دانستنی های حقوقی

جرم قذف چیست و مجازات های آن

در تمامی جوامع و با توجه به قوانین حاکم بر آنها، تهمت زدن به دیگران از جهت انجام اعمالی همچون زنا و لواط، عملی غیر اخلاقی است. در ایران علاوه بر غیر اهلاقی بودن این موضوع،به لحاظ قانونی نیز جرم انگاری شده است. به عبارتی شخصی که به دیگران تهمت بزند، با استناد به قانون مجازات اسلامی و تحقق شرایط قانونی مجازات می شود. جرم یاد شده را تهت عنوان جرم قذف می شناسیم و در این مقاله به بررسی جوانب آن خواهیم پرداخت.

 تعریف و شرایط قانونی این جرم در قانون مجازات اسلامی بیان شده است. بررسی پرونده های مرتبط با این جرم در حوزه فعالیت و وظایف وکیل کیفری تعریف می شود. به منظور مطالعه بیشتذ کلیک کنید: عمده وظایف وکیل کیفری

جرم قذف

به موجب ماده 245 قانون مجازات اسلامی جرم قذف عبارت است از: نسبت دادن زنا یا لواط به شخص دیگر هر چند مرده باشد.
پس طبق این ماده قانونی، اگر زن یا مردی به زن یا مرد دیگر، نسبت زنا یا لواط بدهد، به طوری که نتواند آن را ثابت کند، این عمل جرم و دارای مجازات برای وی می باشد. در نظر داشته باشید زمانی جرم قذف اتفاق می افتد که تهمت، روشن و بدون ابهام باشد و قاذف ( گوینده) معنای عبارتی که استفاده می کند را بداند. در ادامه به شرایط و مجازاتهای این جرم اشاره می کنیم. با ما همراه باشید.

در صورت مواجهه با جرم قذف می توانید از مشاوره با بهترین وکیل کیفری در تهران و شهرستانها بهره مند گردید.

شرایط جرم قذف

در قسمت قبل با معنا و مفهوم کلی جرم قذف طبق قانون حاکم بر ایران آشنا شدیم. در این بخش بر آنیم تا شرایط تحقق این جرم برای اجرای مجازاتهای مربوط به آنرا بررسی کنیم. این شرایط طبق قانون، به شرح زیر است:

  • جرم قذف طبق ماده ۲۵۵ قانون مجازات اسلامی، حق‌الناس به حساب می‌آید. در نتیجه تعقیب و اجرای مجازات به درخواست مقذوف وابسته است. پس در صورت گذشت، در هر مرحله حسب مورد تعقیب، رسیدگی و اجرای مجازات موقوف می‌شود.
  • به موجب ماده ۲۴۶ قانون مجازات اسلامی این جرم، باید روشن و بدون ابهام باشد. نسبت دهنده به معنای الفاظ آگاه باشد.
  • این جرم بطبق ماده ۲۵۱ قانون مجازات اسلامی، در صورتی موجب حد می‌شود که قذف شونده در هنگام قذف، بالغ، عاقل، مسلمان، معین و غیر متظاهر به زنا یا لواط باشد. هرگاه وی، نابالغ، مجنون، غیر مسلمان یا غیر معین باشد، قذف کننده به ۳۱ تا ۷۴ ضربه شلاق تعزیری درجه ۶ محکوم می‌شود.
  • ارتکاب جرم قذف متظاهر به زنا یا لواط مجازات ندارد. البته قذف کسی که متظاهر به زنا یا لواط است نسبت به آنچه متظاهر به آن نیست موجب حد است.
  • به موجب ماده ۲۵۷ قانون مجازات اسلامی کسی که چند نفر را به یک لفظ قذف نماید، هر کدام از قذف شوندگان می‌تواند جداگانه شکایت نماید. این موضوع را در نظر بگیرید که در صورت صدور حکم محکومیت، چنانچه قذف شوندگان یک جا شکایت نمایند بیش از یک حد جاری نمی‌شود.

جرم قذف

مجازات جرم قذف

تا به اینجا گفتیم، جرم قذف یا تهمت رابطه جنسی زنا یا لواط دادن به دیگران، در قانون مجازات اسلامی ایران جرم انگاری می شود. همچنین برای آن مجازات پیش بینی شده است. در این قسمت می خواهیم مجازات های این جرم را بیان کنیم. در ابتدا باید بدانید که این جرم، دارای یک مجازات حدی است. مجازات حدی به نوعی از مجازات می کوییم که میزان آن در شرع مشخص شده است. این بدان معناست که اعمال آن ارتباطی به قاضی ندارد. قاضی فقط موظف است مجازات شرعی و به تبع آن قانونی را در صورت وجود شرایط ، عینا بر مرتکب اعمال نماید. این مجازات و نکات آن عبارت اند از:

  • مجازات جرم قذف در ضمن ماده 250 قانون مجازات اسلامی بیان شده است. بر اساس این ماده، حد قذف 80 ضربه شلاق است.
  • این جرم در صورتی موجب اعمال هشتاد ضربه شلاق بر فرد می شود. قذف شونده در هنگام قذف باید بالغ ، عاقل ، مسلمان ، معین و غیر متظاهر به زنا یا لواط باشد.
  • اگر قذف شونده نابالغ، مجنون، غیر مسلمان یا جمعیت غیر معینی باشند، قذف کننده نه به حد قذف، بلکه به سی و یک تا هفتاد و چهار ضربه شلاق تعزیری درجه شش محکوم می شود.
  • اما قذف نسبت به شخص متظاهر به زنا یا لواط هیچ مجازاتی ندارد .

با این موارد تا حدودی در شرایط جرم قذف آشنا شدیم. حال با موارد تخصصی آشنا می شویم.

اعمال مجازات جرم قذف

  • در صورتی که شخصی به دیگری نسبت زنا یا لواطی را بدهد که انجام آنها موجب حد نیست، به حد قذف یعنی 80 ضربه شلاق محکوم نشده بلکه صرفا به سی و یک تا هفتاد و چهار ضربه شلاق تعزیری محکوم می شود.
  • در صورتی که پدر یا جد پدری، فرزند و نوه خود را قذف نمایند به سی و یک تا هفتاد و چهار ضربه شلاق تعزیری محکوم می شوند.
  • در صورتی که دو نفر یکدیگر را قذف کنند، حد قذف از هر دوی آنها ساقط می شود ولی به سی و یک تا هفتاد و چهار ضربه شلاق محکوم می شوند. خواه قذف آنها مانند هم باشد یا متفاوت.
  • اجرای حد قذف در مواردی امکان پذیر نیست. یعنی قاذف به مجازات قذف محکوم نمی شود. در صورتی که قذف یا تهمت رابطه زنا یا لواط از طریق شهادت یا علم قاضی ثابت شود. یا اینکه مقذوف تصدیق کند که این چنین بوده است.

جالب است بدانید در جرم قذف گاها افراد با اعدام مواجه می شوند. در صورتی که شخص قبلا سه بار اقدام به قذف دیگری بکند، و به مجازات قذف محکوم شود، برای بار چهارم به اعدام محکوم می شود. همچنین در صورتی که قذف دیگری عنوان سب النبی را داشته باشد و یا در خصوص ائمه معصومین علیهم السلام و یا حضرت زهرا ( س ) ادا شود، به مجازات سب النبی که اعدام است محکوم خواهد شد .

مواردی که جرم قذف حد ندارند

به عنوان سخن پایانی در این قسمت مواردی را عنوان می کنیم که در آنها، جرم قذف دارای حد نیست. این موارد از قرار زیر است:

  • مقذوف، قاذف را تصدیق نماید.
  • آنچه به مقذوف نسبت دهند با شهادت یا علم قاضی اثبات شود.
  • مقذوف و در صورت فوت وی، ورثه او، گذشت کند.
  • مردی زنش را پس از قذف به زنای پیش از زوجیت یا زمان زوجیت لعان کند.
  • دو نفر یکدیگر را قذف کنند، خواه قذف آنها همانند، خواه مختلف باشد.
3.7/5 - (4 امتیاز)

شقایق آموزنده

شقايق آموزنده هستم. دانشجوي سال آخر حقوق و از ابتداي سال ١٤٠٠ كار توليد محتوا رو در زمينه حقوق شروع كردم. هدف من اين هست كه با توليد محتواي يونيك, با توجه به آموزه هاي حقوقي ام در سايت وكيل از ما ، بتونم اطلاعات مفيد و كاربردي را در اختيار كاربران سايت قرار بدهم. نظرات شما در قسمت ديدگاه سايت ميتواند به هدفمند تر شدن مقالاتم كمك كند، از وقتي كه ميگذاريد سپاسگزارم?

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا