دانستنی های حقوقی

توقیف اموال برای مهریه چگونه است؟

ماده ۱۰۸۱ قانون مدنی در رابطه با موضوع مهریه اذعان می دارد: به مجرد عقد، زن مالک مهر می شود. پس می تواند هر نوع تصرفی که بخواهد در آن بنماید. بنابراین مهریه زن نمی تواند چیزی باشد که دقیق و معین نیست. زیرا مهریه در اصل یکی از حقوق مالی زن است. زن به محض انعقاد عقد نکاح نسبت به آن مالکیت پیدا می کند. یا به عبارت دیگر، مالی است که به محض انعقاد عقد ازدواج به مالکیت زن در می آید. همانطور که قانون مدنی را بررسی کردیم، زن می تواند هر زمان که بخواهد وجه مهریه را از همسر خود مطالبه کند. البته این موضوع با توجه به اینکه مهریه عندالمطالبه و یا عندالاستطاعه است، متفاوت می باشد. در این مقاله به بررسی توقیف اموال برای مهریه می پردازیم. با ما همراه باشید.

در همین ابتدا لازم است بگوییم که تا پیش از صدور و ابلاغ بخشنامه رییس قوه قضاییه در سال 99،  روش های توقیف اموال برای مهریه شامل دادگاه اداره ثبت بود که در ادامه به بررسی هر دو می پردازیم.

در صورت تمایل به مطالعه بیشتر در حوزه امور مربوط به خانواده کلیک کنید: گواهی عدم بارداری برای طلاق

توقیف اموال برای مهریه

در قسمت قبل به صدور بخشنامه رییس قوه قضاییه در سال 99 اشاره کردیم. صدور و ابلاغ این بخشنامه در آبان ماه 99 تغییراتی اساسی را در روش های توقیف اموال برای مهریه ایجاد نمود. باین بخش نامه شامل مواردی از قرار زیر است:

زنی که برای مطالبه مهریه خود اقدام می کنند، در مرحله اول موظف است برای مطالبه و توقیف به اداره ثبت مربوطه مراجعه نمایند. اگر اداره ثبت نتواند ظرف مدت دو ماه از ثبت درخواست، نسبت به شناسایی لیست اموال قابل توقیف زوج برای مهریه و توقیف اموال وی اقدام کند یا ظرف مدت شش ماه نسبت به اجرای سند ازدواج و وصول مهریه اقدام ننماید، زوجه می تواند با اخذ گواهی مربوطه از اجرای ثبت، برای مطالبه مهریه به دادگاه خانوده رجوع کند. دفاتر خدمات قضایی الکترونیک و دادگاه خانواده تا قبل از صدور این گواهی، از پذیرش هرگونه دادخواست مطالبه مهریه و توقیف اموال مصون می باشند.

اموال قابل توقیف برای مهریه

چه مواردی در لیست توقیف اموال برای مهریه قرار می گیرند؟ برای پاسخ به این سوال پر تکرار به لیست زیر مراجعه نمایید.

  • آپارتمان، زمین، مغازه، و به طور کلی هر نوع ملک و مال غیر منقول
  • خودرو یا هر نوع وسیله نقلیه
  • کلیه حسابها و سپرده های بانکی
  • سهام شرکتها و اوراق بهادرار
  • اموال موجود نزد شخص ثالث متعلق به بدهکار

"روش

روش های توقیف اموال برای مهریه

به طور کلی جهت توقیف اموال برای مهریه دو راه زیر را داریم که به انتخاب می توانیم از هر کدام اقدام نماییم.

  • از طریق اداره ثبت
  • از طریق دادگاه

در ادامه به صورت جداگانه هر یک را مورد بررسی قرار می دهیم و نکات حقوقی موجود در هر مسیر را بررسی م ینماییم. با ما همراه باشید.

توقیف اموال برای مهریه از طریق اداره ثبت

توقیف اموال برای مهریه از طریق اداره ثبت، تابع مراحل و شرایطی است که در این قسمت آن ها را بررسی می کنیم. این مراحل و شرایط به شرح زیر است:

  • متقاضی توقیف اموال به دفتر خانه محل اجرای عقد نکاح مراجعه می کند. بدین ترتیب درخواست صدور اجراییه می نماید.
  • سردفتر درخواست وی را به آخرین نشانی تعیینی برای زوج در سند ازدواج ارسال می نماید.
  • سپس زوجه را به اداره ثبت مربوطه برای تشکیل پرونده هدایت می کند.
  • زوجه با  اجراییه صادره و قبض ارسال اطلاعیه برای زوج و سایر اسناد و مدارک لازم یعنی شناسنامه، کارت ملی و سند ازدواج به اداره ثبت مربوطه مراجعه می کند.
  • پس از تشکیل پرونده اجرایی برای اجرای مهریه، یک نسخه از اجراییه برای زوج ارسال می گردد. به وی مهلت می دهند تا ظرف 10 روز برای پرداخت مهریه یا معرفی مال اقدام نماید.

پس از بازگشت پاسخ ابلاغیه، فرض کنید شوهر ظرف 10 روز از ابلاغ برای پرداخت مهریه یا معرفی مال اقدام نکند. در این صورت زوجه می تواند برای درخواست توقیف اموال از طریق اداره ثیت اقدام نماید.

توقیف اموال بابت مهریه از طریق دادگاه

توقیف اموال برای مهریه از طریق دادگاه نیز مانند روش قبلی دارای شرایط و مراحل منحصر به خود می باشد. در این بخش به عنوان سخن پایانی به بررسی این شرایط و مراحل می پردازیم. ار همراهی شما سپاسگزاریم این مراحل و شرایط از قرار زیر است:

  • زوجه موظف است تا با اخذ گواهی مربوطه از اداره ثبت، با مدارک لازم یعنی گواهی اداره ثبت ،شناسنامه، کارت ملی و سند ازدواج به یکی از دفاتر خدمات قضایی الکترونیک مراجعه کنند. بدین ترتیب دادخواست مطالبه مهریه و توقیف اموال را ثبت نماید.
  • اگر میزان مهریه زوجه تا 20 میلیون تومان باشد، دادخواست مهریه برای شورای حل اختلاف ارسال می شود. در حالتی که میزان مهریه بیش از 20 میلیون تومان باشد، دادخواست برای دادگاه خانواده ارسال می شود.
  • دادگاه خانواده با وصول دادخواست مهریه، اقدام به تعیین وقت دادرسی می کند. در یک جلسه به تقاضای مهریه رسیدگی می نماید. بدین ترتیب اقدام به صدور رای می نماید.
  • رای مهریه، پس از گذشت 20 روز از تاریخ ابلاغ به شوهر در سامانه ثنا یا در صورت تجدیدنظر خواهی، پس از صدور رای دادگاه تجدید نظر قطعی می باشد. در نتیجه می توان برای اجرای آن اقدام نمود.

در مرحله اجرا زوجه می تواند در صورتی که در این فاصله به اموالی از زوج دسترسی یابد. همچنین تا تاریخ اجرا هنوز درخواست تامین خواسته ندهد. برای ارائه درخواست توقیف اموال از طریق دادگاه و فروش آن از طریق مزایده و وصول حق و حقوق خود اقدام نماید.

4.5/5 - (2 امتیاز)

شقایق آموزنده

شقايق آموزنده هستم. دانشجوي سال آخر حقوق و از ابتداي سال ١٤٠٠ كار توليد محتوا رو در زمينه حقوق شروع كردم. هدف من اين هست كه با توليد محتواي يونيك, با توجه به آموزه هاي حقوقي ام در سايت وكيل از ما ، بتونم اطلاعات مفيد و كاربردي را در اختيار كاربران سايت قرار بدهم. نظرات شما در قسمت ديدگاه سايت ميتواند به هدفمند تر شدن مقالاتم كمك كند، از وقتي كه ميگذاريد سپاسگزارم🌱

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا