دانستنی های حقوقی

چگونه از صاحب کار شکایت کنم؟ ⚖️【آپدیت 1403】

شکایت صاحب کار یا کارفرما به روش های مختلفی قابل انجام است که ما در این خصوص در این مقاله صحبت خواهیم کرد. مواردی مانند مدارک لازم برای شکایت از کارفرما در اداره کار، نحوه شکایت از کارفرما در سایت اداره کار، مراحل شکایت از کارفرما بدون قرارداد و شکایت از کارفرما بابت اخراج نیز در این رابطه مطرح می شوند.

منظور از صاحب کار در بین عامه، همان کارفرما است. افرادی که در شرکت ها و کسب و کار ها مشغول کار هستند و حقوق دریافت می کنند، کارفرما دارند. ممکن است بین صاحب کار و فرد شاغل اختلافاتی به وجود آید. به عنوان مثال امکان دارد که کارفرما کارگر یا کارمند را اخراج کند که در این صورت بحث شکایت از کارفرما پیش می آید. بهتر است در هنگام طرح شکایت به مراجع قضایی از اصطلاح «کارفرما» استفاده شود.

اگر شما هم با این مشکل مواجه هستید و قصد دارید که از صاحب کار خود شکایت کنید بهتر است در این راستا با بهترین وکیل پایه یک دادگستری در مشهد مشورت کنید. ما در سایت وکیل از ما سعی داریم بهترین وکلا را در این خصوص به شما معرفی کنیم. از طریق مشورت با وکلا می توانید در مسیر طرح شکایت زودتر به نتیجه برسید.

دلایل مختلفی وجود دارد که بر اساس آن کارگر یا کارمند تصمیم می گیرد که از کارفرمای خود شکایت کند. کارفرما به عنوان صاحب کار دارای وظایفی است که عدم عمل به آنها می تواند منجر به شکایت علیه وی شود. مثلا وی وظیفه دارد در برابر کارهایی که کارگر برای وی انجام می دهد، حقوق وی را در موعد مقرر پرداخت کند.

برای شکایت از کارفرما کجا برم؟

به منظور شکایت از صاحب کار ممکن است دلایل مختلفی مانند عدم پرداخت دستمزد و حقوق، مزایا، عیدی، عدم پرداخت بیمه یا اخراج وی بدون دلیل وجود داشته باشند. در این حالت است که کارگر یا کارمند می تواند از کارفرمای خود شکایت کند. در این راستا وی می تواند از این طریق حق و حقوق قانونی خود را از وی مطالبه کند. امروزه ثبت شکایت به صورت الکترونیکی قابل انجام است و نیازی به مراجعه حضوری نیست. ما در ادامه به این موضوع اشاره خواهیم کرد.

برای شکایت از کارفرما کجا برم؟

سامانه و سایت شکایت از صاحب کار

در سال 1395 امکان ثبت الکترونیکی شکایات کیفری و حقوقی برای همه فراهم شد. قشر کارگر نیز رفته رفته به حق و حقوق خود آشنایی بیشتری پیدا کردند و مراجعات آنها به اداره کار نیز طبیعتا بیشتر شد. پرونده های متعددی در این زمینه به جریان افتاد که حجم بسیار زیادی داشتند. بدین منظور وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی تصمیم گرفت در این زمینه یک سامانه طراحی کند و برای اولین بار آن را به صورت آزمایشی در تهران اجرا کند.

هدف از این کار ثبت الکترونیکی قراردادهای کار بین صاحب کار و کارفرما می باشد. این سامانه در تاریخ 22 بهمن 1398 برای کل کشور راه اندازی شد. سامانه جامع می تواند در حیطه های درون سازمانی و ارباب رجوع کاربرد داشته باشد. 30 نوع خدمت از طریق آن به منظور تسهیل در روابط کاری قابل ارائه است. شما می توانید با مراجعه به سایت به آدرس prkar.mcls.gov.ir شکایت خود را ثبت کنید؛ اما قبل از این کار باید مراحلی طی شوند که در ادامه به آنها اشاره خواهیم کرد.

مراحل ثبت شکایت از صاحب کار از طریق سامانه

شما می توانید از سامانه جامع روابط کار وزارت تعاون برای ثبت شکایت خود استفاده کنید. به منظور ثبت شکایت از این طریق شما باید مراحلی را سپری کنید که در ادامه به آنها اشاره خواهیم کرد:

  • احراز هویت کارگر یا کارمند: با مراجعه به دفتر پیشخوان و ارائه مدارک هویتی پیامکی برای فرد متقاضی ارسال می شود. با استفاده از مد ملی و رمز عبوری که برای وی ارسال شده است، می توان به سامانه شکایت اداره کار وارد شد.
  • ورود به سامانه جامع روابط کار: بعد از دریافت رمز عبور می توانید از طریق کد ملی و رمز عبور، وارد سامانه شوید. در این حالت امکان ثبت شکایت از کارفرما نیز از طریق این سامانه وجود دارد.

با توجه به مراحل ذکرشده اصلی ترین مرحله در این شیوه از شکایت از صاحب کار، احراز هویت در دفاتر پیشخوان است. این مرحله قبلا به صورت الکترونیکی نیز امکان پذیر بود؛ اما در حال حاضر از طریق دفتر پیشخوان قابل انجام می باشد.

مدارک لازم ثبت شکایت از طریق سامانه جامع روابط کار

به منظور ثبت شکایت از کارفرما باید مدارک مختلفی ارائه شوند. به همین منظور ما در این قسمت به شرح مدارک لازم ثبت شکایت از طریق این سامانه خواهیم پرداخت:

  • کارگر و شخص حقیقی: کارت ملی و کارت پایان خدمت
  • اتباع بیگانه: ارائه کد فراگیر اتباع
  • کارفرمای شخص حقیقی: کارت ملی، گواهی پایان خدمت، جواز کسب، پروانه کسب، هر گونه جواز فعالیت به صورت صنفی
  • کارفرمای حقوقی: کارت ملی مدیر عامل شرکت، عکس آخرین روزنامه رسمی که در آن نشانی و نام مدیر عامل ذکر شده باشد.

همانطور که مشاهده می کنید به منظور شکایت از صاحب کار، کارگر باید کارت ملی و کارت پایان خدمت ارائه دهد. اتباع بیگانه نیز به جای ارائه این مدارک می توانند کد فراگیر اتباع را ارائه دهند. بعد از اینکه این مدارک تکمیل شدند باید به دفتر پیشخوان برای ثبت نام مراجعه کنید.

مدارک لازم ثبت شکایت از طریق سامانه جامع روابط کار

مدت زمان رسیدگی به شکایت از کارفرما

با توجه به موضوع شکایت، مدت زمان رسیدگی به شکایت از صاحب کار نیز تعیین می شود. به منظور برآورده شدن مطالبات کارگران ممکن است زمان مشخصی توسط قانونگذار تعیین شود. به همین دلیل باید بعد از ثبت شکایت منتظر تعیین زمان برای رسیدگی به آن باشیم.

کلام آخر

در این مقاله به روش شکایت از صاحب کار اشاره شد. در حوزه روابط بین کارفرما و کارگر ممکن است اختلافاتی پیش آید که موجبات تنظیم شکایت را فراهم کند. عدم پرداخت به موقع حقوق و دستمزد، عدم پرداخت حق بیمه کارگر و … از این موارد هستند. به همین دلیل باید روش هایی برای ثبت شکایت وجود داشته باشد. سامانه جامع روابط کار وزارت تعاون بدین منظور طراحی شده است؛ اما قبل از ورود به آن باید از طریق دفاتر پیشخوان نسبت به احراز هویت اقدام کرد.

5/5 - (1 امتیاز)

مرضیه آریاکیا

مرضیه آریاکیا هستم. حدود پنج سال است که در زمینه تولید محتوای سایت فعالیت دارم. سعی دارم که با تحقیق در زمینه مسائل حقوقی بتوانم محتوای یونیک را با توجه به آموزه های حقوقی سایت وکیل از ما در اختیار شما قرار دهم. از این رو نظرات شما در راستای بهبود مقالات می تواند به من کمک فراوانی کند. سپاسگذارم...

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا