دانستنی های حقوقی

چگونه از ضرب و جرح شکایت کنم؟ ⚖️【آپدیت 1403】

شکایت از ضرب و جرح، یکی از انواع شکایت است که از طریق مراجع قضایی قابل پیگیری می باشد. در این زمینه، اغلب مواردی مانند شکایت ضرب و شتم پزشک قانونی، شکایت ضرب و جرح عمدی، مدت زمان شکایت ضرب و جرح و مراحل شکایت ضرب و جرح همسر مطرح خواهند شد. ضرب و جرح، اصطلاحی است که در خصوص آسیب بدنی به کار برده‌ می شود. این کار، موجب می شود که یکی از اعضای بدن دچار آسیب شود. به همین دلیل، در قانون برای آن مجازات تعیین شده است.

اصطلاح ضرب و شتم، اغلب برای خشونت های خانگی کاربرد دارد که بین زوجین اتفاق می افتد. در صورتی که فرد شاکی زوجه باشد، می تواند به دلیل عسر و حرج درخواست طلاق دهد. زنان معمولا قربانی خشونت های خانگی هستند و آمار آن نیز روز به روز در حال افزایش است. شکایت از ضرب و شتم همسر، باید از طرف دادگاه خانواده پیگیری شود.

روش مطرح کردن شکایت از ضرب و جرح

ضرب و جرح، ممکن است به صورت عمدی یا سهوی باشد. طبیعتا، در صورتی که عمدی بودن آن اثبات شود با فرد مجرم بر اساس قانون برخورد می شود. مسائلی مانند اختلافات خانوادگی، مشکلات مالی و …می توانند از دلایل ضرب و جرح به شمار آیند. ضرب و جرح در نزاع های خانوادگی یا خیابانی، بیشترین آمار را به خود اختصاص داده‌ است. برای شکایت از ضرب و جرح، باید با روش مطرح کردن آن آشنایی داشته باشیم. برخی از شکایات جنبه کیفری دارند، به این معنی که برای آنها مجازات تعیین می شود و فرد خاطی مجرم شناخته می شود. به منظور طرح شکایات کیفری، باید از طریق مراجع قضایی یک شکواییه ارائه شود.

ضرب و جرح چیست؟

تهیه و تنظیم شکواییه، یکی از تشریفات مهم در این مراجع است که باید به مرجع مورد نظر ارائه شود. دفاتر خدمات الکترونیک قضایی، برای دریافت شکواییه ها آماده خدمات دهی هستند. بعد از ارائه شکواییه به دفتر خدمات قضایی، آن به دادسرا ارسال می گردد. اگر شما نیز در این زمینه سوال دارید یا اینکه درگیر چنین مشکلی هستید، می توانید با بهترین وکیل تهران مشورت کنید. وکلا به دلیل تجربه کافی در این نوع مسائل، می توانند به شما کمک کنند تا بتوانید در این مسیر به نتیجه برسید. ما نیز در سایت وکیل از ما، با معرفی وکلای حاذق سعی داریم که در این مسیر با شما همراه باشیم.

مرجع رسیدگی به شکایت از ضرب و جرح

هر پرونده ای یک مرجع رسیدگی صالح دارد که باید در صورت وقوع جرم، به آن مرجع برای شکایت مراجعه شود. شکایت از ضرب و جرح نیز که اغلب به دلیل دعوا، اختلاف و نزاع خانوادگی یا خیابانی انجام می شود باید در مرجع صالح به آن رسیدگی گردد. با توجه به نوع ضرب و جرح، این موضوع باید از طریق محاکم قضایی مانند دادگاه خانواده و دادسرا دنبال شود. مسلما در این خصوص، احکام مختلفی از طرف دادگاه صادر می شوند. در صورتی که آسیب از طریق این مورد جنبه کیفری داشته باشد، بحث مجازات مطرح می شود. در این صورت، یک جرم اتفاق افتاده‌است که باید از طریق مراجع قضایی پیگیری شود.

محاکم کیفری، مرجع صالح رسیدگی به چنین جرم هایی می باشند و صلاحیت لازم برای رسیدگی به آن ها را دارند. ضرب و جرح، یک رفتار مجرمانه است که برای آن نیز مجازات تعیین می شود. به همین دلیل، برای شکایت از آن به مراجع قضایی مراجعه می شود. در این راستا، وکیل باتجربه می تواند مسیر شما را هموار کند. بدیهی است که با وجود وکیل، نتیجه بهتری از طریق رفتن به دادگاه به دست خواهد آمد. منظور از مراجع قضایی، صرفا دادگاه خانواده یا دادسرا نیست. در این خصوص، تمامی ضابطین دادگستری مانند نیروی انتظامی می توانند به عنوان مرجع صالح انتخاب شوند. بعد از مطرح شدن شکایت از این طریق، نیروی انتظامی تحقیقاتی در این خصوص انجام می دهد که در صورت تکمیل شدن پرونده را به دادسرا ارسال خواهد کرد. شاکی می تواند به صورت مستقیم نیز شکایت خود را از طریق دادسرا دنبال کند.

زمان اقدام برای تنظیم شکواییه به دلیل ضرب و جرح

باید به این نکته توجه کنید در مشکلاتی مانند درگیری و نزاع که امکان آسیب به اعضای بدن وجود دارد، زمان اهمیت زیادی دارد. اگر مورد ضرب و جرح قرار گرفتید، باید در اسرع وقت به پزشکی قانونی بروید. در این صورت، ممکن است پزشکی قانونی ضرب و جرح را تایید کند و یک گواهی به شما بدهد. در صورت از دست دادن زمان و دیر اقدام کردن در این خصوص، ممکن است آثار ضرب و جرح از روی بدن از بین برود. به همین دلیل، اثبات این موضوع می تواند تا حدودی دشوارتر باشد.

یکی از مدارکی که توسط آن، می توانید ثابت کنید که جرم اتفاق افتاده‌ است برگه پزشکی قانونی مبنی بر تایید ضرب و جرح است. این گواهی، توسط دادگاه تایید می شود و بعد از آن ممکن است دوباره فرد برای بررسی بیشتر به پزشکی قانونی ارجاع داده‌ شود تا بر اساس میزان آسیب دیه تعیین گردد.

مجازات ضرب و جرح چیست؟

آسیب به اعضای بدن اگر به صورت ضرب و جرح باشد، دارای مجازات هایی است که با توجه به نوع آسیب متفاوت است. در قانون مجازات اسلامی، از ضرب و جرح به عنوان جنایت بر عضو یاد می شود. مجازات هایی مانند قصاص، پرداخت دیه و زندان برای ضرب و جرح تعیین شده‌است. در ماده 387 قانون، آمده است که هر گونه آسیب که کمتر از قتل باشد به عنوان جنایت بر عضو می توان از آن یاد کرد. آسیب هایی مانند قطع عضو، خونریزی و صدماتی که بر منافع وارد می شوند، از این دست هستند. برای ضرب و جرح به اندازه یک خراش نیز در قانون، مجازات وجود دارد. در صورت صدمه بیشتر مجازات نیز سنگین تر خواهد شد. جالب است بدانید، در حال حاضر مجازات ضرب و جرح ساختگی نیز در قانون تعیین شده است.

در ماده قانونی دیگری که با نام ماده 614 قانون مجازات اسلامی از آن یاد می شود، در صورتی که ضرب و جرح به صورت عمدی باشد و موجب نقص، شکستگی و یا از کار افتادن یک عضو شود مشمول مجازات می باشد. گاهی ممکن است آسیب بدنی موجب بیماری دائمی شود یا سبب از دست رفتن حواس گردد. در صورتی که قصاص ممکن نباشد، به منظور حفظ نظم و امنیت جامعه فرد ضارب به 2 الی 5 سال زندان محکوم می شود. اگر مجنی علیه درخواست دهد، ممکن است فرد مرتکب به پرداخت دیه نیز محکوم شود. به طور کلی، مجازات ضرب و جرح در قانون بستگی به نوع و میزان آسیب دارد.

روش مطرح کردن شکایت از ضرب و جرح

مجازات ضرب و جرح عمدی

بر اساس قانون، در خصوص شکایت از ضرب و جرح باید گفت که اگر این عمل عمدی باشد، اولین مجازاتی که برای آن در نظر گرفته می شود قصاص است. گاهی، ممکن است شرایط قصاص فراهم نباشد که در این صورت، برای مرتکب حکم زندان و حبس به مدت 1 الی 5 سال ابلاغ می شود. با ارائه درخواست از طرف فرد شاکی، باید دیه نیز پرداخت شود. اگر بخواهیم مجازات اصلی ضرب و جرح را شرح دهیم، باید به قصاص اشاره کنیم که ممکن است شرایط آن فراهم نباشد.

حبس تعزیری 2 الی 5 سال، در صورت عدم قصاص حتمی است و ممکن است علاوه بر حکم حبس با درخواست شاکی، پرداخت دیه نیز به مجازات وی افزوده شود. اگر ضرب و جرح عمدی نباشد، مجازات آن نیز قصاص نیست و تنها در این صورت، توافق می شود که دیه پرداخت شود. با توجه به این مورد، حتی اگر در ضرب و جرح عمدی نیز در کار نباشد مجازات خواهد داشت.

کلام آخر

شکایت از ضرب و جرح، باید در همان ساعات اولیه و با مراجعه به پزشکی قانونی شروع شود. در صورتی که آسیب بدنی شدید باشد، باید این موضوع توسط پزشکی قانونی تایید شود. در این خصوص، مراجع قضایی مانند دادگاه خانواده می توانند پرونده را پیگیری کنند. بعد از تایید پزشکی قانونی، پرونده به دادسرا ارجاع داده می شود تا در خصوص تعیین مجازات مانند قصاص، دیه و یا حبس تصمیم گیری شود. بهتر است در صورت بروز ضرب و شتم، در همان روز های اولیه شکایت در این خصوص را پیگیری کنید.

4/5 - (2 امتیاز)

مرضیه آریاکیا

مرضیه آریاکیا هستم. حدود پنج سال است که در زمینه تولید محتوای سایت فعالیت دارم. سعی دارم که با تحقیق در زمینه مسائل حقوقی بتوانم محتوای یونیک را با توجه به آموزه های حقوقی سایت وکیل از ما در اختیار شما قرار دهم. از این رو نظرات شما در راستای بهبود مقالات می تواند به من کمک فراوانی کند. سپاسگذارم...

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا