دانستنی های حقوقی

چگونه طلاق از طرف زن شکایت کنم؟ ⚖️【آپدیت 1403】

طلاق از طرف زن یکی از مواردی است که در دادگاه مطرح می شود و در این مقاله به آن خواهیم پرداخت. در این خصوص سوالاتی در خصوص اینکه اگر زن درخواست طلاق دهد و مرد راضی به طلاق نباشد، مرد تا چه مدت می تواند طلاق ندهد و دلایل محکمه پسند برای طلاق از طرف زن مطرح می شوند.

همانطور که می دانید بر طبق قانون حق طلاق بر عهده مرد است؛ اما زن نیز در صورت ارائه دلایل محکمه پسند می تواند برای ارائه درخواست طلاق اقدام کند. همچنین گاهی حق طلاق به زن در هنگام ثبت عقدنامه داده می شود که در این رابطه زن می تواند بدون نیاز به حضور همسر در دادگاه طلاق بگیرد.

ممکن است مرد راضی به طلاق نباشد و بخواهد از طلاق از طرف زن شکایت کند. در این خصوص می توانید با بهترین وکیل طلاق در شیراز مشورت کنید. وکیل طلاق می تواند راه هایی را به شما پیشنهاد دهد که بتوانید از طریق آنها زودتر به نتیجه دلخواه برسید. ما در سایت وکیل از ما نیز در راستای معرفی وکلای با تجربه به شما کمک خواهیم کرد.

هنگامی که دیگر امکان ادامه زندگی مشترک وجود نداشته باشد، یکی از زوجین درخواست طلاق خود را ارائه می دهند. ممکن است طلاق توافقی یا تنها از طرف یک نفر باشد. طلاق از طرف زن یکی از انواع طلاق است که مرد ممکن است با آن موافق نباشد. در نتیجه این خصوص شکایت از طلاق از طرف زن مطرح می شود.

شرایط شکایت طلاق از طرف زن

همانطور که ذکر شد مرد می تواند درخواست طلاق خود را هر زمان که تمایل داشت به دادگاه ارائه کند؛ اما قانون این حق را به زن نداده است و تنها تحت شرایط خاص این کار امکان پذیر است. در نتیجه این امکان برای مرد فراهم شده است که بتواند از طلاق از طرف زن شکایت کند.

در صورتی که مردی برای طلاق همسرش رضایت داشته باشد نیاز به اجازه زن نیست. مرد مختار است که بدون اطلاع همسر خود نیز درخواست طلاق خود را ارائه کند. قانونگذار تنها در شرایط خاص این حق را به زنان داده است که بتوانند درخواست طلاق بدهند. شرایط مرد در این خصوص باید بررسی شوند تا طلاق از همسر وی مورد پذیرش واقع شود که این شرایط و موارد آن را در ادامه ذکر خواهیم کرد.

شرایط شکایت طلاق از طرف زن

وکالت در طلاق از شرایط طلاق از طرف زن

وکالت در طلاق به زن این اختیار را می دهد که بتواند در خصوص درخواست ارائه طلاق، اقدام کند. معمولا این وکالت در زمان عقد به عنوان شروط ضمن عقد بیان می شود. هنگام جاری شدن خطبه عقد در صورتی که مرد توافق کند که وکالت در طلاق به زن داده شود، این موضوع در عقدنامه درج می شود. در نتیجه زن می تواند حق طلاق داشته باشد و بدون نیاز به حضور شوهر نیز اقدام به طلاق کند.

در شروط ضمن عقد دو طرف می توانند مطابق با قانون مواردی را ذکر کنند که با اصل و مقتضای عقد در تناقض نباشد. مثلا ذکر شود که در صورت ترک انفاق، ترک خانه و رفتار سوء زن بتواند در محکمه و با صدور حکم نهایی خود را مطلقه کند. از این طریق مرد به زن وکالت می دهد تا با توجه به شرایط بتواند از وی طلاق بگیرد. در واقع وکالت در طلاق به این معنی می باشد که زن هر زمان در صورت تمایل می تواند از مرد طلاق بگیرد. می توان در وکالت نامه شرایطی برای این حق در نظر گرفت.

گاهی در وکالت نامه ضمن عقد، شروطی از طرف مرد تعیین نمی شود و این موضوع می تواند موجب شود که زن به راحتی بتواند درخواست طلاق خود را ارائه کند. در هر حال باید گفت که یکی از روش های درخواست طلاق از طرف زن همین وکالت در طلاق است که می تواند به صورت مطلق یا مشروط باشد.

طلاق از طرف زن در صورت عدم پرداخت نفقه

یکی از حق و حقوق های قانونی زن در زندگی مشترک از دیدگاه قانون و شرع، نفقه می باشد. مرد وظیفه دارد در طول زندگی مشترک نسبت به پرداخت نفقه به زن اقدام کند. گاهی مرد از پرداخت نفقه امتناع می ورزد که همین موضوع می تواند موجب حق طلاق از طرف زن شود که در این خصوص مرد نمی تواند شکایتی داشته باشد.

بر طبق ماده 1129 قانون مدنی در صورت عدم پرداخت نفقه از جانب مرد و عدم توجه به حکم دادگاه مبنی بر پرداخت نفقه از طرف مرد، امکان طلاق از طرف زن وجود دارد. زن می تواند بدین منظور به حاکم رجوع کند و با صدور حکم مرد مجبور به طلاق دادن زن شود. فرقی ندارد که مرد چه دلیلی را برای عدم پرداخت نفقه ارائه کند؛ در هر صورت دادگاه حکم به طلاق زن از مرد را صادر می کند.

بر طبق این ماده می توان گفت که در صورتی که مرد به هر دلیلی نتواند نفقه پرداخت کند، زن به راحتی می تواند طلاق بگیرد. گاهی مرد از تمکن مالی برخوردار است؛ اما به صورت عمدی نفقه پرداخت نمی کند که زوجه به راحتی می توان در این خصوص درخواست طلاق خود را به دادگاه ارائه دهد. همانطور که گفته شد فرقی بین عدم پرداخت نفقه از طرف مرد به صورت عمدی و غیر عمدی وجود ندارد و تحت هر شرایطی امکان شکایت طلاق از طرف زن وجود دارد.

طلاق به دلیل عسر و حرج زوجه

یکی از شروط دیگر برای شکایت طلاق از طرف زن، عسر و حرج زوجه است. منظور از عسر و حرج قرار گرفتن وی در سختی و دشواری است که به موجب آن ادامه زندگی مشترک برای زن امکان پذیر نیست. در این حالت زندگی برای زن به دلایل مختلف طاقت فرسا شده است و وی دیگر نمی تواند با مرد زندگی کند. در نتیجه درخواست طلاق خود را بدین منظور ارائه می دهد.

زن می تواند با مراجعه به دادگاه و از طریق طی کردن مراحل قانونی نسبت به درخواست طلاق اقدام کند. در ادامه با موارد عسر و حرج آشنا خواهیم شد.

طلاق به دلیل عسر و حرج زوجه

مصادیق عسر و حرج

موارد زیر مصداق بارز عسر و حرج هستند که می توانند به منظور شکایت طلاق از طرف زن ارائه شوند. در این حالت به دلیل ارائه این دلایل محکمه پسند، مرد نمی تواند نسبت به درخواست طلاق زن شکایتی ارائه دهد. به همین دلیل زن می تواند از این طریق درخواست طلاق خود را ارائه دهد.

  • ترک خانواده توسط مرد به مدت 6 ماه متوالی، 9 ماه متناوب در طول یک سال بدون داشتن دلیل موجه
  • انواع اعتیاد به مواد مخدر یا مشروبات الکلی آسیب زننده به اساس زندگی خانوادگی
  • داشتن حکم محکومیت به 5 سال حبس یا بیشتر از آن
  • اذیت و آزار، دشنام، توهین و سوء رفتار مداوم مرد

بر اساس ماده 1130 قانون مدنی عسر و حرج موجب می شود که یک وضعیتی ایجاد شود که به موجب آن ادامه زندگی مشترک با مشقت و رنج همراه خواهد بود. در صورتی که عسر و حرج زن در دادگاه ثابت شود، دادگاه مرد را مجبور به طلاق می کند. در صورتی که اجبار تاثیرگذار نباشد بر اساس اذن حاکم شرع امکان طلاق وجود دارد.

 باید گفت که اگر موارد و مصادیق عسر و حرج در دادگاه ثابت نشوند، درخواست شکایت طلاق از سوی زن از طرف دادگاه پذیرفته نمی شود. به این مورد نیز باید اشاره کرد که مصادیق عسر و حرج تنها محدود به موارد ذکر شده در قانون مدنی نیستند و ممکن است به دلایل دیگر نیز عسر و حرج برای زن ایجاد شده باشد.

غیبت مرد بیشتر از 4 سال

غیبت بیش از چهار سال بر اساس قانون به عنوان مفقودالاثر در نظر گرفته‌می شود و اگر مرد چنین شرایطی را داشته باشد، حق طلاق برای زن ایجاد می شود. بر طبق ماده 1029 قانون مدنی اگر شخصی به مدت 4 سال مفقود الاثر باشد، همسر وی می تواند درخواست طلاق را ارائه دهد. در این صورت حکم طلاق توسط حاکم اجرا می شود.

ممکن است شخصی به دلایل مختلف از خانواده دور باشد ولی قابل دسترسی باشد و امکان برقراری ارتباط با او وجود داشته باشد. در این حالت وی مفقودالاثر به شمار نمی آید و این مورد حق طلاق از طرف زن را ایجاد نمی کند. مثلا مردی به دلیل شرایط کاری مجبور است در نقطه دیگری از کشور مشغول به کار شود. به این جهت امکان همراهی با خانواده را ندارد. در صورتی که زن از این شرایط آگاه باشد نمی تواند به دلیل غیب 4 سال وی نسبت به گرفتن طلاق اقدام کند.

کلام آخر

در این مقاله در مورد شکایت طلاق از طرف زن صحبت شد. با توجه به مطالبی که ذکر شد، حق طلاق با مرد است و زن تنها در شرایط خاص می تواند طلاق بگیرد. به همین دلیل شرایطی که زن می تواند بر اساس آن حق طلاق داشته باشند را در این مطلب ذکر کردیم. یکی از این موارد آن عسر و حرج است که به موجب آن زن در سختی قرار خواهد گرفت. در نتیجه ادامه زندگی برای وی دشوار و طاقت فرسا می شود. به همین دلیل وی باید عسر و حرج را در دادگاه اثبات کند تا بتواند طلاق بگیرد.

4.3/5 - (3 امتیاز)

مرضیه آریاکیا

مرضیه آریاکیا هستم. حدود پنج سال است که در زمینه تولید محتوای سایت فعالیت دارم. سعی دارم که با تحقیق در زمینه مسائل حقوقی بتوانم محتوای یونیک را با توجه به آموزه های حقوقی سایت وکیل از ما در اختیار شما قرار دهم. از این رو نظرات شما در راستای بهبود مقالات می تواند به من کمک فراوانی کند. سپاسگذارم...

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا