نحوه توقیف ملک قولنامه ای چگونه است؟
یکی از راهکار های دسترسی به حق و حقوق مالی در صورت عدم پرداخت از سوی مدیون یا همان بدهکار، توقیف مال او می باشد. نکته ای که باید در نظر بدارید این است که توقیف ملک، باید از طریق ثبت ملک سند دار محقق گردد. حال سوال می شود که پس در این بین تکلیف املاک قولنامه ای یا بدون سند چه می شود؟ بهترین وکیل حقوقی در تهران و شهرستانها، می تواند آگاهی شما را در باب توقیف اموال در شرایط مختلف بالا ببرد و باعث احقاق حقوق شما گردد. در صورت مواجهه با پرونده های مربوط به توقیف اموال، از مشاوره تخصصی با وکلای برتر غافل نمانید.
شرایط توقیف اموال قولنامه ای
برای درک بهتر لازم است بدانید، هنگامی که یک ملک اعم از زمین، خانه یا مغازه به موجب قولنامه و بدون دارا بودن سند مالکیت رسمی به فروش می رسد، اصطلاحاً ملک قولنامه ای است.
در موارد گوناگون، ممکن است این ملک قولنامه ای توقیف شود. این موارد از قرار زیر است:
- زمانی که یکی از طرفین قرارداد از حق فسخ خود استفاده می نماید و قولنامه را فسخ می کند.
- زمانی که خریدار بر خلاف مفاد قرارداد از پرداخت ثمن معامله یا انجام سایر تعهدات خویش خودداری کند، فروشنده یا شخص ذینفع می تواند با توقیف ملک از ادامه تصرفات متصرف جلوگیری نماید.
باید بگوییم که منظور از توقیف ملک قولنامه ای، پلمپ آن توسط مقامات قانونی صالح و جلوگیری از انتقال آن است.
توقیف ملک قولنامه ای فرد مورد نظر، باید دارای شرایطی خاص باشد. در غیر این صورت، توقیف ملک قولنامه ای ممکن نمی باشد. این شرایط، طبق قانون ثبت اسناد و املاک عبارت اند از:
- ملک از طریق مالک رسمی به شخص دیگری به ارث برسد.
- ملک در اداره ثبت به نام مالک ثبت رسمی شود.
- شرط آخر این است که آن ملک به شخص دیگری منتقل شود.
- این انتقال در دفتر املاک کشور به ثبت رسیده باشد.
اموال قولنامه ای قابل توقیف
قانون مدنی در این مورد اذعان می دارد اموالی که مستثنیات دین به حساب می آیند، قابلیت توقیف از سوی هیچ مرجعی را ندارند. این اموال به مواردی اطلاق می شود که مطابق با عرف جامعه، برای زندگی شخص بدهکار ضروری می باشد. مستثنیات دین در قانون ایران، موارد زیر را شامل می شوند:
- آذوقه ی مورد نیاز فرد بدهکار و خانواده اش
- اسباب و اثاثیه مورد نیاز برای زندگی
- منزل محل سکونت بدهکار که مطابق با عرف در حد اعسار وی باشد.
- ابزار کار مورد نیاز شخص بدهکار که با آن ها برای خود و خانواده اش کسب روزی می نماید.
- کتاب ها، تحقیقات و ابزارهای مورد نیاز برای کارهای علمی محققان
- تلفن شخصی فرد
- مبلغی که شخص بدهکار در زمان اجاره به صاحب ملک داده باشد و مطابق با عرف در حد اعسار وی باشد.
- مغازه ای که فرد از آن امرار معاش می کند.
جز اموال بالا که در حکم مستثنیات دین هستند، مابقی اموال فرد قابلیت توقیف را دارند.
مرجع صالح برای توقیف ملک قولنامه ای
مرجع صالح برای رسیدگی و توقیف ملک قولنامه ای با توجه به شرایط موجود، متفاوت می باشد. به طور کلی، باید بگوییم که مرجع صالح برای رسیدگی و توقیف ملک قولنامه ای به شرح زیر است:
- برای توقیف ملک قولنامه ای در حالت کلی مرجع صالح، دادگاه عمومی و حقوقی می باشد که ملک در حوزه قضایی آن واقع گردیده است. در این شیوه، خواهان می تواند ضمن تقدیم دادخواست حقوقی یا پیش از آن درخواست صدور دستور موقت توقیف ملک را در قالب قرار تامین صادر نماید.
- علاوه بر این در صورتی که قولنامه به صورت رسمی تنظیم شده باشد، دارنده سند رسمی می تواند با در دست داشتن آن به دوایر ثبتی مراجعه کرده و با دریافت اجرائیه ثبتی ملک مورد معامله را توقیف نماید.
توقیف اموال قولنامه ای برای مهریه
آیا می توان برای مطالبه مهریه ملک قولنامه ای را توقیف نمود؟ در پاسخ باید بگوییم که برای آنکه زوجه بتواند جهت دریافت مهریه خود اقدام به توقیف ملک زوج نماید، لازم است به اداره ثبت محل وقوع ملک مراجعه نماید. این نکته در این بحث بسیار حائز اهمیت است که تنها در صورتی زوجه می تواند اموال قولنامه ای زوج را تصرف نماید که زوج در آن ملک دارای تصرفات مالکانه باشد یا آنکه کارشناس مالک آن ملک مورد نظر را بشناسد. به عبارتی، بداند که ملک متعلق به زوج است.
در نتیجه در نظر بدارید که زوجه به هیچ عنوان، نمی تواند تنها با معرفی ملک قولنامه ای به عنوان یکی از اموال شوهر خود، از اداره ثبت تقاضای توقیف آن را نماید. زیرا به دلیل عدم اثبات مالکیت ملک مورد نظر به دادگاه، امکان توقیف این اموال وجود ندارد.
کلام آخر
به منظور پیشگیری از مواجهه با مشکلاتی همچون توقیف ملک قولنامه ای، هنگام خرید این املاک باید با کارشناسان زبده مشورت نمایید. کارشناسان مجموعه وکیل از ما با چندین سال تجربه آماده ارائه خدمات به شما برای خرید ملک قولنامه ای بدون دردسر هستند تا با خیال آسوده یک معامله را انجام دهید.