نحوه تنظیم شکایت نامه یا نوشتن شکواییه
برای شروع و تشکیل پرونده کیفری، نیاز به تنظیم شکایت نامه وجود دارد. این موضوع در حالی است که برای شروع و تشکیل پرونده حقوقی، نیاز به تنظیم دادخواست وجود دارد.
مراحل تنظیم شکایت نامه
شکواییه فرم مخصوصی است که در آن مشخصات شاکی، مشخصات مشتکی عنه و موضوع دعوا نوشته می شود . در مقایسه با پرونده ها و امور حقوقی، تنظیم شکایت نامه بسیار راحت تر از تنظیم دادخواست است. به همین دلیل، اغلب افراد می توانند موضوع و شرح دعوا را خودشان به زبان خودشان بنویسند. البته این موضوع را هم نباید فراموش نمود که تنظیم شکایت نامه توسط وکیل به صورت تخصصی، ریسک این را کاهش می دهد که به دلیل طرح دعوا با عنوان نامناسب، شانس احقاق حقوق موکلین کاهش یابد.
پس نتیجه می گیریم که بنا به خواست خود موکل و مراجعه کننده، خود شاکی یا وکیل وی می توانند با تکمیل شکواییه و تقدیم آن به مرجع قضایی ذی ربط، پرونده خود را به جریان بیاندازند.
در بررسی نحوه تنظیم شکواییه و اهمیت آن باید به این موضوع اشاره کنیم که نخستین قدم جهت تشکیل پرونده کیفری، تنظیم شکواییه و نوشتن شکایت نامه است. هنگامی که شخصی خود را متضرر از جرم می داند، در مقام دادخواهی و اثبات ارتکاب جرم توسط متهم، نسبت به تشکیل پرونده کیفری بر علیه او اقدام می نماید. بدین ترتیب که در مقام شاکی در متن شکواییه، دلایل و اسباب اینکه چرا اقدام به طرح شکایت می کند را بیان می دارد.
- ابتدا پیدا کردن عنوان مناسب: گاهی مرز تشخیص اینکه کدام عنوان مجرمانه برای فرد متهم قابل انتساب است، حتی برای کارشناسان حقوقی نیز سخت می شود. پیشنهاد ما به شما این است که در تنظیم شکایت نامه به دلیل حساسیت موضوعات کیفری از مشاوره تخصصی با وکلا متخصص در این زمینه غافل نمانید.
- مرجله بعد تنظیم و نوشتن شکواییه با توجه به عنوانی است که مشخص می گردد.
مراجع صالح رسیدگی به شکایت نامه
در این بین لازم به ذکر است که مرجع صالح رسیدگی به شکواییه تقدیمی بعد از تنظیم شکایت نامه مناسب با موضوع متناسب، از ناحیه شاکی محاکم کیفری و دادگاه های کیفری مانند موارد زیر است:
- دادگاه کیفری یک
- دادگاه کیفری دو
- دادسراهای عمومی و انقلاب
- دادگاه انقلاب
در حالیکه مرجع صالح به رسیدگی به تقدیم دادخواست در دعاوی و پرونده های حقوقی، محاکم حقوقی و شعبات حقوقی واقع در دادگستری ها می باشند. به صورت خلاصه باید بگوییم، برگه ای که برای آغاز و ثبت دعوی کیفری که در مراجع کیفری و دادسرا ها کاربرد دارد شکایت نامه یا شکوائیه نام دارد. برای تنظیم شکایت نامه، می توان با بهترین وکیل تهران مشورت کرد.
شرایط لازم برای تنظیم شکواییه
از شرایط لازم برای تنظیم شکایت نامه باید به موارد زیر اشاره کنیم:
- داشتن اهلیت
- اظهار و اقرار متهم
- شکایت شاکی
- اعلام ضابطین دادگستری
- جرایم مشهود اشاره
در مقابل موضوع تنظیم و نوشتن شکواییه، موضوع پس گرفتن آن مطرح می گردد.
اطلاعات موجود در تنظیم شکایت نامه
اطلاعاتی که در تنظیم شکایت نامه باید تکمیل گردد از قرار زیر است:
- اطلاعات کامل در مورد هویت شاکی: شامل مواردی از قبیل اطلاعات شناسنامهای، تحصیلات، نشانی، اطلاعات تماس و غیره
- موضوع شکایت و جزئیات آن از جمله محل وقوع جرم مورد نظر، زمان و غیره
- جزئیات زیانی که به شما وارد شده است. این زیان می تواند به صورت، جانی، مالی، آبرو و غیره باشد.
- دلایل شاکی برای اثبات جرم و ارائهی مشخصات شهود.
- مشخصات فردی که از او شکایت می کنید. عبارت از نشانی و هر اطلاعاتی که از وی در اختیار دارید.
هزینه تنظیم شکایت نامه
همان طور که می دانید، هر پرونده شرایط خاص و پیچیدگی های متخص خود را دارد؛ بنابراین، تنظیم شکواییه باید متناسب با موضوع و حساسیت پرونده تنظیم شود. البته که تعیین میزان هزینه تنظیم شکواییه توسط وکیل صورت می پذیرد و بستگی به موضوع شکایت دارد. هرچند که تجربه و تخصص و سابقه وکیل برای تنظیم شکواییه در میزان هزینه بیتاثیر نیست. تعیین هزینه تنظیم شکواییه به موارد زیر بستگی دارد:
- عرف
- توافق: در هرحال توافق طرفین (وکیل و موکل)، میزان این هزینه را تعیین مینماید. به این صورت که ممکن است توافق طرفین کمتر یا بیشتر از میزان هزینه تنظیم شکواییه در عرف باشد.
کلام آخر
هزینه مربوط به نحوه تنظیم شکایت نامه یا شکواییه و پیگیری آن، بهتر است قبل از هر چیز به طور دقیق مورد بررسی قرار گیرد. شاکی باید مطمئن شود که در صورت رد شکایت از سوی مرجع کیفری، این هزینه به هدر نخواهد رفت. هزینه های مالی ممکن است برای شاکی بار مالی زیادی به دنبال داشته باشد، این امر از اهمیت ویژه ای برخوردار است.