دانستنی های حقوقیوکیل کیفری

مبلغ دیه کبودی چقدر است؟

در مقالات پیشین به بررسی دیه و میزان آن برای شرایط متفاوت پرداختیم. گفتیم که بر اساس قانون ضرب و جرح و آسیب رساندن به اعضای بدن دیگری جرم است و فرد خاطی باید دیه مخصوص به آن را پرداخت کند. دانستیم و بارها به این موضوع اشاره کردیم که براساس ماده 17 قانون مجازات اسلامی، دیه مالی است، که در شرع مقدس، برای ایراد جنایت غیر عمدی بر نفس، اعضا و منافع و یا جنایت عمدی، در مواردی که به هر جهتی قصاص ندارد، به موجب قانون مقرر می‌ شود. در این مقاله بر آنیم تا دیه کبودی را در حالات مختلف بررسی و محاسبه نماییم. ار د راین مورد سوالی در ذهن دارید، در این مقاله با ما همراه باشید.

براساس ماده ای که در بالا به آن اشاره کردیم، دیه به دو به شرح زیر تقسیم یم شود:

  • دیه مقدر: دیه مقدر، یعنی مال معینی که در مقابل جنایت غیر عمدی پرداخت شده و مقدار آن، در شرع مشخص شده است.
  • دیه غیر مقدر: اما دیه غیر مقدر، در شرع مشخص نشده و دادگاه، بر اساس نوع و کیفیت جنایت، آن را مشخص می‌کند.

جهت مطالعه بیشتر در مورد امور مربوط با دیه کلیک کنید: دیه ازاله پرده بکارت و افضا

دیه کبودی

معمولاً کبودی بدن که با رنگ‌ها‌ی سیاه یا آبی در زیر پوست شناخته می‌شوند، در اثر ضربه اتفاق می‌افتند. با وارد شدن ضربه بافت‌های بدن آسیب دیده و رگ‌های خونی پاره می‌شوند و خون در زیر سطح پوست جمع می‌شود. اما در مورد دیه کبودی باید در نظر بگیریم که این کبودی در کجا اتفاق می افتد.

اما در حالت کلی تنها نکته ای که در بحث این نوع دیه باید در نظر بدارید آن است که برخلاف صورت که د رادامه به آن اشاره خواهیم کرد، چون سایر اعضا بدن، در معرض دید نمی‌ باشند، مبلغ دیه کبودی آن‌ ها به موجب بند ب ماده 714 قانون مجازات اسلامی، نصف دیه صورت است. همچنین، بحث تغلیظ دیه، که به معنای افزایش مقدار دیه، در ماه‌ های حرام است، در خصوص دیه مربوط به اعضای بدن، محاسبه نمی‌ شود. به عبارت بهتر باید بگوییم که کبودی، اگر در ماه حرام هم ایجاد شود، به مقدار دیه در ماه‌ های غیر حرام، محاسبه می‌ شود.

انواع دیه کبودی

در این بخش به انواع دیه کبودی اشاره می کنیم. این انواع از قرار زیر است:

  • کبودی صورت
  • کبودی اعضای بدن
  • و در انتها دیه کبودی چشم

در ادامه هر کدام از انواع بالا را به صورت جداگانه بررسی و محاسبه می کنیم. با توجه به اینکه کبدی در کدام ناحیه اتفاق افتاده است، می توانید از نحوه محاسبه دیه در ادامه مقاله استفاده نمایید.

انواع دیه

دیه کبودی صورت

از انواع دیه کبودی، اولین مورد صورت است. زیرا مابقی دیه ها در این مورد با توجه به مبلغی که برای صورت در نظر می گیریم محاسبه می شود. به موجب بند الف ماده 714 قانون مجازات اسلامی، این دیه برای صورت، سه هزارم دیه کامل است.

نکته ای اما وجود دارد. ماه حرام است یا خیر. برای درک بهتر، به عنان مثال این میزان را در سال 1401 بررسی می کنیم. قیمت دیه کامل، در ماه‌ های غیر حرام، از ابتدای سال 1401، مبلغ چهار میلیارد و هشتصد میلیون ریال تعیین گردید. بنابراین، برای این دیه در مورد صورت، سه هزارم چهارصد و هشتاد میلیون تومان، محاسبه می‌ شود. که مبلغی، معادل یک میلیون و چهارصد و چهل هزار تومان است. حال با توجه به این بخش، در ادامه، دیگر انواع این دیه برا محاسبه می کنیم.

دیه کبودی اعضای بدن

در ابتدای این مقاله گفتیم دیه کبودی برای اعضای بدن نصف صورت است. پس با این تفاسیر، وقتی این دیه برای صورت، سه هزارم 480 میلیون تومان( با فرض قسمت قبلی با توجه به سال 1401) است، برای محاسبه این میزان مبلغ، باید در ابتدا مبلغ دیه برای صورت، حساب شود. سپس آن هزینه، نصف گردد.

از آنجا که در بخش قبل، اشاره کردیم، که سه هزارم چهارصد و هشتاد میلیون تومان، مبلغی معادل یک میلیون و چهارصد و چهل هزار تومان است. در نتیجه نصف یک میلیون و چهارصد و چهل هزار تومان، مبلغی معادل 720 هزار تومان است.

دیه کبودی چشم

آخرین نوع از انواع دیه کبودی، محاسبه این میزان برای چشم است. حال در این بخش برای درک بهتر محاسبات مثالی دیگر می آوریم. به جای استفاده از دیه در سال 1401 از دیه سال 1402 استفاده می کنیم تا بتوانید محاسبات و تفاوت آن ها را بهتر درک کنید. با ما همراه باشید.

همانطور که بیان نمودیم، بنابر بند الف ماده 714 قانون مجازات اسلامی، این دیه برای صورت، سه هزارم دیه کامل می باشد. از آنجا که قیمت دیه کامل، در ماه‌ های غیر حرام، 900 میلیون تومان تعیین گردیده است. بنابراین، برای دیه کبودی 1402 مبلغی، معادل 2 میلیون و 700 هزار تومان محاسبه می گردد. از آنجا که چشم، نیز جزئی از صورت، محسوب می شود، دیه چشم نیز به همین شکل، محاسبه می گردد.

محاسبه دیه کبودی توسط چه نهادی انجام می شود؟

در این بخش به منظور سخن پایانی به محاسبه این دیه و نهادی که این کار را انجام میدهد اشاره می کنیم. ضمن آنکه مواردی را که در این محاسبه تاثیر دارند را عنوان می کنیم.  نحوه محاسبه دیه کبودی، امری تخصصی و کارشناسانه می باشد. موارد زیر از نکات مهم حین این محاسبه اند:

  • این امر باید حتما توسط متخصص پزشکی قانونی انجام گیرد.
  • به موجب تبصره 1 ماده 714 قانون مجازات اسلامی، برای تعیین دیه کبودی، سیاهی و سرخ صورت و سایر اعضلای بدن، تفاوتی نمی‌ کند که آن اعضا، دارای دیه مقدر هستند یا خیر.
  • همچنین، به موجب همین تبصره، برای محاسبه دیه​ کبودی، سرخی و سیاهی پوست صورت و اعضای بدن، فرقی ندارد که تمام عضو مورد نظر، کبود شده یا فقط بخشی از آن و همچنین، زوال یا بقا کبودی و سیاهی و سرخی نیز در محاسبه آن اثری ندارد.
  • در نهایت، براساس تبصره های ماده قانونی بالا، در تغییر رنگ پوست سر، دیه مقدر وجود ندارد. برای آن ارش در نظر گرفته می‌ شود.
  • مقدار دیه کبودی و سرخی و سیاهی پوست صورت و اعضای بدن، چون در شرع، مشخص شده است، دیگر ارش کوفتگی و کبودی به آن‌ها تعلق نمی‌ گیرد.
4.5/5 - (2 امتیاز)

شقایق آموزنده

شقايق آموزنده هستم. دانشجوي سال آخر حقوق و از ابتداي سال ١٤٠٠ كار توليد محتوا رو در زمينه حقوق شروع كردم. هدف من اين هست كه با توليد محتواي يونيك, با توجه به آموزه هاي حقوقي ام در سايت وكيل از ما ، بتونم اطلاعات مفيد و كاربردي را در اختيار كاربران سايت قرار بدهم. نظرات شما در قسمت ديدگاه سايت ميتواند به هدفمند تر شدن مقالاتم كمك كند، از وقتي كه ميگذاريد سپاسگزارم?

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا