شکایت از کلاهبرداری ارز دیجیتال چه مراحل و شرایطی دارد؟
بالا برایبا توجه به ازدیاد سرمایه گزاری افرد در زمینه ارز دیجیتال و افزایش پرونده های مربوط به این موضوع، بر آن شدیم تا در رسانه حقوقی و کیفری وکیل از ما به بررسی شکایت از کلاهبرداری ارز دیجیتال بپردازیم. باشد که با ارتقا سطح آگاهی کاربران از هرگونه ضرر و زیان جلوگیری به عمل آوریم.
امنیتی که در مورد رمز ارزها وجود دارد باعث می شود تا احتمال سرقت آن بسیار پایین باشد. اما باید بدانید که این اتفاق، غیر ممکن نیست. پس سرقت و کلاهبرداری د رانواع متفاوت در این حوزه اتفاق می افتد که هد ما برای بررسی در مقاله پیش رو است. اگر در این مورد سوالی دارید، در این مقاله با ما همراه باشید.
جهت مطالعه بیشتر در باب دانستنی های حقوقی مرتبط، کلیک کنید: برداشت غیر مجاز از حساب بانکی
کلاهبرداری ارز دیجیتال و روش های آن
قبل از ورود به بحث شکایت از کلاهبرداری ارز دیجیتال بهتر است با ماهیت این کلاهبرداری و انواع و روش های آن به اختصار آشنا شویم. این جرم و روش های متفاوت آن از قرار زیر انجام می شود:
- در اختیار گذاشتن رمز کیف پول: اولین و بیشترین مورد کلاهبرداری رمز ارزهای دیجیتال می باشد. سودجو با روش های مختلفی مشخصات کیف پول دیجیتال قربانی را می گیرد. پس از آن اقدام به انتقال دارایی، به حساب های شخصی و یا سایر کیف پول های هدف می کند. متاسفانه هیچ راه پیگیری حقوقی موثری وجود ندارد. زیرا پیگیری تراکنش رمز ارزها و مشخصات حساب های مقصد کار دشواری می باشد.
- بد افزارها و اپلیکیشن های کیف پول جعلی: در این روش قربانی از یک منبع نا معتبر نرم افزاری را که شبیه یک کیف پول و یا خدمات صرافی می باشد نصب می کند. این بد افزار اطلاعات شما را به چند روش استفاده می کندو این روش ها عبارت اند از استفاده از رمز و عبور شما جهت ورود به کیف پول. یا انتقال رمز ارز به کیف پول به مقصد متفاوت و نا معتبر و در نهایت گم شدن دارایی شما.
- اهدای ارز دیجیتال رایگان و یا توکن های بی ارزش: یکی دیگر از متداول ترین روشهای کلاه برداری در ایران می باشد. در این روش کلاه برداران و سودجویان پس از جلب اعتماد، اقدام به تخلیه دارایی و منایع شما میک نند. این کار با روشهای مختلفی صورت می گیرد. یکی از این روش ها ارائه توکن های بی ارزش به صورت رایگان می باشد. سودجو قربانی را در یک پروسه غیر واقعی و یا بی ارزش قرار می دهد. تا در نهایت به خواسته خود برسد.
مهمترین روش کلاهبرداری ارز دیجیتال
در ادامه آنچه در بالا در توضیح جرم کلاهبرداری ارز دیجیتال برای طرح شکایت از کلاهبرداری ارز دیجیتال عنوان کردیم باید به دو مورد زیر به عنوان مهمترین روش های این کلاهبرداری اشاره کنیم:
- کلاهبرداری از طریق رمز ارزها با روش بازاریابی هرمی: با اینکه روشهای بازاریابی هرمی در اکثر کشورها قالب مشخص و قانونی دارد اما متاسفانه افراد خیلی کمی از این کسب و کار سود می کنند. در طرح های هرمی رمز ارزها، قربانی در دو مرحله فعالیت دارد. ابتدا سرمایه گذاری یک رمز ارز کاملا بی ارزش و یا در مواردی فیک و سودهای کلان برای سود جویان. دوم فعالیت در جذب زیر شاخه و قربانیان بیشتر.
- فیشینگ: اساس کار فیشینگ، جعل هویت یک شخص یا شرکت برای تخلیه اطلاعات مهم از قربانیان می باشد. فیشینگ یکی از متداول ترین تکنیک های کلاهبرداری در اینترنت است. بالخصوص جهت استخراج اطلاعات مالی در وبسایت ها. این تکنیک صرفا منحصر به تخلیه اطلاعات از طریق وبسایت های جعلی نیست. واسط چنین روشی می تواند ایمیل، نرم افزارها و شبکه های پیام رسان باشد. همچنین در فیشینگ روش متداولی وجود ندارد. در نتیجه سودجو نسبت به شرایط از روش های مختلف استفاده می کند.
شکایت از کلاهبرداری ارز دیجیتال
حال که با اهیت جرم کلاهبرداری ارز دیجیتال آشنا شدیمف شکایت از کلاهبرداری ارز دیجیتال معنا پیدا می کند. در حقیق باید بگوییم که اثبات چنین جرایمی، به دلیل آن که در بستر فضای مجازی رخ می دهند، امر بسیار دشواری خواهد بود. اما این سبب نمی شود که ما از شکایت در این زمینه خودداری کنیم.
برای شکایت از کلاهبرداری ارز دیجیتال ابتدا باید به دفاتر خدمات قضایی مراجعه و با طرح شکواییه، اقدام به ثبت آن کرد. به مراحل و چگونگی این شکایت در قسمت های بعدی بیشتر اشاره می کنیم.
انواع روش های شکایت از کلاهبرداری ارز دیجیتال
طبق قوانین حاکم بر ایران در شکایت از کلاهبرداری ارز دیجیتال باید دو مورد را برای ثبت پرونده های مذکور، در نظر بدارید:
- شکایت حقوقی
- شکایت کیفری
در ادامه هر کدام از این انواع را به صورت جداگانه بررسی می کنیم و نکاتی که باید بدانید را عنوان می داریم.
شکایت حقوقی از کلاهبرداری ارز دیجیتال
شکایت حقوقی از کلاهبرداری ارز دیجیتال چگونه است؟ باید بدانید که این نوع شکایت خود به دو دسته الزام به انجام تعهد یا استرداد وجه تقسیم میشود. در حقیقت نکته ای که در این نوع شکایت باید بدانید آن است که این نوع، برای مواردی است که از ابتدا قصد کلاهبرداری وجود ندارد. یعنی پروژه یا صرافی مورد نظر از ابتدا با هدف کلاهبرداری تاسیس نمی شود. اما در خلال فعالیت در مواردی به عدم ایفای تعهد خود اقدام می کند.
-
- الزام به انجام تعهد: در این حالت، درخواست شما از ثبت شکایت اجرای تعهد است. مثلا اگر 1 واحد ارز دیجیتال را به قیمت 10 میلیون تومان خریداری کردهاید، صرافی یا فرد مورد نظر باید این 1 واحد را به شما تحویل دهد.
- استرداد وجه: در این درخواست، شما مایل به دریافت وجه نقد و 10 میلیون تومان پول خود (به علاوه خسارت وارده در صورت توانایی اثبات) هستید.
شکایت کیفری از کلاهبرداری ارز دیجیتال
حال که شکایت حقوقی از کلاهبرداری ارز دیجیتال را بررسی کردیم، نوبت آن رسیده است که شکایت کیفری را در این مورد بررسی کنیم. هدف از ثبت پرونده کیفری، اثبات این است که فرد یا پلتفرم مورد نظر:
- از ابتدا با قصد کلاهبرداری وارد عمل می شود.
- قصد اجرای تعهدات خود را از ابتدا ندارد.
در این نوع پروندهها شکایت کلاهبرداری رمز ارز به دادسرا ارسال و سپس برای کشف و شناسایی متهم، به پلیس فتا ارجاع می شود.
مراحل شکایت از کلاهبرداری ارز دیجیتال
در هر رویه قضایی باید مراحلی را در نظر بگیریدو مراحلی که برای شکایت از کلاهبرداری ارز دیجیتال متصور می شویم به شرح زیر است:
- اولین گام برای شکایت از کلاهبرداری رمز دیجیتال، مراجعه مالباختگان به دفاتر خدمات قضایی و باز کردن حساب کاربری در سامانه ثنا است.
- هنگام ثبت درخواست حقوقی یا شکواییه، بهتر است تمام مدارک دال بر کلاهبرداری نظیر فیش های پرداختی، آدرس کیف پول مبدا و مقصد، تصویر واریزی ها و برداشت ها، آدرس سایت و حتی پرینت صفحه آن و کلا هر آنچه که برای اثبات کلاهبرداری لازم است را ضمیمه پرونده خود کنید.
- پس از آن، پرونده وارد مرحله دادرسی می شود.
- در صورت نیاز به حضور، از طریق سامانه ثنا به شما ابلاغ خواهد شد.
مجازات کلاهبرداری ارز دیجیتال
در این بخش به منظور سخن پایانی می خواهیم به مجازاتهایی اشاره کنیم که طبق قانون بعد از طرح شکایت از کلاهبرداری ارز دیجیتال در انتظار مجرم خواهد بود. این مجازات ها عبارت اند از:
- هر کس به طور غیرمجاز از سامانههای رایانهای یا مخابراتی با ارتکاب اعمالی از قبیل وارد کردن، تغییر، محو، ایجاد یا متوقف کردن دادهها یا مختل کردن سامانه، وجه یا مال یا منفعت یا خدمات یا امتیازات مالی برای خود یا دیگری تحصیل کند، مرتکب کلاهبرداری اینترنتی شدهمی شود.و علاوه بر رد مال به صاحب آن، به حبس از یک تا پنج سال یا جزای نقدی از پنجاه میلیون ریال تا دویست و پنجاه میلیون ریال یا هر دو مجازات محکوم خواهد شد.
- اگر جرم کلاهبرداری ساده باشد، یعنی انسان است که فریب می خورد. اما ابزار اغفال او استفاده از رمز ارز ها و کسب و کار های مرتبط با حوزه ارز دیجیتال است. بر اساس ماده ۱ قانون تشدید مجازات مرتکبین ارتشا اختلاس و کلاهبرداری می دانیم که هر کس از راه حیله و تقلب مردم را به وجود شرکت ها یا تجارتخانه ها یا کارخانه ها یا موسسات موهوم یا به داشتن اموال و اختیارات واهی فریب دهد یا به امور غیرواقع امیدوار نماید یا از حوادث و پیشآمدهای غیرواقع بترساند و یا اسم و یا عنوان مجعول اختیار کند و به یکی از وسایل مذکور و یا وسایل تقلبی دیگر، وجوه و یا اموال یا اسناد یا حوالهجات یا قبوض یا مفاصاحساب و امثال آنها تحصیل کرده و از این راه مال دیگری را ببرد، کلاهبردار محسوب می شود. علاوه بر رد اصل مال به صاحبش، به حبس از یک تا ۷ سال و پرداخت جزای نقدی معادل مالی که اخذ کرده است، محکوم می شود.