اخبار

نرخ دیه 1403 چقدر است؟

در ابتدا به منظور بررسی نرخ دیه 1402 خاطر نشان می شویم که دیه به مقدار مالی گفته می شود، که بزهکار باید بابت خسارات یا جنایت هایی که علیه نفس، عضو یا منفعت دیگران وارد می کند، پرداخت نماید. لذا قانونگذار بر مبنای آسیبی که به شخص وارد شده است، مطابق قانون و نظریه پزشکی قانونی میزان دیه شخص آسیب دیده را محاسبه می نمایند. در این مقاله به تعریف دیه و بررسی آن می پردازیم.

دیه چیست؟

قبل از بررسی نرخ دیه 1402 بهتر است به طور کلی با تعریف دیه در قانون ایران آشنا شویم. باید بدانید از مهم ترین انواع مجازات هایی که در قانون مجازات اسلامی، در نظر گرفته شده، دیه می باشد. این موضوع در ماده 448 قانون مجازات اسلامی، تعریف شده است. این ماده اذعان می دارد: دیه مقدر، مال معینی است که در شرع مقدس، به سبب جنایت غیر عمدی بر نفس، عضو، یا منفعت، یا جنایت عمدی در مواردی که به هر جهتی قصاص ندارد، مقرر شده است. با توجه به این تعریف دو مورد زیر را در نظر داشته باشید:

  • در صورتی که جرایم غیر عمدی ، نظیر تصادف ، سبب آسیب به جان ، اعضای بدن و منافع دیگری شده باشد ، به حکم شرع ، میزانی دیه تعیین می گردد که مجرم ، باید به شخص بزه دیده و یا ورثه او بپردازد .
  • در شرایطی که جرم ، از نوع عمدی بوده ، ولی به دلایلی ، نتوان مرتکب را قصاص نمود ، دیه ، تعیین و پرداخت می گردد . همچنین ، گاهی ممکن است ، با اینکه حکم قصاص برای جرمی صادر شده باشد، اما خود بزه دیده و یا اولیای دم وی، به دریافت دیه به جای قصاص، راضی شوند.

در صورت مواجهه با این موضوع بهتر است ابتدا قبل از هر اقدامی با بهترین وکیل کیفری در تهران و شهرستانها مشاوره داشته باشید.

نرخ دیه 1402

برای بسیاری سوال است که نرخ دیه 1402 چقدر اعلام شده است؟ در پاسخ باید بگوییم که در سال جدید به موجب ابلاغ بخشنامه رئیس قوه قضائیه به تمامی واحد‌ های قضایی و دادسرا‌ های سراسر کشور در راستای اجرای ماده ۵۴۹ قانون مجازات اسلامی، مصوب سال ۱۳۹۲ میزان دیه به شرح زیر تعیین شده است :

  • میزان دیه کامل در ماه‌ های غیر حرام برای سال ۱۴۰۲ مبلغ ۹ میلیارد ریال، معادل ۹۰۰ میلیون تومان تعیین شد.
  • میزان دیه کامل در ماه‌ های حرام برای سال ۱۴۰۲ مبلغ ۱۲ میلیارد ریال، معادل ۱ میلیارد و ۲۰۰ میلیون تومان تعیین شد.

نرخ دیه 1402

دیه سال 1402 برای ماه های حرام

ماه‌ های حرام شامل 4 ماه قمری با نام های : محرم، رجب، ذی القعده و ذی الحجه می‌باشد. اگر آسیب و اتفاقات مشمول قانون دیه، در این ایام رخ بدهند، به شخص نرخ دیه 1402 در ماه های حرام تعلق می گیرد. در غیر اینصورت مشمول دریافت دیه ماه های حرام نمی باشد.

وکیل کیفری متخصص بر حسب وظیفه باید اطلاعات کاملی از این قوانین داشته باشد تا بتواند به راحتی و به بهترین شکل موکلین خود را جهت احقاق حقوقشان، یاری رساند.

به منظور مطالعه بیشتر کلیک کنید: عمده وظایف وکیل کیفری

 چه کسی باید دیه را بپردازد؟

با دانستن نرخ دیه 1402 حال نوبت آن است که بدانید چه کسی باید دیه را بپردازد؟ مسئول پرداخت دیه فردی است که مرتکب ضرر و زیان به افراد شده است. ولی در بعضی موارد این مسئولیت بر عهده افرادی از قبیل پدر، بستگان پدری یا به ترتیب طبقات ارث قرار میگیرد. در مواد ۴۶۲ و ۴۶۳ قانون مجازات اسلامی نیز آمده است که: دیه جنایات عمدی و شبه عمدی بر عهده مرتکب است. در جنایت خطای محض یا به عبارتی غیر عمدی بر عهده عاقله است. به شرطی که شرایط لازم را برای پرداخت دیه داشته باشد. این نکته را نیز در نظر داشته باشید که در مواردی که مسئول پرداخت دیه مشخص نباشد، دیه مزبور از بیت المال قابل دریافت است.

اعلام نرخ دیه 1402 و تاثیر آن بر بیمه شخص ثالث

ارتباط بین دیه و بیمه شخص ثالث به این صورت است که، سقف تعهدات مالی بیمه شخص ثالث 2.5 درصد مبلغ دیه هر سال در ماه حرام است. با افزایش نرخ دیه 1402 ، حداقل تعهدات مالی شرکت‌های بیمه در بیمه شخص ثالث هم بیشتر می‌شود. مثلا در سال 1400، این مبلغ 16 میلیون تومان بود و در سال 1401 به 20 میلیون تومان می‌رسد.

در این بین برای بیمه، در صورت بروز حادثه مالی در شرایط زیر، نیازی به گزارش مقامات انتظامی و کروکی پلیس نیست.

  • خسارت مالی تا مبلغ 20 میلیون تومان
  • هر دو طرف دارای گواهی‌نامه باشند.
  • خسارت جانی اتفاق نیافتاده باشد.
4.5/5 - (2 امتیاز)

شقایق آموزنده

شقايق آموزنده هستم. دانشجوي سال آخر حقوق و از ابتداي سال ١٤٠٠ كار توليد محتوا رو در زمينه حقوق شروع كردم. هدف من اين هست كه با توليد محتواي يونيك, با توجه به آموزه هاي حقوقي ام در سايت وكيل از ما ، بتونم اطلاعات مفيد و كاربردي را در اختيار كاربران سايت قرار بدهم. نظرات شما در قسمت ديدگاه سايت ميتواند به هدفمند تر شدن مقالاتم كمك كند، از وقتي كه ميگذاريد سپاسگزارم?

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

همچنین ببینید
بستن
دکمه بازگشت به بالا