مجازات رابطه نامشروع و مدارک مورد نیاز برای اثبات آن
متاسفانه روابط نامشروع امروزه گریبانگیر بسیاری از زوجین شده است و روز به روز بر تعداد زوجینی که درگیر این مشکل می شوند افزوده می شود. وجود روابط نامشروع و رواج آن در جامعه موجب سست شدن پیوند های نظام مقدسی به نام خانواده می شود و در نهایت منجر به بروز بسیاری از ناهنجاری های اجتماعی می شود. همچنین وجود رابطه ی نامشروع از طرف یکی از زوجین علاوه بر گسستن رابطه ی عاطفی زوجین منجر به آسیب فرزند خانواده نیز می شود. به دلیل اهمیت این موضوع و بررسی آثار مخرب این اتفاق، در این مقاله قصد داریم به بررسی مجازات جرم رابطه نامشروع و روش های اثبات آن بپردازیم. تا پایان مقاله ما را همراهی کنید.
تعریف رابطه نامشروع و مصادیق آن
رابطه نامشروع در مقابل رابطه مشروع قرار دارد. بر طبق تعریفی که قانون از رابطه نامشروع عنوان کرده است این رابطه بین زن و مرد نامحرمی رخ می دهد که مرز های شرع و عرف را رد کرده باشند و با یکدیگر رابطه برقرار کرده باشند. روابط نامشروع طیف گسترده ای از اقسام رابطه را در بر میگیرند که شامل زنا و یا برقراری روابطی کمتر از آن است. در قانون کشور ما رابطه ی نامشروعی که در آن فرد مرتکب جرم زنا شده باشد از اقسام دیگر رابطه ی نامشروع جدا شده است. فردی که مرتکب عملی نامشروعی کمتر از زنا شده باشد مجازات کمتری شامل حال شامل حال او خواهد شد.
اگر بخواهیم لغت نامشروع را بر اساس لغت نامه دهخدا تعریف نماییم این لغت به معنی عمل خلاف شرع، ناروا و ممنوع است. در نتیجه رابطه ی نامشروع رابطه ای است که قانون آن را جرم می شناسد و شخصی که مرتکب آن شده است مجرم خواهد بود. در قانون ایران زنا به معنی برقراری رابطه جنسی است که منجر به دخول اندام تناسلی مرد درون اندام تناسلی زن است. اما رابطه ی نامشروع کمتر از زنا به معنی مرتکب شدن اعمالی نظیر بوسیدن، معاشقه و یا حتی روابط تلفنی نامشروع است.
مطالب مشابه: بهترین وکیل خانواده در تهران
مصادیق رابطه ی نامشروع به شرح زیر می باشد:
- انجام اعمال منافی عفت عمومی به غیر از زنا
- ارتکاب به زنا با کنتر از 4 شاهد یا 4 مرتبه اقرار
- قرار گرفتن دو نفر مرد و یا دو نفر زن بدون پوشش در یک پوشش مشترک
- شهوت در بوسیدن
- حضور بانوان بدون داشتن پوشش اسلامی در اماکن عمومی و دید انظار عمومی
- انجام عمل حرام در انظار عمومی
- استفاده از لباس ها و آرایشی که خود زمینه ساز ایجاد رابطه نامشروع است
- انتشار و پخش تصاویر و فیلم های مبتذل و کسب درآمد از این طریق
مدارک لازم جهت اثبات رابطه نامشروع
همانطور که میدانید در دادگاه می بایست با سند و مدرک صحبت کنید و از ادعایی که دارید دفاع نمایید. در خصوص اثبات رابطه نامشروع این مدارک باید کاملا متقن و محکم باشند در غیر این صورت ادعای شما اثبات نخواهد شد و شخصی که مورد اتهام قرار گرفته می تواند علیه شخصی که شکایت کرده است شکایتی جهت اعاده حیثیت تنظیم کند.
از جمله مدارکی که به کمک آن ها می توان ادعای خود را مبنی بر داشتن رابطه ی نامشروع همسر به دادگاه ارائه داد می توان موارد زیر را نام برد
- فیلم های دوربین مداربسته
- پرینت تمامی تماس ها و پیام های گوشی تلفن همراه شخص
- فایل های صوتی ضبط شده
- اسکرین شات از پیام هایی که در فضای مجازی رد و بدل شده است به شرطی که اصالت آن ها به دادگاه ثابت شود.
- سه مورد از اصلی ترین راه های اثبات رابطه نامشروع
در خصوص اثبات رابطه نامشروع و تعیین مجازات جرم رابطه نامشروع توسط دادگاه، راه هایی وجود دارد که می توان از طریق آن ها جرم فرد را اثبات کرد و مجازات قانونی را برای فرد مورد نظر به انجام رساند. در این بخش به معرفی سه مورد از اصلی ترین راه های اثبات رابطه نامشروع خواهیم پرداخت.
✔ اثبات رابطه نامشروع از طریق اقرار
شخصی که یک بار به هر طریقی به انجام رابطه نامشروع خود اقرار نموده باشد جرم او قابل اثبات است و می توان مجازات جرم رابطه نامشروع را برای او جاری نمود. نکته ی بسیار مهمی که در خصوص اقرار فرد وجود دارد این است که اقرار شخص باید در شرایطی اتفاق بیفتد که شخص کاملا در سلامت عقلی باشد و با اختیار خود این اقرار را انجام داده باشد. در صورتی که اقرار بر اثر اجبار و تهدید انجام گرفته باشد در دادگاه قابل استناد نخواهد بود.
یکی دیگر از مواردی که می تواند بسیار کمک کننده باشد دستگیری فرد هنگام مرتکب شدن رابطه نامشروع است که می تواند اثبات این ادعا را راحت تر کند، البته داشتن مدارک دیگری که در بخش قبل نام بردیم می تواند سندیت این ادعا را بیشتر کند و اثبات آن را برای دادگاه راحت تر نماید.
✔ اثبات رابطه ی نامشروع از طریق شهادت
یکی دیگر از راه های اثبات رابطه نامشروع و اجرای مجازات جرم رابطه نامشروع شهادت دادن شاهدین است. در این مورد می بایست دو مرد به وجود رابطه نامشروع شهادت دهند و در دادگاه سوگند یاد کنند که شاهد رابطه نامشروع بوده اند. در این صورت قاضی به شهادت شاهدین استناد می کند و مجازات جرم رابطه نامشروع را تعیین می کند و برای مجرم حکم مربوطه را صادر می نماید.
✔ اثبات رابطه نامشروع بر اساس علم قاضی
از دیگر مواردی که می توان به کمک آن رابطه نامشروع شخصی را اثبات نمود استناد به علم قاضی است. این مورد به این معنا است که اگر شخصی که ادعا می کند همسر خود مرتکب رابطه نامشروع شده است و برای ادعای خود مدارک محکمی را ارائه کرده باشد، قاضی با مد نظر قرار دادن این مدارک و تایید اصالت آنان می تواند بر طبق علم خود وجود رابطه نامشروع را تایید کند و بر طق آن حکم مربوط به مجازات جرم رابطه نامشروع را صادر نماید.
یکی از اشخاصی که می تواند در طی این جریان بسیار کمک کننده باشد وکیل شاکی است. در این مرحله وکیل شخص می تواند با بیان نمودن زوایای مختلف مدارک ارائه شده و توجیه نمودن قاضی با ادله ی محکم او را در صادر نمودن رای و تصمیم گیری درست یاری کند.
این روش ها از متداول ترین روش هایی است که می توان در دادگاه وقوع رابطه نامشروع را به اثبات رساند و شخص را به سزای اعمال رساند و جاری شدن مجازات جرم رابطه نامشروع را به انجام رساند.
رابطه ی نامشروع در فضای مجازی
همانطور که میدانید امروزه فضای مجازی به یک عضو جدایی ناپذیر در زندگی افراد تبدیل شده است و نمی توان تاثیر آن را بر تمامی ابعاد زندگی فردی، خصوص و اجتماعی افراد انکار نمود. متاسفانه به همان میزان که وجود فضای مجازی بسیاری از کار ها را آسان نموده است در طرف مقابل باعث به وجود آمدن بسیاری از ناهنجاری های خانوادگی شده است. یکی از آفت های فضای مجازی دسترسی داشتن افراد به حریم خصوص یکدیگر است. در این فضاهای خصوصی می توان انواع تصاویر و ویدئو های مبتذل را برای عده ی بسیار زیادی ارسال نمود و پیوند های خانوادگی و مقدس را گسست و موجب از هم گسیختگی پیوند های عاطفی بین زوجین شد.
به دلیل آسیب هایی که فضای مجازی و ارتباطات نادرست در آن می تواند برای خانواده ها به همراه داشته باشد، قانون عمل آن دسته از کسانی که در فضای مجازی اقدام به برقراری روابط نامشروع نموده اند و تصاویر و پیام هایی با درون مایه مبتذل را ارسال نموده اند، را نیز از مصادیق رابطه نامشروع در نظر میگیرد و مجازات جرم رابطه نامشروع را نیز برای آنان جاری می سازد. در قانون اگر برقراری رابطه نامشروع از طرف یکی از زوجین در دادگاه صالح اثبات شود جرم آن نود و نه ضربه شلاق است. در صورتی که اثبات شود که این رابطه نامشروع بر اساس اکراه بوده است و شخص هیچ گونه اختیار در برقراری آن نداشته است صرفا اکراه کننده مجازات می شود.
حکم ورود به منزل توسط پلیس
بر طبق قوانین وضع شده در ایران جان و مال افراد مصون از تعرض است و کسی نمی تواند به این موارد تا زمانی که منافع عمومی و ملی به خطر نیفتاده است تعرض کند. در خصوص روابط نامشروع نیز این قانون صدق می کند از آن جایی که بیشتر روابط نامشروع در فضای پوشیده و در منازل اتفاق می افتد پلیس بدون داشتن حکم قضایی حق ورود به منزل اشخاص را ندارد؛ حتی اگر اطمینان پیدا کند که در آن لحظه در منزل رابطه ی نامشروعی در حال وقوع است.
اگر پلیسی بدون اجازه از مافوق خود، که صلاحیت صدور حکم ورود به منزل را دارد، به منزل شخصی وارد شود آن شخص این حق را دارد که از مامور پلیس شکایت و مامور نیز مجازات عمل غیر قانونی خود را مطابق با قوانین خواهد دید. اما اگر عمل نامشروع در فضای عمومی از جمله پارک و ماشین افراد رخ دهد به دلیل اینکه در فضای عمومی در جریان است پلیس می تواند به انجام مراحل قانونی و دستگیر نمودن مرتکبین اقدام کند.
نکته ای که در این جا مورد تاکید است این است که مامور پلیس بدون داشتن حکم و مجوز قانونی برای ورود به منزل حق ورود به منزل را ندارد.
مدت زمان شکایت و رسیدگی به امور مربوط به رابطه نامشروع
اثبات و بررسی پرونده های روابط نامشروع فرایندی زمانبر است و نیازمند ارائه نمودن مدارک متقن و محکمی است که بتوان با استناد به آن ها حکم مجازات جرم رابطه نامشروع را از دادگاه دریافت نمود و فرد مجرم را به سزای اعمالش رساند. یکی از اولین مواردی که در بررسی رابطه نامشروع مورد بررسی قرار می گیرد اختیاری بودن و یا اجبار به برقراری رابطه نامشروع است.
در صورتی که ارتکاب به رابطه نامشروع از اختیار فرد خارج بوده باشد و شخص قدرتی برای مقابله با فرد نداشته است این عمل از مصادیق تجاوز جنسی محسوب می شود و شخص متجاوز بر اساس مفاد قانونی مجازات می شود.
در صورتی می توان رضایت فرد را مد نظر قرار داد که فرد به سن قانونی، یعنی بالای 18 سال رسیده باشد. بنابراین افرادی که زیر سن قانونی هستند حتی اگر اقرار نمایند که که رضایت داشته اند اقرار آنان از نظر قاضی و دادگاه مورد قبول نبوده و از مصادیق تجاوز محسوب می شود. پس از اثبات اختیاری بودن و یا انجام شدن تجاوز جنسی شخصی که ادعا نموده است باید مستنداتی دال بر اثبات جرم ارائه دهد در صورتی که اصالت این مدارک برای قاضی محرز شود دادگاه حکم مربوطه را صادر می نماید و در زمان مقرر این حکم اجرا می شود.
مطالب مشابه: بهترین وکیل خانواده در کرج
رابطه نامشروع زن شوهردار
امروزه یکی از مسائلی که کانون خانواده ها را بسیار ناامن کرده است مسائل مربوط به روابط نامشروع از طرف زوجین است. در این بخش از مقاله به بررسی رابطه نامشروع از طرف زن شوهردار خواهیم پرداخت. در این مورد نیز رابطه ی نامشروع ، همانطور که پیشتر ذکر کردیم رابطه نامشروع کمتر از زنا است یا زنا است.
مجازات عمل کمتر از زنا
اگر زنی شوهر دار با مردی در فضای خلوتی قرار بگیرد و مرتکب اعمالی کمتر از زنا مانند بوسیدن و یا بغل کردن شود این اعمال مصادیق رابطه نامشروع است و شوهر می تواند علیه همسر خود به دادگاه شکایت نماید. در صورتی که رابطه ی نامشروع اثبات شود مجازات آن از 31 تا 74 ضربه شلاق است و در بالاترین میزان آن به 99 ضربه شلاق خواهد رسید.
همچنین در صورتی که این اتهام اثبات شود مرد می تواند به دلیل وقوع عمل نامشروع، همسر خود را طلاق دهد. مردان در خصوص وارد نمودن چنین اتهاماتی باید از هر گونه سوءظن داشتن و شکاک بودن پرهیز کنند زیرا صرف این که یک زن و مرد در یک فضای خلوت قرار بگیرند نمی توان رابطه ی نامشروع را اثبات نمود و در صورتی که اتهام ناروایی به همسر خود وارد کنند زن می تواند علیه همسر خود شکایت کند و اعاده حیثیت کند. لازم به ذکر است که در تمامی این موارد مهریه زن بر گردن همسر است و حق مهریه از زن ساقط نخواهد شد.
مجازات عمل زنا
در صورتی که بین یک زن شوهر دار و یک مرد غریبه عمل زنا اتفاق افتاده باشد حکم آن اعدام است. نکته ی بسیار مهمی که در خصوص رابطه نامشروع زن شوهردار از نوع زنا وجود دارد این است که اگر مردی همسر و مرد غریبه ای را شخصا در حال ارتکاب به عمل زنا ببیند صرفا در آن لحظه می تواند هر دو نفر را به قتل برساند و در نتیجه ی این قتل اعدام برای آن مرد در پی انجام نخواهد شد.
توجه داشته باشید که صرفا این قتل در صورتی می تواند انجام شود که دقیقا در حال ارتکاب آن جرم اتفاق بیفتد بنابراین اگر مردی عکس ها و یا فیلم مربوط به عمل نامشروع همسر خود را مشاهده کند مجوز انجام قتل برای همسر را به دنبال نخواهد داشت. در خصوص این نوع قتل باید تاکید کنیم که این عمل صرفا می بایست در لحظه ی وقوع جرم اتفاق بیفتد و مجوزی برای انجام آن بعد از ارتکاب جرم نخواهد بود. به این نوع قتل، قتل در فراش می گویند و صرفا مجازات اعدام را از قاتل ساقط می نماید.
یکی دیگر از شرایطی که باید وجود داشته باشد تا قتل در فراش شامل مجازات اعدام نباشد، علم به تمکین همسر است. بر اساس این نکته اگر شوهری تشخیص دهد که همسر خود نیز با اختیار کامل مرتکب عمل زنا شده است می تواند این قتل را انجام دهد. در صورتی که همسر مورد تجاوز واقع شده باشد و سعی در مقاومت در مقابل ارتکاب جرم دارد این قتل مجاز تلقی نمی شود و همسر نمی تواند آن را انجام دهد. در صورتی که زن مورد تجاوز واقع شده باشد می تواند به پزشکی قانونی مراجعه نماید و شکایت خود را پیگیری نماید.
اگر عمل زنا توسط همسر به اثبات برسد و دادگاه به آن رای دهد، مرد می تواند همسر خود را طلاق دهد و در صورتی که آن زن به بدنامی شهرت پیدا کند بدیهی است که صلاحیت حضانت فرزندان را نیز نخواهد داشت و حضانت فرزندان نیز از او گرفته سلب می شود.
نکته ی دیگری که در این خصوص وجود دارد حق مهریه است که بر گردن شوهر است. بنابراین حتی اگر اثبات شود که زن مرتکب زنا شده و همسر وی قصد طلاق او را داشته باشد همچنان حق مهریه بر گردن شوهر است و باید مهریه را به طور کامل بپردازد.
وجهه عمومی رابطه نامشروع
برخی از افراد تصور می کنند در صورتی که شوهر فرد رضایت دهد و اظهار کند که دیگر شکایتی از همسر خود ندارد پرونده مختومه اعلام می شود، اما این طور نیست. به دلیل اینکه روابط نامشروع منافی عفت هستند و از نظر عمومی نیز باید مورد بررسی قرار بگیرند حتی با رضایت دادن شوهر فرد نیز همچنان وجهه عمومی جرم مورد پیگیری قرار می گیرد و در صورتی که شوهر فرد رضایت دهد صرفا در مجازات شخص تخفیف قائل خواهند شد.
سخن پایانی
در این مقاله سعی بر آن داشتیم تا یکی از ناهنجاری های جامعه یعنی رابطه نامشروع را از لحاظ حقوقی مورد بررسی قرار دهیم و ابعاد مختلف آن را واکاوی نماییم. امید است با صیانت از حریم خانواده ی خود هرگز به این مشکلات دچار نشوید و همواره کانون خانوادگیتان سرشار از محبت و آرامش باشد.