دانستنی های حقوقی

چگونه از کارفرما بابت اخراج شکایت کنم؟ ⚖️【آپدیت 1403】

شکایت از کارفرما بابت اخراج به شیوه های مختلفی قابل انجام است. در این خصوص ممکن است مواردی مانند متن شکایت از کارفرما بابت اخراج، عواقب شکایت از کارفرما، مدارک لازم برای شکایت از کارفرما در اداره کار، سه شرط برای اخراج کارگر توسط کارفرما و عواقب اخراج کارگر برای کارفرما مطرح شوند.

با بستن قرارداد بین کارفرما و فردی که استخدام شده است، هر کدام وظایفی را باید انجام دهند. کارگر یا کارمند باید این وظایف را در قبال پرداخت حقوق از طرف کارفرما انجام دهند. در صورتی که بدون دلیل کارفرما نسبت به اخراج فرد استخدام شده اقدام کند، امکان طرح شکایت نسبت به وی وجود دارد. بدین منظور می توان از طریق مراجع قضایی نیز اقدام کرد.

در مورد پرونده های شکایت از کارفرما بابت اخراج ابتدا باید به دلیل اخراج رجوع شود. گاهی اوقات مشکلاتی که بین دو طرف به وجود می آیند زمینه ساز شکایت را فراهم می آورند. اخراج ناعادلانه کارگر می تواند موجب شود که حق و حقوق وی ضایع شود. به همین دلیل وی در این خصوص تصمیم می گیرد که از طریق طرح شکواییه اقدام کند.

اگر شما نیز به همین دلیل قصد شکایت از کارفرما را دارید، می توانید با بهترین وکیل پایه یک دادگستری در تبریز در این خصوص مشورت کنید. داشتن وکیل می تواند موجب شود که شما در طی کردن مراحل پرونده، سریع تر عمل کنید و نتیجه بهتری را به دست آورید. ما در سایت وکیل از ما قصد داریم در این خصوص به شما وکلای باتجربه ای معرفی کنیم.

سه شرط برای اخراج کارگر توسط کارفرما

قبل از اینکه به روش های شکایت از کارفرما بابت اخراج اشاره کنیم، باید با شروطی که یک کارفرما می تواند بر اساس آنها کارگر را اخراج کند، آشنا شویم. سه شرط برای اخراج کارگر توسط کارفرما وجود دارد که عبارتند از:

  • مرتکب شدن تخلف اداری از سوی کارگر
  • اینکه تخلف صورت گرفته قبلا از طرف کارفرما به کارگر تذکر داده شده باشد. (حداقل یک بار)
  • تایید اخراج کارگر توسط مراجعی مانند نماینده کارگران، شورای اسلامی کارگران و یا مرجع حل اختلاف

می توان گفت که با وجود این سه شرط، اخراج کارگر قانونی می باشد! به همین دلیل بهتر است قبل از اقدام برای شکایت، به این سه شرط مراجعه شود. در برخی مواقع ممکن است هیچ کدام یک از این سه شرط وجود نداشته باشند و کارفرما در واقع بدون دلیل کارگر را از کار اخراج کند که موجب می شود دیگر نتواند به حق و حقوق خود برسد. در این صورت باید حتما از طرف کارگر اقدام مورد نیاز صورت بگیرد.

سه شرط برای اخراج کارگر توسط کارفرما

ماده 27 قانون کار در مورد اخراج کارگر

به منظور شکایت از کارفرما بابت اخراج باید قبل از هر چیز به قانون کار مراجعه شود. ما در بالا سه شرط لازم برای موجه بودن اخراج کارگر را ذکر کردیم. این بار به سراغ مواد قانونی در این خصوص آمدیم تا بتوانیم از این طریق نیز به اخراج کارگر و دلایل موجه آن بپردازیم.

در این خصوص در ماده 27 قانون کار آمده است که اگر کارگر در انجام کارهایی که به وی محول شده است، کوتاهی کند و یا نسبت به نقض آیین نامه های انضباطی کارگاه حتی بعد از تذکر کتبی اقدام کند، کارفرما می تواند وی را اخراج کند. این کار با اعلام نظر مثبت شورای اسلامی انجام می شود. همچنین باید مطالبات کارگر در هر سال مانند حق سنوات به وی بر طبق قانون کار پرداخت شود.

اگر که یک واحد دارای شورای اسلامی کار نباشد، باید در این خصوص نظر مثبت انجمن صنفی اعلام شود. در صورت عدم توافق در هر کدام از مواردی که ذکر شد، باید هیئت تشخیص نسبت به رسیدگی به اختلاف اقدام کند. در این صورت ممکن است قرارداد کار به حالت تعلیق درآید.

این قانون دارای تبصره هایی نیز می باشد که به منظور تشخیص بهتر در این خصوص باید مطالعه شوند که به شرح زیر می باشند:

  • تبصره یک: اگر کارگاهی مشمول قانون شورای اسلامی نباشد و یا اینکه شورای اسلامی کار و انجمن صنفی در آن تشکیل نشده باشند و یا نماینده کارگر نداشته باشد، هیئت تشخیص در این خصوص باید نظر خود را ارائه کند. در ماد 158 قانون به منظور فسخ قرارداد، نظر مثبت هیئت تشخیص ضروری است.
  • تبصره دو: برخی از موارد مانند قصور یا دستورالعمل ها، آیین نامه انضباطی و … از طریق پیشنهاد شورای عالی کار باید به تصویب برسند.

مهلت شکایت از کارفرما بعد از اخراج چقدر است؟

به منظور شکایت از کارفرما بابت اخراج باید به مواردی مانند مهلت شکایت، دقت شود. مسلما در این خصوص امکان محدودیت زمانی وجود دارد. اگر یک کارگر قصد دارد از کارفرما شکایت کند، باید دادخواست خود را در مدت زمان 1 ماه به مرجع صالح ارائه کند.

اگر در این بازه زمانی کارگر هیچ گونه اقدامی جهت ثبت شکایت انجام ندهد، به دادخواست او ترتیب اثر داده نمی شود. به همین دلیل اگر از سوی کارفرما با حکم اخراج روبرو شدید، بهتر است سریع تر به اداره کار مراجعه کنید و شکایت خود را در این خصوص مطرح کنید. هنگامی که هنوز مدت زیادی از اخراج نگذشته باشد، شما می توانید در این خصوص مراحل را بهتر پیگیری کنید و این روش از نظر دادگاه و مراجعه رسیدگی به شکایت نیز قابل قبول تر می باشد.

روش شکایت از کارفرما از طریق سایت اداره کار

یکی از روش های شکایت از کارفرما بابت اخراج مراجعه به سایت اداره کار است. همانطور که می دانید در گذشته امکان شکایت به صورت اینترنتی وجود نداشت و کارگر برای شکایت از کارفرما باید به صورت سنتی به اداره کار مراجعه می کرد. باید گفت که این روش همچنان وجود دارد و کارگر می تواند از این طریق نیز اقدام کند؛ اما امکان شکایت آنلاین و اینترنتی نیز از کارفرما وجود دارد. در این خصوص سایت شکایت وزارت کار با نام سامانه جامع روابط کار طراحی شده اند.

می توانید از طریق مراجعه به این سامانه به آدرس prkar.mcls.gov.ir نسبت به ثبت شکایت خود اقدام کنید. قبل از اینکه به سایت مراجعه کنید باید از طریق دفاتر پیشخوان دولت نسبت به احراز هویت اقدام کنید. با در دست داشتن کد ملی و رمز عبور به سامانه مراجعه کنید و مراحل ثبت شکایت را دنبال کنید.

مدارک لازم برای شکایت از کارفرما در اداره کار

به منظور ثبت شکایت از کارفرما بابت اخراج باید مدارکی به اداره کار ارائه شوند. مدارک لازم برای شکایت از کارفرما در اداره کار می توانند موجب اثبات حقانیت شاکی در مرجع رسیدگی مورد نظر شوند. اگر شاکی در این خصوص مدارکی ارائه نکند، طبیعتا به شکایت او رسیدگی نمی شود. کارگر باید در هنگام تنظیم شکواییه، مدارک مورد نیاز را ارائه دهد.

 برخی از مدارک شامل اطلاعاتی مانند داده های پرسنلی و مشخصات محل کار می باشند. برخی دیگر نیز شواهد و اسنادی هستند که کارگر از آنها برای اثبات ادعای خود استفاده می کند. هر دو گروه از این مدارک باید ارائه شوند تا دادخواست از طرف مرجع مورد نظر رسیدگی شود. در این خصوص ما به اصلی ترین مدارک مورد نیاز برای شکایت از کارفرما بابت اخراج اشاره خواهیم کرد:

  • مدارک هویتی مانند اصل و کپی شناسنامه و کارت ملی
  • فیش حقوقی و قرارداد کاری
  • تهیه یک پرینت از سابقه پرداخت بیمه
  • پرینت از حساب بانکی کارت حقوق
  • مدارک جهت احراز کارکرد و سابقه کاری

ارائه این مدارک از اهمیت زیادی برخوردار است و در رسیدن به نتایج ایده آل تاثیر زیادی دارد. در صورت داشتن وکیل نیز باید این مدارک را به وی ارائه دهید تا در مرجع رسیدگی از آنها به نفع شما استفاده کند.

مدارک لازم برای شکایت از کارفرما در اداره کار

نحوه رسیدگی به شکایت از کارفرما

در صورتی که شکایت در مدت زمان مناسب از طریق مراجع مختلف مانند سامانه جامع روابط کار یا مراجع دیگر ارائه شود، در کوتاه ترین زمان نسبت به رسیدگی به آن اقدام می شود. در حال حاضر صدها پرونده در این خصوص در جریان هستند و بدین منظور باید منتظر اعلام نتیجه باشید.

معمولا روند پرونده شکایت از کارفرما بابت اخراج از طریق کد رهگیری قابل پیگیری می باشد. در نتیجه شما می توانید از این طریق از روند پرونده مطلع شوید. همانطور که ذکر شد کارگر 30 روز فرصت دارد که شکایت خود را ثبت کند.

مکان رسیدگی به شکایت از کارفرما

در دعاوی کارگر و کارفرما مراجعی مانند اداره کار، تعاون و رفاه اجتماعی می توانند در این خصوص اقدام کنند. در هر شهری اداره کار وجود دارد که کارگر می تواند با مراجعه به آن نسبت به ثبت شکایت خود اقدام کند. می توان گفت که مرجع رسیدگی به این نوع شکایات در کوتاه ترین زمان ممکن نسبت به پیگیری پرونده اقدام می کند.

کلام آخر

شکایت از کارفرما بابت اخراج می تواند به شیوه های مختلفی پیگیری شود. سامانه جامع روابط کار و اداره کار می توانند در این خصوص به شکایات شما رسیدگی کنند. باید به این نکته توجه داشته باشید که شکایت از کارفرما دارای شروط خاصی است که باید به آنها قبل از طرح شکایت توجه شود.

بر اساس ماده 27 قانون کار نیز شرایطی وجود دارد که به کارگر اجازه می دهد برای اخراج از کار، از کارفرما شکایت کند. در صورتی که قصور از طرف کارگر وجود داشته باشد و به صورت کتبی نیز به وی هشدار داده شده باشد، حق با کارفرما است.

2/5 - (1 امتیاز)

مرضیه آریاکیا

مرضیه آریاکیا هستم. حدود پنج سال است که در زمینه تولید محتوای سایت فعالیت دارم. سعی دارم که با تحقیق در زمینه مسائل حقوقی بتوانم محتوای یونیک را با توجه به آموزه های حقوقی سایت وکیل از ما در اختیار شما قرار دهم. از این رو نظرات شما در راستای بهبود مقالات می تواند به من کمک فراوانی کند. سپاسگذارم...

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا