چگونه از قاضی شکایت کنم؟ ⚖️【آپدیت 1403】
شکایت از قاضی ممکن است به دلایل مختلفی مانند قصور، تخلفات انتظامی یا تقصیر انجام شود. مواردی همچون عواقب شکایت از قاضی، مدارک لازم برای شکایت از قاضی، شکایت از قاضی از طریق دفاتر خدمات قضایی و نمونه شکایت از قاضی در دادسرای انتظامی قضات در این راستا ممکن است مطرح شوند.
دادسرا و دادگاه انتظامی قضات مسئول رسیدگی به شکایت های ثبت شده از قاضی هستند. امکان ثبت شکایت های حقوقی به صورت آنلاین یا حضوری وجود دارد. همچنین امکان تماس با شماره تلفن دادگاه انتظامی قضات و دادسرا نیز فراهم می باشد.
قضات از افراد تاثیرگذار در صدور رای در مراجع قضایی هستند و ممکن است در این کار مانند تمامی افراد، دچار لغزش و خطا شوند! بر طبق قانون باید قاضی واجد صلاحیت باشد تا بتواند شرط قضاوت کردن در مورد پرونده ها را دارا باشد. اگر قصور و کوتاهی قاضی در صدور رای موجب وارد شدن زیان به شخصی شود، امکان شکایت از وی فراهم است. این زیان باید جبران شود و در نظام حقوقی ایران برای این کار روش هایی پیش بینی شده است.
اگر شما نیز قصد دارید که از قاضی شکایت کنید می توانید در این مورد با بهترین وکیل پایه یک دادگستری در تهران مشورت کنید. وکیل پایه یک با تجربه می تواند در این خصوص به شما بسیار کمک کند و پرونده را به صورت حقوقی دنبال کند. ما در سایت وکیل از ما قصد داریم بهترین وکلا را برای پیگیری پرونده ها به شما معرفی کنیم.
در این مقاله به اینکه چگونه از قاضی شکایت کنیم، خواهیم پرداخت و روش های مختلف شکایت از قاضی را شرح خواهیم داد؛ بنابراین تا انتهای مقاله با ما همراه باشید.
روش های شکایت از قاضی کدامند؟
در خصوص شکایت از قاضی مرجع رسیدگی دادسرای انتظامی قضات است و از این طریق باید پرونده پیگیری شود. همچنین امکان شکایت به صورت حضوری و با مراجعه به دادسرای انتظامی قضات میسر است.
در اصل 171 قانون اساسی آمده است که هرگونه ضرری که به دلیل اشتباه قاضی برای فرد ایجاد شود، باید جبران گردد. به همین دلیل عدالت مقتضی بر این است که قضات نیز باید در صورت قصور و کوتاهی در امر قضاوت، مانند دیگر افراد مجازات شوند. این امر موجب می شود که بتوان از آنها شکایت کرد و در این خصوص به نتیجه رسید.
شکایت از قاضی در دادسرای انتظامی قضات
همانطور که ذکر شد شما می توانید از طریق دادگاه انتظامی قضات شکایت خود را مطرح کنید. باید به این نکته توجه کنید که حتما شکایت باید مرتبط با قاضی باشد؛ چرا که شکایاتی که با وظیفه های قاضی در ارتباط نباشند به هیچ عنوان در دادسرای قضات مورد بررسی قرار نمی گیرند.
در صورتی که قاضی مرتکب جرم کیفری شود نیز دادگاه کیفری مرجع صالح رسیدگی به آن است. دعاوی حقوقی بر علیه قاضی نیز در دادگاه عمومی حقوقی قابل پیگیری هستند.
مراحل شکایت از قضات
از اصلی ترین روش های شکایت از قاضی، مراجعه به دادگاه انتظامی قضات است. در این خصوص تخلفات قضات به دلیل اشتباه و تقصیر در صادر کردن حکم، مورد بررسی قرار می گیرند. مراحل ثبت شکواییه دارای جزییات مختلفی است که باید طی شوند.
جالب است بدانید که شکایت در این خصوص علاوه بر اینکه ممکن است از طرف ذی نفع و یا نماینده وی صورت بگیرد، امکان دارد که از طرف رئیس دیوان عالی کشور یا رئیس قوه قضاییه نیز انجام شود! در هر صورت شاکی باید دو مرحله را در این خصوص طی نماید:
- مرحله اول شکایت از قاضی: در اولین مرحله باید به دادگستری استان مربوطه و دفتر نظارت و ارزشیابی رفتار و عملکرد قضات مراجعه شود. بعد از آن دادسرای انتظامی قضات مرجع رسیدگی به این نوع شکایت محسوب می شود. دادسرا بر اساس قانون باید بعد از اینکه یک شکواییه دریافت کند، پرونده را پیگیری کند.
- مرحله دوم شکایت از قاضی: بعد از محرز شدن تخلفات قاضی در دادسرای انتظامی قضات، به منظور صدور رای در رابطه با شکایت از قاضی به دادگاه انتظامی قضات ارجاع داده خواهد شد. این دادگاه صلاحیت این را دارد که در خصوص تخلفات صورت گرفته از طرف قضات رای نهایی را صادر کند.
با طی کردن این مراحل امکان شکایت از قضات فراهم می شود و پرونده مانند سایر پرونده های قضایی پیگیری می شود. مدت زمان رسیدگی به پرونده بستگی به نوع تخلف دارد که به شاکی اطلاع داده می شود. برای ارائه شکایت باید مدارک مورد نیاز برای اثبات تخلف به دادگاه ارائه شوند.
مدارک لازم برای شکایت از قاضی
طبیعتا به منظور طرح شکایت باید مدارکی به دادگاه ارائه شوند. مدارک لازم برای شکایت از قاضی می توانند نقش زیادی در اثبات تخلف قضات داشته باشند. به همین دلیل قبل از طرح شکواییه باید گردآوری شوند. ما در این بخش به ذکر این مدارک خواهیم پرداخت:
- ارائه مدارک هویتی مانند شناسنامه و کارت ملی
- مدارک برای شکایت از قاضی مانند مستندات نشان دهنده اشتباه و قصور قاضی
- اسناد و مدارکی که در اختیار شاکی هستند که می توانند موجب اثبات موضوع شکایت شوند.
داشتن مدرک در هر دادگاهی می تواند موجب اثبات تخلف شود. به همین دلیل باید در این خصوص نیز مدارک به صورت کامل ارائه شوند. یک پرونده بدون ارائه مدارک در دادسرای انتظامی قضات مورد بررسی نخواهد گرفت و به آن ترتیب اثر داده نخواهد شد. به همین دلیل می توانید برای اثبات تخلف قاضی قبل از اقدام به شکایت، مدارک خود را جمع آوری کنید.
سامانه شکایت از قضات
همانطور که در ابتدای مقاله ذکر شد امروزه امکان طرح شکایت حقوقی به صورت آنلاین و الکترونیکی نیز وجود دارد؛ اما این سوال پیش می آید که برای شکایت از مشکلات شغلی قضات نیز سامانه ای راه اندازی شده است یا نه! در این خصوص باید گفت که متاسفانه سامانه ای برای ثبت شکایت از قاضی وجود ندارد. شما تنها برای طرح شکواییه حقوقی می توانید از طریق سامانه ثنا، ابلاغیه را به صورت اینترنتی ثبت و مشاهده کنید.
در این خصوص یک سامانه مردمی تنها برای ثبت شکایات و تخلفات قضات با شماره 1580، راه اندازی شده است که به صورت شبانه روزی فعال است. این کار در جهت ارائه خدمات مطلوب به افراد مراجعه کننده به دستگاه قضایی صورت گرفته و روزانه گزارشات مختلفی در این خصوص دریافت می کند.
اگر کسی از عملکرد دادسرا ناراضی است و قصد دارد در این خصوص شکایتی را مطرح کند می تواند به سایت دادستانی کل کشور با آدرس dadsetani.ir مراجعه کند. در این سایت از بخش میز خدمت الکترونیکی امکان انتخاب گزینه «اعتراض به عملکرد دادسرا» وجود دارد. این شیوه برای شکایت از قضات صرفا باید در خصوص مقاماتی باشد که در دادسرا مشغول به فعالیت هستند و برای ثبت شکایت از قضات فعال در مراجع حقوقی مناسب نیست.
به منظور شکایت در خصوص روند دادرسی در قوه قضایی نیز یک سامانه به آدرس same.eadl.ir وجود دارد که تحت عنوان «سامانه سامع قوه قضایی» قابل دسترسی است. از این طریق نیز می توانید در خصوص روند دادرسی شکایت خود را در این سامانه مطرح کنید.
روش پیگیری شکایت از قضای به چه شکل می باشد؟
همانطور که ذکر شد تنها مرجع رسیدگی به تخلفات شغلی قضات، دادسرای انتظامی قضات است. اگر بر اساس شکایت و مدارک، عملکرد قاضی موجب شدهباشد که به شاکی زیانی وارد شود؛ این موضوع قابل پیگیری است.
با توجه به مطالب ذکرشده امکان مراجعه حضوری برای ثبت شکایت از قاضی وجود دارد. تنها کافی است که مدارک خود را به دادسرای انتظامی قضات ارائه دهید. در این صورت می توانید به صورت حضوری یا تلفنی نسبت به پیگیری شکایت اقدام کنید. حتی این امکان وجود دارد که از طریق پست مدارک خود را برای دادسرای انتظامی ارسال کنید. همچنین یک شماره تلفن به منظور پیگیری شکایت از قضات وجود دارد که می توانید از طریق تماس با آن از روند پرونده مطلع شوید.
اگر شکایت خود را از طریق سامانه دادستانی کل کشور ثبت کنید نیز می توانید این شکایت را پیگیری کند. بدین منظور می توانید با شماره 02138582183 تماس بگیرید و از جزییات شکایت با خبر شوید.
شماره تلفن برای شکایت از قاضی
با توجه به مطالبی که ذکر شد علاوه بر امکان طرح شکواییه در دادگاه حقوقی و کیفری، می توان به منظور شکایت از عملکرد سوء قاضی نیز شکایت خود را در دادسرای انتظامی قضات نیز پیگیری کرد. به همین دلیل به منظور شکایت از قضات در تهران می توانید با شماره های 02138582297 و یا 02138582208 در تماس باشید. شماره رسیدگی به این مسائل در استان های مختلف متفاوت می باشد.
کلام آخر
ما در این مقاله در خصوص شکایت از قاضی و روش های آن مطالبی را ذکر کردیم. همانطور که ذکر شد اگر شکایت در خصوص مسائل شغلی قاضی مانند قصور و کوتاهی وی در صدور رای باشد، مرجع رسیدگی به آن دادسرای انتظامی قضات است و رای نهایی نیز از طریق دادگاه صادر می شود. برخی از افراد دارای شکایت های حقوقی و کیفری هستند که باید از طریق مراجع صالح آن را پیگیری کنند.
با توجه به نوع شکایت از قضات، روش های مختلفی برای آن در نظر گرفته شدهاست. امکان ثبت شکواییه به صورت آنلاین نیز وجود دارد. بسیاری از پرونده های قضایی در این خصوص از طریق سامانه هایی مانند ثنا پیگیری می شوند.