که در ابتدا نیز اشاره کردیم، تهمت زدن به همسر در پی بروز برخی اختلافات میان زوجین و یا ایجاد گمان های منفی اتفاق می افتد. این مورد یکی از اعمالی است که طبق قانون، جرم تلقی می شودو در نتیجه برای آن مجازات جرم تهمت و افترا در نظر می گیریم. چرا که وقتی تهمت زدن به همسر که از طرف مقابل اتفاق بیوفتد. آسیب ‌های جبران ناپذیری را به زندگی زناشویی وارد می کند.

جرم تهمت زدن به همسر

جرم تهمت زدن به همسر می ‌تواند در دو دسته از قرار زیر اتفاق بیوفتد:

  • افترا
  • قذف

اما در صورتی که فرد تهمت زننده نتواند ادعای خود را در دادگاه اثبات کند طبق قانون مجازات اسلامی مجازات خواهد شد. همچنین باید گفت برای شکایت از جرم تهمت زدن به همسر باید همانند جرایم دیگر به دفاتر خدمات قضایی مراجعه و شکایت خود را ثبت نماییم که در ادامه بیشتر به چگونگی آن می پردازیم. با ما همراه باشید.

ارکان جرم تهمت زدن به همسر

در مقالات متعدد به این موضوع اشاره کردیم که برای این که یک جرم محقق شود و در دادگاه نیز به آن رسیدگی شود نیازمند سه رکن قانونی، مادی و معنوی است. جرم تهمت و افترا نیز از این قاعده مستثنی نیست. در نتیجه برای جرم تهمت زدن به همسر ارکان زیر باید تحقق یابد:

  • قانونی: رکن قانونی به این معناست که برای جرم مذکور در قانون نیز مجازات در نظر بگیریم. که برای این جرم طبق ماده 697 تا 700 قانون مجازات اسلامی برای جرم تهمت و افترا مجازات در نظر می گیریم.
  • مادی: منظور از رکن مادی جرم، اقداماتی است که مرتکب برای تحقق جرم انجام می ‌دهد. به عنوان مثال در جرم تهمت و افترا اگر فردی وسایل ارتکاب جرم را در خانه یا محل کار یا خودروی همسرش مخفی کند. تا از این طریق طرف مقابل خود را مجرم تلقی کند. رکن مادی اتفاق می افتد.
  • معنوی: از دیگر ارکان تحقق جرم تهمت به همسر، رکن معنوی آن است. که منظور از آن قصد و سوء نیتی است که مرتکب هنگام تحقق جرم دارد. اما اگر فردی بر اثر یک اشتباه جرمی را به همسر خود نسبت دهد. مجازات نمی شود. زیرا هدف ضرر به همسر خود را ندارد.

"</h3

موارد تهمت زدن به همسر

چه مواردی را از موارد تهمت زدن به همسر می دانیم؟ در پاسخ به این سوال باید ایت موارد را در سه دسته بندی کلی و مهم از قرار زیر عنوان کنیم:

  • اولین مورد زمانی است که مردی، به همسر خود، تهمت می زند که با فرد دیگری، رابطه نامشروع برقرار دارد. در این حالت ، مطابق ماده 697 قانون مجازات اسلامی، جرم افترا صورت می گیرد.
  • دومین مورد زمانی است که مرد، به همسر خود، اتهام یا تهمت برقرار نمودن زنا را وارد کند. یا زن، به شوهر خود، نسبت لواط بدهد. به عبارت دیگر، طرفین به همسر خود، تهمت زناکار بودن وارد کنند. باید به این نکته اشاره کنیم که جرم زنا، با جرم رابطه نامشروع متفاوت است. تفاوت جرم رابطه نامشروع و زنا، آن است که در جرم زنا، عمل جنسی دخول آلت تناسلی مرد، در اندام جلو یا پشت زن، محقق می شود. که این تهمت، به موجب ماده 245 قانون مجازات اسلامی، جرم قذف می باشد.
  • سومین مورد این است که علاوه بر جرم تهمت زدن به همسر به لحاظ جنسی، یکی از زوجین، همسر خود را به انجام سایر جرایم مانند انجام جرم سرقت یا دزدی متهم نماید. در صورت پیگیری نمودن، این جرم نیز قابل مجازات می باشد. به عبارتی فرد می تواند نسبت به آن، اعاده حیثیت نماید.

لازم به ذکر است که هر کدام از این موارد مجازات هایی جداگانه و مخصوص به خود دارند.

شکایت تهمت زدن به همسر

چگونه به دلیل تهمت زدن به همسر شکایت طرح نماییم؟ باید بدانید که نحوه شکایت از این جرم و اعمال مجازات آن، مانند سایر جرایم است. به این منظور ، کافی است مراحل زیر را طی نمایید:

  • به عنوان شاکی، به یکی از دفاتر خدمات الکترونیک قضایی مراجعه کنید.
  • نسبت به جرم افترا یا جرم قذف ، شکایت نمایید.
  • لازم است که خود ، کلیه اسناد و مدارکی که دال بر ارتکاب این جرم است را نیز، ضمیمه شکواییه خود نمایید.
  • پس از طرح شکایت از جرم تهمت زدن به همسر در دفتر خدمات قضایی، شکواییه، به مراجع صالح، ارجاع می شود.
  • با رعایت تشریفات آیین دادرسی کیفری، مورد رسیدگی قرار می گیرد.

در ادامه به روند رسیدگی به این شکایت و مجازات های آن در قانون اشاره می کنیم. اگر در ارتباط با نحوه رسیدگی و مجازات های مربوطه هستید ما را در ادامه این مقاله همراهی کنید. از همراهی شما سپاسگزاریم.

رسیدگی به شکایت تهمت زدن به همسر

در قسمت قبل با نحوه و مراحل طرح شکایت تهمت زدن به همسر آشنا شدیم. در این قسمت طریقه رسیدگی به این دعوا را شرح می دهیم. برای پیگیری و رسیدگی به دعوا تهمت زدن به همسر باید مراحل زیر را در نظر بدارید:

  • پس از طرح شکایت از طریق دفاتر خدمات الکترونیک قضایی، این شکایت، به دادسرا ارجاع می شود.
  • برای رسیدگی مقدماتی توسط دادسرا، تعیین وقت می گردد.
  • مقامات دادسرا، از جمله دادیار یا بازپرس، تحقیقات و رسیدگی مقدماتی لازم در خصوص جرم افترا یا قذف را انجام می دهند
  • در صورتی که دلایل و مدارک، برای اثبات جرم افترا یا قذف کافی باشد، پرونده را برای صدور رای، به دادگاه کیفری ارسال می نمایند. در غیر این صورت، اگر مدارک و شواهد، ناقص و غیر کافی باشد، دادسرا، قرار منع تعقیب صادر می کند.

البته در صورت صدور قرار منع تعقیب، این قرار قابل اعتراض در دادگاه می باشد. در هر حال، در صورتی که پرونده به دادگاه ارسال شود یا اینکه اعتراض به منع تعقیب، مورد قبول دادگاه قرار گیرد، این مرتبه، قاضی دادگاه کیفری، به جرم افترا یا قدف رسیدگی مجدد می نماید. سپس اگر با توجه به دلایل و مدارک، جرم را محقق بداند، حکم بر محکومیت متهم، صادر می کند.

مجازات تهمت زدن به همسر

به عنوان سخن پایانی در این بحث می خواهیم به مجازاتهایی که قانون برای تهمت زدن به همسر در نظر دارد بپردازیم. پیشتر به مواردی اشاره کردیم که آنها را از موارد جرم تهمت زدن به همسر می دانیم. در این بخش برای مجازات ها طبق همان موارد پبش می رویم. این مجازات ها عبارت اند از:

  • بر اساس ماده 697 قانون مجازات اسلامی، در صورتی که شخصی، به همسر خود، تهمت رابطه نامشروع وارد نماید، به مجازات جرم افترا محکوم خواهد شد. به عبارت دیگر ، اگر مردی ، همسر خود را متهم به جرم رابطه نامشروع کند و نتواند از طریق یکی از راه های اثبات رابطه نامشروع، این امر را ثابت نماید، به مجازات افترا محکوم می شود. این مجازات طبق قانون عبارت است از حبس از یک ماه تا یک سال یا تا 74 ضربه شلاق تعزیری.
  •  از طرفی بر اساس قانون مجازات اسلامی، در صورتی که یکی از زوجین، به همسر خود، تهمت برقراری رابطه جنسی از جمله زنا یا لواط را بدهد. همچنین نتواند اقدام به اثبات جرم زنا یا لواط نماید، به استناد ماده 245 قانون مجازات اسلامی، به مجازات جرم قذف محکوم خواهد شد. در این بین گفتنی است که جرم قذف، مجازات حدی دارد. این مجازات، عبارت است از 80 ضربه شلاق حدی. مگر این که زنا یا لواط با شهادت یا علم قاضی اثبات شود. یا اینکه خود شخص، تصدیق نماید. یا به عبارت بهتر به ارتکاب این جرم اقرار نماید.
مجازات ثابت برای این جرم

نکته ای که در مورد مجازات این جرم حائز اهمیت است و باید بدانید، به شرح زیر است:

  • علاوه بر مواردی که در قسمت قبل به عنوان مجازات ارتکاب این جرم یاد آور شدیم، در صورتی که تهمت زدن به همسر بابت انجام سایر جرایمی باشد که در قانون مجازات اسلامی ذکر شده است. مانند تهمت دزدی، باز هم شخص تهمت زننده، پس از شکایت و پیگیری موضوع توسط همسر، به مجازات تهمت زدن به همسر یا جرم افترا محکوم می شود. که همانظوز که در قسمت اول مجازات های مربوطه عنوان کردیم، مجازات آن عبارت است از حبس از یک ماه تا یک سال و یا شلاق تا 74 ضربه.
4/5 - (2 امتیاز)

شقایق آموزنده

شقايق آموزنده هستم. دانشجوي سال آخر حقوق و از ابتداي سال ١٤٠٠ كار توليد محتوا رو در زمينه حقوق شروع كردم. هدف من اين هست كه با توليد محتواي يونيك, با توجه به آموزه هاي حقوقي ام در سايت وكيل از ما ، بتونم اطلاعات مفيد و كاربردي را در اختيار كاربران سايت قرار بدهم. نظرات شما در قسمت ديدگاه سايت ميتواند به هدفمند تر شدن مقالاتم كمك كند، از وقتي كه ميگذاريد سپاسگزارم🌱

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا