نگهداری حیوان خانگی و مزاحمت مستاجر و یا مالک چه حکمی دارد؟ ⚖️【آپدیت 1403】
نگهداری حیوان خانگی و مزاحمت مستاجر و یا مالک چه حکمی دارد؟ در این خصوص، اغلب مواردی مانند تلفن شکایت از حیوانات خانگی، ممنوعیت نگهداری حیوانات خانگی، قانون منع نگهداری حیوانات، متن شکایت از صدای سگ همسایه، جرم نگهداری مرغ و خروس و شماره تلفن جمع آوری سگ خانگی مطرح می شوند. همانطور که می دانید، امروزه افراد زیادی تمایل به نگهداری از حیوانات خانگی مانند سگ و گربه دارند. با توجه به آپارتمان نشینی و مشترک بودن بخش های مشاع ساختمان، در این صورت این افراد در هنگام خرید یا اجاره خانه دچار مشکل خواهند شد.
به دلیل زیاد شدن چنین شکایاتی، می توانید در این خصوص با بهترین وکیل پایه یک دادگستری ارومیه مشورت کنید. در این خصوص، وکلا با مسائل حقوقی بیشتر آشنا هستند و می توانند شما را راهنمایی کنند. ما نیز در وکیل از ما سعی داریم بهترین وکلا را در این رابطه به شما معرفی کنیم.
حکم نگهداری حیوان خانگی و مزاحمت مستاجر و یا مالک
در راستای پاسخ به این سوال که نگهداری حیوان خانگی و مزاحمت مستاجر و یا مالک چه حکمی دارد؟ باید گفت در قانون مجازات اسلامی و در 5 ماده، به این مورد اشاره شده است. بروز هر کدام از این تخلفات، می تواند مصداق جرم از طرف نگهدارنده حیوان خانگی تلقی شود. این ماده های قانونی عبارتند از:
- ماده 501: در مورد آسیب حیوان خانگی به فرد دیگر در صورت برانگیختن وی برای حمله مانند حمله سگ می باشد. این مورد، جرم محسوب می شود و فرد باید قصاص شود و یا وظیفه دارد که دیه پرداخت کند. در این صورت، تنها آسیب جسمی بررسی نمی شود و از نظر روحی نیز باید بررسی صورت بگیرد. چرا که ممکن است حمله حیوان خانگی موجب ترس وی شود.
- ماده 512: این ماده در خصوص عدم نگهداری حیوان در مکان های غیر قابل توقف می باشد. اگر کسی در این صورت با حیوان برخورد کند و آسیب ببیند، صاحب حیوان باید به وی خسارت پرداخت نماید.
- ماده 522: در مورد ضمانت صاحب حیوان از حیوان است. به این معنی که در صورت حمله به افراد، باید از این کار جلوگیری کند. عدم جلوگیری از حمله، جرم محسوب می شود.
- ماده 523: در صورت ورود با اجازه قبلی به ملک و آسیب دیدن وی توسط حیوان خانگی، فردی که اجازه داده است مسئول آسیب وارده به فرد است.
- ماده 525: تحریک حیوان برای حمله به شخص دیگر، موجب می شود که مسئولیت خسارت های وارده بر عهده صاحب حیوان باشد.
قوانین نگهداری از حیوان خانگی در آپارتمان
از همان ابتدا، باید به قوانین آپارتمان نشینی در مکان مورد نظر قبل از عقد قرارداد دقت کنید. بهتر است به جای اینکه حیوان خانگی خود را مخفیانه به ساختمان بیاورید، یک خانه یا آپارتمان را انتخاب کنید که کسی در آن با حیوانات خانگی مشکلی ندارد. نگهداری حیوان خانگی، به ویژه سگ به دلیل سر و صدا می تواند برای همسایه مزاحمت ایجاد کند. فرقی ندارد که همسایه مستاجر یا مالک باشد، در هر صورت می تواند در این خصوص اعتراض خود را ابراز کند. صحبت های زیادی در خصوص حیوانات خانگی و نگهداری از آنها در فضای آپارتمانی مطرح می شود و به همین دلیل، طرح های بسیاری زیادی در این خصوص به مجلس فرستاده می شوند؛ اما تا کنون طرحی در این خصوص به تصویب نرسیده است.
در آیین نامه و مقررات آپارتمانی، چیزی در خصوص غیر قانونی بودن نگهداری از حیوانات خانگی وجود ندارد. در این خصوص، تنها مقرراتی است که باید همه به آن عمل کنند. بر اساس ماده 3 آیین نامه اجرایی قانون تملک آپارتمان ها که در سال 1347 به تصویب رسیده است، نگهداری از حیوان خانگی تنها در قسمت مشاع ساختمان غیر قانونی می باشد. همانطور که می دانید منظور از قسمت های مشاع، بخش های مشترک در هر آپارتمان است. راه پله، راهرو، محوطه بیرونی آپارتمان و … از این دست فضاها هستند. بنابراین، اگر کسی در منزل خود حیوان خانگی نگهداری کند نمی توان صرفا به این دلیل از وی شکایت کرد.
بر اساس این قانون، منعی برای نگهداری از حیواناتی مانند سگ و گربه در آپارتمان وجود ندارد. با توجه به موارد ذکرشده، در این خصوص تنها روی قسمت های مشاع و مشترک تاکید شده است.
در چه صورت می توان حیوان خانگی را در آپارتمان نگهداری کرد؟
نگهداری حیوان خانگی در بخش اختصاصی ممنوعیتی ندارد؛ اما در همین بخش نیز به منظور جلوگیری از ایجاد مزاحمت باید مواردی رعایت شوند که عبارتند از:
- رعایت بهداشت و عدم مشکل در این خصوص برای ساکنین
- جلوگیری از سر و صدای حیوان خانگی و مزاحمت برای همسایه ها
در صورتی که به این دو مورد دقت شود، اهالی ساختمان نمی توانند به دلیل نگهداری از حیوان خانگی از شما شکایت کنند. در غیر این صورت، بر اساس ماده 688 تعزیرات و ماده 690 آن، اگر حیوان خانگی عامل مزاحمت شناخته شود فرد نگهدارنده باید به دادگاه های شیراز، ارومیه و دیگر شهرها احضار شود.
کلام آخر
در این خصوص، مواد قانونی متعددی وجود دارند که در صورت وقوع هر کدام قابل اجرا می باشند. به طور کلی، نگهداری از حیوان خانگی در آپارتمان جرم محسوب نمی شود. اگر که حیوان در بخش های مشاع نگهداری شود و موجب مزاحمت برای همسایه شود، این مورد قابل پیگیری از طریق روش های قانونی است. در این خصوص، می توانید از طریق مشورت با وکیل در خصوص مزاحمت حیوان خانگی از وی راهنمایی بخواهید.