چگونگی مطالبه ثمن معامله؟ دریافت باقی مانده مبلغ قرارداد
اصولا روال خرید ملک و خوردو بدین صورت است که خریدار مقداری از بهای معامله که ثمن نام دارد را برای زمان تنظیم سند رسمی یا جهت انجام تعهدات، نزد خود نگه می دارد. در بعضی مواقع، به دلایل مختلف از جمله بدقولی یا اختلاف بین طرفین معامله، این مبلغ در زمان مقرر و به طور کامل پرداخت نمی شود. یکی از انواع قرارداد ها در معاملات رایج، قراردادهای تجاری هستند. در صورت مواجهه با این قبیل موضوعات برای مطالبه ثمن معامله می توانید از مشاوره با بهترین وکیل قرارداد تجاری در تهران و شهرستانها، بهره مند گردید.
دعوی مطالبه ثمن معامله
در تبصره 4 ماده 362 قانون مدنی، می خوانیم: عقد بیع، مشتری را به تادیه ثمن ملزم میکند. این عبارت، بدان معناست که پرداخت بهای معامله یکی از آثار عقد بیع می باشد. این موضوع، باید در زمان و مکان مشخص در قرارداد، انجام شود. در صورتی که خریدار از این وظیفه خود کوتاهی کند، فروشنده می تواند اجرای این تعهد را از دادگاه بخواهد. این دعوا را تحت عنوان مطالبه ثمن معامله می شناسیم.
مراحل و مدارک مطالبه ثمن معامله
برای پیگیری و اقامه دعوا مطالبه ثمن معامله، مراحل زیر را پیش رو داریم:
- باید به دفتر خدمات قضایی مراجعه کرد و دادخواست خود را همراه با مدارک دیگر ارائه داد.
- سپس از طریق پیامک، وقت دادگاه تعیین می شود. در دادگاه نیز موضوع مورد رسیدگی قرار می گیرد.
مدارک لازم جهت طرع دعوا مطالبه ثمن معامله، از قرار زیر است:
- کارت ملی و یا شناسنامه.
- دادخواست مورد نظر
- پرداخت هزینه دادرسی
- قرارداد یا قولنامه ای که بر اساس آن دعوا باید طرح گردد.
- شهادت شهود و یا استشهادیه
در سایت حقوقی “وکیل از ما” در تلاشیم با ارائه مقالات مرتبط با موضوعات به روز در جامعه، سطح آگاهی کاربران را ارتقا ببخشیم و آنها را در جهت احقاق حقوقشان یاری رسانیم.
دادگاه صالح برای مطالبه ثمن معامله
برای طرح دعوای مطالبه ثمن معامله با توجه به شرایط موجود، مراجع زیر صالح به رسیدگی می باشند:
- در اموال منقول مانند خودرو و غیر منقول مانند ملک، مطابق رای وحدت رویه شماره ۳۱ دیوان عالی کشور، دادگاه حقوقی محل اقامت خریدار، صالح به رسیدگی است.
- در صورتی که مطالبه ثمن معامله تا بیست میلیون تومان باشد و بیشتتر از این مبلغ نباشد، رسیدگی به این دعوا در صلاحیت شورای حل اختلاف است.
اجرای حکم مطالبه ثمن معامله
مرحله اجرای حکم در مطالبه ثمن قرارداد، به صورت زیر است:
- در این دعوا، پس از صدور رای قطعی به درخواست خواهان اجرائیه صادر میشود.
- خوانده مکلف است ظرف 10 روز مفاد آن را به موقع اجرا گذارد.
- اگر خواهان اموالی از خوانده در دسترس نداشته باشد، می تواند با درخواست از دادورز اجرای احکام، از طریق استعلام از بانک مرکزی، اداره ثبت اسناد و املاک، راهور اموال خوانده را شناسایی و توقیف نماید.
- پس از ارزش گذاری اموال توقیفی توسظ کارشناس رسمی دادگستری، آن مال به فروش می رسد.
- مبلغ محکومیت از مالی که به فروش می رسد، پرداخت میشود.
نکته حائز اهمیت در اجرای حکم مطالبه ثمن معامله، آن است که اگر خواهان هیچ اموالی از محکوم علیه معرفی نکند و یا از طریق استعلام هیچ اموالی در دسترس نباشد، می تواند به استناد ماده 3 قانون نحوه اجرای محکومیت های مالی، درخواست جلب محکوم علیه را ارائه نماید.
صدور قرار تامین خواسته در مطالبه ثمن معامله
قرار تامین خواسته، به این معناست که شاکی از دادگاه درخواست می کند تا طی صدور قرار، تا پایان رسیدگی به پرونده با توجه به احتمال انتقال اموال توسط طرف دعوا و عدم دسترسی به اموال وی، در صورت صدور حکم محکومیت، نسبت به توقیف اموال منقول و غیر منقول وی اقدام نماید. دادگاه قرار تامین خواسته و توقیف اموال منقول و غیر منقول به میزان مطالبه خواهان، از اموال ایشان را در شرایط زیر صادر و اجرا می نماید.
- در صورت تشخیص دادگاه مبنی بر محکم بودن دلایل
- با اخذ خسارت احتمالی
نکات حقوقی مهم در مطالبه ثمن قرارداد
برخی نکات مهم حقوقی در مطالبه ثمن معامله، شامل موارد زیر می باشند:
- اگر شخص ثالثی پرداخت ثمن را ضمانت کند، فروشنده حق مراجعه به خریدار بابت ثمن را ندارد. یعنی صرفاَ می تواند از ضامن مطالبه وجه کند.
- اگر مبلغ ثمن، وجه نقد از نوع وجه رایج باشد، خواهان می تواند ضمن دادخواست، خسارت تأخیر تادیه ثمن را نیز مطالبه کند.
- اگر در قرارداد برای پرداخت ثمن، مهلتی تعیین نشود، اصل بر این است که خریدار باید ثمن را فوراَ پرداخت کند.
کلام آخر
همانطور که می دانید در معامله بیع، متعاملین خریدار و فروشنده هستند. فروشنده طبق عقد و قرارداد، مالی را به خریدار می فروشد. خریدار در ازای آن مال به فروشنده مبلغی را پرداخت می کند که به آن ثمن گویند. به عبارت دیگر ثمن، بها موضوع و مال مورد معامله است. در اصطلاح حقوقی نیز به قیمت و مبلغ تعیینی در معامله، ثمن قرارداد آن معامله اطلاق می شود. این نکته را باید در نظر داشته باشید که دعوی مطالبه ثمن معامله، از جمله دعاوی مالی است. در نتیجه، نیازمند پرداخت هزینه دادرسی به نسبت مبلغ خواسته می باشد.