دانستنی های حقوقی

رد شکایت چیست و چگونه انجام می شود؟

ایجاد صدمه و آسیب به جان و مال دیگران در قانون کشور ما، همواره موضوعی است که منع می شود. در نتیجه اگر کسی با رفتار یا اعمال خود به دیگری آسیبی وارد کند، به موجب قانون برای شخص آسیب دیده این حق به وجود می آید که به مرجع قضایی صالح مراجعه کند. بدین ترتیب، می تواند روال قانونی برای طرح شکایت و رسیدگی به موضوع مورد نظر را طی نماید. اغلب برای افراد به دلیل عدم آگاهی کافی از کیفیت کار حقوقی، رد شکایت اتفاق می افتد.

قبل از شروع بحث اصلی و ورود به موضوع، باید خاطر نشان کنیم که در صورت مواجهه با پرونده های متفاوت حقوقی و کیفری، پیشنهاد ما به شما استفاده از مشاوره تخصصی با بهترین وکیل در تهران و شهرستانهاست که در حوزه مورد نظر تخصص کافی را داشته باشد.

شرایط رد شکایت

اگر کسی از طریق ارتکاب یک جرمی زیان و خسارت ببیند، باید شکایت کیفری یا حقوقی طرح کند. این موضوع در حقیقت، اولین قدم برای شروع یک دعوا از سوی شخص شاکی برعلیه متهم می باشد. شاکی در زمان تنظیم شکایت، باید تمام نکات را رعایت کند تا شکوائیه ای جامع و کامل تنظیم کند. اگر یک شکواییه کامل نباشد، ممکن است رد شکایت رخ دهد. به این معنا که حتی وارد مرحله دادرسی نیز نگردد. با توجه به این که اصولا طرح دعاوی با موضوع مشترک به دفعات ممکن نیست، موضوع حائز اهمیت آن است که در این روال به منظور طرح شکوائیه باید به افراد متخصص مراجعه نمایید تا با رعایت موارد جلوگیری از رد شکایت از این اتفاق جلوگیری به عمل آید.

"</p

جلوگیری از رد شکایت شاکی

این موارد عبارت اند از:

  • شکایت شاکی: شخص شاکی اقدام به تنظیم شکواییه و طرح دعوای کیفری کند تا به این طریق جرم رخ داده در دادگاه‌ ها مورد بررسی قرار بگیرد.
  • اصول پایه‌ برای تنظیم شکواییه: اگر دادخواست حقوقی کامل نباشد، دادگاه قرار رد دادخواست صادر می کند. شکواییه نیز اگر تمامی نکات و اصل پایه را در بر نگیرد، دادگاه آن شکایت را رد می کند.

1. اهلیت شاکی

اهلیت شاکی، یکی از اولین مواردی است که برای جلوگیری از رد شکایت باید مد نظر قرار دهید. در این بحث، باید بدانید که  در قانون ایران سن مشخصی برای اهلیت در نظر نمی گیریم. قانون در این مورد تنها بیان می دارد که سن بلوغ در پسران 15 سال و در دختران 9 سال است، اما همه می دانیم که رویه عملی در همه جا به این صورت است که افراد با حصول سن 18 سالگی اهلیت لازم برای انجام امور را پیدا می کنند. شخص شاکی یا باید به سن 18 سالگی برسد و یا آن که قیم یا ولی، به نیابت از او شکایت را طرح نمایند.

2. درج مشخصات و موضوع شکایت

برای آنکه از رد شکایت جلوگیری به عمل آوریم یا به عبارتی برای آنکه دادگاه پس از وصول شکواییه رسیدگی خود را به موضوع شکایت آغاز نماید، لازم است تا مشخصات هویتی شاکی و در صورتی که اطلاعی از هویت متهم در دسترس است، مشخصات متهم و موضوع شکایت را به صورت کامل در شکوائیه درج نماییم. به عبارتی در این مورد می توان به مواردی از قرار زیر اشاره کرد:

  • مشخصات هویتی کامل شاکی و نشانی دقیق او
  • موضوع شکایت
  • تاریخ دقیق وقوع جرم و محل وقوع جرم
  • ضرر و زیان مالی که به شاکی خصوصی وارد می شود یا به عبارتی ضرر و زیانی که شاکی بنا به مطالبه آن دارد.
  • پیوست ادله، مشخصات شهود و اسامی مطلعین از وقوع جرم
  • امضا

رد شکایت

البته توجه نمایید که اگر تمام این موضوعات توسط وکیل انجام و پیگیری می‌ شود، باید مشخصات وکیل و امضای او نیز در شکواییه مذکور به جهت جلوگیری از رد شکایت مندرج باشد.

3. سمت شاکی

سمت شاکی، آخرین عنوانی است که در بحث جلوگیری از رد شکایت شاکی مورد بررسی قرار می دهیم. اهمیت سمت شاکی در بحث رد شکایت شاکی، دارای نکات زیر می باشد:

  • در دعاوی حقوقی در صورتی که خواهان فاقد سمت باشد، در قانون آیین دادرسی مدنی تکلیف دعوا و ضمانت اجرای آن مشخص است.
  • در قانون آیین دادرسی کیفری، هیچ حرفی از نبود سمت شخص شاکی به میان نمی آید. همچنین برای آن ضمانت اجرایی تعیین نمی گردد.
  • طرح شکایت در خصوص یک جرم غیرقابل گذشت با جنبه عمومی، در حکم اعلام جرم است.  دادستان به عنوان نماینده عموم مردم، رسیدگی به آن جرم را آغاز می کند.
  • در خصوص جرایم قابل گذشت، شکایت شاکی برای شروع روند رسیدگی ضروری می باشد.

اگر شاکی در هنگام تنظیم شکوائیه و طرح دعوای کیفری، سمت لازم برای طرح شکایت را نداشته باشد دادسرا دو قرار زیر را صادر می نماید:

  • رد شکایت
  • موقوفی تعقیب

کلام آخر

اگر شاکی هنگام تنظیم طرح شکایت کیفری و تنظیم شکواییه سمت لازم را نداشته باشد، دادسرا قرار رد شکایت یا قرار موقوفی تعقیب را صادر می کند.

5/5 - (1 امتیاز)

شقایق آموزنده

شقايق آموزنده هستم. دانشجوي سال آخر حقوق و از ابتداي سال ١٤٠٠ كار توليد محتوا رو در زمينه حقوق شروع كردم. هدف من اين هست كه با توليد محتواي يونيك, با توجه به آموزه هاي حقوقي ام در سايت وكيل از ما ، بتونم اطلاعات مفيد و كاربردي را در اختيار كاربران سايت قرار بدهم. نظرات شما در قسمت ديدگاه سايت ميتواند به هدفمند تر شدن مقالاتم كمك كند، از وقتي كه ميگذاريد سپاسگزارم🌱

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا