هزینه وکیل در تهران چقدر است؟ 【آپدیت 1403】
در همه ی پرونده های حقوقی یکی از مهمترین موضوعات برای طرفین دعوی هزینه دستمزد وکیل میباشد. همانطور که قبلا هم اشاره کردیم؛ در تهران به دلیل تراکم جمعیت و وجود دادگاه ها و دادگستری های زیاد حجم پرونده ها بسیار زیاد است. به همین دلیل یکی از موضوعات با اهمیت هزینه وکیل در تهران است. شاید تا کنون سوالاتی از جمله: نحوه محاسبه و مبنای دستمزد وکیل به چه صورت است؟ حق الزحمه وکیل به چه میزان است؟ شرایط پرداخت حق دستمزد وکیل چگونه است ؟ برای شما هم پیش آمده باشد در این مقاله قصد داریم اطلاعاتی در این باره بیان کنیم.
✔️ سطح وکیل: | ✔️ وکیل پایه یک دادگستری |
✔️ تخصص: | ✔️ ملکی، کیفری، خانواده، ثبتی، حقوقی |
✔️ خدمات: | ✔️ مشاوره رایگان + پیگیری پرونده |
✔️ میزان موفقیت: | ✔️ %95 موفقیت پرونده ها |
✔️ هزینه وکیل: | ✔️ بر اساس سختی پرونده |
هزینه وکیل در تهران چگونه تعیین می شود؟
تعرفه وکالت و میزان حق الوکاله وکیل، در قرارداد وکالت و با توافق طرفین، مشخص می شود. در صورتی که در قرارداد، بر مبلغی توافق نشده باشد، موکل مطابق تعرفه قانونی، حق الوکاله وکیل و هزینه وکیل در تهران را می پردازد. این مبلغ در دعاوی مالی، امور حسبی، دعاوی غیر مالی، امور کیفری و در قرارهای صادره از دادگاه، متفاوت می باشد. تمامی وکلا براساس خواسته مالی که توسط موکلین مطرح می شود یک تعرفه حدودا ۱۰ درصدی دارند. وکیل می تواند به موجب قرارداد جداگانه ای که به قرارداد مالی معروف است، مبلغی بیشتر یا کمتر از تعرفه دریافت کند. در این صورت الصاق تمبر مالیاتی و مالیات سالانه با توجه به قرارداد مالی مشخص می شود. بنابراین اخذ مبلغ بیشتر از تعرفه ایرادی ندارد.
تعیین دستمزد وکیل بر مبنای عرف
تعیین هزینه دستمزد وکیل بر مبنای عرف، یکی از مواردی است که می توان با توجه به آن هزینه وکیل در تهران را مشخص کرد. در این حالت و به صورت عرفی در خصوص پرونده هایی با موضوع مالی حداقل حق الوکاله وکیل 10 درصد خواسته است. البته در مواردی، دستمزد وکیل با توجه به عرف محل می تواند متفاوت باشد. یعنی هزینه وکیل در تهران برای قبول وکالت در پرونده ای با هزینه وکیلی که در توابع استان اقدام به قبول وکالت می کند، می تواند متفاوت باشد. حداقل دستمزد وکیل در پرونده طلاق توافقی، 2 میلیون تومان می باشد. همچنین بر مبنای عرف، حق الوکاله پرونده های کیفری کمتر از 5 میلیون تومان نیست. البته میزان دستمزد وکیل با توجه به عرف محل مشخص می گردد و هزینه وکیل در تهران به میزان حق الوکاله وکیل در شهریار نیست.
تعیین دستمزد وکیل بر مبنای قرارداد
تعیین هزینه دستمزد وکیل بر مبنای قرارداد، یکی از اصلی ترین موارد تعیین قرارداد دستمزد وکیل است. در این راستا وکیل و موکل با توافق و تعیین مبلغ دستمزد در قرارداد مالی جداگانه اقدام به انعقاد قرارداد می کنند و میزان دستمزد را به صورت توافقی مشخص می کنند.
تعیین دستمزد بر مبنای تعرفه
واقعیت حاکم بر جامعه و شرایط اقتصادی و همچنین تعرفه قانونی دستمزد وکیل که مبلغ اندکی است که حتی هزینه تمبر مالیاتی وکیل را نیز تأمین نمی کند. در نتیجه با عنایت به همین شرایط هیچ یک از وکلای دادگستری، قرارداد حق الوکاله خود را بر مبنای تعرفه منعقد نمی کنند. چرا که تعرفه حق الوکاله وکلای دادگستری مبلغ بسیار ناچیزی است. به طور مثال حق الوکاله وکیل دادگستری در پرونده کیفری بر مبنای تعرفه 30 هزار تومان است که با توجه به شرایط، بیش از اینکه به عنوان یک حق الوکاله قابل ارزیابی باشد، به عنوان حق المشاوره و حتی هزینه ایاب و ذهاب نیز قابل ارزیابی نیست.
تمبر مالیاتی وکیل
بر اساس ماده ۱۰۳ قانون مالیات های مستقیم، وکالت نامه وکیل بدون تمبر مالیاتی معتبر نمی باشد. ابتدا باید بیان کرد که تمبر مالیاتی ارتباط مستقیمی با دستمزد وکیل دارد. چنانچه دستمزد وکیل بیشتر از تعرفه باشد وکیل فقط مستحق دستمزد متعارف است اما با توجه به هزینه قید شده در وکالتنامه باید تمبر باطل نماید. وکلای دادگستری و کسانی که در محاکم اختصاصی وکالت میکنند مکلف اند در وکالت نامههای خود رقم حق الوکالهها را قید نمایند و معادل پنج درصد آن بابت علیالحساب مالیاتی روی وکالت نامه تمبر الصاق و ابطال نمایند.
عوامل موثر بر هزینه وکیل در تهران
حق الوکاله وکیل به صورت کلی تابع توافق و قرارداد طرفین است. البته در خصوص حق الوکاله، تعرفه نیز وجود دارد. میزان حق الوکاله بدین شرح تعیین می گردد که وکیل و موکل بعد از ملاقات، بررسی مدارک، شرایط پرونده، میزان کار و نوع پرونده نسبت به میزان حق الوکاله توافق می نمایند. به صورت ساده تر وکیل با بررسی جمیع جهات از جمله تخصص خود، میزان موفقیت در پرونده، حقوقی یا کیفری بودن و… مبلغی را به عنوان حق الوکاله تعیین می نماید.
به طور کلی هزینه وکیل در تهران، طبق معیارهای بسیاری تعیین می شود. زیرا در بسیاری موارد ممکن است زمینه تخصصی وکلا با یکدیگر متفاوت باشد یا برخی از وکلا از تحصیلات یا تجربیات خاصی در رساندن پرونده به نتیجه برخوردار باشند که وکیل دیگر از آن برخوردار نباشد. همچنین موقعیت مکانی دفتر وکالت مخصوصا در تهران، یکی از فاکتورهای تعیین کننده حق الوکاله یک وکیل است. زیرا هزینه های خرید و اجاره ملک در تهران با سایر شهرستانها بسیار متفاوت است. همین موضوع باعث می شود هزینه وکیل در تهران هم با هزینه وکیل در شهرستان ها متفاوت باشد. در نهایت بر اساس فاکتورهای بسیاری هزینه یک وکیل خوب تعیین می شود.
چه روش هایی برای پرداخت دستمزد وکلا وجود دارد؟
پرداخت دستمزدهای وکلا مطابق با خواسته ی مالی بین طرفین که در دادخواست اعلام می شود، با توافق طرفین صورت می گیرد. برای مثال اگر دستمزد پرونده ای با موضوع انحصار وراثت، 20 میلیون تومان باشد وکلا باید 60 درصد مبلغ یعنی 12 میلیون تومان را به صورت نقدی به عنوان پیش پرداخت و همزمان با امضاء قرارداد دریافت کنند. مطابق با مقررات و تعرفه های مصوب وکالت، این پیش پرداخت قابل برگشت نیست. 40 درصد الباقی یعنی 8 میلیون تومان، پس از نتیجه قابل وصول خواهد بود. وکیل ها به صورت مستقیم و یا غیر مستقیم از هیچ نهاد و یا ارگانی حقوق ماهیانه دریافت نمی کنند بلکه دستمزد وکیل همان حق الزحمه وکیل است که به صورت مستقیم از موکل خود دریافت می کند.
البته حق الوکاله وکیل صرفاً حق الزحمه نیست بلکه در مواردی و طبق قرارداد می تواند شامل تمبر مالیاتی، هزینه ایاب و ذهاب، هزینه اقامت و مواردی از این قبیل نیز باشد. به همین دلیل دستمزد برای وکیل همانند سایر مشاغل جامعه از اهمیت زیادی برخوردار است. و در نقطه مقابل نیز با توجه به شرایط مالی موکل، حق الوکاله برای او نیز اهمیت دارد.
کلام آخر
وب سایت وکیل از ما، مواردی را که در انتخاب وکیل باید به آن توجه نمایید را بدین صورت میداند که: بهترین وکلا برای شما کسانی هستند که تخصص دارند. همچنین رزومه و قیمت پیشنهادی از چند وکیل در رابطه با موضوع پرونده شما، هزینه مشاوره اولیه، پیشنهاد متنی از چند وکیل متخصص کار خود، نظر سایر موکلان در رابطه با این وکیل و… بسیار مهم هستند.