امضای الکترونیکی چیست؟
امروزه با پیشرفت حوزه دیجیتال اینطور که ارزیابی ها نشان می دهد، به طور کلی سامانه تدارکات الکترونیک دولت و همینطور اعضای کانون سازمان ثبت اسناد و املاک نیاز به گواهی امضای الکترونیکی دارند. اعضای کانون دفاتر اسناد رسمی و همینطور کاربران سامانه حمل و نقل نیز در این زمره قرار دارند.
اهمیت ثبت امضای الکترونیکی
امضای الکترونیکی چیزی است که همتا ندارد. به نوعی مخصوص هر فرد است. در شرایط عادی، با یک خودکار یا قلم روی کاغذ امضا می زنیم، اما وقتی صحبت از این امضا است، یعنی استفاده از کد و رمزهای رایانه ای. انواع متفاوتی از این امضای وجود دارد. البته هر یک شامل مشخصات مربوط به خود است. این امضا به واسطه یک سری الگوریتم های ریاضی ساخته می شود. در نهایت، به داده های مختلف نیز متصل می گردد. تشخیص به این صورت است که فرد دریافت کننده امضای شما، ابتدا میزان اصالت داده ها را چک می کند. در نهایت هویت شما به عنوان ارسال کننده نیز به تایید نهایی می رسد.
امروزه با راه اندازی سامانه پیگیری پرونده ها برای اشخاص حقیقی و حقوقی از جمله بهترین وکیل هشتگرد و موکلین، برای دسترسی به خدمات مجازی و آنلاین قضایی مثلا پیگیری پرونده ها و اظهارنامه و همینطور ارزیابی وضعیت دادخواست ها نیاز به ثبت امضای الکترونیکی ثنا است. جالب است بدانید علاوه بر موارد گفته شده، این امضا برای اخذ گواهی عدم سو پیشینه و مشاهده ابلاغیه الکترونیک نیز استفاده می شود. همینطور در سامانه نوبت دهی آنلاین خدمات قضایی نیز چنین موضوعی مدنظر قرار گرفته است.
مدارک برای ثبت نام امضای الکترونیکی
در ابتدا قبل از هر چیزی شما نیاز به سیم کارت از یکی از اپراتورهای معتبر تلفن همراه دارید. اگر سیم کارت به نام خود ندارید، برای درخواست گواهی امضای الکترونیکی باید به شکل حضوری اقدام نمایید. مدارک زیر برای دریافت این گواهی امضا، ضروری و الزامی هستند:
- کد پستی محل سکونت
- تلفن ثابت
- آدرس ایمیل
- اسکن کارت ملی
کاربرد امضای الکترونیکی
مهمترین کاربردهای این امضا شامل موارد زیر می باشند:
- خدمات مالی: بیشترین کاربرد امضای الکترونیکی این است که در بانک ها و موسسات مالی از این روش استفاده می شود. این روش، بهترین گزینه بین بانک ها و مشتریان است.
- بهداشت و سلامت: از این امضا در حوزه بهداشت و سلامت بسیار استفاده می شود. به عبارتی، برای دریافت دارو و همینطور تجویز آن بسیار مورد استفاده قرار می گیرد.
- خدمات دولتی: به طور کلی در کشورهای دنیا، این امضا به رسمیت شناخته می شود. البته که وجود این امضا، سبب می شود که اسناد و مدارک دولتی با امنیت بالا و هزینه بسیار کم جابجا شوند. این امضا به واسطه ساده تر کردن تراکنش ها، سبب می شود تا کسب و کارها از سوی دولت ها به سهولت انجام شوند.
- تولید و صنعت: این امضا در طرح های تولیدی بسیاری از کارخانه ها، اثربخشی خاص خود را دارد و مورد ارزیابی قرار می گیرد.
مزایای استفاده از امضای الکترونیکی
بسیاری از سازمان ها و افراد نیاز به گواهی امضای الکترونیکی دارند. از مهمترین مزایای امضای الکترونیکی می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- پشتوانه حقوقی: یکی از مهمترین مزیت های برجسته این امضا، این است که پشتوانه حقوقی دارد. در این رابطه، به طور کلی از قانون تجارت الکترونیک استفاده می شود.
- اعتبار قانونی امضای دیجیتال: هر زمانی که قانون نیاز به امضا داشته باشد، می توانید از این امضا استفاده کنید. در واقع این امضا به تنهایی و بدون اینکه نیاز به امضای دستی باشد، برای قانون کفایت می کند.
- هویت بخشی به سازمان در فضای الکترونیکی: گواهی های الکترونیکی در واقع مدرکی غیر قابل جعل هستند و بسیار معتبر شناخته می شوند و همینطور قابلیت شناسایی دارند. از سوی دیگر، یک سازمان که در وضعیت غیر الکترونیکی قرار گرفته است برای اینکه هویت قابل شناسایی داشته باشد، می بایست از یک مدرک هویتی استفاده کند. مدارک هویتی دیجیتالی دیگر مشکلات اسناد کاغذی را ندارند. در بسیاری از موارد، نیاز است که افراد به داشتن امضای دیجیتال اهمیت بیشتری بدهند. با این روش، روال کاری آنها سرعت می یابد.
کلام آخر
از خدمات جالبی که برای امضای الکترونیکی ارزیابی می شود، خودکار سازی فرآیندها است که یک سازمان می تواند سند ها، دستورالعمل ها و همینطور توافق نامه ها را به واسطه امضای دیجیتال به نتیجه برساند. همینطور رویکرد مورد نظر به واسطه اینترنت و وب سایت در اختیار کارکنان قرار می گیرد. به طور کلی، اسناد کاغذی می تواند هزینه ها را بیشتر نمایند. نمونه های آماری نشان می دهد که وجود این امضا، سبب می شود تا اسناد کاغذی به حداقل برسند. در نتیجه، هزینه ها کاهش می یابند. اسناد کاغذی بخش زیادی از هزینه ها را به خود اختصاص داده اند. امضای دیجیتال این مشکل را برطرف می کند.