چگونه مالکیت زمین بدون سند را اثبات کنیم؟
سند مالکیت زمین، جزو مدارک قانونی و اسناد رسمی به شمار می رود که توسط مراجع ذی صلاح صادر می گردد. به کمک این سند، شخص یا اشخاص مشخصی می توانند مالکیت قانونی خود را روی یک قطعه زمین ثابت کنند. سند مالکیت زمین، توسط سازمان ثبت اسناد و املاک کشور صادر می گردد و اثبات مالکیت زمین فقط از طریق ارائه سند رسمی امکان پذیر می باشد. آیا می دانید چگونه مالکیت زمین بدون سند را اثبات کنیم؟
مراحل اثبات مالکیت زمین بدون سند
در برخی از موارد ممکن است فردی برای زمینی که خریداری کرده است، سند رسمی تنظیم نکرده باشد که در این صورت، سند عادی به نام مالک صادر می شود. گاهی اوقات نیز ممکن است معامله به صورت شفاهی انجام شده باشد و هیچ نوع سندی موجود نباشد که در این صورت، ممکن است مالکیت صاحب زمین از سوی سایر افراد مورد اعتراض قرار بگیرد و ادعایی خلاف آن مطرح شود. در این صورت، بحث چگونه مالکیت زمین بدون سند را اثبات کنیم پیش می آید. با توجه به اینکه اثبات مالکیت زمین بدون سند دشوار می باشد، به همین دلیل بهتر است در این زمینه از وکیل ملکی در گرگان متخصص و باتجربه کمک بگیرید.
چگونه مالکیت زمین بدون سند را اثبات کنیم؟ در پاسخ به سوال مذکور، باید بگوییم که برای اثبات مالکیت زمین بدون سند می توانید طبق مراحل زیر پیش بروید:
- ثبت نام در سامانه ثنا و احراز هویت
- ثبت دادخواست مربوط به مالکیت زمین
- ارائه دادخواست اثبات مالکیت به دادگاه ( در صورتی که برای اثبات ادعای خود نیاز به ارائه مدارک دارید بهتر است مدارک را ضمیمه پرونده کنید.)
- بررسی ابلاغیه های مربوط به دادگاه
- صدور حکم دادگاه (اگر دادگاه رای مالکیت متقاضی را صادر کند، شخص به عنوان مالک رسمی زمین در نظر گرفته می شود.)
مالک چه مدارکی را برای اثبات مالکیت خود باید به دادگاه ارائه دهد؟
اثبات مالکیت زمین بدون سند، کار نسبتا دشواری می باشد و مالک برای اثبات این ادعای خود باید مدارک زیر را به دادگاه ارائه دهد:
1. شواهد مالی و مادی
در این گونه موارد مالک می تواند اسناد، ویدئوها، تصاویر و سایر مدارکی که بیانگر مالکیت وی می باشد را ارائه دهد. شایان ذکر است اگر شما هزینه های مربوط به زمین نظیر عوارض، هزینه های مربوط به تعمیرات و نگهداری و… را به نام خودتان پرداخت کرده باشید، می توانید از این مدارک به عنوان شواهد مالی استفاده کنید.
2. شواهد شاهدان
شواهد اشخاص دیگری که می توانند مالکیت شما را تایید نمایند، یکی دیگر از انواع راهکارهای اثبات مالکیت زمین بدون سند می باشد. شایان ذکر است که شاهدان باید افراد قابل اعتماد و معتبری باشند.
3. استفاده از زمین برای انجام ساختمان سازی و کشاورزی
یکی دیگر از روش های اثبات مالکیت زمین بدون سند این است که شما نشان دهید از زمین برای انجام کارهای خاصی نظیر ساختمان سازی و کشاورزی استفاده می کنید.
4. جمع آوری مستندات و ارائه آن ها به دادگاه
در صورت امکان، بهتر است مستندات مربوط به زمین نظیر سند قدیمی، عقد رهن و اجاره و… را جمع آوری کنید سپس آن ها را به دادگاه ارائه دهید.
هزینه دادرسی در دعوای اثبات مالکیت زمین
برای تنظیم دادخواست اثبات مالکیت زمین، باید هزینه های زیر را پرداخت کنید:
1. هزینه مشاوره با وکیل یا مشاور حقیقی
اگر برای اثبات مالکیت زمین بدون سند نیاز به مشاوره با وکیل دارید، باید هزینه ای را برای انجام مشاوره پرداخت کنید.
2. هزینه های انتقال مالکیت
برای انتقال مالکیت زمین از نام یک فرد به فرد دیگر، باید هزینه های انتقال مالکیت را بپردازید. هزینه های مربوط به انتقال مالکیت، متغیر هستند و میزان هزینه ها به قوانین و مقررات کشور ایران بستگی دارد.
3. مستندات
برای اثبات مالکیت، ارائه مستندات از اهمیت زیادی برخوردار می باشد. برای جمع آوری مستندات، باید هزینه های مورد نیاز را بپردازید. این هزینه ها شامل هزینه های مربوط به ترجمه و… هستند.
4. هزینه های دادگاهی
اگر برای اثبات مالکیت زمین بدون سند نیاز است به دادگاه مراجعه نمایید، باید هزینه های مربوط به رسیدگی و پیگیری پرونده را پرداخت نمایید.
کلام آخر
با توجه به افزایش کلاهبرداری در طی معاملات زمین و ملک، دعاوی مربوط به اثبات ملک نیز به صورت قابل توجهی افزایش پیدا کرده اند. در نتیجه، بهتر است در زمان انجام معاملات دقت و تخصص لازم را داشته باشید. علاوه بر این، بهتر است برای جلوگیری از انجام کلاهبرداری در زمینه اثبات مالکیت زمین بدون سند در زمان انجام معامله از افراد متخصص و حرفه ای کمک بگیرید.