مراحل شکایت و مجازات همسر آزاری چیست؟
همسر آزاری چیست؟ همسر آزاری در واقع یکی از انواع خشونت های خانگی است، به صورت کلی، به هر نوع سوء استفاده ای که زوجین به قصد اذیت و آزارهمسر خود انجام میدهند، میتوان همسر آزاری دانست. همسر آزاری میتواند به هر شکلی اعم از آزار جسمی، یا روحی و روانی و همچنین سوءاستفاده جنسی و اقتصادی صورت بگیرد.
لازم به ذکر است که همسر آزاری ممکن است از جانب هر یک از زوجین رخ دهد، ولیکن عمدتا همسر آزاری از جانب آقایان صورت میگیرد.
انواع همسر آزاری
همسر آزاری صرفا محدود به آزار جسمی و بدنی نمیشود، بلکه همسر آزاری تعریف گسترده ای داشته و شامل تمام آسیب های مادی و معنوی میگردد، فلذا همانطور که آسیب و صدمه بدنی جرم بوده و متناسب با آسیب، قانونگذار برای آن، مجازات قصاص یا دیه در نظر گرفته است، موارد دیگری از همسر آزاری مانند: آزار روحی، عاطفی و جنسی وجود دارد که از لحاظ قانون جرم بوده و دارای مجازات میباشد،
قانون و همسر آزاری
طبق قانون هرگونه، آزار و اذیت از جانب هر یک از زوجین اعم از آزار بدنی، روحی، روانی و جنسی، سر بزند، جرم بوده و برای مرتکب، مجازات در پی خواهد داشت.
بر اساس ماده 14 قانون آیین دادرسی کیفری، شاکی میتواند جبران تمام ضرر و زیان های مادی، معنوی و منافع ممکن الحصول ناشی از جرم را مطالبه نماید.
تبصره یک، زیان معنوی شامل، صدمات روحی یا هتک حیثیت و اعتبار شخصی، خانوادگی یا اجتماعی میباشد. دادگاه میتواند علاوه بر صدور حکم به جبران خسارت مالی، به رفع زیان از طرق دیگر از قبیل: الزام به عذر خواهی و درج حکم در جراید و امثال آن حکم نماید.
ما در اینجا به برخی از انواع همسر آزاری که از لحاظ قانون، جرم بوده و دارای مجازات میباشد، اشاره میکنیم.
توهین و فحاشی، از جانب هریک از زن و شوهر رخ دهد، جرم بوده و حسب مورد قابل تعقیب و دارای مجازات کیفری هستند.
تهمت و نسبت دادن اعمال منافی عفت، مانند: تهمت زنا که اگر در دادگاه اثبات نرسد، به عنوان جرم قذف شناخته شده و 80 ضربه شلاق دارد.
صدمات و جراحات بدنی که منجر به کبودی، سرخی یا جراحت میشود، مطابق قانون مجازات اسلامی، دیه یا ارش دارد.
نقص عضو، اگر صدمات جسمی به صورت عمدی بوده و موجب شکستن یا نقص یا از کارافتادگی عضو، مرض دائمی یا فقدان یا نقص یکی از حواس یا منافع آن یا از دست دادن عقل گردد، حسب مورد به قصاص یا پرداخت دیه حکم داده میشود.
استفاده از انواح سلاح سرد و گرم، اگر چنانچه هر یک از زوجین در درگیری با همسرش، از اسلحه یا چاقو و یا مانند آن استفاده نماید، حتی اگر منجر به جراحت هم نشود، به مجازات حبس از 3ماه تا یک سال، محکوم میشود.
سقط جنین، در صورتی که همسر آزاری عمدی زوج، موجب سقط جنین زوجه باردار گردد، زوج علاوه بر پرداخت دیه یا قصاص، به حبس از یک تا سه سال محکوم میشود.
گرفتن حکم طلاق یک طرفه زوجه، در صورتی که زوجه از جانب شوهرش مورد آزار و اذیت و بد رفتاری و خشونت قرار بگیرد، به موجب شرایط و مصادیق عسر و حرج، زن میتواند درخواست طلاق یک طرفه نماید، در این صورت دادگاه حق طلاق را به استناد مصادیق عسر و حرج زوجه میدهد.
جداسازی منزل مشترک زوجه علاوه بر پرداخت نفقه، در صورتی که زوجه در منزل مشترک امنیت جانی، مالی یا شرافتی نداشته باشد، میتواند درخواست منزل جداگانه را از دادگاه بخواهد، و اگر این موضوع(عدم امنیت زوجه در منزل شوهر) برای قاضی ثابت شود، حکم به جدا زندگی کردن زوجه به علاوه پرداخت نفقه آن توسط زوج، خواهد داد.
گرفتن حکم ازدواج مجدد مرد، اگر همسر آزاری از جانب زن صورت بگیرد، مرد میتواند به استناد مصادیق عسر و حرج از طریق دادگاه خانواده، درخواست ازدواج مجدد را بدهد، در صورتی که دادگاه، احراز مصادیق عسر و حرج را برای زوج بنماید، حکم ازدواج مجدد وی را صادر خواهد کرد.
اگر مورد همسر آزاری قرار گرفتید، گروه حقوقی داپکده با بهره مندی از وکلای متخصص، مجرب با بیش از چند دهه تجربه و فعالیت در زمینه دعاوی خانواده و کیفری آماده همکاری با شما میباشد. با ما در ارتباط باشید.
عوامل همسر آزاری
همسر آزاری در واقع یک نوع اختلال و کمبود شخصیتی است که ریشه در جایگاه فردی، اجتماعی و اقتصادی فرد آزارگر دارد، اغلب اشخاصی که دچار زمینه های خاصی هستند، مرتکب یا قربانی خشونت همسر آزاری میگردند.
بر اساس تحقیقاتی که در این زمینه صورت گرفته، عوامل همسر آزاری، ترکیبی از عوامل فردی، اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی میباشد. برای علت همسر آزاری میتوان به مواردی مانند: عزت نفس و اعتماد به نفس پایین، در آمد اقتصادی کم، پایین بودن سن، رفتار پرخاشگرانه در دوران کودکی و نوجوانی، مصرف و گرفتار الکل و مواد مخدر، افسردگی، خشم و دشمنی و ویژگی های شخصیت ضد اجتماعی و منزوی بودن، اشاره کرد.
مراحل شکایت از همسر آزاری
بر اساس قانون مجازات اسلامی مصوب سال 1392، همسر آزاری جرم تلقی شده و مرتکب مجازات خواهد گردید. بنابراین شخصی که توسط همسرش مورد آزار قرارگرفته است، میتواند از طریق مراجع قضایی، از همسر آزارگر، شکایت نموده و نسبت به گرفتن حق خود اقدامات لازم را در پیش بگیرد.
برای شکایت از همسر آزاری باید مراحلی را طی نمود که در ادامه، به مراحل آن خواهیم پرداخت.
برای طرح شکایت به دلیل همسر آزاری، ابتدا میبایست، یک شکوائیه مبنی بر همسر آزاری ( موضوع همسر آزاری باید ذکر شود.) بر علیه همسر، تنظیم نموده و در یکی از دفاتر خدمات قضائبه ثبت نمایید.
شایان ذکر است که، علاوه بر شکایت از طریق دفاتر خدمات قضایی، برای ثبت شکوائیه، میتوانید از طریق مراجعه حضوری به کلانتری محل و یا تماس با 110 و صورت جلسه کردن آن، اقدام نمایید.
به هر حال بعد از ثبت شکوائیه، پرونده به دادسرا صالح رسیدگی ارجاع داده شده و بعد از انجام تحقیقات مقدماتی و احضار طرفین و شنیدن اظهارات آنها، اگر ادله کافی توسط شخص آزاردیده، برای مجرمیت همسر آزار گر، ارائه گردد، دادسرا پرونده را با قرار جلب به دادرسی و صدور کیفر خواست توسط دادستان، به دادگاه کیفری ارسال می کند، در آنجا، بعد از تکمیل شدن فرایند پرونده، حکم به محکومیت کیفری و تعیین مجازات شخص مجرم (همسر آزار گر) داده میشود.
لازم به ذکر است، رسیدگی به شکایت همسر آزاری، در صلاحیت دادگاه خانواده نیست، بلکه در صلاحیت دادسرا و دادگاه کیفری میباشد.