دانستنی های حقوقی

چگونه از گران فروشی شکایت کنم؟ ⚖️【آپدیت 1403】

شکایت از گران فروشی اصناف با شیوه های مختلفی انجام می شود. در این خصوص ممکن است مواردی مانند شماره تلفن شکایت از گران فروشی، ثبت شکایت گرانفروشی اینترنتی، شکایت گران فروشی به تعزیرات و تلفن شکایت از سوپرمارکت ها ممکن است مطرح شوند. هر کدام از اصناف ممکن است تخلفاتی در حوزه گرانفروشی و کم فروش انجام دهند. به همین دلیل مراجعی برای رسیدگی به این نوع شکایات در نظر گرفته شده است.

نوسانات ارز و افزایش بی رویه قیمت ها به صورت لحظه ای موجب شده اند که شکایاتی از طرف مردم در خصوص گرانفروشی ارائه شود. تورم نقش زیادی در افزایش قیمت کالا و خدمات دارد و این موضوع را در کشور ما به مسئله جدی تبدیل کرده است. بازه زمانی افزایش قیمت ها بستگی به میزان تورم دارد و بر همین اساس تعیین می شود.

گاهی برخی از فروشنده ها به اصطلاح از آب گلال آلود ماهی می گیرند و قیمت ها را بیش از آنچه که هست روی کالاها درج می کنند. اگر شما نیز در این مورد شکایت دارید و یا قصد دارید سوالات خود را در این زمینه مطرح کنید می توانید با بهترین وکیل پایه یک دادگستری در کرج در این خصوص مشورت کنید.

وکیل می تواند با توجه به تجربیات خود و تحصیلات مرتبط در این زمینه، بهترین راهنمایی را به شما ارائه دهد. ما در سایت وکیل از ما قصد داریم بهترین وکلا در این زمینه را به شما معرفی کنیم.

تعریف گرانفروشی

قبل از اینکه بدانیم روش شکایت از گران فروشی به چه شکل است، باید تعریف دقیقی از آن را ارائه دهیم. بر اساس ماده 2 قانون تعزیرات حکومتی، اصطلاح گران فروشی به ارائه و عرضه کالا و خدمات با نرخی بیشتر از مبالغ تعیین شده از طرف مراجع رسمی، گفته می شود. در این خصوص مقررات و ضوابط قیمت گذاری توسط فروشنده اجرا نمی شوند.

علاوه بر تعریف ذکرشده در ماده 57 قانون نظام صنفی نیز یک تعریف مشابه از گرانفروشی آمده است. در این ماده های قانونی به اینکه افزایش بها موجب زیان خریدار می شود، اشاره شده است. بر طبق بند ب ماده 1 قانون تشدید مجازات محتکران نیز ذکر شده است که عرضه و فروش کالا بیشتر از نرخ مصوب و متعارف مصداق گرانفروشی می باشد.

گاهی گرانفروشی در مورد کالاهای دولتی نیز که توسط فروشگاه عرضه می شوند، نیز اتفاق می افتد. می توان گفت که اشتراک بین این تعاریف، این است که عرضه کننده، کالا و خدمات را بیشتر از قیمت عرف به فروش می رساند.

آیا گرانفروشی جرم محسوب می شود؟

در صورتی که در قانون برای فعل یا ترک فعلی مجازات تعیین شده‌باشد، آن مورد جرم محسوب می شود. به همین دلیل در خصوص شکایت از گران فروشی باید گفت که این عمل جرم است و می توان در صورت مشاهده، نسبت به آن شکواییه طرح کرد. همانطور که ذکر شد قوانین متعددی در این خصوص وجود دارند که جرم بودن آن را تایید می کنند. در قانون نظام صنفی تخلاف فروشندگان ارائه شده اند که با دانستن آن ها می توان علیه گرانفروشی شکایت کرد.

آیا گرانفروشی جرم محسوب می شود؟

تخلفات فروشندگان بر اساس قانون نظام صنفی

به منظور شکایت از گران فروشی باید در مورد تخلفات فروشندگان نیز اطلاعاتی را کسب کنیم. در این خصوص به قانون نظام صنفی مراجعه می کنیم و با این تخلفات آشنا خواهیم شد:

  • گران فروشی
  • احتکار کالا
  • عدم درج قیمت روی کالا
  • کم فروشی
  • عرضه کالا خارج از شبکه
  • تقلب در خصوص فروش کالا
  • عدم اجرای ضوابط مربوط به قیمت گذاری کالا
  • عدم صدور صورتحساب برای فروش کالا

میتوان گفت که بیشتر تخلفات فروشندگان با گران فروشی در ارتباط هستند. یکی از تخلفاتی که بیشتری میزان شکایت مردمی را دارند، گران فروشی است که باید از طریق مراجع مربوطه پیگیری شود.

شکایت از گران فروشی فروشگاه های اینترنتی

همانطور که می دانید امروزه علاوه بر فروشگاه هایی که به صورت حضوری کالای خود را به فروش می رسانند، فروشگاه هایی نیز وجود دارند که به صورت اینترنتی فعالیت می کنند. با گسترش استفاده از اینترنت نیز این نوع فروشگاه ها مشتریان بیشتری به خود جذب کردند.

بیشتر مردم انتظار دارند که فروشگاه های اینترنتی قیمت های کمتری را برای فروش کالا و خدمات ارائه دهند یا اینکه قیمت های مصوب را برای فروش محصولات خود به کار ببرند؛ اما باید گفت که در حال حاضر برخی از فروشگاه های اینترنتی نیز نسبت به گرانفروشی اقدام می کنند.

این مورد تفاوتی با گرانفروشی فروشگاه های عادی مانند سوپرمارکت ها ندارد. به همین دلیل با شیوه های قانونی امکان شکایت از گران فروشی در این زمینه نیز وجود دارد. این نوع شکایت از گران فروشی فروشگاه های اینترنتی می تواند از طریق پلیس فتا پیگیری شود.

شکایت از گران فروشی سوپرمارکت

شکایت از گران فروشی سوپر مارکت یکی از مواردی است که باید به آن بپردازیم. مردم برای تامین مواد غذایی مورد نیاز خود به صورت روزمره با فروشگاه هایی مانند سوپر مارکت در ارتباط هستند. نظارت سختی روی قیمت گذاری سوپر مارکت ها وجود دارد؛ با این حال گاهی اوقات شاهد تخلفات در این مراکز هستیم. به همین دلیل باید با راه های شکایت از گران فروشی سوپر مارکت آشنا باشیم.

شکایت از گران فروشی مغازه دار

یکی دیگر از مواردی که باید به آن اشاره شود، شکایت از گران فروشی مغازه دار است. مغازه داران ممکن است کالا و خدمات متنوعی را ارائه دهند. به همین دلیل این موضوع باید مد نظر قرار بگیرد که در این رابطه نیز امکان تخلف وجود دارد. تعزیرات حکومتی وظیفه دارد که از این مراکز بازدید کند و در صورت گرانفروشی با آن واحد برخورد قانونی شود. بیشتر وقت ها گران فروشی ها از طریق گزارشات مردمی به سازمان تعزیرات ارائه می شوند.

مجازات گران فروشی چیست؟

همانطور که گفته شد گرانفروشی یک تخلف و جرم بارز است که طبیعتا برای آن مجازات هایی تعیین شده است. بر طبق ماده 2 قانون تعزیرات حکومتی، مجازات هایی برای مجرمان گران فروشی وجود دارد. این مجازات ها بعد از طرح شکایت از گران فروشی در صورت اثبات، اجرا می شوند. گران فروشی بر اساس این قانون بر طبق میزان تخلف واحد های مختلف دارای مراحلی به شرح زیر می باشد.

شکایت از گران فروشی تا 20 هزار ریال

در صورتی که شکایت از گران فروشی برای مبالغی تا 20 هزار ریال باشد،  مراحل مختلف باید طی شوند. این مبلغ ممکن است با توجه به تورم سالانه، هر ساله تعیین شود. بر همین اساس در مراتب مختلف، قانون عملکرد های مختلفی دارد.

  1. مرتبه اول: اقدام به تشکیل پرونده
  2. مرتبه دوم: زدن مهر تخلف به واحد مورد نظر با عنوان تخلف اول
  3. مرتبه سوم: جریمه از 5 هزار ریال تا میزان 5 برابر گران فروشی و مهر زدن به واحد مورد نظر با عنوان تخلف دوم
  4. مرتبه چهارم: جریمه از 10 هزار ریال تا 10 برابر گران فروشی و قطع همه یا برخی از خدمات دولتی از واحد مربوطه از 1 الی 6 ماه و مهر تخلف سوم
  5. مرتبه پنجم: اخذ جریمه مانند مرحله قبل و از 1 الی 6 ماه تعطیلی موقت و نصب بنر گران فروش!
  6. مرتبه ششم: تعطیلی و لغو پروانه واحد مورد نظر

شکایت از گران فروشی برای مبالغی مانند 20 هزار ریال تا 200 هزار ریال، 200 هزار ریال تا یک میلیون ریال و بیش از یک میلیون ریال دارای مراتب مختلفی است.

مراحل رسیدگی به گران فروشی در سازمان تعزیرات حکومتی

مرجع اصلی رسیدگی به شکایت از گران فروشی، سازمان تعزیرات حکومتی می باشد. این مرجع صلاحیت رسیدگی به چنین پرونده ایی را دارد. فرقی ندارد که تخلفات اصناف در چه رابطه باشند، در هر صورت باید از طریق این سازمان بررسی شوند. بدین منظور تخلفات در هیات های بدوی و تجدید نظر باید رسیدگی شوند.

مراحل رسیدگی به گران فروشی در سازمان تعزیرات حکومتی

مراحل رسیدگی به گران فروشی در شعبه بدوی

به منظور شکایت از گران فروشی ممکن است تخلف در دادگاه بدوی رسیدگی شود. گزارشات اتحادیه، سازمان بازرسی کل کشور، سازمان بازرگانی، انجمن های حمایت از حقوق مصرف کننده و شکایت افراد حقیقی و حقوقی در این خصوص باید بررسی شوند. کارشناسان سازمان تعزیرات در مدت زمان 15 روز از زمان ارائه شکایت، نظر خود را اعلام می کنند و پرونده به شعبه بدوی می رود.

مراحل رسیدگی به گران فروشی در شعبه تجدید نظر

در صورتی که رای نهایی صادرشده از طرف شعبه بدوی مبنی بر این باشد که شخص باید بیش از 5000 ریال جریمه پرداخت کند، متهم می تواند نسبت به رای اعتراض کند. در این حالت تقاضای تجدید نظر باید در شعبه تجدید نظر ارائه شود. افرادی مانند محکوم علیه، روسای شورای اصناف، اعضای کمیسیون هماهنگی تعزیرات و … ممکن است در این دادگاه با رای شعبه محکوم شوند.

شکایت از گران فروشی از طریق سایت

به منظور شکایت از گران فروشی می توان از طریق سامانه آنلاین اقدام کرد. در این صورت باید به بخش شکایات مردمی سایت سازمان حمایت از حقوق مصرف کننده و تولید کننده مراجعه شود. دو آدرس 124 و cppo.mimt.gov.ir  بدین منظور در دسترس هستند.

کلام آخر

امروزه به دلیل افزایش بی رویه قیمت های کالا و خدمات، گران فروشی نیز بیشتر از قبل به چشم می خورد. به همین منظور ما در این مقاله به روش های شکایت از گران فروشی پرداختیم. در این خصوص سازمان تعزیرات حکومتی یکی از مراجع مهم در این زمینه محسوب می شود. همچنین از طریق سامانه های مختلف که در راستای حمایت از حقوق مصرف کننده فعالیت دارند، این نوع شکایات قابل پیگیری هستند.

4.7/5 - (3 امتیاز)

مرضیه آریاکیا

مرضیه آریاکیا هستم. حدود پنج سال است که در زمینه تولید محتوای سایت فعالیت دارم. سعی دارم که با تحقیق در زمینه مسائل حقوقی بتوانم محتوای یونیک را با توجه به آموزه های حقوقی سایت وکیل از ما در اختیار شما قرار دهم. از این رو نظرات شما در راستای بهبود مقالات می تواند به من کمک فراوانی کند. سپاسگذارم...

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا