قانون جدید طلاق توافقی چیست؟
در همین ابتدا باید بدانید که تا قبل از سال 1397/09/01 روند انجام طلاق توافقی مانند حال نبوده است. این روند بدین گونه بوده که زوجین پس از تصمیم به طلاق توافقی خودشان یا وکلای آنها به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی مراجعه و نسبت به ثبت دادخواست اقدام می کردند. بعد از آن گواهی عدم امکان سازش صادر میگردید و بعد از صدور رای زوجین یا وکلای آنها، با مراجعه به دفاتر طلاق اقدام به اجرای صیغه طلاق می نمودند. اما بحث ما در این مقاله مربوط به قانون جدید طلاق توافقی و مراحلی است که به آن اضافه شده است. با ما همراه باشید.
در ص.رت تمایل به مطالعه بیشتر در باب موضوعات مربوط به خانواده و طلاق کلیک کنید: استرداد جهیزیه
طلاق توافقی
به جهت بررسی قانون جدید طلاق توافقی ابتدا به آشنایی با طلاق توافقی پیش از تصویب قانون جدید می پردازیم. ماده 25 قانون حمایت خانواده اذعان می دارد:
درصورتی که زوجین متقاضی طلاق توافقی باشند، دادگاه باید موضوع را به مرکز مشاوره خانواده ارجاع دهد. در این موارد طرفین می توانند تقاضای طلاق توافقی را از ابتداء در مراکز مذکور مطرح کنند. در صورت عـدم انصراف متقاضی از طلاق، مرکز مشاوره خانواده موضوع را با مشخص کردن موارد توافق جهت اتخاذ تصمیم نهائی به دادگاه منعکس می کند.
قانون جدید طلاق توافقی
باید بگوییم که در حال حاضر روند انجام طلاق توافقی نسبت به گذشته متفاوت است. در قانون جدید طلاق توافقی مدارک زیر الزامی است:
- گواهی عدم انصراف از طلاق از مراکز مشاوره خارج از دادگاه: گواهی عدم انصراف از طلاق از مدارک ضروری برای ثبت دادخواست طلاق توافقی میباشد و بدون آن زوجین نمی توانند اقدام به ثبت دادخواست نمایند.بنابراین، از این پس زوجین متقاضی طلاق توافقی باید در سایت تصمیم ثبت نام نمایند و حدود یک ماه بعد وقت مشاوره روانشناسی با دعوت از زوجین برای صلح و سازش آغاز می شود.
- مشاوره و مراجعه به مراکز غربالگری
بنابراین، با استناد به ماده 25 قانون حمایت خانواده مصوب 1391 مشاوره قبل از طلاق توافقی اجباری است. لازم است بدانید عدم شرکت در جلسهی مشاورهی طلاق یا عدم حضور زوج در جلسه مشاوره طلاق به معنی انصراف دادخواست مشاوره طلاق محسوب می شود. علاوه بر آن همانط.ر که در بالا نیز خاطر نشان کردیم، مراجعه به مراکز غربالگری تیز امری الزامی است. اما این اجبار فقط برای طلاق توافقی است. به عبارت دیگر، در حال حاضر در خصوص طلاق به درخواست مرد و طلاق به درخواست زن الزامی نمی باشد.
مراحل طلاق توافقی در قانون جدید
به عنوان حمع بندی از آنچه تا بدین جا گفتیم، بر آنیم تا لیستی از مراحل را مطابق با قانون جدید طلاق توافقی ارائه دهیم. این لیست شامل مراحل مذکور، از قرار زیر است:
- مشاوره خانواده اجباری
- تقدیم دادخواست
- تعیین وقت دادرسی
- حضور در جلسه دادگاه
- مشاوره در دادگاه
- اخذ گواهی بکارت و آزمایش بارداری
- حضور مجدد در دادگاه
- مراجعه به دفتر طلاق
نکات مهم در قانون جدید طلاق توافقی
در این بین در نظر بدارید که نکات حقوقی مهمی هستند که لازم است شما در خلال رویارویی با قانون جدید طلاق توافقی رعایت فرمایید. به عنوان سخن چایانی در این بخش بر آنیم تا این نکات حقوقی مهم و کاربردی را خاطر نشان شویم. از همراهی شما سپاسگزاریم.
نکات مذکور به شرح زیر است:
- در صورت پشیمانی زوجین از طلاق توافقی و عدم حضور یکی از زوجین در دفترخانه برای ثبت طلاق امکان ثبت طلاق وجود ندارد. مگر این که، زن از مرد به دو صورت: رای دادگاه یا وکالت در طلاق، وکالت در مراجعه به دفترخانه برای ثبت طلاق را بگیرد.
- در صورتی که زوجین پس از صدور رای طلاق توافقی و قبل از اجرای صیغه طلاق از طلاق منصرف شوند تمام توافقات آنها هیچ اثر حقوقی ندارد.
- برای اجرای صیغه طلاق حضور 2 نفر شاهد ضروری می باشد.
- یکی از شرایط صحت طلاق این است که زن هنگام اجرای صیغه طلاق عادت ماهانه نباشد.
- توجه کنید که مدت اعتبار رای طلاق توافقی 3 ماه است. اگر زوجین ظرف مهلت 3 ماه نسبت به ثبت طلاق اقدام نکنند رای صادره باطل می شود.
- در طلاق توافقی خلعی اگر زن مهریه خود را ببخشد و حق رجوع به مهریه را از خود سلب و ساقط کند، نمی تواند در دوران عده به آنچه بذل می کند، رجوع نماید.