طلاق به دلیل عدم پرداخت نفقه چگونه است؟【آپدیت 1403】
طلاق به دلیل عدم پرداخت نفقه چگونه است، یکی از سوالاتی است که از وکلا پرسیده می شود. مواردی مانند چگونگی اثبات عدم پرداخت نفقه و رای طلاق به دلیل عدم پرداخت نیز در این رابطه مطرح می شوند. از طریق اثبات عدم پرداخت نفقه از طرف مرد، زن می تواند درخواست طلاق بدهد که مراحل مختلفی دارد. در صورتی که شما نیز سوالاتی در این زمینه دارید می توانید با بهترین وکیل طلاق کرج مشورت کنید. بدیهی است که برخی وکلا که در این حیطه به صورت تخصصی فعالیت می کنند مشاوره بسیار خوبی نیز در این خصوص به شما خواهند داد. وکیل دادگستری به واسطه داشتن تحصیلات مرتبط و تجربه در زمینه پرونده های مشابه به شما در رسیدن به نتیجه دلخواه کمک خواهد کرد.
بر اساس قوانین اسلامی بعد از جاری شدن عقد، مرد باید به زن نفقه پرداخت کند. در صورتی که مرد این کار را انجام ندهد زن نیز می تواند با طرح یک شکایت نفقه خود را مطالبه کند. در صورت اثبات ترک نفقه نیز مرد محکوم می شود که آن را پرداخت کند. با توجه اجرائیه صادره امکان ثبت طلاق از طرف زن وجود دارد که در این حالت طلاق به دلیل عدم پرداخت نفقه می باشد.
اگر مرد نفقه ندهد زن می تواند طلاق بگیرد؟
در این مقاله قصد داریم در این مورد صحبت کنیم که طلاق به دلیل عدم پرداخت نفقه چگونه است و اگر مرد نفقه ندهد آیا زن می تواند طلاق بگیرد یا نه. بر اساس قانون در ازدواج دائم مرد وظیفه دارد که نفقه زن را پرداخت کند. در این خصوص هیچ عذری از طرف مرد پذیرفته نیست و تنها در یک صورت مرد می تواند نفقه ندهد و آن هم عدم تمکین عام و خاص زن می باشد.
در این مطلب ما در مورد نفقه زنی صحبت می کنیم که تمکین عام و خاص دارد؛ اما از طریق مرد به او نفقه ای پرداخت نمی شود. قانونگذار در این خصوص نیز امکان طلاق را از این طریق برای زن پیش بینی کرده است. با وجود اینکه حق طلاق با مرد است؛ اما قانون این حق را برای زن قائل شده است که زن نیز در صورت عدم پرداخت نفقه از طرف مرد طلاق بگیرد که در این خصوص باید مراحل قانونی به طور کامل طی شوند.
در خصوص عدم پرداخت نفقه باید بگوییم که این عمل از جانب مرد به عنوان جرم شناخته می شود. ضمانت های اجرایی مانند حبس تعزیری نیز برای مردان در نظر گرفته شده اند. زن اگر بتواند ثابت کند که با وجود تمکین از مرد نفقه ای دریافت نکرده است؛ می تواند به دلیل ترک نفقه و عسر و حرج آن، تقاضای طلاق داشته باشد.
شرایط طلاق در صورت عدم پرداخت نفقه
مطابق با ماده 1129 قانون مدنی حق طلاق زن به دلیل عدم پرداخت نفقه توسط مرد به صراحت پیش بینی شده است. طبق این ماده ذکر گردیده است که اگر شوهر از پرداخت نفقه پرهیز کند و حکم دادگاه را اجرا نکند، زن می تواند برای گرفتن طلاق به دادگاه و قاضی مراجعه کند. در این حالت شوهر مجبور می شود زن را طلاق دهد. در صورتی ناتوانی و عجز شوهر نیز، باز هم این امکان برای زن ایجاد شده است که بتواند طلاق بگیرد.
با توجه به مطالبی که ذکر شدند باید به این نکته توجه کرد زن در این حالت می تواند تقاضای طلاق کند؛ اما باید کلیه این مراحل به صورت قانونی طی شوند. در این رابطه باید با شرایط طلاق به علت عدم پرداخت نفقه آشنا شویم:
- در صورت تمکین عام و خاص زن از همسر
- در صورت عدم تمکین زن از همسر به دلایل قانونی مانند خطر جانی یا بیماری مرد
- در صورت خودداری مرد از پرداخت نفقه با وجود تمکین عام و خاص و عدم انجام حکم دادگاه مبنی بر پرداخت نفقه ( یا ناتوانی و عجز وی در پرداخت نفقه)
با داشتن این شرایط باید گفت که امکان طلاق به دلیل عدم پرداخت نفقه وجود دارد. در نتیجه وکیل با بررسی شرایط می تواند موجب تسریع در روند پرونده شود.
طلاق به دلیل عدم پرداخت نفقه
ما در مقاله «طلاق به دلیل عدم پرداخت نفقه چگونه است؟» با عناوین مختلف قصد داریم در این مورد صحبت کنیم. در این بخش نیز به عنوان « طلاق به دلیل عدم پرداخت نفقه» خواهیم پرداخت. شاید تصور کنید که طلاق به دلیل عدم پرداخت نفقه از طرف مرد مراحل ساده ای دارد؛ اما باید گفت که بدین منظور باید روند قانونی طی شود که ممکن است طولانی باشد.
بر طبق ماده قانون مدنی در این مورد عدم توانایی مالی مرد یا اختلافات خانوادگی هیچ کدام نمی توانند موجب شوند که مرد نفقه پرداخت نکنند. این وظیفه باید تحت هر شرایطی انجام شود؛ البته همانطور که پیش تر هم به آن اشاره شد تنها در صورت عدم تمکین زن، مرد می تواند نفقه را پرداخت نکند.
مرد برای جلوگیری از درخواست طلاق باید ثابت کند که زن بدون داشتن دلیل موجه ای تمکین نکرده است. اگر بتواند در این خصوص موفق عمل کند، زن حق طلاق ندارد. در صورتی نیز که نتواند دلیل عدم تمکین زن را اثبات کند، با طی کردن مراحل قانونی امکان طلاق از طرف زن وجود دارد. مواردی مانند داشتن اعتیاد یا خطر جانی می توانند موجب شوند که زن تمکین نکند و در این حال نیز مرد باید نفقه پرداخت کند.
نحوه طلاق از طریق اجرائیه نفقه
در مورد اینکه طلاق به دلیل عدم پرداخت نفقه چگونه است، در این مقاله صحبت کردیم. حال می خواهیم به مراحل و نحوه طلاق از طریق اجرائیه اشاره کنیم. زمانی که زن مسئله عدم پرداخت نفقه را در دادگاه اعلام کند، در صورت موافقت با آن از طرف دادگاه وی می تواند از طریق طی کردن مراحلی نسبت به اجرائیه نفقه اقدام کند. این مراحل و نحوه طلاق از طریق اجرائیه شامل موارد زیر هستند:
- تشکیل حساب کاربری در سایت ثنا
- احراز هویت ثنا
- مشاوره با وکیل یا جستجوی اطلاعات در اینترنت
- تنظیم دادخواست نفقه معوقه و زمان حال
- مراجعه به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی
- ثبت درخواست
- ارسال درخواست به مرجع صالح
- برگزاری جلسه رسیدگی به درخواست زن
- صدور حکم محکومیت مرد به منظور پرداخت نفقه های جاری و معوقه
- قطعی شدن رای بعد از طی شدن روند اعتراض و مهلت تعیین شده
- دریافت اجرائیه رای صادره از طرف دادگاه توسط زن
- ابلاغ اجرائیه به مرد
- عدم تبعیت مرد از رای صادره دادگاه
- درخواست صدور طلاق به دلیل عدم پرداخت نفقه در دفاتر قضایی
- ارسال دادخواست به دادگاه صالح
- بررسی ادله و مدارک توسط دادگاه
- صدور حکم طلاق
مراحل طلاق از طریق اجرائیه نفقه به صورت مختصر در بالا ذکر شدند. این مراحل به گونه ای هستند که در این روند زن موفق به اخذ طلاق به دلیل عدم پرداخت نفقه می شود. در صورتی که مرد نسبت به پرداخت نفقه اقدام کند، امکان صدور رای طلاق برای زن وجود ندارد.
روش اثبات عدم پرداخت نفقه برای طلاق گرفتن
در این مطلب به اینکه طلاق به دلیل عدم پرداخت نفقه چگونه است، پرداختیم. بدین منظور باید اثبات شود که مرد از پرداخت نفقه امتناع کرده است. در نتیجه در این قسمت به روش های اثبات عدم پرداخت نفقه اشاره خواهیم کرد.
- استفاده زن از ادله اثبات دعاوی مانند شهادت، اقرار، بینه، قسم و علم قاضی
- اقرار مرد در خصوص عدم پرداخت نفقه!
- استناد به رسید های بانکی توسط زن
باید گفت که اگر زن نتواند ثابت کند که نفقه از جانب مرد بدون دلیل داده نشده است، در حقیقت نمی تواند وی را محکوم به پرداخت آن کند؛ البته به دلیل اینکه در این حالت ادله ای مانند علم قاضی مورد استفاده قرار می گیرند، می توان گفت که در بیشتر مواقع زن می تواند این موضوع را ثابت کند.
مجازات عدم پرداخت نفقه
هنگامی که در مورد اینکه طلاق به دلیل عدم پرداخت نفقه چگونه است صحبت می شود، باید به مجازات عدم پرداخت نفقه از سوی مرد نیز اشاره شود. بر اساس قانون مجازات های اسلامی مربوط به بخش تعزیرات، در ماده 642 به صراحت بیان شده است که اگر مرد نفقه زن را در صورت تمکین پرداخت نکند، دادگاه می تواند وی را از 3 الی 5 ماه به حبس محکوم کند.
به منظور اینکه این مجازات اعمال نشوند، مرد باید نفقه جاری و معوقه خود را در زمان مقرر پرداخت کند. در حقیقت مرد می تواند از این طریق از اجرای مجازات و یا طلاق به دلیل عدم پرداخت نفقه جلوگیری کند. رای وحدت رویه عدم پرداخت نفقه و طلاق دیوان عالی کشور در این خصوص نیز این موضوع را تایید می کند.
نمونه رای طلاق به دلیل عدم پرداخت نفقه
بسیاری از افراد که با چنین پرونده ای درگیر هستند تمایل دارند که قبل از صدور رای دادگاه برای عدم پرداخت نفقه، یک نسخه اینترنتی آن را مشاهده کنند. این نمونه رای می تواند این افراد را با رای نهایی صادر شده از طرف دادگاه آشنا کند.
کلام آخر
در این مطلب به اینکه طلاق به دلیل عدم پرداخت نفقه چگونه است پرداختیم. همانطور که ذکر شد در قانون حق طلاق با مرد است. در مواردی مانند عدم پرداخت نفقه، زن می تواند درخواست طلاق خود را ارائه دهد. در این صورت تنها در صورتی که مرد نسبت به پرداخت نفقه اقدام نکند، امکان تقاضای طلاق از طرف زن وجود دارد.