دانستنی های حقوقی

چگونه از صرافی شکایت کنم؟⚖️【آپدیت 1403】

شکایت از صرافی متخلف طبق قانون از شیوه های مختلفی امکان پذیر است. در این رابطه مواردی مانند تلفن شکایت از صرافی، شکایت از صرافی ارز دیجیتال و تلفن صنف صرافی ها مطرح می شوند. اولین چیزی که برای شکایت به ذهن خطور می کند، داشتن شماره ای برای شکایت و انتقاد است. به همین دلیل بسیاری از افراد به دنبال پیدا کردن شماره شکایت از صرافی هستند.

همانطور که می دانید بر اساس قانون، فعالیت در صرافی تجارت محسوب می شود و فرد صراف تاجر می باشد. به دلیل اینکه هدف از صرافی کسب درآمد و سود است، بدیهی است که ممکن است تخلفاتی در این خصوص مطرح شود. ما در مقاله «چگونه از صرافی ارز دیجیتال شکایت کنیم؟» به نحوه شکایت از صرافی های رمز ارز نکاتی را ذکر کرده ایم.

اگر شما نیز با چنین مشکلی مواجه هستید و قصد دارید از صرافی شکایت کنید، می توانید قبل از آن با بهترین وکیل تهران مشورت کنید. ما در سایت وکیل از ما به معرفی وکلای با تجربه در زمینه های مختلف می پردازیم. در این صورت شما می توانید از بین وکلای معرفی شده یک وکیل حاذق را انتخاب کنید. به منظور آشنایی با مراحل شکایت از صنف هایی مانند صرافی باید قبل از هر چیز بدانیم کار صرافی چیست که در ادامه به آن خواهیم پرداخت.

صرافی چیست؟

یکی از واحد های مالی و پولی که زیر نظر بانک مرکزی در خصوص مراودات مالی فعالیت می کند، صرافی (currency exchange) نام دارد. این واژه در به معنی داد و ستد است و می توان گفت که ریشه در بانکداری امروزی دارد. مواردی مانند مبادله پول کاغذی (ارز)، خرید و فروش سکه و طلا و حوالجات در یک صرافی انجام می شوند. می توان گفت که خرید و فروش سکه از مبادلات فرعی صرافی به شمار می آید.

نرخ ارز های خارجی را بانک مرکزی تعیین می کند. این نرخ به صورت روزانه در اختیار صرافی ها قرار می گیرد تا روی تابلو درج شود و مشتریان آن را ببیند. مسلما در این حوزه ممکن است تخلفاتی صورت بگیرد که منجر به شکایت از صرافی شود. قبل از اینکه اقدام به شکایت کنیم باید با تخلفات رایج صرافی ها آشنا شویم تا نسبت به پیگیری شکایت خود اقدام کنیم.

تخلفات رایج صرافی ها

یکی از حساس ترین موضوعات اقتصادی در کشور، موضوع ارز و بازار ارز است. به ویژه در شرایط تحریم اهمیت مبادلات ارزی و تحولاتی که در این راستا به وجود می آیند، بیشتر می شود. بیشتر مواقع در زمانی که التهابات ارزی ایجاد می شوند، احتمال بروز تخلف در صنف صرافی وجود دارد. به همین دلیل باید در این خصوص بازنگری هایی به صورت جدی انجام شود. برخی از تخلفات این صنف در التهابات بازار تاثیر مستقیم دارند. برخی نیز تنها محدود به خرید و فروش های جزئی به مشتریان است. در هر صورت امکان شکایت از صرافی در هر دو حوزه وجود دارد. تخلفات صرافی ها عبارتند از:

