دانستنی های حقوقیوکیل خانواده

شرایط ازدواج با دو خواهر چگونه است؟

ازدواج سنت پیامبر است که در سلام بسیار به آن توصیه می شود. اما بدیهی است که موانعی بر سر راه ازدواج یا عقد نکاح وجود دارد. به عبارت یباید بدانید در صورتی عقد ازدواج صحیح است که شرایط مندرج در قانون و همچنین احکام شرعی آن به درستی رعایت گردد. در این مقاله به بررسی ازدواج با دو خواهی می پردازیم. در رابطه با این موضوع، باید باید در همین ابتدا بگوییم که ازدواج با دو خواهر و یا عقد نکاح با خواهر زن، بر خلاف ضوابط قانونی و احکام شرعی است. به عبارتی برقراری چنین عقدی از اساس، باطل می‌ باشد.

بهتر است قبل از ورود به این بحث برخی از موانع نکاح و ازدواج را خاطر نشان شویم. این موانع از قرار زیر است:

  • اختلاف در جنسیت زوجین
  • قصد و رضا و اهلیت آنها
  • تعیین دقیق مدت عقد و میزان مهریه
  • عدم ازدواج و زنا با زن شوهر دار
  • عدم داشتن چهار زن دائم
  • عدم وجود اختلاف در دین مانند اینکه زن، مسلمان و مرد، مسیحی باشد.
  • یکی از موانع نکاح در شرع اسلام و به تبعیت از آن، در قانون مدنی کشور ما، ممنوعیت ازدواج با برخی از خویشاوندان می باشد. که در قانون مدنی، اقارب، نام دارند. این اقارب، خود به دو گروه نسبی و سببی تقسیم می شوند.
  • ممنوعیت ازدواج مرد با مادر، خواهر، عمه و خاله خود و ممنوعیت ازدواج زن با پدر، برادر، دایی و عموی خود، از جمله ممنوعیت های ازدواج با اقارب یا خویشاوندان نسبی می باشد. که در قانون مدنی، مورد تصریح قانون گذار قرار می گیرد.
  • منظور از اقارب سببی، افرادی هستند که به واسطه ازدواج، خویشاوند فرد می شوند.

جهت مطالعه بیشتر کلیک نمایید: ازدواج سفید

ازدواج با دو خواهر

یکی از اقارب سببی که در قانون، در رابطه با ممنوعیت ازدواج با وی، تعیین تکلیف می شود، خواهر زن می باشد. قانون مدنی، حکم ازدواج با دو خواهر را بدین صورت، بیان می کند که یک مرد، نمی تواند تا زمانی که در عقد ازدواج با زنی می باشد، با خواهر وی نیز ازدواج کند. بنابراین، ازدواج همزمان در این شرایط امکان پذیر نمی باشد. یا بهتر است بگوییم ممنوع می باشد.

امام خمینی ره در کتاب شریف تحریر الوسیله در این باره به شرح زیر اظهار نظر می نماید:

بین دو خواهر جمع کردن در ازدواج جایز نمی باشد. این ازدواج به هر حال حرام و باطل است. خواه نسبى باشند آن دو خواهر یا رضاعى. خواه در ازدواج دایم باشد یا منقطع و یا مختلف. حتی اگر آن‌ ها را در یک شهر سکنی دهد. یا در دو شهر مختلف. پس اگر با یکى از دو خواهر ازدواج کنید و پس از آن با خواهر دیگر ازدواج کنید، عقد دومى باطل است نه اولی. این را بدانید که چه به اولى دخول نمایید یا نه.  اگر عقد آن ها مقارن هم شود، به این که آن ها را با یک عقد یا در یک زمان، عقد نمایید، هر دو با هم باطل می‌ با‌شند.

حکم ازدواج با دو خواهر

حکم ازدواج با دو خواهر

مردی که با زنی ازدواج می‌ کند و در ادامه زندگی نیز قصد ازدواج با خواهر همسر را دارد، باید به این موضوع واقف باشد که حکم شرعی و قانونی ازدواج آن است که این عقد باطل است. در ادامه این احکام را در دو دسته از قرار زیر به صورت جداگانه مورد بررسی قرار می دهیم:

  • حکم شرعی
  • حکم قانونی

لازم است تا این نکته را در این بخش خاطر نشان کنیم که حکم ازدواج با دو خواهر در شرایطی که خواهر زن شوهر داشته باشد، در حکم زنا و عمل نامشروع می باشد. در نتیجه مرتکبین این کار به کیفر تعیینی در شرع برای زنای محسنه محکوم می‌ شوند.

حکم شرعی ازدواج با دو خواهر

حکم شرعی ازدواج با دو خواهر صراحتا در آیه 23 سوره نسا عنوان می شود. بر اساس این آیه شریفه، امکان ازدواج مرد با خواهر زن به صورت همزمان، وجود ندارد. بازم است بدانید که در حکم شرعی و طبق این آیه به موارد زیر اشاره نمی شود:

  • به نوع این ازدواج که دائم است یا موقت
  • همچنین این که رابطه خواهری بین دو طرف از نوع رابطه نسبی است یا رضایی.

همانطور که فردی نمی‌تواند در هیچ حالتی با خواهر و یا مادر خود، در عقد نکاح باشد.حق عقد ازدواج با دو خواهر را نیز ندارد. در این صورت باید بگوییم که جاری شدن عقد نکاح بین مرد و دو خواهر در هر صورتی به صورت همزمان، شرعا حرام می باشد. در نتیجه این عقد از لحاظ شرعی، صحیح نیست.

حکم قانونی ازدواج با دو خواهر

حال نوبت آن می باشد تا این ازدواج را در حکم قانون بررسی نماییم. ازدواج با بعضی از اقارب نسبی و یا سببی، از لحاظ قانونی، ممنوعیت دارد. به عبارتی طبق قانون حاکم بر ایران، نباید چنین عقدی صورت گیرد. در این باب لازم است که به ماده 1048 قانون مدنی اشاره کنیم. طبق این ماده، جمع بین دو خواهر ممنوع است. اگر چه به عقد منقطع باشد. این ماده صراحتا اعلام می‌ کند که حکم قانونی ازدواج به صورت همزمان با دو نفری که رابطه خواهری اعم از نسبی و رضایی بین آن‌ ها است، باطل است.

از این قانون می توانیم نتیجه بگیریم که در واقع عقد نکاح مذکور بین زوجین اعم از این که از نوع دائم و یا موقت باشد، تاثیری در ابطال چنین عقدی نمی‌ کند.

شرایط ازدواج با دو خواهر

در چه صورتی ازدواج با دو خواهر بلامانع است؟ به منظور سخن پایانی در این بخش به پاسخ این پرسش می پردازیم. از همراهی شما سپاسگزاریم. در جواب باید بگوییم که ممنوعیت نکاح با دو خواهر و یا خواهر زن، دائمی نیست. این محدودیت به صورت موقت وجود دارد. در حقیقت با رفع موانع موجود، امکان عقد ازدواج در این شرایط نیز وجود دارد. این انکلن طی شرایط زیر حاصل می گردد:

  • در صورتی که مردی همسر خود را طلاق بدهد. یا به دلایل دیگر، عقد نکاح منحل شود. چنین شرایطی برای مرد وجود دارد که با خواهر همسر اول خود ازدواج کند. از لحاظ شرعی و قانونی انجام این ازدواج صحیح می‌ باشد.
  • اگر زوجه یا خواهر زن، در عقد ازدواج با کسی دیگر نباشد.
  • اگر مرد در 4 عقد نکاح دایم نباشد.
  • در صورتی که زوجه یا خواهر در عقد با کسی دیگر باشد. اما از وی جدا شود. یا عقد نکاح وی منحل گردد. که در این شرایط قانونا، در صورتی که زوجه در زمان عده به سر ببرد، امکان ازدواج با هیچ مردی برای او وجود ندارد. در این مورد نیز بعد از طلاق باید این قصیه مشخص شود که عده طلاق به پایان رسیده است یا خیر.
4.3/5 - (3 امتیاز)

شقایق آموزنده

شقايق آموزنده هستم. دانشجوي سال آخر حقوق و از ابتداي سال ١٤٠٠ كار توليد محتوا رو در زمينه حقوق شروع كردم. هدف من اين هست كه با توليد محتواي يونيك, با توجه به آموزه هاي حقوقي ام در سايت وكيل از ما ، بتونم اطلاعات مفيد و كاربردي را در اختيار كاربران سايت قرار بدهم. نظرات شما در قسمت ديدگاه سايت ميتواند به هدفمند تر شدن مقالاتم كمك كند، از وقتي كه ميگذاريد سپاسگزارم?

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا