دانستنی های حقوقی

طلاق اتباع خارجی در ایران چه شرایطی دارد؟

تعداد زیادی از افراد از کشورهای خارجی به ویژه کشورهای همسایه، در کشور ایران اقامت دارند. این موضوع باعث شده است که در کشور ما دعاوی حقوقی و کیفری بین اتباع کشورها با یکدیگر یا با ایرانیان، شکل بگیرد. از مهم ترین این دعاوی، دعوای طلاق می باشد. ازدواج با اتباع خارجی از جمله مواردی هست که در چند ساله اخیر با توجه به افزایش مهاجرت، بسیار شاهد آن هستیم. بر طبق اصول ازدواج اتباع بیگانه، تابع قوانین ایران نمی باشد. زیرا این مساله در ایران جزوی از احوال شخصی است و قانون مدنی ایران در این خصوص اذعان می دارد که زن و شوهر تابعیت هر کشوری را که دارند باید مطابق با قوانین و حقوقی که در آن کشور تعریف شده است، با آنان برخورد شود. لازم به ذکر است در چنین مواردی مشاوره با بهترین وکیل خانواده در تهران و شهرستان ها امری الزامیست.

آیا طلاق اتباع خارجی در ایران امکان پذیر است؟

در ماده 7 قانون مدنی ایران آمده است، اتباع هنگامی که در ایران هستند در مورد مسائلی چون ازدواج، طلاق و ارثیه که مربوط به احوال شخصیه می شود باید به قوانین کشور خودشان رجوع کنند. البته این موضوع را نیز در نظر داشته باشید، در صورتی که افراد دارای کارت هویت در ایران باشند، برخورد با این مسائل دارای قوانین متفاوت تری می باشد. در مورد طلاق نیز افرادی که به عنوان مهاجر در ایران حضور دارند می توانند در این خصوص به سفارت کشور خود مراجعه کنند و بر اساس قوانین عمل کنند، اما اگر قوانین آن ها مغایر با نظم و اخلاق درست، در ایران باشد در چنین مواقعی دادگاه ها در ایران حق دارند که از قوانین حاکم بر ایران برای صدور طلاق استفاده کنند.

طلاق اتباع خارجی در ایران

مهمترین موضوع در این بحث آن است که طلاق اتباع خارجی در ایران نیازمند طرح دعوی در دادگاه های خانواده، از طریق تنظیم دادخواست طلاق می باشد. بدیهی است که این کار در وظایف وکیل خانواده تعریف می شود.

قوانین طلاق اتباع خارجی در ایران

شرایط طلاق اتباع خارجی در ایران به این صورت است که دادگاه های ایران، مطابق قوانین کشور متبوع فرد، به دعوی طلاق رسیدگی می کنند و سپس حکم طلاق را صادر می نمایند. البته همانطور که پیشتر اشاره کردیم این موضوع به شرط آن است که قانون آنها مغایر اخلاق و نظم عمومی کشور ایران نباشد.

  • قانون حاکم بر طلاق اتباع، باید با عفت عمومی، نظم عمومی و اخلاق حسنه منافاتی نداشته باشد؛ در غیر این صورت نمی توان قوانین کشورشان را در ایران اعمال کرد.
  • اکثر اتباع کشورهای خارجی در ایران، مسلمان هستند. قوانین طلاق آنها تا حدود زیادی با قانون ایران مشابهت دارد، به همین دلیل، شرایط طلاقشان در ایران تا حدودی مشابه طلاق ایرانیان می باشد.
  • در مورد اتباع افغان به لحاظ مشابهت احکام طلاق با قانون ایران، دادگاه ها به دعوای طلاق بر اساس قانون ایران رسیدگی کنند. دیوان عالی کشور در سال 1392 رای وحدت رویه ای بدین شرح صادر کرده است: زوجین از اتباع افغانستان از حیث احوال شخصیه، تابع قانون دولت متبوع خود می باشند؛ ولی چون قوانین مربوط به احوال شخصیه دولت متبوع خود را برای رسیدگی به دعوی طلاق مطروحه ارائه نداده اند، لذا رسیدگی به دعوی طلاق مطابق قوانین موضوعه ایران، بلااشکال بوده و منع قانونی ندارد.

مراحل طلاق اتباع خارجی در ایران

مراحل طلاق اتباع خارجی در ایران

هر روند قانونی در ایران مراحلی دارد که در موضوعات مشابه، یکسان خواهد بود. این مراحل در طلاق اتباع خارجی در ایران عبارت است از:

  • زوجین می بایست دعوای خود را در دادگاه های ایران، مطابق قوانین کشورشان مطرح نمایند. مثلا زمانی که زوجه، بخواهد از همسر خود طلاق غیابی یا طلاق عسر و حرج بگیرد، می بایست با استناد به قانون کشور خود، دادخواست طلاقش را به دادگاه ایران ارائه دهد.
  •  فرد باید پرونده خود را بعد از طرح در دادگاه پیگیری نماید تا زمانی که دادگاه، حکم طلاق را صادر کند.
  • در قدم بعدی وی باید آن حکم را به ثبت برساند. به عبارت دیگر اتباع خارجی می بایست مانند اتباع ایران، اقدام به ثبت طلاق خود کنند تا رسمیت داشته باشد. مراحل و نحوه ثبت طلاق، از طریق سامانه میخک وزارت کشور انجام می شود.
  • ابتدا متقاضی باید به سامانه میخک وزارت کشور به آدرس Mikhak.mfa.gov.ir مراجعه کند. با ورود اطلاعات خود، به حساب کاربری خود وارد شود.
  • برای اتمام کار باید گزینه سجلات و سپس، درخواست ثبت طلاق را انتخاب کند. پس از تکمیل فرم، اطلاعات آن مشخص می شود که در صورت موافقت، باید آن را تایید و مدارک لازم را نیز بارگذاری کند.

پس از انجام مراحل بالا، زوجین با ارائه فرم درخواست به صورت کتبی و حکم طلاق از دادگاه، به همراه گواهی طلاق شرعی، مدارک اقامتی و هزینه های پرداختی به سفارت کشور خود مراجعه می کنند. در انتها نیز کلیه مراحل مربوط به ثبت طلاق را در بخش کنسولگری سفارت انجام می دهند.

آثار طلاق اتباع خارجی در ایران

در رابطه با طلاق اتباع خارجی در ایران باید عنوان کرد که قانون کشور متبوع آن ها برای طلاق اجرا می گردد، اما قوانین آن ها نباید خلاف مقررات ایران و اخلاق حسنه باشد. آثار طلاق اتباع خارجی همان هایی هستند که برای طلاق افراد ایرانی در نظر گرفته می شوند. در هر صورت طلاق باعث از بین رفتن رابطه زوجیت و رابطه نسبی بین زوجین می شود. این موضوع نیز از آثار مهم طلاق اتباع خارجی در ایران می باشد. از دیگر آثار طلاق می توان به حقوقی که به زن پس از طلاق تعلق می گیرد اشاره نمود. حق و حقوق مالی زوجه که پس از طلاق به ایشان تعلق دارد بر اساس قانون کشور اتباع خارجی انجام می گیرد.

کلام آخر

اجرای حکم طلاق اتباع خارجی در ایران شرایط خاصی دارد و در این صورت اگر زن و مرد خارجی مقیم ایران بخواهند طلاق بگیرند، باید بر اساس قانون آن ها حکم طلاق از سوی دادگاه های ایران صادر گردد.

3.7/5 - (7 امتیاز)

شقایق آموزنده

شقايق آموزنده هستم. دانشجوي سال آخر حقوق و از ابتداي سال ١٤٠٠ كار توليد محتوا رو در زمينه حقوق شروع كردم. هدف من اين هست كه با توليد محتواي يونيك, با توجه به آموزه هاي حقوقي ام در سايت وكيل از ما ، بتونم اطلاعات مفيد و كاربردي را در اختيار كاربران سايت قرار بدهم. نظرات شما در قسمت ديدگاه سايت ميتواند به هدفمند تر شدن مقالاتم كمك كند، از وقتي كه ميگذاريد سپاسگزارم🌱

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا