همه چیز درباره حق حضانت فرزندان
این موضوع امری بدیهی است که اولین و اصلی ترین قربانی اختلافات خانوادگی فرزندان می باشند. اما جالب است در همین ابتدا بدانید که در مورد حق حضانت فرزندان و نگهداری کودکان در قانون تعریفی ارائه نمی شود. قانونگذار تنها در ماده ۱۱۶۸ قانون مدنی در دو چهره به حضانت داده است و آن را هم حق و هم تکلیف ابوین قرار داده است.
حضانت در لغت و عرف به معنی مراقبت، محافظت و نگهداری فرزند است. البته توجه کنید که حضانت با ولایت، وصایت و قیومیت متفاوت است. وظایف تعریفی برای آنها نیز متفاوت است.در این بحث مسائل متنوعی وجود دارد که در صورت تمایل به راهنمایی و مشاوره در مورد آن ها می توانید از طریق راه های ارتباطیبا بهترین وکیل طلاق در تهران و شهرستانها در ارتباط باشید.
حق حضانت فرزندان
کودکان بی دفاع ترین افراد در یک جامعه هستند. آن ها نیازمند مراقبت از جانب افرادی همچون پدر مادر خود میباشند. از این رو قانون به منور حفظ حقوق کودکان و فرزندان، برای آن ها مواردی را در قالب شرایط حق حضانت فرزند در نظر دارد.. این مسئله در ماده ۴۰ تا ۴۷ قانون حمایت از خانواده و ۱۱۶۸_۱۱۷۹ قانون مدنی بیان می شود.
به عبارتی می توان گفت که حضانت فرزند حق و در عین حال تکلیفی است که قانون برای حفظ و نگهداری کودک به والدین می سپرد. در حالت کلی وظیفه حفظ و نگهداری فرزندان زندگی مشترک بر عهده والدین است، البته این امری بدیهی است که این امکان وجود دارد که ایشان با توافق یکدیگر این وظیفه را به صورت فردی به عهده گرفته و انجام دهند که در ادامه به این موضوع نیز اشاره می کنیمو با ما همراه باشید.
به منظور مطالعه بیشتر در حوزه امور مربوط به خانواده کلیک کنید: مهریه بالای 5 سکه
حق حضانت فرزندان در صورت جدایی و طلاق
در این بخش می خواهیم یکی از مهمترین موضوعات را در بحث حق حضانت فرزندان بررسی کنیم. این موضوع طلاق و جدایی زن و مرد است.
ممکن است زن و شوهر به هر دلیل جدا از هم زندگی کنند. ولی طلاق نگیرند. در اینجا حضانت فرزندان تا پایان ۷ سالگی با مادر است. بعد از آن تا ۹ سال برای دختر و ۱۵ سال برای پسر با پدر است. بنابراین حتی قبل از طلاق، دادخواست حضانت، سلب حضانت و ملاقات فرزند در دادگاه ها پذیرفته می شود.
ماده ۱۱۶۹ قانون مدنی در این باب اذعان می دارد: برای نگهداری طفلی که ابوین او جدا از یکدیگر زندگی می کنند، مادر تا سن هفت سالگی اولویت دارد و پس از آن با پدر است .
حق حضانت فرزندان در صورت فوت یکی از والدین
در ماده 1171 قانون مدنی میخوانیم که در صورت فوت یکی از والیدین، حق حضانت فرزندان با دیگری است. حال یکی از شرایط را بررسی می کنیم. فرض می کنیم که پدر فوت کند. حق حضانت فرزندان با چه کسی است؟
در جواب باید بگوییم که با فوت پدر نگهداری طفل با مادر است. توجه کنید اگر پدر بزرگ پدری فرزند در قید حیات باشد ولایت با اوست. ولی نگهداری با مادر است. پدر بزرگ در صورتی می تواند از مادر سلب حضانت کند که ثابت کند نگهداری و مراقبت او به صلاح و مصلحت فرزند نیست. به عبارتی باید بتواند ثابت کند که مادر فاقد صلاحیت لازم است. در این رابطه ماده ۴۳ قانون حمایت خانواده اذعان می دارد: حضانت فرزندانی که پدرشان فوت می شود، با مادر آنها است. مگر آنکه دادگاه به تقاضای ولی قهری یا دادسـتان، اعطای حضـانت به مادر را خلاف مصلحت فرزند تشخیص دهد.
سلب حق حضانت فرزندان از مادر و پدر
همانطور که در این مقاله معنا و شرایط حق حضانت فرزندان را عنوان کردیم، در این بخش به مواردی اشاره می کنیم که باعث سلب این حق از والیدین میگردد. یا به عبارتی مواردی که طبق آن، قانون والدین را به جهت نگهداری از فرزندان مصلح نمی داند.
- ماده 1170 قانون مدنی : اگر مادر درمدتی که حضانت طفل به او است مبتلا به جنون شود یا به دیگری شوهر کند حق حضانت با پدر خواهد بود. میتوان از این ماده برداشت کرد که جنون یا ازدواج مجدد مادر موجب سلب نحق حضانت فرزندان و نگهداری از آنان است.
- ماده 1173 قانون مدنی: هر گاه در اثر عدم مواظبت یا انحطاط اخلاقی پدر یا مادری که طفل تحت حضانت اوست، صحت جسمانی و یا ترتیب اخلاقی طفل در معرض خطر باشد، محکمه می تواند به تقاضای اقربای طفل یا به تقاضای قیم او یا به تقاضای رئیس حوزه قضائی هر تصمیمی را که برای حضانت طفل مقتضی بداند, اتخاذ کند.
موارد ذیر از مصادیق عدم مواظبت و یا انحطاط اخلاقی هر یک از والدین است که حق حضانت فرزندان را از آنها سلب می نماید:
- اعتیاد زیان آور به الکل, مواد مخدر و قمار.
- اشتهار به فساد اخلاق و فحشا
- ابتلا به بیماریهای روانی با تشخیص پزشکی قانونی.
- سوء استفاده از طفل یا اجبار او به ورود در مشاغل ضد اخلاقی مانند فساد و فحشا, تکدی گری و قاچاق.
- تکرار ضرب و جرح خارج از حد متعارف.
قوانین حق حضانت فرزندان
در این بخش می خواهیم به عنوان سحن پایانی به مواردی اشاره می کنیم که که قانون در ارتباط با حق حضانت فرزندان به ما گوشز می نمایدو از همراهی شما سپاسگزاریم.
- ماده 45 قانون حمایت خانواده : رعایت غبطه و مصلحت کودکان و نوجوانان در کلیه تصمیمات دادگاهها و مقامات اجرائی الزامی است.
- قانون حمایت از کودکان نوجوانان ماده 3: هرگونه خرید، فروش، بهرهکشی و به کارگیری کودکان به منظور ارتکاب اعمال خلاف ازقبیل قاچاق، ممنوع و مرتکب، حسب مورد علاوه بر جبران خسارات واردهبه شش ماه تا یک سال زندان و یا به جزای نقدی از ده میلیون ریال تا بیست میلیون ریال محکوم خواهد شد.