چگونه متوجه شویم ممنوع الخروجی هستیم؟
طبق قوانین حاکمه، خروج از مرز های یک کشور و ورود به کشور دیگر نیازمند وجود شرایط و مدارک به خصوصی است. به عنوان مثال، یکی از مدارک مورد نیاز، گذرنامه است. از طرفی تصمیم به ممنوع الخروجی افراد از سمت مراجع ذی ربط، ممکن است به دلایل مختلفی صورت بپذیرد. این بدان معناست که شما حتی اگر بلیط هواپیما خود را هم خریداری کنید، مهر خروج در پاسپورت شما درج نمیشود. به عبارتی به شما اجازه نمی دهند که سوار هواپیما شوید. این موضوع می تواند پیامد های بسیاری برای افراد به ارمغان آورد. از این رو بر آنیم تا در این مقاله به دلایل وقوع آن بپردازیم و شرایط رفع و لغو آن را نیز بررسی نماییم. با ما همراه باشید.
توجه کنید که گاهی پیش می آید افراد از ممنوع الخروجی خود اطلاع ندارند. به عبارتی هنگامی که برای خروج از کشور به فرودگاه مراجعه می کنند، متوجه این ممنوعیت می شوند. لذا مطالعه این مقاله به جهت آگاهی از دلایل موجود در قانون و چگونگی رفع این ممنوعیت توصیه می گردد.
در صورت تمایل به مطالعه مقاله مرتبط در حوزه خروج از کشور، کلیک کنید: دیپورت شدن از ترکیه
ممنوع الخروجی
در همین ابتدا باید بگوییم که ممنوع الخروجی وضعیتی حقوقی است. فرد با قرار گرفتن در این وضعیت حقوقی، به دلایل مختلف نمی تواند از مزر های یک کشور خارج شود. در حقیقت این ممنوعیت که برای افراد تعیین می گردد، تضمینی است که قانونگذار برای جلوگیری از فرار متهمان در موارد زیر در نظر دارد:
- در موارد کیفری و بر اساس قانون آیین دادرسی کیفری
- در موارد حقوقی، برای الزام فرد به انجام تعهد خود بر اساس قوانین مدنی و ثبتی
- قرار ممنوعیت خروج از کشور
اما در حالت کلی لازم به ذکر است که، در حالت کلی 4 دسته بندی برای علل این ممنوعیت مطرح می شود که از قرار زیر است:
- قضایی
- کیفری
- مالیاتی
- علل مربوط به مشکلات در سازمان دارایی
در ادامه به دلایلی اشاره می کنیم که همگی در این 4 دسته بندی اصلی جای دارند.
دلایل ممنوع الخروجی
بر اساس ماده 133 قانون آیین دادرسی کیفری، 5 گروه از افراد در وضعیت ممنوع الخروجی قرار می گیرند. این 5 دسته به شرح زیر است:
- بدهکاران قطعی مالیاتی و بدهکارانی که به موجب صدور حکم قطعی دادگاه یا صدور اجراییه در اجرای ثبت سازمان ثبت اسناد و املاک، بدهی آنها محرز می شود.
- اشخاصی که در خارج از ایران به دلیل تکدی، ولگردی، سرقت، کلاهبرداری و هر دلیل دیگری، سوء شهرت دارند.
- افرادی که مسافرت آنها به خارج از کشور به تشخیص مقامات قضایی، مخالف مصالح جمهوری اسلامی ایران می باشد.
- کسانی که با اعلام کتبی مقامات قضایی، حق خروج از کشور را ندارند.
- کسانی که اخذ گذرنامه و خروجشان از کشور طبق قوانین حاکم بر ایران، به اراده فرد دیگر مانند پدر و شوهر محول می شود.
راه استعلانم ممنوع الخروجی از کشور
حال که با معنا و مفهوم این ممنوعیت آشنا شدیم، در این بخش به بررسی راه ها و سامانه های موجود برای استعلام این ممنوعیت می پردازیم. در سالهای گذشته، افراد برای استعلام ممنوع الخروجی خود باید مراحل پیچیده و متعددی را طی میکردند. این افراد می بایستی با تماس با اداره گذرنامه یا مراجعه به آن از این امر آگاه میشدند. امروزه با پیشرفت تکنولوژی و به دنبال مشکلاتی که افراد برای اطلاع از این ممنوعیت داشتند، این شرایط ساده تر شده است. امروزه افراد میتوانند از طریق یکی از راههای زیر از اعمال یا عدم اعمال این ممنوعیت برای خود مطلع شوند.
- سامانه دوایر ثبتی: سایت exitban.ssaa.ir صرفا راجع به ممنوع الخروجی رفع ممنوعیت های مربوط به پرونده های دوایر اجرای اسناد رسمی سازمان ثبت اسناد و املاک کشور می باشد.
- اپلیکیشن پلیس من: امکان استعلام این ممنوعیت برای افراد با استفاده از اپلیکیشن پلیس من برای شهروندان عادی میسر می باشد.
- سامانه مالیاتی: با استفاده از سامانه مالیات من به نشانی my.tax.gov.ir می توانید از وضعیت اعمال یا عدم اعمال این ممنوعیت برای خود در رابطه با بدهی های مالیاتی، استعلام بگیرید .
رفع ممنوع الخروجی
- ضمانت نامه بانکی
- قرار وثیقه ملکی نزد دادگاه
- پرداخت بدهی و مواردی از این دست
لغو حکم ممنوع الخروجی
یکی از سوالات پر تکرار بین کاربران این است که آیا می توان حکم ممنوع الخروجی را لغو کرد؟ در این راستا توصیه میکنیم که حتما چند هفته قبل از سفرهای خارجی، استعلام این ممنوعیت را برای خود و همراهانتان انجام دهید. پیش از هزینه برای خرید بلیت لازم است تا از این ممنوعیت مطلع شوید. در این صورت می توانید قبل از آنکه دیر شود اقدام لازم برای صدور اجازه مجدد خروج را انجام دهید.
اما در پاسخ به سوالی که طرح شد، به عنوان سخن پایانی باید بگوییم، بله. میتوان تحت شرایط خاصی حکم ممنوع الخروجی را برای یک بار لغو کرد. در نتیجه با استناد به آن از کشور خارج شد. این شرایط خاص شامل مواردی می شود که باید مشمول آن باشید. این شرایط عبارت اند از:
- سفر حج تمتع: افراد میتوانند برای به جا آوردن حج تمتع یک بار از دادگاه اجازه خروج از کشور را بگیرند.
- سفرهای درمانی: اشخاصی که درگیر بیماریهای خاص هستند اجازه دارند یک بار برای انجام امور درمانی از کشور خارج شوند. اغلب مدت زمانی نیز از سمت مراجع ذی ربط تعیین می گردد.
- انجام امور تجاری مربوط به کار: درمواری که مشکل و دلیل این ممنوعیت امور مالیاتی باشد و شخص تنتواند پرداخت را انجام دهد، میتواند با اجازه دادگاه یک بار برای انجام امور تجاری و بهبود وضع مالی از کشور خارج شود. طی مدت زمان معین نیز بازگردد.