شکایت از وکیل چگونه است؟
امروزه این موضوع بسیار متداول و جا افتاده است که افرادی که در دادگاه و یا مراجع قضایی پرونده دارند، همواره از یک وکیل پایه یک دادگستری یاری می جویند. وکیل موظف است تا تمام و کمال با توجه به قراردادی که بین وی و موکل انعقاد می گردد، به وظایف خود عمل نماید. اما این موضوع غیر قابل انکار است که در برخی از مواقع وکیل مرتکب تخلفاتی می گردد. یعنی کار خود را به نحو درستی انجام نمی دهد. به عنوان مثال، به موقع در جلسات دادگاه حضور پیدا نمیکند. در این شرایط می توان شکایت از وکیل را مطرح کرد.
مراحل شکایت از وکیل
بر اساس قانون مدنی در ایران، وکالت عقدی است که به موجب آن یکی از طرفین طرف دیگر را برای انجام امری نایب خود مینماید. علاوه بر این، فردی که وکیل می شود امین محسوب می شود پس در صورت تعدی و تفریط یا همان تخلف ضامن می باشد. در نتیجه در این صورت موکل می تواند از وکیل متخلف شکایت کند. خیلی از افراد از وجود شکایتی تحت عنوان شکایت از وکیل اطلاعی ندارند. برای طرح این شکایت باید به کانون وکلایی که وکیل در آنجا عضو است مراجعه کنید. بعد از مراجعه به کانون وکلا، در صورت موجه بودن درخواست شما، این درخواست به بخش دادسرای انتظامی وکلا فرستاده می شود تا مورد بررسی بیشتر قرار بگیرد.
در حقیقت موکل برای پیگیری تخلفات وکیل می بایست در مرحله نخست به کانون وکلایی که پروانه وکیل در آنجا صادر شده است، مراجعه کند. تشخیص موجه و مورد قبول بودن شکایت موکل با دادسرای انتظامی وکلا می باشد. این شکایت را می توان طبق مراحل زیر با کمک بهترین وکیل شیراز مطرح کرد:
- ابتدا باید فرد شاکی تخلف وکیل را به صورت کتبی به اطلاع دادسرای انتظامی وکلا برساند.
- در این صورت شکایت کتبی شاکی در دفتر کانون ثبت می شود. توجه کنید که شکایت شفاهی در صورت مجلس نوشته می شود. سپس به امضای شاکی می رسد.
- این شکایت به دادسرای انتظامی وکلا و نزد دادستان انتظامی کانون ارسال می شود.
- همزمان رسیدگی به تخلف وکیل در دادسرای انتظامی وکلا آغاز می گردد.
- سپس این دادسرا به اتهامات وکیل رسیدگی می کند. اگر آنها را وارد دانست، کیفرخواست صادر می کند.
نحوه رسیدگی به شکایت از وکیل
پرونده برای رسیدگی به تخلف وکیل به دادگاه انتظامی وکلا می رود. رسیدگی به تخلفات وکیل در کانون محل صدور پروانه تنها در صورت تخلف از تمرکز امور وکالتی در شهری غیر از محل مجاز اعلامی در پروانه وکالت صادر شده، ممکن می باشد. پس نتیجه می گیریم که سایر تخلفات در دادسرا و دادگاه انتظامی مورد رسیدگی قرار می گیرد. در نتیجه تخلفات وکیل می بایست مربوط به وظیفه او در امر وکالت باشد. تنها در این صورت این شکایت قابل بررسی در کانون و دادگاه و دادسرای انتظامی قرار می گیرد. مراحل و نحوه پیگیری شکایت از وکیل اصولا پیچیده نیست. این شکایت طبق روال زیر توسط مراجع ذی ربط مورد بررسی و پیگیری واقع می شود:
- بعد از وصول پرونده به دادگاه انتظامی وکلا ، دادگاه رونوشتی از ادعانامه را به وکیل ابلاغ می کند .
- در صورتی که نیاز به حضور و توضیح وکیل باشد، وکیل برای ادای توضیح و دفاع از خود احضار می شود. در غیر این صورت دادگاه بدون تشکیل جلسه رسیدگی، اقدام به صدور رای می کند.
- دادگاه ممکن است وکیل را خاطی تشخیص دهد. برای او مجازاتی در نظر گیرد. همچنین ممکن است او را بی گناه بداند و حکم برائت او را صادر کند.
- اگر وکیل را بی گناه تشخیص داد، قرار منع تعقیب صادر می کند. بدین ترتیب، شکایت شاکی رد می شود. قرار منع تعقیب به این معنی است که شکایت از وکیل وارد نمی باشد. یا به عبارتی تقصیری از وی سر نزده است. در صورتی که این قرار از سوی دادسرای انتظامی وکلا صادر شود، قابل اعتراض می باشد.
- اگر رسیدگی در دادسرای انتظامی وکلا، به صدور کیفرخواست منتهی شود، نوبت به رسیدگی به اتهام وکیل در دادگاه انتظامی وکلا می رسد.
نکته ای که بسیار حائز اهمیت است، این است که، شاکی و رئیس کانون وکلای دادگستری، کسانی هستند که می توانند به قرار منع تعقیب اعتراض کنند. آنها 10 روز از زمان ابلاغ این قرار فرصت دارند که با مراجعه به دادگاه انتظامی وکلا اعتراض خود را اعلام دارند.
در چه مواردی می توان از وکیل شکایت کرد؟
آیا از این که در چه مواردی می توانید شکایت از وکیل پایه یک دادگستری را طرح کنید، اطلاعی دارید؟ از جمله تخلفات وکیل نسبت به موکل که موجب طرح شکایت از جانب وی می گردد، عبارت است از:
- عدم پیگیری پرونده توسط وکیل
- عدم حضور به موقع در جلسات رسیدگی دادگاه
- توهین وکیل به طرف مقابل
- خیانت به موکل
- تبانی وکیل با طرف مقابل دعوا
- دریافت مازاد بر تعرفه بدون توافق با موکل
- اخذ وکالت از راه حیله و تقلب
- دلالی
- اخذ مبلغ به بهانه نفوذ در مقامات ذی صلاح
- درخواست وجه زیاد و غیر قانونی از موکل
کلام آخر
اخذ وکیل به معنای سپردن پرونده های مختلف به افراد قابل اطمینان و کاربلد می باشد. وکیل بنا به دلایل مختلف ممکن است مرتکب خطا شود. این خطا در اکثر موارد به ضرر موکل تمام می شود. نتیجه این ضرر احتمالا شکست در دادگاه های مختلف می باشد. قانون این حق را به موکل داده تا صحت و حسن عملکرد وکلای خود را مورد بررسی قرار دهد. موکل در صورت مشاهده خطا در عملکرد وکیل خود، از طریق روش های مختلف می توان شکایت از وکیل را مطرح سازد.
سلام من باید چکار کنم یه وکیل گرفتم کارم حکم تخیله مغازه من دورست کنه چون طرف مقابل قردادرو دست کاری کرده بود من مجبور شدم برم سراغ وکل کارهارو انجام بده فقط یه بار با من آمد سر پروند دیگه ندیدمش هی برام تو یه برگه یه مقدار چیز مینوشت میگفت برو قوه قضائیه بفرسن به شماره پرونده ات من انجام میدادم آخر با مامور آمدن براه تخلیه زنگ زدم بهش گفتم با مامور میخواهن قفل روباز کردن هیچ کار انجام نداد چهار دویست گرفت ازم به همین راحتی یه عریضه نویس بهتر بود تا آقای صادق چنگی حالاه چهکارکنم ازش شکایت کنم