میزان ارث عروس از پدرشوهر چقدر است؟
نهادی در قانون، به نام نهاد ارث موجود می باشد که به موجب آن، دارایی یک فرد پس از فوت وی به مالکیت برخی از اقوام و خویشاوندان نسبی و سببی ایشان در می آید. عروس، یکی از افرادی است که غالبا بحث وی در تقسیم ترکه متوفی مطرح می گردد. باید بدانید که در برخی از فروض، ارث عروس از پدرشوهر منتفی می باشد. حال آنکه در برخی فروض دیگر، این ارث امکان پذیر می باشد. بر اساس مقررات قانون مدنی، در رابطه خویشاوندی نسبی، افرادی که از فرد فوت شده ارث می برند به سه طبقه تقسیم می گردند. همچنین در صورتی که در هر طبقه وارثی موجود باشد، وراث طبقه بعد ارث نمی برند. این طبقات در قانون مدنی ایران، به شرح زیر است:
- طبقه اول: پدر، مادر، فرزند و فرزند آنها
- دوم: اجداد و خواهر ها و برادرها و فرزندان آنها
- سوم: عمه ها، عموها، خاله ها و دایی ها و فرزندان آنها
موارد ارث عروس از پدر شوهر
اگر صرفا یک قرابت و خویشاوندی سببی میان عروس و پدر شوهر موجود باشد، مساله ارث عروس از پدرشوهر منتفی است؛ اما در این بین این موضوع امری بدیهی است که اگر علاوه بر قرابت سببی، یک خویشاوندی نسبی میان عروس و پدر همسر وی موجود باشد، عروس با توجه به طبقه و درجه خود از ماترک پدرشوهرش ارث می برد. البته از این مورد نمی توان چشم پوشی کرد که وصیت هم راهی است که موجب تعلق بخشی از ترکه پدر شوهر به عروس می گردد. موارد ارث عروس از پدرشوهر، از قرار زیر است:
- اگر رابطه خویشاوندی عروس با پدر شوهر، صرفا رابطه سببی باشد؛ همچنین هیچ رابطه خویشاوندی دیگری میان آن ها موجود نباشد، مساله ارث عروس از پدر شوهر منتفی است. در رابطه با این مورد، لازم است به نکات این نکته توجه نمایید که منظور ما از خویشاوندی سببی، خویشاوندی است که به واسطه ازدواج، میان افراد ایجاد می گردد. مانند رابطه خویشاوندی عروس با پدر شوهرش و مادر شوهرش. در مقابل قرابت سببی، خویشاوندی نسبی می باشد که به معنای خویشاوندی است که به دلیل تولد و رابطه خونی میان افراد، ایجاد می گردد. مثل رابطه خویشاوندی میان مادر و پدر با فرزند خود یا برادر و خواهر و غیره.
- اگر علاوه بر قرابت سببی عروس با پدر شوهر، یک خویشاوندی نسبی نیز میان آنها برقرار باشد، به میزان درجه و مطابق قانون مدنی ارث می برد.
- در انتها اگر که رابطه خویشاوندی عروس و پدر شوهر، صرفا قرابت سببی باشد و رابطه خویشاوندی نسبی میان آنها موجود نباشد، پدر شوهر می تواند با تنظیم یک وصیت نامه تملیکی، بخشی از اموال خود را به نفع عروس وصیت کند. در این صورت نیز ارث عروس از ترکه پدر شوهر می باشد.
شرایط ارث عروس از پدر شوهر
موارد زیر از جمله شرایطی هستند که برای تحقق این ارث الزامی اند:
- پدر شوهر قبل از عروس فوت کند.
- شوهر، برادر شوهر یا خواهر شوهر و یا پدر و مادر پدر شوهر در قید حیات نباشند یا به عبارتی اینگونه باید بگوییم که عروس تنها وارث نسبی پدر شوهرش در طبقات ارث باشد.
- در صورتی که پدر شوهر قبل از شوهر فوت شود، عروس از ارثیه ای که از پدر شوهرش به همسرش می رسد ارث می برد. به عبارتی می توانیم بگوییم که عروس به صورت غیرمستقیم وارث پدر شوهرش می شود.
- موانع ارث مانند قتل یا کفر، محرومیت از ارث در میان نباشد.
- پدر شوهر بخشی از اموالش را طبق وصیت به عروسش منتقل نماید.
به منظور کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه، می توان با بهترین وکیل ارث در مشهد مشورت کرد.
نحوه محاسبه ارث عروس از پدرشوهر
در هر کدام از شرایط بالا، میزان ارث عروس از پدر شوهر چه مقدار است؟ در پاسخ باید سه دسته بندی زیر را ارائه دهیم:
- در صورت وجود رابطه خویشاوندی نسبی بین عروس و پدر شوهر: در صورتی که بین پدر شوهر و عروس رابطه نسبی موجود باشد، در مرحله اول باید نگاه کنیم که رابطه نسبی بین این دو از سوی مادری است و یا پدری. سپس در مرحله بعدی، باید به این نکته توجه نماییم که علاوه بر عروس چند نفر دیگر از پدر شوهر ارث می برند. پس از تشخیص این دو مسئله، می توان گفت میزان ارث عروس از پدرشوهر چقدر است.
- در صورتی که شوهر بعد از پدر شوهر فوت کند: اگر شوهر دارای فرزند باشد، یک هشتم ترکه به جا مانده پدر برای شوهر به عروس می رسد. اگر شوهر دارای فرزند نباشد، میزان ارث عروس از ترکه مذکور یک چهارم است.
- عروس نزدیکترین خویشاوند پدر شوهر به حساب آید: در صورتی که پدر شوهر، هیچ خویشاوند نزدیکی به جز عروس نداشته باشد و عروس نزدیکترین خویشاوند پدر همسرش به حساب بیاید، تمام ترکه او به عروس می رسد.
کلام آخر