صیغه کردن دختر باکره چه حکمی دارد؟ + سه شرط اصلی
ازدواج موقت یا صیغه موقت، یکی از انواع عقد ازدواج است. این عقد یا در اصطلاح عامیانه صیغه، برای مدت زمان مشخصی بین طرفین رابطه زوجیت و محرمیت ایجاد می کند. پس از گذشت مدت زمان عقد موقت، رابطه زوجیت نیز خاتمه پیدا می کند. صیغه کردن دختر باکره برای اینکه به نحو صحیحی منعقد شود، باید دارای شرایط خاصی باشد. در صورت مواجهه با موضوعات اینچنینی، بهترین وکیل خانواده در تهران و شهرستانها می تواند با شرح قوانین مربوطه، راهنمای شما باشد
حکم صیغه کردن دختر باکره
حکم صیغه دختر باکره به شرح زیر می باشد:
- حکم ازدواج دختر باکره در عقد موقت یا صیغه نیز شبیه عقد دائم است. یعنی برای عقد موقت هم دختر، نیازمند اخذ رضایت یا اجازه از ولی قهری خود یعنی پدر یا جد پدری خود می باشد .
- همچنین به دلیل اینکه بسیاری از حقوق مالی همچون ارث یا نفقه ممکن است به در صیغه به زن تعلق نگیرد، ریسک این چنین ازدواج هایی برایدختران باکره بسیار بالاتر است.
- منظور از دختران باکره، دخترانیهستند که سابقه ازدواج و رابطه زناشویی را ندارند. به عبارت دیگر ، دوشیزه هستند.
در نتیجه با توجه به نکات بالا، باید بگوییم که تحت شرایطی دختر می تواند از دادگاه اجازه بگیرد و یا حکم دادگاه ازدواج بدون رضایت پدر را انجام دهد.
صیغه کردن دختر باکره بدون اجازه پدر
به طور کلی، احکام مربوط به ازدواج موقت در قانون مدنی مطابق شرع اسلام و مذهب شیعه تدوین شده است. به همین خاطر اگر بخواهیم احکام و شرایط ازدواج موقت دختر باکره بدون اذن پدر را ذکر کنیم، ناگزیر از مراجعه به فتاوای فقهای شیعه نیز می باشیم. همانطور که گفتیم، صیغه کردن دختر باکره نیازمند رضایت توسط ولی قهری اوست؛ در نتیجه نظر فقها در این زمینه از قرار زیر است:
- برخی از فقها فتوا به بطالت صیغه موقت دختر باکره بدون رضایت پدر داده اند. بر این اساس، عقد موقت بدون رضایت پدر از اساس باطل است. رابطه بین زن و مرد نیز در این شرایط غیر شرعی است.
- عده دیگری از مراجع تقلید، به این حد از باطل بودن اشاره نمی کنند. صرفا می گویند که بنا بر احتیاط، صیغه کردن دختر باکره بدون رضایت پدر صحیح نمی باشد که این نظر توسط بسیاری از فقها نیز ذکر شده است.
دو نکته زیر را در این بحث خاطر نشان می شویم:
- اگر دختر باکره پدر و یا جد پدری ندارد، نیازی به اخذ اجازه از شخص دیگری همچون مادر، برادر یا سایرین نیست و می توان اقدام به عقد موقت نمود.
- به استناد ماده 1043 قانون مدنی، در صورتی هم که پدر یا جد پدری بدون دلیل موجهی از دادن اذن عقد موقت و صیغه دوشیزه مضایقه کنند و نیاز به ازدواج توسط دختر باکره وجود داشته باشد، ولایت قهری آنها ساقط می شود. تحت شرایطی، می توان نسبت به عقد ازدواج دائم و یا حتی موقت بدون اخذ اجازه آنها اقدام نمود .
شرایط صیغه کردن دختر باکره
بر اساس قانون مدنی، از مهم ترین شرایط صیغه کردن دختر باکره می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- پدر و یا جد پدری وی اجازه و یا رضایت خود را اعلام کنند.
- مشخص شدن مدت زمان عقد موقت
- مشخص کردن مهریه برای دختران باکره یا دوشیزه
کلام آحر
با توجه به ماده 1043 قانون مدنی، اگر پدر یا جد پدری بدون دلیل موجه از ارائه اذن عقد موقت و صیغه ذوشیزه مضایقه نمایند و نیاز به ازدواج توسط دختر باکره وجود داشته باشد، ولایت قهری آن ها گرفته می شود و تحت شرایطی می توان نسبت به عقد ازدواج دائم یا موقت بدون اجازه آن ها اقدام کرد.