  • افزایش میزان سرمایه صرافی از منابع غیر مجزا
  • فروش یا واگذاری اجازه نامه فعالیت صرافی
  • عدم توجه به تمدید مجوز صرافی
  • تخلفات در دستورالعمل های اجرایی مرتبط با پولشویی
  • ارائه اطلاعات نادرست به بانک مرکزی
  • عدم اقدام به احراز هویت مشتری برای عمل به قانون مبارزه با پولشویی
  • عدم ثبت اطلاعات فعالیت صرافی در سامانه بانک مرکزی
  • افزایش میزان بدهی افراد مالک صرافی
  • عدم ارسال گزارشات در خصوص صورت های مالی حسابرسی در موعد مقرر
  • انجام فعالیت در دوره منقضی شدن اجازه نامه فعالیت
  • استفاده از دستگاه کارتخوان ریالی در خصوص حساب های غیر حساب صرافی در محل آن
  • خرید و فروش رمز ارز بر خلاف مقررات بانک مرکزی
  • دریافت و نگهداری از وجه های ارزی یا ریالی به صورت امانی
  • ایجاد دفاتر مستقل
  • عدم استفاده از حسابرس مستقل از جامعه حسابداران رسمی
  • داشتن سهم در صرافی های غیر مجاز
  • انجام فعالیت های خارج از فعالیت صرافی

این تخلفات بیشتر جنبه عمومی دارند و ممکن است صرافی ها در راستای ارائه خدمات به مردم عادی تخلفات متعددی انجام دهند. امروزه به دلیل دیجیتال شدن صرافی ها و داد و ستد ارز های دیجیتال تخلفات صرافی ها بیشتر گزارش می شوند.

تخلفات رایج صرافی ها

روش شکایت از صرافی به چه صورت است؟

به دلیل اینکه صرافی در بازار معاملات پولی و ارزی فعالیت دارد باید زیر نظر بانک مرکزی مبادلات خود را انجام دهد. طبعا باید مجوز فعالیت خود را نیز از این سازمان دریافت کند. به همین دلیل شکایت از صرافی باید از طریق بانک مرکزی نیز پیگیری شود. البته باید به این موضوع اشاره شود که اتحادیه و کانون صنف صرافان نیز می تواند مرجع مناسبی برای شکایت از تخلفات صرافی به شمار آید. در این خصوص باید مدارک مورد نیاز به این صنف برای شکواییه ارائه شوند.

1- شکایت از صرافی از طریق کانون صرافان

کانون یا اتحادیه صرافان به منظور جلوگیری از تخلفات صرافان حق و مجوز بازرسی از این صنف را دارد. در نتیجه می تواند عملکرد اعضا را بررسی و به شکایات مردمی رسیدگی کند. در صورت داشتن شکایت از صرافی باید شکواییه به همراه تمامی مدارک به اتحادیه صرافان ارائه شود. این مدارک در کمیته داوری بررسی می شوند.

مدت زمان رسیدگی به چنین پرونده ای دو هفته است و بعد از آن نتیجه از طریق کانون صرافان اعلام می شود. همانطور که گفته شد صرافی ها باید زیر نظر بانک مرکزی فعالیت کنند. از این رو مرجع بالاتر برای رسیدگی به شکایات مردمی، بانک مرکزی می باشد. شاکی می توان به صورت همزمان از طریق کانون صرافان و بانک مرکزی نسبت به شکایت اقدام کند.

2- شکایت از صرافی از طریق بانک مرکزی

همانطور که ذکر شد بانک مرکزی وظیفه دارد که بر عملکرد فعالان بازار پول کشور نظارت داشته باشد. این مرکز از مراجع صالح برای ثبت شکایت های مردمی از صرافی می باشد. بدین منظور امکان مطرح کردن شکایت در سایت بانک مرکزی به آدرس cbi.ir وجود دارد. با ورود به سایت می توانید از طریق بخش ثبت شکایت اقدام کنید.

بعد از ثبت شکایت از طریق سایت یک کد رهگیری برای شما ارسال می شود که می توانید از طریق آن از روند رسیدگی به شکایت آگاه شوید. باید به این نکته توجه شود که برخی از افراد از طریق مراجع قضایی نسبت به طرح شکواییه اقدام می کنند. اگر از این طریق پرونده در مراجع قضایی در جریان باشد دیگر امکان ثبت تخلف در سایت بانک مرکزی را نخواهید داشت.

3- شکایت از صرافی از طریق مراجع قضایی

برخی از افراد تمایل دارند که شکایت از صرافی را به صورت جدی تری در مراجع قضایی دنبال کنند. در این صورت فرد باید یک دادخواست به دادگاه ارائه کند که در آن تمامی مدارک و مستندات مبنی بر تخلف صرافی نیز ارائه شوند. با ثبت شکواییه، مراحل قضایی مانند ارسال ابلاغیه، مشخص شدن جلسه رسیدگی، صدور حکم، تجدید نظرخواهی و رای نهایی نیز باید طی شوند. در پایان رای صادره به دایره اجرای احکام فرستاده می شود تا مطابق قانون با صرافی متخلف برخورد شود.

شکایت از صرافی از طریق مراجع قضایی

روش مبادله پول و خرید و فروش ارز با کمترین ضرر و زیان

باید به این نکته اشاره شود که گاهی عدم تجربه کافی در راستای مبادلات پولی و خرید و فروش ارز موجب می شوند که شخص ضرر کند. در این حالت ممکن است شخص در جهت شکایت از صرافی اقدام کند. بهتر است در این خصوص به چند نکته دقت شود که عبارتند از:

  • اطمینان از انجام معاملات در صرافی قانونی
  • کسب اطلاع دقیق از قیمت ارز و مراجعه به صرافی
  • دقت به قیمت روز روی تابلوهای صرافی
  • مراجعه به شعب معرفی شده توسط بانک مرکزی برای خرید و فروش مبالغ زیاد ارز
  • دریافت رسید معتبر در هر مبادله در صرافی

مشورت با وکیل در خصوص شکایت از صرافی

با توجه به موارد ذکرشده کمتر این امکان وجود دارد که در معاملات خود در صرافی ضرر کنید. در صورتی که با این وجود نیز تخلفاتی از صرافی را مشاهده کردید می توانید از طریق مشورت با وکیل باتجربه، مراحل شکایت از صرافی را به صورت قانونی در دادگاه طی کنید؛ البته همانطور که گفته در مرحله اول بهتر است این موضوع نزد کانون صرافان پیگیری شود. بعد از آن مراجعه به بانک مرکزی که مرجع رسیدگی به تخلفات صرافی است، پیشنهاد می شود. در ادامه و در صورت عدم نتیجه از طریق موارد ذکر شده می توانید از طریق وکیل دادگستری مراحل شکایت از صرافی را طی کنید.

کلام آخر

اینکه چگونه از صرافی شکایت کنیم و نحوه شکایت به چه صورت است، در این مقاله ذکر شد. امروزه به دلیل نوسانات قیمت ارز ممکن است تخلفاتی از طرف صرافی ها رخ دهد. بیشتر تخلفات صورت گرفته از طرف صرافی هایی است که مجوز فعالیت قانونی ندارند؛ زیرا همانطور که گفته شد برخی از صرافی ها برای دریافت مجوز قانونی اقدام نمی کنند و به همین دلیل تخلفاتی در این خصوص صورت می گیرد. بهتر است قبل از هر چیز از قانونی بودن فعالیت صرافی مطمئن شویم.

فعالیت در زمینه مبادلات ارزی و پولی نیازمند تجربه و مهارت در این خصوص است. عدم داشتن تجربه در این زمینه می تواند منجر به کلاهبرداری از طرف صرافی شود. در این صورت فرد باید نسبت به طرح شکواییه از صرافی مورد نظر اقدام کند. این مرحله از طریق مراجعی مانند اتحادیه صرافان، بانک مرکزی و مراجع قضایی پیگیری می شود.

4.3/5 - (3 امتیاز)

مرضیه آریاکیا

مرضیه آریاکیا هستم. حدود پنج سال است که در زمینه تولید محتوای سایت فعالیت دارم. سعی دارم که با تحقیق در زمینه مسائل حقوقی بتوانم محتوای یونیک را با توجه به آموزه های حقوقی سایت وکیل از ما در اختیار شما قرار دهم. از این رو نظرات شما در راستای بهبود مقالات می تواند به من کمک فراوانی کند. سپاسگذارم...

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا