دانستنی های حقوقی

عمده وظایف وکیل کیفری کدامند؟

در طرح شکایات در صورت داشتن پرونده­ ی قضایی از مهم­ترین مسائل، که باید در نظر داشت، این است که دعوای ما از چه نوع دعوایی محسوب می گردد؟ لازم به ذکر است دعاوی قضایی به طور کلی به دو دسته­ ی دعاوی حقوقی و دعاوی کیفری تقسیم می شوند. عمده وظایف وکیل کیفری در پرونده های قضایی کیفری و مسیر تعیین قانون نمود پیدا خواهد کرد. بخشی از وکلای کیفری می توانند در تصویب قوانین نیز نقش داشته باشند. در این مقاله تصمیم داریم این وظایف و ویژگی ها را مورد بررسی قرار دهیم.

وکیل کیفری

وکیل کیفری، وکیل پایه یک دادگستری متخصص در امور کیفری است. در تعریف بهتر، به وکلایی که امکان حضور و ایفای نقش وکالت در پرونده­ های کیفری را دارند، وکیل کیفری می­گویند. چنانچه شما یک دعوی کیفری داشته باشید، یا از شما شکایت کیفری شده باشد، نیاز مبرم به داشتن وکیلی آشنا به قوانین زیر دارید:

  • قوانین کیفری و جزا
  • اعم از قانون مجازات اسلامی
  • آیین دادرسی کیفری
  • قوانین مربوط به جرائم اقتصادی
  • قاچاق
  • خرید و فروش مواد مخدر
  • قوانین دادگاه­ های نظامی

علاوه بر آگاهی و تسلط بر قوانین گفته شده در بالا، یکی از عمده وظایف وکیل کیفری آن است که دارای روحیه­ ی قوی برای حضور در فضای سنگین و سخت دادگاه­های کیفری باشد. همچنین وی باید سال­ها تجربه­ ی حضور در دادگاه های کیفری را نیز داشته باشد.

وظایف وکیل کیفری

همانطور که گفتیم، چنانچه شما قصد دارید تا دعوی کیفری خود را در دادگاه طرح نمایید، نیاز به  مشاوره و راهنمایی وکیل کیفری دارید. زیرا که طرح درست دعاوی کیفری بسیار اهمیت دارد. از عمده وظایف وکیل کیفری در دعاوی این است که وی از ابتدای شروع روند طرح دعوی و تنظیم شکوائیه به شما کمک کند. همچنین شما را برای جمع آوری مدارک مورد نیاز برای اثبات دعوی راهنمایی کند.

مهم­ترین وظیفه ­ی وکیل کیفری، حضور در دادگاه و اثبات کردن دعوی شماست. زیرا شما تنها می­توانید یکبار دعوی خود را مطرح کنید. بسیار مهم است که مراحل زیر دقیقی و درست صورت پذیرند:

  •  طرح دعو
  • توضیحات و ارائه مدارک
  • دفاع

بسیاری از افراد دعاوی کیفری­ را مطرح میکنند، اما به وکیل کیفری مراجعه نمی­کنند، یا به دلایلی از جمله هزینه به وکلای غیر حرفه ای مراجعه می کنند. این افراد نه تنها که حقشان در دادگاه گرفته نمی شود، بلکه گاهی متحمل هزینه­ های دادرسی نیز می­شوند.

شکایت کیفری

اگر شخصی جرمی انجام دهد، از طرفی قانون برای آن جرم مجازاتی در نظر گرفته باشد، شاکی می تواند نسبت به شکایت نسبت به آن شخص، اقدام نماید. که به این شکایت، شکایت کیفری گفته می شود. همانطور که در قسمت عای قبلی لشلره شر، از عمده وظایف وکیل کیفری تنظیم و طرح درست شکایت می باشد. دقت کنید که در شکواییه باید اطلاعات زیر به طور دقیق ذکر شوند:

  • مشخصات کامل شاکی
  • مشخصات کامل مشتکی عنه ( کسی که از او شکایت دارید )
  • موضوع جرم و تاریخ وقوع جرم و محل وقوع جرم
  • ادله وقوع جرم
  • اسامی و مشخصات شهود و مطلعین

دعاوی کیفری

در ابتدای این مقاله دعاوی قضایی را به دو دسته حقوقی و کیفری تقسیم کردیم. اذعان داشتیم که وکالت در دعاوی نیز شامل بخش های مهم و متفاوتی می باشد که یکی از این بخش ها وکالت در امور کیفری می باشد. دعاوی کیفری اعمال و رفتارهایی است که قانون آنها را جرم دانسته و در قوانین کیفری برای آنها مجازات تعیین شده است.

 مجازات دعاوی کیفری بسته به نوع جرم و نظر قاضی  محدود به جبران خسارت مالی،  تبعید ، حبس، شلاق حدی یا تعزیری، جزای نقدی، اعدام  و… می باشد. عمده وظایف کیفری در دعاوی کیفری، این است که یا شما را در مقابل مجرم در راه احقاق حقوق کمک کند. یا در صورتی که در جایگاه متهم قرار دارید از شما دفاع درست به عمل بیاورد.از مهم ترین دعاوی کیفری در دادگاههای کیفری ، میتوان به دعاوی زیر اشاره کرد:

  • کلاهبرداری
  • رشا و ارتشا
  • سرقت
  • حمل مشروبات الکی و مواد مخدر
  • قتل
  • اختلاس
  • خیانت در امانت
  • صدور چک بی محل

عمده وظایف وکیل کیفری

 چگونگی طرح شکایت

برای طرح شکایت کیفری به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی مراجعه کنید. از این طریق نسبت به ثبت شکوائیه اقدام کنید. یا با مراجعه به دادسرای محل وقوع جرم اقدام به ثبت شکایت کیفری نمایید. شکایت ثبت شده چه از طریق دفاتر خدمات الکترونیک و چه از طریق دادسرا انجام شود، در دادسرای محل وقوع جرم پیگیری می شود. چنانچه وقوع جرم به نظر بازپرس و یا دایار محرز شود، نسبت به صدور قرار جلب به  دادرسی اقدام می نماید. اگر برای اثبات وقوع جرم دلایل و مدارک کافی وجود نداشته باشد، قرار منع تعقیب صادر می شود. شاکی در این صورت می تواند ظرف 10 روز  به قرار صادره اعتراض نماید.

در صورت صدور قرار جلب به دادرسی،  پرونده به دادگاه  کیفری ارسال می شود. قاضی دادگاه بعد از بررسی پرونده مجازات متناسب با جرم ارتکابی را صادر می کند. بعد از صدور حکم متهم می تواند به رای صادره اعتراض کند. بدی هی است که، پیگیری تمامی این مراحل از عمده وظایف وکیل کیفری مد نظر شما محسوب می شود. بهتر است قبل از هر اقدامی از مشاوره با بهترین وکیل کیفری در تهران و شهرستانها بهره مند گردید.

ارکان وظایف وکیل کیفری

قانون کیفری دارای سه بخش عملکردی شناخت و اثبات جرم، تعیین مجازات و اجرایی کردن مجازات است. عمده وظایف وکیل کیفری نیز بر اساس این سه بخش تعریف می شود. به عبارتی، ما از وکیل در حوزه کیفری این انتظار را داریم که در مراحل اثبات جرم، تعیین مجازات و اجرای مجازات در کنار موکل خود قرار داشته باشد. این ارکان در توضیح به صورت زیر بیان می شوند:

  • جرم و اثبات: دارای رکن مادی و معنوی و قضایی می باشد. رکن مادی به اثرات منفی فعل نگاه می‌کند. رکن معنوی به نیت و آگاهی و هدف متهم یا فاعل توجه می‌کند. در دادگاه نیز به واسطه رکن قانونی، طرفین به دنبال ظرف قانونی مناسب برای جرم صورت گرفته هستند.
  • مجازات و اجرایی کردن آن: در گام دوم نوبت به مجازات می‌رسد. در قانون ایران از دو نوع مجازات تعزیری و حدی استفاده شده است. مجازات حدی به مجازاتی گفته می‌شود که توسط اسلام تعیین شده و ویژگی بارز آن این است که غیرقابل تغییر می‌باشد. اما مجازات تعزیری توسط قانون‌گذار مشخص شده است و تحت شرایط قانونی خاصی امکان تغییر در آن وجوددارد.
سخن پایانی

همانطور که در طول مقاله خاطر نشان کردیم، به دلیل اینکه هر دعوای کیفری، تنها یک بار توسط دادگاه مورد بررسی قرار میگیرد و با صدور حکم نهایی، امکان شکایت دوباره وجود ندارد و اگر دعوایی به اشتباه مطرح شود، موجب از بین رفتن حقوق فرد و ضرر و زیان هایی به شخص می شود، و از طرفی ارتباط مستقیم این دعاوی با جان و مال و حیثیت اشخاص، حتما از وکیل کیفری باتجربه  و متخصص در امور کیفری مشورت بگیرید. تا وی با ایفای عمده وظایف وکیل کیفری که بر دوش دارد، رأی و نتیجه مطلوب را به جهت احقاق حقوقتان بگیرید.

4.7/5 - (4 امتیاز)

شقایق آموزنده

شقايق آموزنده هستم. دانشجوي سال آخر حقوق و از ابتداي سال ١٤٠٠ كار توليد محتوا رو در زمينه حقوق شروع كردم. هدف من اين هست كه با توليد محتواي يونيك, با توجه به آموزه هاي حقوقي ام در سايت وكيل از ما ، بتونم اطلاعات مفيد و كاربردي را در اختيار كاربران سايت قرار بدهم. نظرات شما در قسمت ديدگاه سايت ميتواند به هدفمند تر شدن مقالاتم كمك كند، از وقتي كه ميگذاريد سپاسگزارم?

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا