دانستنی های حقوقی

تقسیم ارث دختر چگونه انجام می شود؟

مرگ برای انسان، یک حادثه اجتناب ناپذیر است. این رویداد، آثار حقوقی خاصی را با به همراه دارد که مهم ترین این آثار، بحث تقسیم اموال است . تقسیم اموال در نظام حقوقی ایران قوانین و احکام بخصوصی دارد . این قوانین، آمره است. یعنی افراد نمی توانند بر خلاف آن توافق و عمل کنند . ریشه این قواعد که در قانون مدنی بیان شده از شرع اسلامی گرفته شده است که منحصر به فرد بوده و اصول و استثنائات فراوانی دارد. تقسیم ارث دختر همانند دیگر اعضای خانواده دارای حالت های خاص و منحصر به فرد می باشد.

حالات مختلف تقسیم ارث دختر 

با توجه به اینکه فرد متوفی وارثان دیگری نیز دارد یا خیر، تقسیم ارث دختر متفاوت است. پس نمی‌توان سهم مطلقی را برای دختر ارائه کرد.

  • وقتی دختر تک‌فرزند باشد: از همه ارث برخوردار می شود.
  • متوفی دارای فرزندان دختر و پسر باشد: در این حالت اگر متوفی، پدر و مادر یا همسر نیز نداشته باشد، ارثیه به این صورت تقسیم می‌شود که پسران دو برابر دختران سهم دریافت می‌کنند.
  • وقتی وراث، پدر و دختر باشند: در این شرایط، پدر فرد یک‌ ششم از ارثیه را دریافت می‌کند. سهم دختر، یک‌ دوم است. مابقی سهم میان این دو نفر تقسیم می‌شود. به این صورت که یک‌ چهارم باقیمانده به پدر و سه‌ چهارم باقی‌مانده به دختر می‌رسد.
  • مادر و دختر وارث باشند: یک‌ ششم ارثیه به مادر می‌رسد. دختر نیز یک‌ دوم ارثیه را دریافت می‌کند.
  • اگر وراث، پدر و مادر و دختر باشند: در این شرایط، یک‌ ششم ارثیه به پدر و یک‌ ششم ارثیه به مادر می‌رسد. دختر نیز از یک‌ دوم اموال سهم دارد. سپس، باقیمانده اموال میان این افراد به نسبت سهم‌الارثشان تقسیم می‌شود.
  • وراث، پدر و مادر و چند دختر باشند: یک‌ ششم ارثیه به پدر یا مادر تعلق می‌گیرد. دخترها دوسوم ارثیه را دریافت می‌کنند. باقیمانده اموال میان آن‌ها به نسبت سهم‌الارثی که دارند تقسیم می‌شود.
  • اگر وراث همسر و دختر یا دختران باشند: اگر متوفی دارای دختر یا دخترانی باشد، زن او یک‌ هشتم از ارثیه را دریافت می‌کند. اما اگر متوفی زن باشد همسر او یک‌ چهارم اموال را به ارث می‌برد. مابقی به طور مساوی بین دختران وی تقسیم می گردد.

انواع تقسیم ارث دختر

بهترین وکیل حقوقی در تهران و شهرستانها با داشتن اطلاعات کافی در زمینه انحصار وراثت می تواند شما را از حقوق خود در جریان تقسیم ترکه آگاه سازد. وی ترتیبی میدهد تا بدون مراجعه به دادگاه ها و نهادهای مربوطه و بدون صرف هزینه گزاف به حقوق خود در پرونده های مرتبط دست یابید. در تقسیم ارث دختر، وی  از طبقه اول ارث است. از این رو در تقسیم ارث دختر فرضیات مختلف وجود دارند:

1. انحصار وراث به دختر یا دختران متوفی

یعنی تنها وارث موتوفی، دختر یا دخترانش هستند . ماده 907 قانون مدنی به این حالت اشاره دارد : “اگر متوفی ابوین نداشته و یک یا چند اولاد داشته باشد، اموالش بدین صورت تقسیم میشود: اگر فرزند، منحصر به یکی باشد خواه پسر خواه دختر، تمام ترکه به او می رسد . اگر اولاد متعدد باشند ولی تمام پسر  یا تمام دختر، ترکه بین آن ها به صورت مساوری تقسیم می شود .

2. وراث پدر و مادر و دختر متوفی باشند

یعنی متوفی پدر و مادر و یک دخترداشته باشد . ماده 908 قانون مدنی در این باره اذعان می دارد :هرگاه مادر یا پدر متوفی یا هر دو موجود باشند با یک دختر، سهم هر یک از مادر و پدر سدس ترکه و فرض دخترنصف آن خواهد بود و مابقی بین تمام وراث به نسبت فرض آن ها تقسیم می شود.

3. وراث پدر و مادر و دختران متوفی باشند

یعنی متوفی پدر و مادر و چند دختر داشته باشد . ماده 909 قانون مدنی در این خصوص نیز اذعان می دارد: هرگاه مادر یا پدر متوفی یا هر دو موجود باشند با چند دختر، فرض تمام دخترها دو ثلث ترکه خواهد بود که بالسویه بین آن هاتقسیم می شود. فرض هر یک از پدر و مادر یک سدس و ما بقی اگر باشد ، بین تمام وراث به نسبت فرض آن ها تقسیم می شود.

قوانین تقسیم ارث دختر

قوانین تقسیم ارث دختر

در تقسیم ارث دختر و پسر، سهم پسر دو برابر سهم دختر است. در واقع بعد از پرداخت دیون و وصایای متوفی چنانچه مالی باقی بماند، پسر دو برابر دختر ارث می‌­برد. جالب است بدانید که در تقسیم سهم‌الارث بین پدر و مادر تفاوتی وجود ندارد. یعنی در هر صورت سهم پسران دو برابر سهم دختران است. این نکته بسیار مهم است که بدانید اگر تعداد پسران، کمتر از نصف تعداد دخترها باشند مثلاً دو پسر و پنج دختر، وصیت زیاده بر ثلث می‌شود. در این شرایط می‌توان سهم‌الارث را به‌صورت مساوی بین دختر ها و پسرها تقسیم کرد. اگر وارث، مازاد بر ثلث را تنفیذ کنند مثل حالت اول سهم پسران و دختران برابر خواهد شد. و اگر تنفیذ نکنند، وصیت تا ثلث معتبر خواهد بود. به عبارت بهتر و تعریف ساده تر، سهم دختران تا جایی که ممکن است به سهم پسران، در این روش، نزدیک خواهد شد.

شرایط محروم شدن دختران از ارث

بدیهی است که موانعی از ارث رسیدن به دختران جلوگیری می‌کند. البته لازم به ذکر است که این موانع فرزندان پسر را نیز شامل می‌شوند. این موانع عبارت اند از:

  • فرزند رابطه نامشروع: وقتی که والدین با یکدیگر ازدواج شرعی نکرده‌اند، فرزندان آنها از ارث محروم می‌شوند.
  • قتل: اگر فرزند، قاتل فرد باشد، از او ارث نمی‌برد.شاید در اخبار به گوشتان رسیده باشد که گاهی اوقات برخی افراد به انگیزه دریافت ارث فردی را می‌کشند. قانون برای جلوگیری از این مسئله، قاتل را از دریافت سهم‌الارث محروم می‌کند.
  • کافر بودن: کافر نمی‌تواند از مسلمان ارث ببرد. بنابراین، اگر دختر کافر باشد نمی‌تواند از فرد مسمان متوفی سهم‌الارثی دریافت کند.

کلام آخر

با توجه به اهمیت قانون ارث و نحوه تقسیم ارث دختر و پسر از ترکه متوفی، قبل از انجام هر گونه اقدامی برای تقسیم ارث بهتر است از یک وکیل باتجربه راهنمایی بخواهید. سوالات و مسائل حقوقی خود در رابطه با حقوق سهم الارث و مسائل پیرامون آن را می توانید با گروه وکلای وب سایت وکیل از ما در میان بگذارید تا در اسرع وقت پاسخگوی شما باشند.

4.6/5 - (7 امتیاز)

شقایق آموزنده

شقايق آموزنده هستم. دانشجوي سال آخر حقوق و از ابتداي سال ١٤٠٠ كار توليد محتوا رو در زمينه حقوق شروع كردم. هدف من اين هست كه با توليد محتواي يونيك, با توجه به آموزه هاي حقوقي ام در سايت وكيل از ما ، بتونم اطلاعات مفيد و كاربردي را در اختيار كاربران سايت قرار بدهم. نظرات شما در قسمت ديدگاه سايت ميتواند به هدفمند تر شدن مقالاتم كمك كند، از وقتي كه ميگذاريد سپاسگزارم🌱

نوشته های مشابه

1 دیدگاه

  1. با سلام ، پدرخانمم فوت کرده، مادرخانمم هست، یکی از فرزندان دخترشان هم چندسال بعدازفوتپدرش فوت کرده وفرزند دختری هم دارد و همسرش زنده هست که باجناقمه، الان دخترش که نوه محصوب میشه ارثش چگونه است؟ آیا ارث میبره؟ آیا باید ارث خواهر خانمم که برابر ارث خانممه (طبق قانون) ، به او میرسه و چقدر ؟ اینوهم بگم که هنوز تقسیم ارث صورت نگرفته ، مادرخانمم الان۲پسر و دو دخترش ازدواج کردن و فرزند دارن ، دو پسرهم مجردن ، درمجموع ۴پسر و ۲ دختر در قید حیات

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا