دانستنی های حقوقیوکیل ارث

میزان ارث عروس از پدرشوهر چقدر است؟

نهادی در قانون، به نام نهاد ارث موجود می باشد که به موجب آن، دارایی یک فرد، پس از فوت وی، به مالکیت برخی از اقوام و خویشاوندان نسبی و سببی وی، در می آید. عروس یکی از افرادی است که غالبا بحث وی در تقسیم ترکه متوفی مطرح می گردد. باید بدانید که در برخی از فروض، ارث عروس از پدرشوهر منتفی می باشد. حال آنکه در برخی فروض دیگر، این ارث امکان پذیر می باشد. در این مقاله به بررسی این بحث و فروض مختلف آن می پردازیم. با ما همراه باشید.

قبل از ورود به بحث ارث عروس از پدرشوهر باید بگوییم که بر اساس مقررات قانون مدنی، در رابطه خویشاوندی نسبی، افرادی که از فرد فوت شده، ارث می برند، به سه طبقه، تقسیم می گردند. همچنین در صورتی که در هر طبقه وارثی موجود باشد، وراث طبقه بعد، ارث نمی برند. این طبقات در قانون مدنی ایران، به شرح زیر است:

  • طبقه اول: پدر، مادر، فرزند و فرزند آنها
  • دوم: اجداد و خواهر ها و برادرها و فرزندان آنها
  • سوم: عمه ها، عموها، خاله ها و دایی ها و فرزندان آنها.

جهت مطالعه بیشتر در امور مربوط به خانواده کلیک نمایید: عدم پرداخت نفقه زن

ارث عروس از پدرشوهر

همانطور که در ابتدای این مقاله گفتیم، اگر صرفا یک قرابت و خویشاوندی سببی، میان عروس و پدر شوهر، موجود باشد ، مساله ارث عروس از پدرشوهر منتفی است. اما در این بین این موضوع امری بدیهی است که اگر علاوه بر قرابت سببی، یک خویشاوندی نسبی، میان عروس و پدر همسر وی موجود باشد، عروس با توجه به طبقه و درجه خود، از ماترک پدرشوهرش، ارث می برد. البته از این مورد نمی توان چشم پوشی کرد که وصیت هم راهی است که موجب تعلق بخشی از ترکه پدر شوهر به عروس می گردد. به این موضوعات در قسمت های بعدی به تفصیل خواهیم پرداخت.

موارد ارث عروس از پدر شوهر

در این بخش مواردی را که در قسمت های قبلی به عنوان موارد ارث عروس از پدرشوهر عنوان کردیم، بررسی می کنیم. این موارد از قرار زیر است:

  • اگر که رابطه خویشاوندی عروس با پدر شوهر، صرفا رابطه سببی باشد. همچنین هیچ رابطه خویشاوندی دیگری، میان آن ها، موجود نباشد، مساله ارث عروس از پدر شوهر منتفی است. در رابطه با این مورد، لازم است تا به نکات این نکته توجه نمایید که منظور ما از خویشاوندی سببی، خویشاوندی است که به واسطه ازدواج، میان افراد، ایجاد می گردد. مانند رابطه خویشاوندی عروس با پدر شوهرش و مادر شوهرش. در مقابل قرابت سببی، خویشاوندی نسبیمی باشد که به معنای خویشاوندی است که به دلیل تولد و رابطه خونی میان افراد، ایجاد می گردد. مثل رابطه خویشاوندی میان مادر و پدر با فرزند خود. یا برادر و خواهر و غیره.
  • اگر  علاوه بر قرابت سببی عروس با پدر شوهر، یک خویشاوندی نسبی نیز میان آنها برقرار باشد. به میزان درجه و مطابق قانون مدنی ارث می برد.
  • در انتها اگر که رابطه خویشاوندی عروس و پدر شوهر، صرفا قرابت سببی باشد و رابطه خویشاوندی نسبی، میان آنها موجود نباشد، پدر شوهر می تواند با تنظیم یک وصیت نامه تملیکی، بخشی از اموال خود را به نفع عروس، وصیت کند. در این صورت نیز ارث عروس از ترکه پدر شوهر، ارث می برد.

میزان ارث عروس از پدرشوهر

شرایط ارث عروس از پدر شوهر

با توجه به آنچه تا به اینجا در باب ارث عروس از پدرشوهر گفتیم، موارد زیر از جمله شرایطی هستند که برای تحقق این ارث الزامی اند:

  • پدر شوهر قبل از عروس فوت کند.
  • شوهر، برادر شوهر یا خواهر شوهر و یا پدر و مادر پدر شوهر در قید حیات نباشند. یا به عبارتی اینگونه باید بگوییم که عروس تنها وارث نسبی پدر شوهرش در طبقات ارث باشد.
  • در صورتی که پدر شوهر قبل از شوهر فوت شود، عروس از ارثیه ای که از پدر شوهرش به همسرش می رسد، ارث می برد. به عبارتی می توانیم بگوییم که عروس به صورت غیرمستقیم وارث پدر شوهرش می شود.
  • موانع ارث مانند قتل یا کفر، محرومیت از ارث در میان نباشد.
  • پدر شوهر بخشی از اموالش را طبق وصیت به عروسش منتقل نماید.

میزان ارث عروس از پدرشوهر

در این بخش به عنوان سخن پایانی به بررسی میزان ارث عروس از پدرشوهر در شرایط مختلف اشاره می کنیم. به راستی در هر کدام از شرایط بالا، میزان ارث عروس از پدر شوهر چه مقدار است؟ در پاسخ باید سه دسته بندی زیر را ارائه دهیم:

  • در صورت وجود رابطه خویشاوندی نسبی بین عروس و پدر شوهر: در صورتی که بین پدر شوهر و عروس رابطه نسبی موجود باشد در مرحله اول باید نگاه کنیم که رابطه نسبی بین این دو از سوی مادری است و یا پدری. سپس در مرحله بعدی باید به این نکته توجه نماییم که علاوه بر عروس چند نفر دیگر از پدر شوهر ارث می برند. پس از تشخیص این دو مسئله می توان گفت میزان ارث عروس از پدرشوهر چقدر است.
  • در صورتی که شوهر بعد از پدر شوهر فوت کند: اگر شوهر دارای فرزند باشد یک هشتم ترکه به جا مانده پدر برای شوهر به عروس می رسد. اگر شوهر دارای فرزند نباشد میزان ارث عروس از ترکه مذکور، یک چهارم است.
  • عروس نزدیکترین خویشاوند پدر شوهر به حساب آید: در صورتی که پدر شوهر هیچ خویشاوند نزدیکی به جز عروس نداشته باشد و عروس نزدیکترین خویشاوند پدر همسرش به حساب بیاید، تمام ترکه او به عروس می رسد.
در پایان این بحث برای چمدمین بار لازم به ذکر است پدر شوهر می تواند به وسیله وصیت اموال خود را به عروسش انتقال دهد. اما نکته حائز اهمیت آن است که حتی اگر پدر شوهر تمام اموال خود را نیز به وسیله تنظیم نمودن وصیت به عروسش ببخشد، طبق قوانین مربوط به انحصار وراثت و تقسیم ترکه، تنها یک سوم اموال به عروس می رسد. دو سوم دیگر اموال بر جای مانده از متوفی برای بخشیده شدن نیاز به اجازه وراث شخص وصیت کننده دارد. از همراهی شما در این مقاله، سپاسگزاریم.
4.5/5 - (2 امتیاز)

شقایق آموزنده

شقايق آموزنده هستم. دانشجوي سال آخر حقوق و از ابتداي سال ١٤٠٠ كار توليد محتوا رو در زمينه حقوق شروع كردم. هدف من اين هست كه با توليد محتواي يونيك, با توجه به آموزه هاي حقوقي ام در سايت وكيل از ما ، بتونم اطلاعات مفيد و كاربردي را در اختيار كاربران سايت قرار بدهم. نظرات شما در قسمت ديدگاه سايت ميتواند به هدفمند تر شدن مقالاتم كمك كند، از وقتي كه ميگذاريد سپاسگزارم?

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا