چگونه از شرکت های هواپیمایی شکایت کنم؟ ⚖️【آپدیت 1403】
شکایت از شرکت های هواپیمایی با پروازهای داخلی و خارجی به شیوه های مختلفی انجام می شود. در این رابطه ممکن است مواردی مانند تلفن شکایت از شرکت های هواپیمایی، سامانه حقوق مسافر سازمان هواپیمایی کشوری، فرم ثبت شکایت در سازمان هواپیمایی کشوری و سازمان بازرسی هواپیمایی کل کشور مطرح شوند.
دلایل زیادی وجود دارند که می توانند موجب شوند که مسافر از شرکت های هواپیمایی شکایت کند. تاخیر در پرواز یکی از دلایل اصلی شکایت از آن ها است که با شیوه های مختلفی انجام می شود. اگر شما در سفر هوایی خود با مشکلی مواجه شوید می توانید از شرکت هواپیمایی شکایت کنید. برخی از مشکلات سطحی و پیش پا افتاده هستند، به همین جهت بهتر است به جای شکایت، با نمایندگان شرکت هواپیمایی مطرح شوند. این افراد در مدت زمان کوتاهی می توانند مشکل شما را حل کنند. مشکلاتی مانند اضافه بار، جا ماندن از سفر هوایی، تاخیر پرواز و … از این دست هستند.
برخی از افراد تصور می کنند که در صورتی که یک شرکت هواپیمایی خدمات مناسبی ارائه ندهد یا تاخیر در پرواز داشته باشد، باید در هواپیما بنشینند و کاری انجام ندهند. باید گفت در این صورت شما به حق و حقوق خود نخواهید رسید! در این صورت مسافر نیز با این کار جرم مرتکب شده است و ممکن است برایش دردسر ساز شود.
اگر شما نیز با چنین مسائلی روبرو هستید و قصد شکایت از شرکت های هواپیمایی را دارید می توانید با بهترین وکیل پایه یک دادگستری کرج مشورت کنید. طبیعتا وکلای با تجربه می توانند در این خصوص شما را راهنمایی کنند تا به نتایج بهتری دست پیدا کنید. ما در وکیل از ما لیستی از بهترین وکلا در این خصوص را به شما معرفی خواهیم کرد.
حقوق مسافر شرکت های هواپیمایی
قانون برای مسافران شرکت های هواپیمایی حق و حقوقی را در نظر گرفته است. به همین دلیل آنها می توانند نسبت به شکایت از شرکت های هواپیمایی اقدام کنند. در این راستا آیین نامه و بخش نامه های مختلفی وجود دارد که در آن حقوق مسافران تعیین شده است. در آیین نامه حقوق مسافر در پروازهای داخلی به این حقوق اشاره شده است.
شاید تصور کنید که شرکت های هواپیمایی به این آیین نامه عمل می کنند؛ اما در واقع چنین نیست و در برخی مواقع حق مسافر ضایع می شود. بر طبق آیین نامه های حمایت از حقوق مسافر، هر شخص از زمان خرید بلیط تا زمانی که چمدان خود را تحویل بگیرد، مشمول حق و حقوق قانونی خود خواهد بود و باید به وی احترام گذاشته شود.
مواردی وجود دارند که منجر به تضییع حقوق مسافر می شوند. بیشتر مسافران اطلاعاتی از حقوق قانونی خود ندارد و در نتیجه اعتراض یا شکایتی در این خصوص مطرح نمی کنند. برخی از مسافران به منظور احقاق حقوق خود اعتصاب می کنند و از هواپیما پیاده نمی شوند! این نوع رفتار اصلا مناسب نیست و باید شکایت از طریق مراجع قانونی پیگیری شود. حقوق مسافر در آیین نامه پروازهای داخلی از سه جهت مسافر را حمایت کرده است:
- حقوق مسافر در هنگام پذیرش در فرودگاه
- حق مسافر در هنگام دریافت بلیط
- حق و حقوق مسافر زمان پرواز
- حق مسافر در زمان تاخیر هواپیما
دو مورد ابطال بلیط و تاخیر هواپیما از مواردی هستند که در خصوص آن ها بیشترین شکایات ثبت می شوند. به منظور شکایت از شرکت های هواپیمایی باید با موارد آیین نامه حمایت از مسافران پرواز های داخلی آشنا باشید.
حقوق مسافر در زمان ابطال بلیط
همانطور که ذکر شد آیین نامه حقوق مسافر در پرواز داخلی در مواردی مانند دریافت بلیط از حقوق مسافر حمایت می کند. ممکن است به دلیل شرایط جوی و امنیتی پرواز کنسل شود که در این صورت بلیط باطل خواهد شد. شرکت های هواپیمایی در این صورت باید هزینه خرید بلیط را به طور کامل به مسافر پرداخت کنند.
اگر شرایط به گونه ای باشد که بلیط از یک هفته قبل باطل شود و پرواز کنسل شود، باز هم شرکت باید هزینه بلیط را تمام و کمال پرداخت کند. در صورتی که مدت زمان ابطال بلیط از 6 روز تا 24 ساعت قبل از پرواز باشد، شرکت باید وجه کامل را پرداخت کند و همچنین یک بلیط مشابه را به مسافر ارائه دهد. ارائه بلیط در این صورت باید به همراه تخفیف 30 درصدی باشد!
اگر کمتر از 24 ساعت مانده به پرواز بلیط باطل شود باید شرکت هواپیمایی وجه بلیط را به مسافر کامل پرداخت کند و همچنین یک بلیط نیم بها را به وی اعطا کند. در صورت انتقال مسافر به خطوط هواپیمایی دیگر باید این کار بدون هزینه صورت بگیرد. بر اساس آیین نامه، نماینده شرکت باید در بین مسافران حضور پیدا کند تا علت تاخیر یا باطل شدن بلیط را شرح دهد.
حقوق مسافر در زمان تاخیر هواپیما
در ادامه بحث شکایت از شرکت های هواپیمایی باید به موضوع تاخیر در پرواز نیز اشاره کنیم. مدت زمان تاخیر ممکن است متفاوت باشد که برای هر کدام شرایط متفاوتی پیش بینی شده است. در ادامه به انواع تاخیر پرواز از نظر مدت زمان اشاره خواهیم کرد:
- گاهی ممکن است تاخیر پرواز بین 1 الی 2 ساعت باشد. بر طبق آیین نامه حقوق مسافران باید از مسافران در این مدت زمان پذیرایی شود. در صورتی باید پذیرایی صورت بگیرد که این کار تاثیری در تاخیر بیشتر در پرواز ایجاد نکند.
- برخی اوقات تاخیر پرواز بین 2 تا 4 ساعت طول می کشد. در این صورت شرکت هواپیمایی باید از مسافران پذیرایی کند و همچنین این امکان را برای آنها فراهم کنند تا بتوانند تاخیر را به نزدیکان خود اطلاع رسانی کنند. در این حالت اگر مسافر درخواست دهد که پرواز وی تغییر پیدا کند باید به خواسته او عمل شود و اقدام لازم در خصوص انتقال وی به شرکت هواپیمایی دیگر صورت بگیرد.
- گاهی تاخیر در پرواز بیشتر از 4 ساعت طول می کشد و در این حالت بلیط مسافر باید ممهور شود. در صورت مهر شدن بلیط این امکان ایجاد می شود که وی از شرکت هواپیمایی خسارت دریافت کند.
در هر کدام از این نوع تاخیر ها مسافر باید به حقوق خود بر اساس آیین نامه حمایت از مسافر آگاه باشد و در غیر این صورت ممکن است نتواند به حق و حقوق خود دست پیدا کند.
موارد دیگر از حقوق مسافران در پرواز با هواپیما
علاوه بر مواردی که در خصوص حقوق مسافر در زمان تاخیر یا ابطال پرواز ذکر شد باید به برخی دیگر از مواردی که مرتبط با حقوق مسافر است اشاره کنیم. در راستای بحث شکایت از شرکت های هواپیمایی، باید مسافر با تمامی حق و حقوق خود آشنا باشد.
یکی از موارد دیگری که مسافر باید به عنوان حق و حقوق خود با آن آشنا شود، شفاف سازی نرخ بلیط و خدمات هوایی است. نرخ بلیط باید توسط شرکت هواپیمایی و دفاتر فروش آن به صورت واضح و مشخص ذکر شود. در این خصوص شرایط و ضوابطی وجود دارد که باید به آن آگاه بود. برخی از مهم ترین حقوق مسافران را در ادامه ذکر خواهیم کرد:
- گاهی در طول پرواز شرکت هواپیمایی ممکن است قصد تغییر مسیر داشته باشد. در این حالت مسافر می تواند درخواست خود را مبنی بر انتقال وی به مقصد قبلی از طرق مختلف را داشته باشد. هزینه این انتقال نیز بر عهده شرکت هواپیمایی می باشد.
- در صورتی که چمدان و بار مسافر دچار آسیب شود یا گم شود، قبل از ترک فرودگاه باید لیست وسایل گم شده را به فرودگاه ارائه کند.
- برخی از مسافران دارای شرایط خاص هستند و یا توانخواه می باشند. در این صورت باید 48 ساعت قبل از پرواز، از طریق مراجعه به شرکت هواپیمایی خدمات خود را دریافت کنند.
- شرکت های هواپیمایی موظف هستند که نسبت به صدور بلیط مسافر با مشخصات کامل، شرایط و ضوابط و قیمت نهایی به همراه نام شرکت اقدام کنند.
آگاه بودن به این حقوق می تواند به مسافر کمک کند که در مواقعی که مشکلی ایجاد می شود، بتواند حق خود را بگیرد. اغلب شکایت از شرکت های هواپیمایی به دلیل عدم آگاهی از حقوق مسافر است. در صورتی که حق و حقوق خود را بداند می تواند مشکلات را از طریق نمایندگی یا شرکت هواپیمایی حل کند.
فرآیند شکایت از شرکت هواپیمایی به چه صورت است؟
به دو شیوه می توان نسبت به شکایت از شرکت های هواپیمایی اقدام کرد. اولین روش اقدام از طریق مراجع اداری است و دومین روش از طریق مراجعه به مراجع قضایی، که ما به این دو در ادامه اشاره خواهیم کرد:
- شکایت از شرکت هواپیمایی از طریق مراجع اداری: مراجع اداری رسیدگی به شکایت از شرکت هواپیمایی شامل رابط شرکت هواپیمایی در سازمان هواپیمایی کشور، سایت سازمان هواپیمایی کشوری، سامانه شهراه وزارت راه و شهرسازی، سازمان بازرسی کشور و مرکز ارتباط مردمی کمیسیون اصل 90 می باشند.
- شکایت از شرکت هواپیمایی از طریق مراجع قضایی: بدین منظور می توان از طریق دو راه اقدام کرد. اولین راه مراجعه به دادسرای جرائم فرودگاهی می باشد. دومین راه نیز از طریق ثبت شکایت از شرکت هواپیمایی در دفاتر خدمات قضایی است.
کلام آخر
در این مقاله در خصوص شکایت از شرکت های هواپیمایی مطالبی را ذکر کردیم. آشنایی با حقوق مسافر می تواند به وی در انتخاب روش مناسب شکایت کمک کند. در این خصوص آیین نامه حقوق مسافر نیز مواردی را مطرح کرده است. شما می توانید از طریق مراجع اداری و یا مراجع قضایی نیز شکایت خود را ثبت کنید.