دانستنی های حقوقیوکیل طلاق

اعتراض به حکم طلاق غیابی چگونه است؟

طلاق در شرایطی خاص می تواند از طرف زوج یا زوجه طرح شود. در نتیجه خوانده دعاوی طلاق می‌ تواند زوج و یا زوجه باشد. که اگر در هر  شرایطی امکان حاضر شدن در جلسه رسیدگی دادگاه طلاق را نداشته باشند، می‌ توانند از طریق تنظیم و ارسال لایحه دفاعیه به نحوی از صدور حکم غیابی طلاق، خودداری کنند. زیرا عدم حضور طرف خوانده دعوا طلاق باعث می‌ شود تا دادگاه به جای آن که حکم حضوری صادر نماید، اقدام به صدور حکم غیابی طلاق کند. در این مقاله به بررسی اعتراض به حکم طلاق غیابی می پردازیم.

در بررسی بحث اعتراض به حکم طلاق غیابی باید بدانید که طلاق عنوان یکی از دعاوی خانواده است که پرونده‌ های متعددی در رابطه با آن در مراجع قضایی بررسی می‌ شود. حکم طلاق زمانی صادر می‌ شود که تمام فرآیند و مراحل مرتبط با طلاق انجام می شود. به عبارتیدر این صورت دادگاه برای تعیین تکلیف پرونده اقدام به صدور رای می‌ کند. اما در این بین با توجه به اینکه قانون گذار، امکان تعطیلی محکمه را به علت غیاب و نبود طرفین، جایز نمی داند، راه و روش هایی را برای اعتراض به حکم طلاق غیابی، در نظر می گیرد. تا از تضییع حق طرف غایب، جلوگیری کند. که این راه و روش های اعتراض، نحوه، مهلت و قواعد ویژه ای دارند.

حکم طلاق غیابی

برای بررسی و ورود به بحث اعتراض به حکم طلاق غیابی باید بدانیم این حکم چیست. صدور حکم طلاق غیابی بدین معنا است که یکی از زوجین در دادگاه حضور نداشته و یا وکیل او در دادگاه از موکل خود دفاع نکرده و جدای از این که لایحه دفاعیه مکتوب نیز در اختیار دادگاه رسیدگی کننده پرونده طلاق قرار نگرفته است. حکم طلاق مانند احکام سایر دعاوی حقوقی می‌ تواند به دو شکل زیر صادر شود:

  • حضوری
  • غیابی

باید بدانید که در شرایطی که یکی از زوجین اقدام به ارائه درخواست طلاق کنند و حکم ماده 303 قانون آیین دادرسی مدنی اجرا شود، دادگاه اقدام به صدور حکم غیابی طلاق می‌کند. بحث اعتراض به حکم طلاق غیابی نیز همین جا مطرح می شود. در ادامه به مفاد ماده 303 قانون آیین دادرسی مدنی اشاره می کنیم. ماده 303 قانون آیین دادرسی مدنی، بیان  که حکم دادگاه حضوری است. مگر آن که خوانده، یا وکیل و یا نماینده قانونی وی در هیچ کدام از جلسات دادگاه حاضر نشود. به طور کتبی نیز نیز از خود دفاع نکند. یا اخطاریه، به وی ابلاغ واقعی نشود.

جهت مطالعه بیشتر کلیک کنید: طلاق غیابی

"شرایط

اعتراض به حکم طلاق غیابی

قطعا می دانید که اعتراض به احکام امری بدیهی است. اعتراض زمانی صورت می گیرد که بر این باوریم احقاق حقوق در روند رسیدگی صورت نگرفته است. در مورد طلاق نیز در هر صورت اگر حکم طلاق به صورت غیابی صادر شد، امکان اعتراض به حکم طلاق غیابی وجود دارد. و خوانده دعوا می‌ تواند از طریق یکی از روش‌های قانونی اعتراض خود را نسبت به حکم دادگاه بدوی، اعلام نماید. در ادامه به انواع اقدام برای طرح این اعتراض اشاره می کنیم. با ما همراه باشید.

شرایط اعتراض به حکم طلاق غیابی

برای آنکه اعتراض به حکم طلاق غیابی تحقق یابد باید طلاق غیابی به صورت غیابی صادر گردد. در نتیجه باید شرایط صدور حکم غیابی را برای این اعتراض عنوان نمود. این شرایط از قرار زیر است:

  • عدم حضور خوانده، وکیل یا نماینده قانونی وی: اصلی‌ترین شرط برای آن که در دعاوی طلاق، حکم دادگاه به صورت غیابی صادر شود، این است. که خوانده دعوا یا وکیل و یا نماینده قانونی او در هیچ کدام از جلسات دادرسی طلاق، حضور فیزیکی ندارند. طلاق خواسته ای از طرف شوهر، زوجه و یا این که در مواردی نیز به صورت توافقی است.
  • عدم دفاع در دادگاه به صورت مکتوب: شرط دیگر برای صدور حکم طلاق به صورت غیابی، عدم دفاع در دادگاه به صورت مکتوب است. دفاع به صورت مکتوب در دادگاه در قالب تنظیم و ارسال لایحه دفاعیه انجام می‌شود. ارسال لایحه دفاعیه به دادگاه در پرونده طلاق، یکی از روش‌هایی است که منجر به صدور حکم طلاق به صورت حضوری می‌شود. اگر خوانده یا وکیل و یا نماینده او به دلایل متعدد، امکان حضور در فرآیند دادرسی را ندارند. می‌توانند اقدام به ارسال لایحه مکتوب دفاعیه طلاق نمایند.
  • عدم صدور ابلاغیه به صورت واقعی: ابلاغیه حضور زوجین در جلسه دادرسی در صورتی که برای خوانده دعوا به صورت واقعی صادر نشود. طبق قانون، حکم دعوا طلاق به شیوه غیابی صادر می‌ شود.

شیوه اعتراض به حکم طلاق غیابی

شیوه متداول اعتراض به حکم طلاق غیابی مانند سایر احکام غیابی، واخواهی است. که از طریق آن، خوانده دعوا می‌ تواند شوهر و یا زوجه باشد. در نتیجه اعتراض خود را نسبت به این که رای طلاق به شیوه غیابی است، اعلام نماید. البته علاوه بر واخواهی، امکان اعتراض به حکم طلاق به شیوه تجدید نظر خواهی، فرجام خواهی و اعاده دادرسی است. هر کدام از این روش ها به شرح زیر است:

انواع شیوه اعتراض به حکم طلاق غیابی

  • واخواهی: یکی از روش‌های اعتراض به حکم غیابی، واخواهی است. البته واخواهی تنها برای اعتراض به احکام طلاق اختصاص ندارد، بلکه برای تمام احکام حقوقی که به شیوه غیابی صادر می‌شوند، امکان واخواهی وجود دارد.
  • تجدید نظرخواهی: روش دیگر برای اعتراض به حکم طلاق، تجدید نظر خواهی است. متداول ترین روش برای اعتراض به احکام مراجع قضایی، تجدید نظر خواهی است و این روش در رابطه با دعاوی طلاق نیز کارایی دارد. برخلاف واخواهی که تنها برای خوانده دعوا وجود دارد. امکان تجدید نظر خواهی نسبت به حکم غیابی طلاق برای هردو طرف دعوا وجود دارد.
  • فرجام خواهی: از دیگر روش‌هایی که امکان اعتراض نسبت به حکم طلاق می‌توان به فرجام خواهی اشاره نمود. همانند تجدید نظرخواهی، امکان فرجام خواهی برای خواهان و خوانده دعوا وجود دارد. که بعد از آن که دادگاه، حکم غیابی طلاق را صادر نمود، اصحاب دعوا امکان فرجام خواهی را در این زمینه خواهند داشت. طرفین دعوا در خصوص حکم غیابی طلاق در صورتی می‌توانند فرجام خواهی داشته باشند که حق فرجام خواهی را از خود ساقط ننموده باشند. فرجام خواهی مانند شیوه دیگر اعتراض به احکام غیابی طلاق، پرونده مجدد مورد بررسی در مرجع قضایی قرار می‌گیرد.
  • اعاده دادرسی: اعاده دادرسی نیز، روش دیگر اما متفاوت و دارای شرایط خاص برای اعتراض نسبت به حکم طلاق غیابی است. اعاده دادرسی را هم خواهان و خوانده دعوا می‌ تواند انجام دهند. که اگر روش‌های مزبور در مهلت قانونی انجام نشده باشد، امکان بهره مندی از این روش به حکم غیابی طلاق وجود دارد.

مراحل اعتراض به حکم طلاق غیابی

هر اقدامی در مراجع قضایی دارای مراحلی است. مراحل اعتراض به حکم طلاق غیابی به شرح زیر است:

  • در مرحله اول از مراحل نحوه اعتراض به حکم طلاق، معترض، باید، اقدام به تشکیل حساب کاربری سامانه ثنا نماید.
  • سپس، در مرحله دوم از مراحل نحوه اعتراض به حکم طلاق، فرد باید، لایحه و دادخواست اعتراضی خود را تنظیم کند.
  • پس از ذخیره آن، بر روی یک فایل ورد یا پی دی اف و انتقال آن، به فلش مموری، سی دی یا حافظه تلفن همراه، با در دست داشتن مدارک هویتی و ادله اثبات خود، به یکی از دفاتر خدمات الکترونیک قضایی، مراجعه نماید.
  •  اعتراض خود را ثبت و به مرجع صالح، ارسال کند.
  • در مرحله آخر از مراحل نحوه اعتراض به حکم طلاق، فرد باید، هزینه های دادرسی و هزینه های مربوط به ثبت دادخواست اعتراض خود توسط دفاتر خدمات قضایی را بپردازد.

مدارک لازم برای اعتراض به حکم طلاق غیابی

مدارک لازم برای اعتراض به حکم غیابی طلاق شامل موارد زیر است که باید در نظر بدارید:

  • اطلاعات مربوط به ثبت نام در سامانه ثنا.
  • اصل و رونوشت حکم طلاق غیابی صادره از هر یک از مراحل بدوی و تجدید نظر.
  • اسناد مرتبط با ادله اثبات دعوا و مدارک هویتی شخص معترض

مهلت اعتراض به حکم طلاق غیابی

تا چه زمانی می توان اعتراض به حکم طلاق غیابی را طرح نمود. این مهلت از قرار زیر است:

  • مهلت اعتراض به رای غیابی طلاق، برای افرادی که در داخل ایران سکونت دارند، بیست روز
  • مهلت برای اعتراض برای افراد خارج از کشور، تقریبا دو ماه از تاریخ صدور رای
4/5 - (1 امتیاز)

شقایق آموزنده

شقايق آموزنده هستم. دانشجوي سال آخر حقوق و از ابتداي سال ١٤٠٠ كار توليد محتوا رو در زمينه حقوق شروع كردم. هدف من اين هست كه با توليد محتواي يونيك, با توجه به آموزه هاي حقوقي ام در سايت وكيل از ما ، بتونم اطلاعات مفيد و كاربردي را در اختيار كاربران سايت قرار بدهم. نظرات شما در قسمت ديدگاه سايت ميتواند به هدفمند تر شدن مقالاتم كمك كند، از وقتي كه ميگذاريد سپاسگزارم?

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا