دانستنی های حقوقی

شکایت کیفری چیست؟ ⚖️【آپدیت 1403】

شکایت کیفری چیست سوالی است که در این مطلب به آن پاسخ خواهیم داد. در این رابطه مواردی مانند اگر شکایت کیفری به نتیجه نرسد، انواع شکایت کیفری، مدت زمان رسیدگی به شکایت کیفری، شکایت کیفری بهتر است یا حقوقی و شکایت حقوقی بعد از شکایت کیفری مطرح می شوند.

بر اساس قانون شکایات قضایی گاهی ممکن است از دو جنبه حقوقی و کیفری بررسی شوند. روند این دو دعاوی به گونه ای است که اگر از کسی حقی پایمال شده است، بتواند از طریق طرح شکایت به آن برسد. دعوی کیفری مربوط به هنگامی است که جرم اتفاق افتاده است و قرار است برای شخص مجازاتی تعیین شود. طرح دعوا توسط طرف مقابل کسی که جرم انجام داده است، صورت می گیرد. در صورتی که جرمی اتفاق نیفتاده باشد و تنها حقی از کسی پایمال شده باشد، دعوا به صورت حقوقی دنبال می شود.

در صورتی که شما نیز با یک پرونده کیفری روبرو هستید، می توانید با بهترین وکیل کیفری تهران مشورت کنید. طبیعتا وکلایی که در این نوع پرونده ها تجربه بیشتری دارند می توانند به شما بیشتر کمک کنند. ما در وکیل از ما نیز سعی داریم لیستی از وکلای باتجربه را به شما معرفی کنیم تا بتوانید از طریق آن وکیل مورد نظر خود را انتخاب کنید.

باید گفت بین شکایت کیفری و حقوقی تفاوت های بسیار آشکاری وجود دارد. با توجه به قانون نوع دعوی مشخص می شود و همین امر موجب ایجاد تفاوت بین شکایت کیفری و حقوقی شده‌است. باید گفت که طرح دعوا و رسیدگی به آن دارای مراحل خاصی است که با دعوای حقوقی شباهتی ندارد. ما در این خصوص در ادامه مقاله نیز بیشتر صحبت خواهیم کرد.

شکایت کیفری چیست و چگونه طرح می شود؟

اینکه شکایت کیفری چیست و به صورت باید مطرح شود، در این مطلب شرح داده می شود. رفتارهای مجرمانه با هم تفاوت دارند و همچنین نظر کسی که در اثر جرم آسیب دیده است در قبال این رفتار ها متفاوت است! این امکان وجود دارد که شخص نخواهد به طرح شکایت علیه جرم اقدام کند. به همین دلیل مجرمان اغلب از طریق شاکی خصوصی مورد بازخواست قرار می گیرند؛ اما در برخی از جرائم نیازی به طرح دعوی توسط شاکی خصوصی نیست و مراجع قضایی با توجه به جنبه عمومی جرم آن را پیگیری می کنند.

همانطور که ذکر شد رفتارهای مجرمانه و جرم ها با هم تفاوت دارند. برخی از جرائم قابل گذشت هستند و در نتیجه تنها در صورتی به آنها رسیدگی می شود که شاکی شکواییه را تنظیم کند. باید گفت که در جرائمی که قابل گذشت نیستند، نیازی نیست که شاکی شکایتی را مطرح کند و مرجع صالح رسیدگی لازم را انجام می دهد. می توان در این خصوص یک مورد مانند توهین به اشخاص را نام برد. در این حالت اگر فرد شکایتی را در دادگاه مطرح نکند نمی توان به آن رسیدگی کرد! اغلب برای جرائم جنایی شرایط متفاوت می باشد و رسیدگی بدون وجود شاکی نیز صورت می گیرد.

شکایت کیفری باید از طریق مراجع صالح و با ارائه شکواییه پیگیری شود. با تنظیم شکواییه که دارای تفاوت هایی با دادخواست های حقوقی است، نیازی به رعایت تشریفات خاصی نیست. این پرونده ها ابتدا باید در دادسرا مطرح و در دادگاه مورد بررسی قرار بگیرند. دعوای کیفری دارای حساسیت خاصی هستند و به همین دلیل برای آن ها از طرف قانونگذار دو مرجع تعیین شده‌است. با شکایت در کلانتری پرونده برای تحقیقات بیشتر به دادسرا فرستاده‌می شود.

شکایت کیفری چیست و چگونه طرح می شود؟

اقامه دعوای کیفری به چه صورت می باشد؟

در ادامه بحث اینکه شکایت کیفری چیست، باید گفت که اقامه این دعوا همانطور که ذکر شد باید از طریق مراجع قضایی انجام شود. بعد از ارجاع پرونده به دادسرا تحقیقاتی برای کسب اطلاعات از جرم انجام می شود. به منظور صدور حکم باید پرونده به دادگاه کیفری صالح فرستاده‌شود. برخی از پرونده ها به صورت مستقیم بدون مطرح شدن در دادسرا، در دادگاه بررسی می شوند.

همانطور که از نام این نوع شکایت پیدا است که دعوا علیه کسانی مطرح می شود که جرمی را مرتکب شده‌اند. در نتیجه باید این افراد بر اساس قانون مجازات شوند. در قانون این امکان فراهم شده‌است که به منظور احقاق حق افراد، اقامه دعوا در مراجع قضایی دنبال شود. برخی از افراد که جرمی علیه آن ها صورت گرفته‌است ممکن است شکایت کیفری را در دادگاه مطرح نکنند. این موضوع موجب می شود که در آینده این امکان وجود داشته باشد که اینگونه افراد با مشکلاتی مواجه شوند. بهتر است در صورت وقوع جرم در سریع ترین زمان ممکن پیگیری لازم در این خصوص از طریق مراجع قضایی انجام شود.

انواع شکایت کیفری چیست؟

همانطور که در ابتدای بحث اینکه شکایت کیفری چیست، ذکر شد این امکان وجود دارد که اعمال مجرمانه با هم متفاوت باشند. به همین دلیل ما در این بخش به انواع شکایت کیفری اشاره خواهیم کرد:

  • شکایت علیه جرائم مربوط به حقوق معنوی اشخاص
  • شکایت نسبت به جرائمی که منافی عفت و اخلاق عمومی هستند.
  • جرائم سیاسی
  • انواع سرقت
  • ایجاد مزاحمت برای بانوان
  • جعل سند
  • اخاذی و زورگیری
  • صدور چک بی محل
  • رشا و ارتشا

انواع شکایت کیفری چیست؟

ما در این لیست تنها برخی از انواع جرائم را معرفی کردیم. باید گفت که این امکان وجود دارد که شکایت کیفری در خصوص موارد دیگری نیز مطرح شود. با توجه به نوع جرم، شکایت در دادگاه باید مورد بررسی قرار بگیرد. در صورت داشتن وکیل مراحل پرونده با سرعت بیشتری طی خواهند شد. به همین دلیل بهتر است با یک وکیل کیفری مشورت کنید.

کلام آخر

ما در این مطلب در خصوص اینکه شکایت کیفری چیست و انواع آن کدامند، مطالبی را بیان کردیم. در این خصوص باید گفت که اعمال مجرمانه زیادی وجود دارند که بر اساس آن ها مجازات تعیین می شود. در صورت وجود شاکی خصوصی این پرونده ها در دادگاه بررسی و پیگیری می شوند. اگر شاکی خصوصی نیز در برخی از جرم ها وجود نداشته باشد این امکان وجود دارد که جرم از جنبه عمومی در دادگاه بررسی شود. برخی از جرائم قابل گذشت نیز تنها در صورت داشتن شاکی قابل پیگیری در دادسرا و دادگاه می باشند.

5/5 - (1 امتیاز)

مرضیه آریاکیا

مرضیه آریاکیا هستم. حدود پنج سال است که در زمینه تولید محتوای سایت فعالیت دارم. سعی دارم که با تحقیق در زمینه مسائل حقوقی بتوانم محتوای یونیک را با توجه به آموزه های حقوقی سایت وکیل از ما در اختیار شما قرار دهم. از این رو نظرات شما در راستای بهبود مقالات می تواند به من کمک فراوانی کند. سپاسگذارم...

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا