دانستنی های حقوقی

سلب حضانت از مادر در چه شرایطی است؟

همانطور که می دانید کودکان، نیازمند مراقبت و حمایت جسمانی و عاطفی هستند. به همین دلیل، قانونگذار نیز در راستای حمایت از کودکان و مصلحت آنان، قواعدی را در خصوص حضانت فرزندان قبل از طلاق، حضانت فرزندان بعد از طلاق و حضانت فرزندان بعد از فوت والدین مقرر می دارد. معمولا به دنبال طلاق والدین و یا فوت یکی از آن ها، مسئله حضانت فرزندان به موضوع مهمی تبدیل می شود. گاهی، آن نفر از والدین که حضانت فرزند با او است، از شرایط لازم و مناسبی برخوردار نیست؛ به عبارتی زندگی با او، برای طفل آسیب زا می باشد. در این موارد، قانون گذار نهاد حقوقی سلب حضانت را پیش بینی می کند. این نهاد حقوقی، قواعد مخصوص به خود را دارد. اما قواعد مربوط به سلب حضانت از مادر چیست؟

شرایط سلب حضانت از مادر

در اولویت قرار دادن مادر، برای حضانت فرزند تا سن هفت سالگی، به دلیل لزوم رعایت مصلحت طفل می باشد. اگر مادر صلاحیت حضانت فرزند را نداشته باشد و شرایط سلب حضانتوجود داشته باشند، می توان اقدام به پس گرفتن فرزندان نمود. در این صورت، حضانت فرزندان را به پدر یا شخص دیگری واگذار می کنند. شرایط سلب حضانت از مادر در مفاد 1170، 1173 قانون مدنی و 41 قانون حمایت از خانواده،آمده است و از قرار زیر می باشد:

  • جنون یا دیوانگی: یکی از شرایط این است که مادر قوای عقلانی خود را از دست بدهد. اصطلاحا دچار جنون و دیوانگی شود.
  • ازدواج مجدد: از دیگر موارد این است که مادر پس از جدایی و طلاق، با شخص دیگری ازدواج کند.
  • عدم مواظبت از طفل: یعنی مادر، به درستی از طفل مراقبت نکند. در نتیجه سلامت جسمانی و روانی طفل به خطر افتد. این امر، می تواند از موارد و شرایط سلب حضانت از او باشد.
  • انحطاط اخلاقی: یعنی مادر، درگیر مسائل غیر اخلاقی باشد. این امر، می تواند از موارد عدم صلاحیت او برای نگهداری از فرزندش باشد.

"شرایط

مفاد قانونی سلب حضانت از مادر

لازم است بدانید که در حضانت فرزندان، فارغ از جنسیت آن ها، تا سن 7 سالگی، مادر اولویت دارد. پس از آن نیز مادر همچنان از حق ملاقات برخوردار می باشد. در مواردی، به علت عدم صلاحیت مادر، دعوای سلب حضانت از مادر برای پس گرفتن فرزند مطرح می شود.

ماده 1169 قانون مدنی، در این خصوص اذعان می دارد: برای حضانت و نگهداری طفلی که ابوین او جدا از یکدیگر زندگی می کنند، مادر تا سن هفت سالگی، اولویت دارد و پس از آن با پدر است. بر اساس این ماده، از آنجا که در صدر ماده، کلمه اولویت به کار برده می شود، می توان گفت در صورت عدم صلاحیت مادر یا وجود شرایط سلب حضانت از وی و پس گرفتن فرزند، می توان علی رغم اینکه فرزندان زیر 7 سال هستند، این موضوع به پدر یا سایر اقربای طفل واگذار می گردد.

در ماده ۱۱۷۰ قانون مدنی در خصوص سلب حضانت از مادر، تعیین تکلیف می شود. بر اساس این ماده، در صورتی که مادر در مدتی که حضانت بر عهده اوست مبتلا به جنون یا دیوانگی شود یا با شخص دیگری ازدواج کند ، حضانت از وی سلب می شود. توجه کنید سلب حضانت موجب سلب ملاقات نمی‌شود. مادر تحت هر شرایطی حق دارد، در زمان‌هایی که دادگاه مشخص می کند که معمولا هفته‌ای یک روز است، فرزند خود را ملاقات کند.

با توجه به متن قانون گفتیم اگر در زمانی که حضانت فرزند با مادر است ایشان ازدواج کند، سلب حضانت می‌ شود. در صورتی که در این شرایط پدر در شرایط خاصی باشد ممکن است که حضانت هم چنان با مادر بماند. در این موارد باید به نظر قاضی پرونده استناد کرد.

روش های پیشگیری سلب حضانت فرزند از مادر

در این خصوص می توان با بهترین وکیل خانواده در کرمانشاه مشورت کرد. به منظور پیشگیری از سلب حضانت فرزند از مادر، می توان از روش های مختلف استفاده کرد:

  • ارائه دلایل برای استمرار حضانت
  • حضور همیشگی در زندگی فرزند
  • پیگیری مسائل حقوقی
  • مشاوره با وکیل متخصص
  • ارائه مدارک و شواهد

سلب حضانت از مادر

کلام آخر

سلب حضانت از مادر، مسئله ای حساس و پیچیده است و به قوانین مربوط به آن باید توجه کرد. برای پیشگیری از این مسئله و حل مشکلات موجود در خصوص حضانت فرزند، به بررسی دلایل و راهکارهای مناسب نیاز خواهید داشت. آموزش و آگاهی بخشی به مادر برای نگهداری بهتر از فرزند و رعایت قوانین ومقررات مربوط به حقوق پدر در مورد حضانت فرزند، بهترین راهکار در این زمینه است.

4.7/5 - (4 امتیاز)

شقایق آموزنده

شقايق آموزنده هستم. دانشجوي سال آخر حقوق و از ابتداي سال ١٤٠٠ كار توليد محتوا رو در زمينه حقوق شروع كردم. هدف من اين هست كه با توليد محتواي يونيك, با توجه به آموزه هاي حقوقي ام در سايت وكيل از ما ، بتونم اطلاعات مفيد و كاربردي را در اختيار كاربران سايت قرار بدهم. نظرات شما در قسمت ديدگاه سايت ميتواند به هدفمند تر شدن مقالاتم كمك كند، از وقتي كه ميگذاريد سپاسگزارم🌱

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا